Δημοψήφισμα 2

Κυριακή 30 Σεπτέμβρη. Πολλά και σημαντικά είναι αυτά που δεν λέει η ελληνική καθεστωτική δημαγωγία, προκειμένου να κάνει τις «εθνικές ελπίδες» της να μοιάζουν ρεαλιστικές. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Κατ’ αρχήν η ίδια η προπαγάνδιση της «αποχής» απ’ το δημοψήφισμα, που αποδίδεται στο βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO. Καθόλου ακριβές και καθόλου τόσο απλό.

Το να μην προπαγανδίζεις το «όχι» αλλά να πηγαίνεις σε μια θέση «ούτε ναι – ούτε όχι» (αυτό σημαίνει η αποχή) είναι σαφής πολιτική υποβάθμιση της όποιας «άρνησης» (σε ένα οποιοδήποτε δημοψήφισμα, οπουδήποτε στον κόσμο) για καθεστωτικούς μηχανισμούς· και το VMRO είναι τέτοιο. Η «αποχή» είναι δύσκολο να πείσει εκείνους που είναι υπέρ του «όχι» να μην πάνε να ψηφίσουν. Οι οπαδοί του «όχι» έχουν κάθε λόγο να σκεφτούν ότι απέχοντας δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να εμποδίσουν μια συμμετοχή πάνω από 50% (θα επανέλθουμε σ’ αυτό) που θα κάνει έγκυρο το δημοψήφισμα, άρα (να αποφύγουν) ένα σκορ του τύπου 90% – 10% υπέρ του «ναι»! Απόδειξη είναι ότι στα μέσα του μήνα, δυο βδομάδες πριν την σημερινή ημέρα, τα στελέχη του VMRO υπολόγιζαν ότι απ’ τα 330.000 ενεργά μέλη του κόμματος μόνο 100.000 θα απόσχουν…

Αν αυτά μοιάζουν κάπως «τεχνικά» ζητήματα, υπάρχουν και πολύ σοβαρότερα «πολιτικά» – για τα οποία η ελληνική δημαγωγία το βουλώνει. Στις 7 Σεπτέμβρη μια σειρά ιστορικών / ιδρυτικών στελεχών πρώτης γραμμής του VMRO, όπως ο πρώτος πρόεδρός του Ljubco Georgievski και οι Gojko Jakovleski, Dimitar Dimitrov, Ljube Boskovski, Goran Rafajlovski, Gulistana Markovska, Ljupco Balkovski (και άλλοι) κάλεσαν του πολίτες της μακεδονίας να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα!! Εξηγώντας τα οφέλη της “συμφωνίας των Πρεσπών”:

Οι συμφωνίες με την Βουλγαρία και την Ελλάδα αναγνωρίζουν την Μακεδονία σαν ισότιμο γειτονά τους και σαν μέλος του νατο και της ε.ε., με την περιφερειακά και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα… Μ’ αυτές τις συμφωνίες η Μακεδονία, από υποκείμενο χειραγώγησης γίνεται υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών… δήλωσαν σε ανακοίνωση προς τα μήντια.

Για πολιτικές δομές (κόμματα) στημένα πάνω στον πολιτικό προσοδισμό (και τέτοια είναι και τα μακεδονικά κόμματα) το να βγαίνει η ιστορική ηγεσία της αντιπολίτευσης και να υποστηρίζει και την συμμετοχή και το “ναι” στο δημοψήφισμα δεν είναι κάποια διαχωρισμένη κίνηση απελπισίας. Έχει σημαντική επιρροή στα μέλη του κόμματος…

Επιπλέον, ακόμα και η μετα-Gruevski ηγεσία του VMRO, ο Hristijan Mickoski δηλαδή, αποφεύγει να υποστηρίξει δημόσια την αποχή απ’ το δημοψήφισμα! “Δεν είναι δουλειά μας να πούμε στους πολίτες τι θα κάνουν” ήταν μια δήλωσή του πριν μια βδομάδα… (Μια δήλωση που θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και αυτοκτονική για ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης…) Ο Mickoski δεν θέλει να εκτεθεί απέναντι στη δεξιά (το «ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα») ότι σαν επικεφαλής της αντιπολίτευσης εμποδίζει τους πολίτες να εκφραστούν είτε με το «ναι» είτε με το «όχι»· κάτι τέτοιο θεωρείται «αντιδημοκρατικό».

Αν το VMRO δεν υποστηρίζει ανοικτά και καθαρά την αποχή, τότε ποιος την υποστηρίζει; Και τι αξία έχει;

(φωτογραφία: διαδήλωση υπέρ του «ναι» στα Σκόπια, το περασμένο καλοκαίρι).

Comments are closed.