Μουφτήδες

Παρασκευή 17 Αυγούστου. Η άποψη ότι στη δυτική (ελληνική) Θράκη και στους εκεί μουσουλμανικούς πληθυσμούς «λύνει και δένει» ο Erdogan δείχνει είτε άγνοια είτε ακροδεξιό δόλο· για να συντηρηθεί η υποψία της «συναλλαγής» μεταξύ των φαιορόζ και του τουρκικού καθεστώτος.

Η πραγματικότητα είναι πως εκεί (στη δυτική Θράκη) έχει (ή είχε) μεγάλη επιρροή ο Gullen. Όχι ανεξήγητο, στο βαθμό που ένα βασικό ζητούμενο απ’ την μουσουλμανική μειονότητα ήταν για δεκαετίες οι σπουδές της νεολαίας της που είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να πάει σε ελληνικά πανεπιστήμια. Η εκπαιδευτική αυτοκρατορία του Gullen (βασικό στοιχείο της ισχύος του) έχει βοηθήσει για χρόνια αυτήν την νεολαία. (Οι συχνές επισκέψεις στελεχών του τουρκικού καθεστώτος αλλά και του ίδιου Erdogan στην περιοχή, δεν οφείλονταν στον δεδομένο έλεγχο, αλλά στο ανάποδο: ήταν προσπάθεια να ανακτηθεί αυτός ο έλεγχος).

Πράγματι ο Erdogan έχει ζητήσει να εκλέγονται και να μην διορίζονται οι μουφτήδες. Όμως αυτό είναι που προβλέπεται απ’ την συνθήκη της Λωζάνης! Από το 1923 ως το 1990, επί 77 χρόνια δηλαδή, με όλα τα ελληνικά καθεστώτα (εμφυλιοπολεμικά, χούντες, δημοκρατίες, σοσιαλισμούς), με την «μπάρα» να αποκλείει την πρόσβαση στα ορεινά μουσουλμανικά χωριά, και τους μουσουλμάνους να είναι κάτι ανάμεσα σε τρίτης διαλογής πολίτες (του ελληνικού απαρτχάιντ) και όμηρους, οι μουφτήδες εκλέγονταν (όχι άμεσα απ’ τον πληθυσμό αλλά απ’ τους «ηγέτες» του, δηλαδή απ’ τους επικεφαλής των κλαν).

Στις αρχές του 1990 ένα μέρος των μουσουλμάνων της δυτικής θράκης ζήτησε απ’ το ελληνικό κράτος την εφαρμογή του νόμου 2345, του 1920, που προέβλεπε την άμεση εκλογή των μουφτήδων, και δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ. Το τότε ελληνικό κράτος, διαβλέποντας προοπτική επέκτασής του στα βόρεια (σε βάρος μουσουλμανικών πληθυσμών) απάντησε ψηφίζοντας έναν καινούργιο νόμο, τον Φλεβάρη του 1991, που καθιέρωσε το ανάποδο: ένα σύστημα διορισμού. Για να εντείνει τον έλεγχο πάνω στους αιχμάλωτους της δυτικής Θράκης…

Στο βαθμό που υπάρξει τέτοια δυνατότητα (εκλογής), η επιρροή του ΑΚP θα δοκιμαστεί στην πράξη. Φυσικά, πλέον, η Άγκυρα θα έχει άφθονα μέσα για να αγοράσει επιρροή ενώ οι «γκιουλενιστές» σαφώς λιγότερα.

Σε κάθε περίπτωση: οι μουφτήδες δεν είναι … βουλευτές! Είναι απλά θεολόγοι / «ιεροδικαστές», για ζητήματα αστικού δικαίου της μουσουλμανικής κοινότητας. Δεν δρουν καν “αυταπάγγελτα”. Πρέπει να τους απευθυνθούν οι “διάδικοι”…

Αν ο Erdogan ζητάει την εφαρμογή της άμεσης εκλογής τους, είναι επειδή ελπίζει ότι θα μπορέσει να εξαργυρώσει αυτόν τον εκδημοκρατισμό προς όφελός του… Και εντός της επικράτειάς του…

Comments are closed.