Αναμνήσεις απ’ το μέλλον 2

Σάββατο 12 Μάη. Το ιρανικό καθεστώς είναι ιδεολογικά υπερσυντηρητικό και πολιτικά ολοκληρωτικό (το «ανώτατο όργανό» του είναι αυτο-εκλεγμένοι παπάδες – κάτι σαν την «ιερά σύνοδο» στα μέρη μας…)· από καπιταλιστική άποψη είναι επίσης (μιλώντας γενικά) σαφώς σε υποδεέστερη θέση σε σχέση με το ισραηλινό. Όμως δεν είναι καθόλου ηλίθιο: έχει, υποχρεωτικά, πλήρη επίγνωση των αδυναμιών, των ελλείψεών του. Για την ακρίβεια αυτή η επίγνωση είναι ένα απ’ τα βασικά όπλα του.

Απ’ την δεκαετία του ’80, όταν αναγκάστηκε να πολεμήσει όχι απλά εναντίον του στρατού του Χουσεΐν αλλά και όλων όσων τον στήριζαν (ηπα, ευρώπη, ε.σ.σ.δ.), ξέρει πως όποτε χρειαστεί να πολεμήσει θα είναι σε ασύμμετρο πόλεμο: εναντίον αντιπάλου πολύ πιο ισχυρού τεχνικά. Απ’ την δεκαετία του ’80 ως … μεθαύριο το ιρανικό καθεστώς προετοιμαζόταν και προετοιμάζεται για την στιγμή που θα πρέπει να αντιμετωπίσει αμερικανική επίθεση. Και δεν είναι καθόλου αστείο, ή μια ιρανική υπερβολή: το 2004, το 2005, ακόμα και το 2006, η επίθεση στο ιράν ήταν στην ημερήσια διάταξη της Ουάσιγκτον… Το ψόφιο κουνάβι την ξανάφερε εκεί έστω σαν ενδεχόμενο…

Πράγμα που σημαίνει ότι επί δεκαετίες εφευρίσκει, εξελίσσει, εξοπλίζει και εκπαιδεύει τον στρατό του (σε όλες τις εκδοχές του) σε μέσα και τακτικές τεχνικής ασυμμετρίας· με αντίβαρα την εξυπνάδα, τον αιφνιδιασμό, την παραλλαγή, το «υψηλό ηθικό» (δηλαδή: την σκληρή ιδεολογική συνοχή), κλπ κλπ.

Δεν είναι μόνο η Χεζμπ’ αλλάχ, ή η Τεχεράνη, που έχουν εκ των πραγμάτων υποχρεωθεί να βασίζονται όχι μόνο στο όποιο hardware τους αλλά, κυρίως, στο software του μυαλού και της εφευρετικότητάς τους. Το ίδιο κάνει και το Πεκίνο· σε τελευταία ανάλυση πρόκειται για αρετές καθόλου ξένες στις καπιταλιστικές νόρμες!! Τηρουμένων των αναλογιών: μετά τους «κάποτε» απίστευτα νικητές Βιετ-κονγκ (Viet Cong) πολλοί σε διάφορα μήκη και πλάτη του κόσμου γίνονται κάτι παρόμοιο.

Το πρωτεύον, λοιπόν, στο συριακό πεδίο μάχης του 4ου παγκόσμιου (αν εξαιρέσει κανείς το μέτρημα, όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν με θεαματικό τρόπο αυτό που εμείς οι «τρελοί», εδώ, αναλύουμε κάτι χρόνια τώρα απ’ την εργατική μεριά…) είναι ότι μετά την ήττα του «σχεδίου isis» οι εμπνευστές του (ο άξονας Ουάσιγκτον – Τελ Αβίβ – Ριάντ) δεν έχουν άλλη επιλογή απ’ το να «εμφανίζονται» εναντίον του μπλοκ της Αστάνα, όλο και περισσότερο χωρίς μάσκες.

Πρόκειται για μειονέκτημα και ήττα· αν και όχι οριστική. Αν ο ισραηλινός μιλιταρισμός ήθελε να βγει «αυτοπροσώπως» στο συριακό πεδίο μάχης θα το είχε κάνει πριν χρόνια αναλαμβάνοντας καραμπινάτα «την αντιμετώπιση του isis» (που έτσι κι αλλιώς χρηματοδοτούσε…), μαζί με τους αμερικάνους, ακόμα και με πεζικό… Δεν ήθελε, είχε προφανώς τους λόγους του.

Κι αν η Ουάσιγκτον ήθελε… Στ’ αλήθεια: τι θέλει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός;

Comments are closed.