Μόνιμη δηλητηρίαση

Παρασκευή 12 Γενάρη. Η ιστορία αναφέρει το παράδειγμα ενός βασιλιά (του Μιθριδάτη του 6ου) που, φοβούμενος μην τον δηλητηριάσουν (γινόταν αυτό στα παλάτια), κατάπινε μόνος του μικρές δόσεις δηλητηρίων. Για να αντέξει την όποια εναντίον του απόπειρα.

Θα μπορούσε να είναι ο εφευρέτης της σχεδιασμένης ανοσίας! Ωστόσο ο όρος μιθριδατισμός παραπέμπει στη σταδιακή εξοικείωση με την δηλητηρίαση, έτσι ώστε κάποιος να είναι μόνιμια δηλητηριασμένος αλλά να δείχνει ζωντανός.

Η πολιτική, κοινωνική και ιδεολογική ιστορία του ελληνικού κράτους / κεφάλαιου είναι, ανάμεσα σε άλλα, μια ιστορία μαζικού (και συχνά, αν και όχι πάντα, εθελοντικού) μαζικού μιθριδατισμού. Έτσι ώστε όταν ένας εκλεγμένος πρωθ. το 2018 ζητάει την άδεια ενός αρχιτράγου για να κάνει “πολιτική” (απ’ τα σχολεία μέχρι…), αυτό να θεωρείται φυσιολογικό. Ή, το χειρότερο, άξιο ειρωνικού σχολιασμού το πολύ για κανά δυο μέρες.

Ο.Κ. Μόνο που στο (καλώς ή κακώς) “παγκόσμιο χωριό”, τα ελληνικά βίτσια γίνονται ευρύτατα γνωστά. Και καταγέλαστα. Έτσι ώστε η διαπίστωση ότι εκεί πέρα αληθινή εξουσία έχουν εκτός απ’ τους εφοπλιστές και οι παπάδες θα ήταν η παγκόσμια (άρρητη) απάντηση στους καϋμούς των φαιορόζ κυβερνητών, αλλά και των συζύγων τους, περί κυβέρνησης και εξουσίας: Κυρία μου (θα έλεγε κάποιος στην πρωθυπουργική “πρώτη πολίτη”) αν ο σύντροφός σας δεν σας χωρίσει για να γίνει αρχιεπίσκοπος, δεν θα νοιώσει ποτέ τι είναι η εξουσία. Άρα: δεν σας φαίνεται προτιμότερο που είναι ένας υψηλόμισθος λακές;

“Αγαπητέ αρχιτράγε. Θέλω να σας ευχαριστήσω που δεν θέλετε να μας χειροτονήσετε αλλά αξιοποιείτε την δήθεν διάκριση των εξουσιών. Χάρη στην καλωσύνη μας μπορούμε ακόμα να το παίζουμε ‘της αριστέρας’…”

Χμμμμ… Κωμωδία ή φάρσα; Ό,τι και νάναι, είναι υποδόρειο…

 

Comments are closed.