Όχι το νερό! (5)

Resort στην Πάρο…

Δευτέρα 3 Απρίλη>> Ως τώρα ο κατάλογος των εξόδων που πρέπει να πληρώνονται απ’ τους χρήστες των δικτύων σύμφωνα με τα ιδιωτικοοικονομικά ήθη και συμφέροντα περιλαμβάνει αυτά:

– συντήρηση υποδομών (urban ύδρευσης / αποχέτευσης)…

– αντικατάσταση παλιών ή κατασκευή καινούργιων…

– αντιμετώπιση κινδύνων τρομοκρατίας («ασφάλεια»)…

– ενεργειακό κόστος…

– κλιματική αλλαγή…

– «ορθολογική» χρήση του νερού για άδρευση…

– «ορθολογική» βιομηχανική χρήση (υπέρ των data centers ας πούμε – τι, θα αφήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη και θα γυρίσουμε στις σπηλιές;)

Είναι αρκετά αυτά σαν αιτίες και «επιχειρήματα» ιδιωτικοποίησης και, εν τέλει ΣΔΙΤ «τιμολόγησης»; Είναι αρκετά για την αναγκαιότητα μιας «ρυθμιστικής αρχής»;

Όχι! Αφήσαμε τελευταίο το πιο αγαπημένο ενός καπιταλισμού προσόδων: τον τουρισμό. Η «μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας» είναι, επίσης, ο μεγαλύτερος προαγωγός της σπατάλης και άρα της σπανιότητας του νερού. Άρα μπορεί να αξιοποιηθεί μια χαρά και αυτός σαν «επιχείρημα». (Τι; Δεν θέλετε μαζικό τουρισμό, πολλά εκατομμύρια, ακόμα περισσότερα εκατομμύρια;)

Στο Νερό υπό πίεση σημειώναμε:

… Ο τουριστικός νομαδισμός ανθρώπων με υψηλή εκτίμηση των αναγκών και των επιθυμιών τους, εκτός απ’ όλα τ’ άλλα επηρεάζει και την χρήση / κατανάλωση νερού. Οι τουριστικές υποδομές που πουλάνε φύση κατασκευάζονται σε αγροτικές περιοχές. Που κατά τεκμήριο δεν είχαν νωρίτερα ούτε υποδομές μαζικής ύδρευσης / αποχέτευσης, ούτε έχουν κατ’ ανάγκην αντοχές για μαζική, συντονισμένη, αστικού τύπου χρήση νερού. Επιπλέον ο τουρισμός είναι συμβολικά και κυριολεκτικά ταυτισμένος με κάποιου είδους σπατάλη. Υπολογίζεται έτσι για παράδειγμα ότι η ατομική χρήση νερού για κάποιον που κάνει διακοπές σε ξενοδοχείο στη νότια Ευρώπη, μπορεί να είναι και 30% παραπάνω από την ατομική χρήση που κάνει στο ίδιο μέρος ο ντόπιος. Η ετήσια κατανάλωση νερού μιας εγκατάστασης γηπέδων γκολφ ισοδυναμεί με τις ανάγκες μιας πρωτοκοσμικής πόλης 12.000 κατοίκων. Ας μην προσθέσουμε εδώ πόσο νερό χρειάζεται η συντήρηση στρεμμάτων με γκαζόν σε ξερά κλίματα γεμάτα sunshine, ή η ανανέωση του νερού στις πισίνες σε βίλες και ξενοδοχεία.

Για παράδειγμα, το 1994 η Τζιακάρτα κτυπήθηκε από έντονη ανομβρία, και τα πηγάδια των κατοίκων της ξεράθηκαν. Αλλά οι εγκαταστάσεις γκολφ της πόλης, μια από τις απολαύσεις των πελατών της τουριστικής βιομηχανίας της Ινδονησίας, συνέχισαν να υδροδοτούνται με 1.000 κυβικά ανά γήπεδο την ημέρα. Το 1998, στην κορύφωση μιας τρίχρονης ξηρασίας που στέγνωσε τα ποτάμια και σχεδόν στέρεψε τα υπόγεια αποθέματα νερού, η νοτιοκυπριακή κυβέρνηση έκοψε την παροχή νερού στους αγρότες κατά 50%, διασφαλίζοντας ότι τα 2 εκατομμύρια τουριστών της ανθηρής βιομηχανίας της θα έχουν όλο το χρόνο το νερό που χρειάζονταν.

… Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως ήδη η τουριστική βιομηχανία στην περίμετρο της Μεσογείου συμβάλει δυναμικά στην ερημοποίηση ευρύτατων περιοχών καθώς λεηλατεί τα υδάτινα αποθέματά τους. Και πως επιπλέον, όπου και να αναπτύσσεται, η τουριστική βιομηχανία οξύνει τις τοπικές ανισότητες στη χρήση νερού: ενώ για τους πελάτες της είναι υποχρεωμένη να είναι απλόχερη, επιβάλλει στερήσεις σε όλους τους υπόλοιπους…

Ερημοποίηση; Μα τι είναι αυτά που λέτε;;; Το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» φταίει – όχι η τουριστική βιομηχανία!!!

 

Comments are closed.