Όχι το νερό!

Τετάρτη 10 Ιούνη. Η ιδέα του ρημαδογκουβέρνου να κάνει «σδιτ» την διαχείριση του «χοντρού» μέρους της ευδαπ είναι μια διαγώνια ιδιωτικοποίηση, που αργά ή γρήγορα θα φτάσει ως τις βρύσες και τα ποτήρια με την μορφή της τιμολόγησης του νερού. Το ρημαδογκουβέρνο θα βγάλει σε διαγωνισμό την διαχείριση, την λειτουργία και την συντήρηση όλων των υδροδοτικών υποδομών πριν το σημείο της κατεργασίας του πόσιμου νερού (πριν το φράγμα του Μαραθώνα;) που περιλαμβάνει τον Μόρνο, την Υλίκη, όλα τα φράγματα συγκέντρωσης νερού προς την Αθήνα, τους αγωγούς, κλπ. Ο διαγωνισμός τυπικά θα είναι μειοδοτικός. Αλλά είναι γνωστή η τεχνική αυτών των «μειοδοτικών διαγωνισμών» στην ελλάδα: οι φάκελοι είναι έτσι φτιαγμένοι ώστε εκείνος που θα ζητήσει τα λιγότερα για να αναλάβει το έργο να μπορεί στη συνέχεια να «ανακαλύπτει» παραλήψεις του φακέλου, ζητώντας επιπλέον χρηματοδότηση…

Λέμε ότι η ιδιωτικοποίηση είναι διαγώνια επειδή η κοινοπραξία που θα κερδίσει τον διαγωνισμό (θα περιλαμβάνει σίγουρα και ντόπιες κατασκευαστικές) δεν θα ορίζει η ίδια την τιμή κατανάλωσης. Αυτό θα το κάνει η ευδαπ (ως α.ε.). Αλλά όταν, σαν “μπροστινός”, θα προφασίζεται αυξημένα κόστη (την σδιτ δηλαδή…) ποιος θα θυμάται ότι η δουλειά «στήθηκε»;

Υπάρχουν και πιο άμεσες μορφές ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Αλλά τουλάχιστον στην ευρώπη εγκαταλείπονται εδώ και χρόνια, επειδή οι (γενικά διάσημες) εταιρείες του εμπορίου νερού κάνουν πλιάτσικο σε βαθμό κακουργήματος. Το νερό είναι «ασυμπίεστο» εμπόρευμα: δεν μπορείς να το αντικαταστήσεις από κάτι άλλο. Είναι φυσικό μονοψώνιο…

Η ιδιωτικοποίηση τόσο της ευδαπ όσο και της ευαθ (Σαλονίκη) είναι ένα ζήτημα που παίζει εδώ και χρόνια. Ενδιαφέρονται «βαριά κανόνια». Η γαλλική Suez για παράδειγμα έχει ήδη ένα μικρό μέρος των μετοχών της ευαθ. Αυτά τα «βαριά κανόνια» αντιπροσωπεύονται από ντόπιες κατασκευαστικές, επίσης γνωστές. Καταλαβαίνουν και οι μεν και οι δε ότι πρέπει να κινηθούν «κυκλωτικά». Η σδιτ του ρημαδογκουβέρνου είναι συνέχεια επιλογών των φαιορόζ (που, φυσικά, σαν αντιπολίτευση παριστάνουν τους «αναμάρτητους»!) και είναι μια τέτοια «κυκλωτική» κίνηση.

Θα επανέλθουμε παρακολουθώντας την εξέλιξη. Προς το παρόν περισσότερα εδώ.

Comments are closed.