Νεοκρατισμός: ο covid-19 οικονομολόγος (όπως λένε: «ο καραγκιόζης γιατρός»!)

Τετάρτη 15 Απρίλη. Το ρεπορτάζ δεν σηκώνει αμφιβολίες. Περιέχει όμως και την λεπτομέρεια που αποκαλύπτει πως η «πανδημία» ΔΕΝ είναι η αιτία. Θα την τονίσουμε (με υπογράμμιση) για να την πιάσουμε στη συνέχεια. Αντιγράφουμε απόσπασματα απ’ την χθεσινή καθεστωτική «καθημερινή», κάτω απ’ τον τίτλο «αγορές μεριδίων σε επιχειρήσεις προτείνει η ε.ε. στα κράτη-μέλη»:

Έκκληση προς τα κράτη-μέλη της ε.ε. να αγοράσουν μερίδια των επιχειρήσεών τους για να τις προστατεύσουν από ξένους ομίλους που τις επιβουλεύονται σε μια στιγμή αδυναμίας απευθύνει η επίτροπος ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους financial times, η επίτροπος ανταγωνισμού και αντιπρόεδρος της κομισιόν τονίζει πως η πανδημία του κορονωϊού έχει καταφέρει πλήγματα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις καθιστώντας τις ευάλωτους στόχους ξένων επιχειρήσεων.

Διευκρινίζει πως «δεν είναι προβλημα να δρουν τα κράτη-μέλη ως παράγοντες της αγοράς, όταν προκύπτει ανάγκη να το κάνουν για να αποτρέψουν την εξαγορά επιχειρήσεων από ξένους».

Με τις δηλώσεις της αυτές η κ. Βεστάγκερ επισφραγίζει τη νέα τάση που αναπτύσσεται στους κόλπους τόσο της κομισιόν όσο και των κυβερνήσεων ευρωπαϊκών κρατών-μελών, με καταλύτη την πανδημία, η οποία έχει γονατίσει μεγάλη μερίδα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Τη νέα αυτή τάση για περιφρούρηση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών εξέφρασαν προσφάτως τόσο η πρόεδρος της κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και οι κυβερνήσεις της γερμανίας και της γαλλίας. Στα τέλη Μαρτίου η κ. Φον ντερ Λάιεν χρησιμοποίησε ορολογία παρεμφερή με εκείνη του αμερικανού προέδρου καθώς κάλεσε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να χρησιμοποιήσουν όποια δυνατότητα έχουν για να προστατεύσυν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από εξαγορές ή από επιρροές «που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ασφάλειά μας και τη δημόσια τάξη».

Περίπου τις ίδιες ημέρες, ο γερμανός υπουργός οικονομίας Π. Αλτμάιερ προειδοποίησε τους ξένους επενδυτές ότι το γερμανικό κράτος δεν θα αφήσει τις επιχειρήσεις του να γίνουν βορά των ξένων funds, τονιζοντάς τους: «Μην απατάσθε, είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρά των επιχειρήσεων μας». Η γερμανική κυβέρνηση θέσπισε μάλιστα ταμείο για τη στήριξη των χειμαζόμενων γερμανικών επιχειρήσεων με αρχικά κεφάλαια ύψους 100 δις ευρώ, που θα αγοράζει μερίδια όσων επιχειρήσεων βρίσκονται σε δεινή θέση και κινδυνεύουν είτε να πτωχεύσουν είτε να εξαγοραστούν από ξένη εταιρεία.

Έχει, άλλωστε, προηγηθεί προ μηνών πρόταση της Ολλανδίας για αναθεώρηση της κοινοτικής νομοθεσίας κατά τρόπο που να επιτρέπει στις ρυθμιστικές αρχές να παρεμβαίνουν και να αποτρέπουν εξαγορές ή άλλες συμφωνίες όταν σε αυτές εμπλέκονται κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες ξένων χωρών και υπάρχει κίνδυνος στρέβλωσης του ανταγωνισμού…

Comments are closed.