Άσχημος, γέρος και βλάκας 1…

Πέμπτη 12 Απρίλη. Τα πιο πάνω δεν έχουν συνυπολογίσει ρωσικά αντίποινα. Για την ακρίβεια: η ανάλυσή μας δεν τα χρειάζεται.

Υπάρχει όμως κάτι που έχουμε υποχρέωση απέναντί σας να το θυμήσουμε: το «βαρύ οπλοστάσιο» των united states είναι το πλωτό ιππικό τους. Οι στόλοι τους – ποιος δεν το ξέρει; Κάποιοι το ξέρουν τόσο καλά ώστε να έχουν φροντίσει για την «ασύμμετρη» αντιμετώπισή του. Δύο τουλάχιστον κράτη έχουν αναπτύξει ειδικές πολεμικές τεχνολογίες για να τα βάλουν με το αμερικανικό θαλάσσιο πυροβολικό. Έχουν και τα δύο ένα κοινό: μακρυά παράλια εκτεθειμένα σε αντίπαλο ναυτικό. Το ένα κράτος λέγεται κίνα. Πείτε ότι δεν εμπλέκεται άμεσα στην αντιμετώπιση του αμερικανικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο. Το άλλο λέγεται ιράν. Το αφορά το θέμα;

Το αφορά – και πολύ. Για 1 + 1 λόγο. Πρώτον επειδή κρέμεται στο κλαρί: σε μερικές βδομάδες το ψόφιο κουνάβι θα ανακοινώσει αν θα κηρύξει (έμμεσα αλλά σαφώς) τον πόλεμο στην Τεχεράνη, όπως άλλωστε επιθυμεί με μεγάλη κάψα ο σύμμαχος ισραήλ. Και δεύτερον επειδή ο καυγάς στη συρία και στη ανατολική Μεσόγειο γίνεται (και) για το ιρανικό φυσικό αέριο (ή/και πετρέλαιο): να μην φτάσει ποτέ προς ευρώπη μεριά.

Η ιρανική πολεμική τεχνολογία είναι γνωστό απ’ το 2015 ότι έχει «αναπτύξει» (ακριβώς εναντίον αμερικανικών πλωτών στόχων) την τορπίλλη “hoot”, βασισμένη στην ρωσική va-11 Shkval. Η τορπίλη “hoot” κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη από 360 χιλιόμετρα την ώρα, αξιοποιώντας το φαινόμενο της «υπερσπηλαίωσης» δηλαδή την δημιουργία «θύλακα ατμού» γύρω απ’ την τορπίλη ώστε να μειώνονται σημαντικά οι τριβές της με το νερό. Ποιές είναι οι νεώτερες τεχνολογικές εξελίξεις που είναι διαθέσιμες προς χρήση δεν ξέρουμε. Όμως τι θα συνέβαινε αν κάποιες τέτοιες updated τορπίλες, με «συριακή σημαία» ασφαλώς, κτυπούσαν κάποιο ή κάποια απ’ τα αμερικανικά πλωτά πυροβολεία, μετά από μια αμερικανική πυραυλική επίθεση;

Η Τεχεράνη ίσως πολύ θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο, για παραπάνω από έναν λόγους. Απ’ την μεριά της η Ουάσιγκτον θα το απευχόταν με κάθε τρόπο. Όπως συνέβη διαδοχικά πρώτα μ’ ένα ισραηλινό f-35 και ύστερα μ’ ένα f-16 που τα «κατέβασε» η συριακή αντιαεροπορική άμυνα, έτσι και με τον αμερικανικό στόλο, η υπεροψία της υπεροπλίας έχει ένα αδύνατο σημείο: ακόμα και οι «γρατζουνιές» (που χαλάνε την ιδέα της απόλυτης υπεροχής…) γίνονται λόγος σοβαρός οπισθοχώρησης. Αν ο συριακός στρατός (με ιρανικές και, ενδεχομένως ρωσικές αλλά όσο γίνεται πιο αφανείς βοήθειες) μπορεί έστω να «γρατζουνίσει» τον αμερικανικό στόλο στην ανατολική Μεσόγειο, τότε αυτός ο στόλος δεν είναι ασφαλής. Κι αν δεν είναι ασφαλής ακόμα και απέναντι σ’ έναν σαφώς υποδεέστερο αντίπαλο, τότε…

Τα παραπάνω δεν είναι πρόβλεψη. Είναι «άσκηση σκέψης» όσο πιο κοντά γίνεται στα πραγματικά δεδομένα του συριακού πεδίου μάχης του 4ου παγκόσμιου πολέμου. Αν είναι «νόμιμο», για παράδειγμα, τα αγγλικά υποβρύχια να πιάνουν θέσεις στην ανατολική Μεσόγειο, άλλο τόσο «νόμιμη» είναι η αντιμετώπιση της αμερικανο-αγγλο-ισραηλινής κατοχής αυτής της θαλάσσιας περιοχής… (Kι ας μην πούμε για το πόσο συντρίμια θα έκανε μια τέτοια τορπίλη τα ελληνικά όνειρα / σχέδια για την «περικύκλωση της ανατολικής Μεσογείου»).

Είναι άσκηση σκέψης (κάποιος μπορεί να την χαρακτηρίσει ακόμα και «ευφάνταστη»…) για κάτι που είναι πολύ πραγματικό: ο έλεγχος της ανατολικής Μεσογείου είναι, για μεν την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Τελ Αβίβ (ακόμα και το Παρίσι – άντε και για την Αθήνα…) μια θέση οπισθοχώρησης / άμυνας μετά την ήττα στη συρία· για δε το «ευρασιατικό μπλοκ» ένα ακόμα μέτωπο προώθησης. Αφού τα γάντια έχουν βγει, κι αφού ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» έχει χάσει το «κατά της τρομοκρατίας» και εμφανίζεται όλο και περισσότερο σαν αυτό που ήταν πάντα, γυμνός, ωμός, σαν ενδοκαπιταλιστικός δηλαδή, δεν θα έπρεπε να αποκλείσει κανείς εκείνες τις κινήσεις που είναι game changers.

Comments are closed.