Φωνητικές εντολές…

Παρασκευή 10 Νοέμβρη. Προφορική επικοινωνία με τις πληροφορικές μηχανές: είναι το καινούργιο κόλπο που είναι ήδη εδώ, έτοιμο (υποτίθεται) να κάνει την σχέση μεταξύ χρηστών και μηχανών ακόμα πιο εύκολη, άμεση, αποδοτική. Έχει όμως όλες τις προδιαγραφές για να γίνει μια ακόμα αλυσίδα επιτήρησης και «φακελώματος»· μία ακόμα ανάμεσα στις υπόλοιπες που απλώνονται εθελοντικά και χαρούμενα στο κοινωνικό πεδίο.

Υπάρχει μια ψηφιακή περσόνα που «απαντάει» όταν ο χρήστης της κάνει ερωτήσεις. Αυτό παρουσιάζεται σαν «προσωποποίηση» της μηχανής, και από κάποιες απόψεις έτσι φαίνεται. Όχι μόνο, όμως. Για παράδειγμα, η σχετική εφαρμογή που προωθεί η amazon (“echo”) διαθέτει σαν ψηφιακό (μηχανικό) συνομιλητή την “Alexa”: προκειμένου η μηχανή να «καταλάβει» ότι μια κουβέντα απευθύνεται σ’ αυτήν και όχι σε κάποιον άλλο, η φράση πρέπει να ξεκινάει με το «όνομα»: Alexa, πες μου τι καιρό θα κάνει αύριο στο Ηράκλειο…

Μ’ αυτό το δεδομένο η “Alexa” (δηλαδή το software της amazon) μπορεί να αναγνωρίσει την φωνή που της απευθύνεται ακόμα και από απόσταση, ακόμα κι αν στον ίδιο χώρο υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που μιλάνε. Αυτό σημαίνει ότι (εφόσον ο χρήστης έχει «ενεργοποιήσει την Alexa) α) η εφαρμογή μπορεί να κάνει «αναγνώριση φωνής» μέσα σε πλήθος, και β) καταγράφει όλες τις φωνές μέσα σ’ ένα δοσμένο χώρο και σε σχετικά μεγάλη ακτίνα – αφού πρέπει να είναι ανοικτή για να ακούσει το αρχικό “alexa”.

Υποτίθεται ότι η amazon (και κάθε παρόμοια) δεσμεύεται ότι κρατάει τα ηχητικά αρχεία στους υπερυπολογιστές της, προκειμένου να προσφέρει και αναγνώριση του προσώπου που μιλάει, εφόσον οι χρήστες της εφαρμογής «εκπαιδεύουν» την Alexa να αναγνωρίζει συγκεκριμένα διαφορετικές φωνές, με το όνομά τους, ώστε να διαφοροποιεί, όπου χρειάζεται, τις απαντήσεις της· αλλά (λέει) ότι τα αρχεία θα είναι μόνο όσο είναι ενεργοποιημένη η εφαρμογή… Πέρα απ’ το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι άλλο έχει ακούσει / αναγνωρίσει / καταγράψει / αποθηκεύσει η μηχανή ενόσω της απευθύνεται ένας χρήστης, είναι γνωστό ήδη αυτό: ότι μικρόφωνα και κάμερες (σε κινητά ή pcs) μπορούν να είναι ενεργά ακόμα κι όταν είναι κλειστά… Αυτό είναι μια απ’ τις δουλειές των ειδικών των μυστικών υπηρεσιών. Το συγκεκριμένο κόλπο, άλλωστε, θα «χακευτεί» για να μην χρειάζεται καν την προσφώνηση (τύπου “Αlexa…”) προκειμένου να δουλεύει…

Συνεπώς οι εφαρμογές φωνητικών εντολών και προφορικής επικοινωνίας με τις πληροφορικές μηχανές θα είναι ενεργές όποτε θέλουν οι πραγματικοί κυριοί τους και όχι οι (τυπικοί μεν αλλά τελικά φαινομενικοί) χρήστες τους.

Όχι, δεν πρόκειται για συνωμοσία! Είναι ο καπιταλισμός στον 21ο αιώνα, απλά, καθαρά και, κυρίως, φανερά. Αν, τώρα, περνάει απαρατήρητος… τόσο το χειρότερο.

Comments are closed.