Cyborg
Cyborg #25 - 10/2022

#25 - 10/2022

Το ριζοσπαστικό μενού του Bill Gates για τα διατροφικά συστήματα: υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, πατέντες, μονοκαλλιέργειες

Αν ο Bill Gates κάνει ό,τι θέλει, το φαγητό στο μέλλον θα μοιάζει ελάχιστα με αυτό που υπάρχει στο πιάτο μας σήμερα. Ο Gates και οι εταίροι του στην αγροτική βιομηχανία προτείνουν να μεταμορφώσουν τα τρόφιμά μας και τον τρόπο παραγωγής τους.

Για τους τεχνο-βιομήχανους τροφίμων, η πείνα και η κλιματική αλλαγή είναι προβλήματα που πρέπει να λυθούν με data και μηχανική. Τα βασικά συστατικά του επαναστατικού τους σχεδίου: η γενετική μηχανική - και η κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας - των πάντων, από τους σπόρους και τα ζώα που προορίζονται για τροφή, μέχρι τα μικρόβια στο έδαφος και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή τροφίμων. Οι τοπικές διατροφικές κουλτούρες και οι παραδοσιακές δίαιτες θα μπορούσαν να εξαφανιστούν, καθώς η παραγωγή τροφίμων μεταφέρεται σε εσωτερικούς χώρους, σε εργαστήρια που καλλιεργούν ψεύτικο κρέας και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ο Gates λέει ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να στραφούν εξ ολοκλήρου προς το συνθετικό βόειο κρέας. Και έχει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για την πώλησή τους. Ως ένα τρόφιμο που μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση του κλίματος, ο Gates διαφημίζει το Impossible Burger, ένα φυτικό μπιφτέκι που παρασκευάζεται από γενετικά τροποποιημένη σόγια και παρασκευάζεται με τροποποιημένη μαγιά. Ο κατασκευαστής του, η Impossible Foods που χρηματοδοτείται από τον Gates, έχει δύο δωδεκάδες διπλώματα ευρεσιτεχνίας και περισσότερες από 100 εκκρεμείς πατέντες για την τεχνητή αντιγραφή τυριού, βοδινού κρέατος και κοτόπουλου και τη διαπότιση αυτών των προϊόντων με κατασκευασμένες γεύσεις, αρώματα και υφές.

Η Ginkgo Bioworks, μια νεοσύστατη επιχείρηση που υποστηρίζεται από τον Gates και κατασκευάζει «προσαρμοσμένους οργανισμούς», μόλις μπήκε στο χρηματιστήριο με μια συμφωνία ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την τεχνολογία «κυτταρικού προγραμματισμού» για τη γενετική τροποποίηση γεύσεων και αρωμάτων σε εμπορικά στελέχη μηχανικής ζύμης και βακτηρίων για τη δημιουργία «φυσικών» συστατικών, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, αμινοξέων, ενζύμων και αρωμάτων για υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με την παρουσίασή της στους επενδυτές, η Ginkgo σχεδιάζει να δημιουργήσει έως και 20.000 τροποποιημένα «κυτταρικά προγράμματα» (τώρα έχει πέντε) για προϊόντα διατροφής και πολλές άλλες χρήσεις. Το Axios [αμερικανικό ειδησεογραφικό portal] αναφέρει ότι η εταιρεία σχεδιάζει να χρεώνει τους πελάτες για τη χρήση της «βιολογικής πλατφόρμας» της, όπως η Amazon χρεώνει για το κέντρο δεδομένων της, και θα παίρνει δικαιώματα όπως οι εφαρμογές στο Apple Store. Οι πελάτες της Ginkgo, ξεκαθαρίζει η παρουσίαση στους επενδυτές, δεν είναι οι καταναλωτές ή οι αγρότες, αλλά οι μεγαλύτερες εταιρείες χημικών, τροφίμων και φαρμάκων στον κόσμο.

Αν τα προϊόντα τεχνο-διατροφής δεν βρίσκονται ψηλά στις λίστες αγορών των περισσότερων καταναλωτών και πρέπει να ανέβουν, αυτός είναι ένας στόχος που οι επενδυτές μπορούν να υποστηρίξουν. Η αγορά γενετικά τροποποιημένων προϊόντων έχει τη δυνατότητα να φτάσει τα 2-4 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 20 χρόνια. Και ο Bill Gates είναι σε θέση να καρπωθεί τα οφέλη. Ο Gates υποστηρίζει «ένα πλήθος νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας αγροδιατροφής», αναφέρει το AgFunder News, είτε μέσω ιδιωτικών επενδυτικών οχημάτων είτε μέσω του Gates Foundation Trust, το οποίο χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες του ιδρύματος.
Ο Gates και οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας παρουσιάζουν τα προϊόντα τους ως λύσεις για τα πιο δύσκολα περιβαλλοντικά και κοινωνικά μας ζητήματα. Αλλά είναι όντως;

Cyborg #25

Διπλασιασμός των μονοκαλλιεργειών

Η «νικηφόρα στρατηγική του Gates για τα τρόφιμα και τη γεωργία», σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Shawn Tully στο περιοδικό Fortune, «είναι η εξεύρεση τρόπων ώστε οι αγρότες να παράγουν περισσότερο καλαμπόκι και σόγια σε κάθε στρέμμα… μειώνοντας παράλληλα σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα». Ο Gates πιστεύει ότι «οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και τα χημικά ζιζανιοκτόνα, στις σωστές δόσεις - και όχι η εντατική βιολογική γεωργία - είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Από το 2006, το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates έχει δαπανήσει πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια για προσπάθειες μετασχηματισμού της αφρικανικής γεωργίας. Το εμβληματικό του πρόγραμμα, η Συμμαχία για μια Πράσινη Επανάσταση στην Αφρική, εργάζεται για τη μετάβαση των αγροτών στη βιομηχανική γεωργία υψηλής εισροής και την ανάπτυξη αγορών κλίμακας για εμπορικούς σπόρους και αγροχημικά. Ο Gates λέει ότι αυτές οι μέθοδοι μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή και να βγάλουν τους αγρότες από τη φτώχεια.

Πολλοί επικριτές, συμπεριλαμβανομένων των αφρικανικών θρησκευτικών ηγετών και εκατοντάδων ομάδων της κοινωνίας των πολιτών σε όλο τον κόσμο, λένε ότι οι στρατηγικές γεωργικής ανάπτυξης του ιδρύματος δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους και ότι οι πολυεθνικές εταιρείες επωφελούνται περισσότερο από τους μικρούς αγρότες και τις κοινότητες στην Αφρική. Το ίδρυμα δεν απάντησε στα αιτήματά μας για σχόλια.

«Ο Gates επηρέασε την κατεύθυνση της γεωργίας προς όφελος των εταιρειών», δήλωσε ο Million Belay, συντονιστής της Alliance for Food Sovereignty in Africa (AFSA), ενός συνασπισμού 50 ομάδων με έδρα την Αφρική. «Το ίδρυμά του έχει συμβάλει σε τεράστιο βαθμό στην αποδυνάμωση των κανονισμών μας για τους σπόρους, τη βιοασφάλεια και τους κανονισμούς που σχετίζονται με τα αγροχημικά… θα χρειαστούν χρόνια για να αναιρέσουμε ό,τι έχουν κάνει».

Ο Gates επηρεάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα σκέφτονται για το μέλλον της γεωργίας στην Αφρική, δήλωσε ο Belay. «Το αφήγημα τώρα είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε αγροχημικά, ποικιλίες υψηλής απόδοσης, ΓΤΟ και ένα πλήθος άλλων τεχνικών διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για να τραφείτε», είπε. «Θα χρειαστούν επίσης χρόνια για να πείσουμε τις ελίτ μας ότι το μέλλον είναι η αγροοικολογία. Ως ένας από τους πιο πλούσιους και ισχυρούς ανθρώπους στον πλανήτη, οι πόρτες των κυβερνήσεών μας είναι ορθάνοιχτες (για τον Gates), ενώ είναι μισόκλειστες για τους Αφρικανούς πολίτες. Πρέπει να τον καλέσουμε και να αλλάξει κατεύθυνση».

Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής ζητούν μια στροφή από τη βιομηχανική γεωργία τύπου πράσινης επανάστασης προς την αγροοικολογία, η οποία προωθεί τη βιοποικιλότητα αντί των μονοκαλλιεργειών, ενσωματώνει τα ζώα για την αποκατάσταση των εδαφών και υποστηρίζει πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των κοινωνικών διαιρέσεων. Τα διαφοροποιημένα αγροοικολογικά συστήματα είναι πιο ανθεκτικά, λένε, και έχουν μεγαλύτερη ικανότητα ανάκαμψης από διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων, των παρασίτων και των ασθενειών. 

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η βιομηχανική γεωργία έντασης χημικών ουσιών αποτελεί βασικό παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, της διάβρωσης του εδάφους και της παγκόσμιας μείωσης των εντόμων. Οι μονοκαλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας είναι ιδιαίτερα προβληματικές- εξαντλούν το έδαφος και βασίζονται σε συνθετικά λιπάσματα που εκπέμπουν οξείδιο του αζώτου, ένα αέριο του θερμοκηπίου 300 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα για την αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας. Αυτά είναι προβλήματα που ο Bill Gates ελπίζει ότι η τεχνολογία μπορεί να διορθώσει.

Μια λύση για το κλίμα;

Το Fortune περιγράφει τα σχέδια του Gates για την εντατικοποίηση της παραγωγής καλαμποκιού και σόγιας ως μια «καίρια εκστρατεία στον πόλεμο κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη». Πώς έτσι; Η Syngenta, η δεύτερη μεγαλύτερη αγροχημική εταιρεία στον κόσμο, «αναπτύσσει big data, γονιδιακή επεξεργασία, ανάλυση DNA και άλλες πρωτοποριακές τεχνολογίες με στόχο την αύξηση των συγκομιδών και τη μείωση του CO2». Η Bayer, η κορυφαία εταιρεία χημικών προϊόντων και σπόρων, κάνει μια παρόμοια προσπάθεια και ισχυρίζεται ότι οι νέες τεχνολογίες αειφορίας της «θα δώσουν δύναμη σε 100 εκατομμύρια μικρούς αγρότες σε όλο τον κόσμο».

Επί 30 χρόνια, οι εταιρείες αγροχημικών υποσχέθηκαν ότι οι ΓΤΟ θα μπορούσαν να θρέψουν τους φτωχούς και να βοηθήσουν τους μικροκαλλιεργητές, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ακόμη κάτι τέτοιο. Οι περισσότερες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στο έδαφος σήμερα είναι κατασκευασμένες για να επιβιώνουν από χημικές ουσίες που σκοτώνουν ζιζάνια ή να σκοτώνουν έντομα. Ενώ αυτές οι καλλιέργειες προσέφεραν βραχυπρόθεσμα οφέλη στους αγρότες, δεν προσέφεραν κανένα όφελος στους καταναλωτές, ούτε τήρησαν τις υποσχέσεις για αύξηση των αποδόσεων, αλλά αύξησαν τη χρήση ζιζανιοκτόνων. Τα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι οι καλλιέργειες αποτυγχάνουν, καθώς τα ζιζάνια και τα έντομα εξελίσσονται πιο γρήγορα από την τεχνολογία.

Ως λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη δυνατότητα «βιώσιμης εντατικοποίησης» της βιομηχανικής γεωργίας, το ίδρυμα Gates και η Bayer επιδεικνύουν πειραματικά σχέδια για τη γενετική τροποποίηση μικροβίων ώστε να δεσμεύουν το άζωτο στα φυτά. «Αν αυτές οι προσεγγίσεις αποδώσουν», γράφει ο Gates στο βιβλίο του για το κλίμα, «θα μειώσουν δραματικά την ανάγκη για λίπασμα και όλες τις εκπομπές για τις οποίες ευθύνεται». Το 2017, η Ginkgo Bioworks συνεργάστηκε με την Bayer για να ξεκινήσει την JoynBio, μια εταιρεία μικροβίων που εργάζεται για τη δημιουργία αυτογονιμοποιούμενων φυτών.

Και αυτή είναι μια υπόσχεση που η Bayer έχει δώσει στο παρελθόν. Ήδη από το 1897, η Bayer προωθούσε ένα προϊόν που θα μπορούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, να αφομοιώσει το ατμοσφαιρικό άζωτο, σύμφωνα με τον Mark Finlay, καθηγητή ιστορίας στο Armstrong Atlantic State University. Η Bayer δήλωσε ότι το προϊόν της θα μπορούσε «να κάνει όλα τα γεωργικά εδάφη μονίμως γόνιμα», έγραψε ο Finlay σε ένα βιβλίο του 2015 για την ιστορία της γεωργίας. «Αν και τα πρώτα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, πολλοί συγγραφείς του λαϊκού τύπου χαιρέτισαν τις δυνατότητες αυτής της ανακάλυψης».

Cyborg #25

ΓΤΟ 2.0: επεξεργασία γονιδιώματος

Ο Gates είναι ευαγγελιστής των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Προβλέπει ότι «οι ΓΤΟ θα τερματίσουν την πείνα στην Αφρική» και ότι οι ΓΤΟ μπορούν «να τερματίσουν την παγκόσμια πείνα μέχρι το 2030». Αν η πρώτη γενιά ΓΤΟ καλλιεργειών απέτυχε να εκπληρώσει αυτές τις ελπίδες, ο Gates πιστεύει ότι οι νέες μέθοδοι γενετικής μηχανικής θα μας οδηγήσουν εκεί. 

Με το CRISPR-Cas9 και άλλες τεχνικές «επεξεργασίας γονιδιώματος», οι επιστήμονες μπορούν πλέον να προσθέτουν ή να διαγράφουν τμήματα του DNA ή να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν γονίδια για να παράγουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε φυτά ή ζώα - σαν να γράφουν κώδικα υπολογιστή. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν μανιτάρια που «επεξεργάζονται» για να αντιστέκονται στο μαύρισμα, βοοειδή «terminators» που εκτρέφονται για να γεννούν μόνο αρσενικούς απογόνους ή ακίνδυνα στελέχη του E Coli που μετατρέπονται σε εργοστάσια αντιοξειδωτικών.

Οι τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας, και ιδίως το CRISPR, είναι αποτελεσματικές αλλά απρόβλεπτες. Μελέτες δείχνουν ότι η διαδικασία CRISPR μπορεί να δημιουργήσει απροσδόκητες μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένων βλαβών στο DNA και άλλων αποτελεσμάτων εκτός στόχου. Το 2019, ένα σχέδιο απελευθέρωσης επεξεργασμένων με CRISPR «αγελάδων χωρίς κέρατα» στη Βραζιλία απορρίφθηκε αφού ένας ερευνητής της αμερικανικής κυβέρνησης ανακάλυψε ότι τα βοοειδή είχαν δύο γονίδια ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά που δεν έπρεπε να υπάρχουν. Οι αγελάδες της Recombinetics ήταν «ζώα για αφίσα της επανάστασης της γονιδιακής επεξεργασίας», σύμφωνα με το MIT Technology Review, μέχρι που ήρθε στο φως το «μεγάλο μπέρδεμα στο DNA τους». Οι ερευνητές της εταιρείας δεν είδαν το επιπλέον DNA στις δικές τους μελέτες- ανέφεραν λανθασμένα ότι τα ζώα ήταν «απαλλαγμένα από επιδράσεις εκτός στόχου».

Η γενετική μηχανική, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας γονιδιώματος, «έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα», λέει ο Μιχάλης Αντωνίου, μοριακός γενετιστής στο King's College του Λονδίνου. «Δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων ποιες είναι οι συνέπειες της διαδικασίας μετατροπής των γενετικά τροποποιημένων φυτών… και επειδή δεν γνωρίζεις, ο μόνος τρόπος να αξιολογήσεις την ασφάλεια είναι γενικός», δήλωσε ο Αντωνίου. «Ουσιαστικά πρέπει να διεξάγεις μια μακροχρόνια δοκιμή διατροφής σε ζώα και να δεις τι θα συμβεί… και αυτό απλά δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο για ρυθμιστικούς σκοπούς, καθόλου».

Παρόλα αυτά, τα πειράματα συνεχίζονται σε  σημαντικές καλλιέργειες και ζώα που προορίζονται για τροφή. Το Ίδρυμα Gates έχει δαπανήσει πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα γενετικής τροποποίησης γαλακτοπαραγωγών αγελάδων, με την ελπίδα να δημιουργηθεί η «τέλεια» αγελάδα. Η Acceligen (τμήμα της Recombinetics) εργάζεται με επιχορήγηση του Ιδρύματος Gates για τη μετατροπή πολλαπλών χαρακτηριστικών στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, ώστε να μεγιστοποιηθεί η παραγωγικότητα και η αντοχή σε θερμά κλίματα.

Το ίδρυμα είναι επίσης ένας από τους κύριους χρηματοδότες των πειραμάτων γονιδιακής οδήγησης, τα οποία μπορούν να επιβάλουν ένα τροποποιημένο χαρακτηριστικό σε ένα είδος. Αυτόν τον μήνα, στα Florida Keys, η εταιρεία Oxitec, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Gates, απελευθέρωσε 144.000 κουνούπια που έχουν κατασκευαστεί για να εξαλείψουν τα θηλυκά άτομα ενός είδους που μεταφέρει ασθένειες. Οι προτεινόμενες γεωργικές χρήσεις των γονιδιακών οδηγών περιλαμβάνουν την αντιστροφή της ανοχής των φυτών στα ζιζανιοκτόνα, την καταστολή των ζιζανίων και την εξάλειψη των γεωργικών παρασίτων. Τι μπορεί να πάει στραβά;

Cyborg #25

Συστημικός κίνδυνος

Ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς σε θέματα πιθανοτήτων και αβεβαιότητας, ο Nassim Taleb, εξέτασε το ερώτημα αυτό - Τι μπορεί να πάει στραβά με τους ΓΤΟ; - για μια εργασία που έγραψε το 2014 μαζί με συναδέλφους του στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Οι συγγραφείς ανέλυσαν τους ΓΤΟ στο πλαίσιο αυτού που ονόμασαν «μη αφελής» άποψη της αρχής της προφύλαξης. Κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Οι ΓΤΟ αντιπροσωπεύουν δημόσιο κίνδυνο παγκόσμιας βλάβης» και θα πρέπει να υπόκεινται σε «αυστηρά όρια». 

Η αρχή της προφύλαξης ορίζει ότι εάν μια δράση ενέχει υποψία κινδύνου πρόκλησης σοβαρής βλάβης στο δημόσιο τομέα, η δράση δεν πρέπει να αναλαμβάνεται ελλείψει επιστημονικής σχεδόν βεβαιότητας για την ασφάλειά της. Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι «θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε ακραίες καταστάσεις», όταν η πιθανή βλάβη είναι συστημική και οι συνέπειες εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες - είπαν ότι οι ΓΤΟ «εμπίπτουν απόλυτα» σε αυτό το κριτήριο.

Μεταξύ των συστημικών κινδύνων που ανέφεραν είναι οι μη αναστρέψιμες επιπτώσεις σε όλο το σύστημα και άγνωστες αρνητικές συνέπειες. Οι οικολογικές επιπτώσεις δεν δοκιμάζονται εμπειρικά - και επομένως δεν κατανοούνται - πριν από την κυκλοφορία των τεχνολογιών. Οι ερευνητές σημείωσαν δύο παράγοντες που συμβάλλουν στον συστημικό κίνδυνο: τις τροποποιήσεις της γενετικής μηχανικής και τις μονοκαλλιέργειες στις οποίες αναπτύσσονται.

«Αντί για μια μακρά ιστορία εξελικτικής επιλογής, οι τροποποιήσεις αυτές βασίζονται όχι μόνο σε αφελείς στρατηγικές μηχανικής που δεν λαμβάνουν δεόντως υπόψη τον κίνδυνο σε πολύπλοκα περιβάλλοντα, αλλά και σε ρητά αναγωγικές προσεγγίσεις που αγνοούν τις ακούσιες συνέπειες», δήλωσαν οι ερευνητές. «Η επισήμανση της προσέγγισης των ΓΤΟ ως ‘επιστημονικής’ προδίδει μια πολύ κακή -και μάλιστα στρεβλή- κατανόηση των πιθανών αποδόσεων και της διαχείρισης του κινδύνου».

Ο Taleb συνόψισε τα συμπεράσματά τους σε ένα άρθρο του στους New York Times το 2015: «Το πείραμα των ΓΤΟ, που πραγματοποιήθηκε σε πραγματικό χρόνο και με ολόκληρο το διατροφικό και οικολογικό μας σύστημα ως εργαστήριο, είναι ίσως η μεγαλύτερη περίπτωση ανθρώπινης ύβρεως που υπήρξε ποτέ. Δημιουργεί μια ακόμη συστημική, ‘too big to fail’ επιχείρηση - για την οποία όμως δεν θα είναι δυνατή καμία διάσωση όταν αποτύχει».

Νομοσχέδιο μονοπωλίου

Αν τα σχέδια του Gates για το διατροφικό σύστημα δεν έχουν νόημα από την άποψη της ισότητας ή της οικολογίας, είναι λογικά από την άποψη ενός οικονομικού μονοπωλητή.

«Ως πρώην διευθύνων σύμβουλος και μεγαλύτερος μέτοχος της Microsoft, μπορεί να νομίζετε ότι ο Bill Gates είναι καπιταλιστής, αλλά αυτό δεν ισχύει ακριβώς», δήλωσε στο The Ink η Megan Tompkins-Stange, μελετήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Η εκδοχή του καπιταλισμού του Gates θα μπορούσε καλύτερα να χαρακτηριστεί μονοπωλιακή. Επιδιώκει σταθερά να στρεβλώσει τις ελεύθερες αγορές προκειμένου να προωθήσει τη συσσώρευση πλούτου, δύναμης και υπεροχής της δικής του εταιρείας».

Αυτές οι ιδεολογίες οδήγησαν στην πρόσφατη διαμάχη για τα εμβόλια Covid-19, όπου η επιμονή του Gates στις πατέντες μπορεί να εμπόδισε την πρόσβαση των φτωχών του κόσμου στα εμβόλια. Το περιστατικό προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την ισχυρή επιρροή που ασκεί ο Gates σε ζωτικά ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Όπως έγραψε ο Timothy Schwab στην εφημερίδα The Nation, «είναι όλο και πιο επείγον να αναρωτηθούμε αν οι πολλαπλοί ρόλοι του Gates στην πανδημία - ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, επιχείρηση, επενδυτής και λομπίστας - αφορούν τη φιλανθρωπία και την προσφορά χρημάτων ή την ανάληψη ελέγχου και την άσκηση εξουσίας - μονοπωλιακής εξουσίας».

Το ίδρυμα Gates παίζει τους ίδιους ρόλους στο διατροφικό μας σύστημα. «Ο Gates έχει τοποθετήσει τα επενδυτικά του στοιχήματα σε πολλά από τα σημεία-κλειδιά αυτής της αναδυόμενης εταιρικής αφήγησης για το τι χρειάζεται το διατροφικό σύστημα: γονιδιακές μονάδες, γεωμηχανική, ψεύτικο κρέας, ψηφιακή γεωργία, δέσμευση άνθρακα», λέει ο Jim Thomas  από την ETC Group, η οποία ερευνά τη συγκέντρωση εταιριών στη βιομηχανία τροφίμων. «Είναι σαφές ότι πρόκειται να επωφεληθεί από αυτές τις αλλαγές, συν το ότι η χρηματοδότηση του Ιδρύματός του υποστηρίζει όλα αυτά».

Οι εταιρείες αγροτικών επιχειρήσεων αναπτύσσουν ψηφιακές εφαρμογές σε αγροκτήματα σε όλο τον κόσμο για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με όλες τις πτυχές της γεωργίας: την υγεία του εδάφους, τις εισροές προϊόντων, τον καιρό, τα πρότυπα καλλιέργειας και πολλά άλλα, συμπεριλαμβανομένων γενετικών πληροφοριών σχετικά με τους σημαντικότερους σπόρους και τα ζώα στον κόσμο και τη γνώση που έχουν αναπτύξει οι αυτόχθονες αγρότες επί χιλιάδες χρόνια. Όλα αυτά τα δεδομένα θα ανήκουν και θα ελέγχονται από εταιρείες, θα τρέχουν μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και θα πωλούνται πίσω στους αγρότες με «συνταγές» για το πώς να καλλιεργούν και ποια εταιρικά προϊόντα να αγοράζουν, με ελάχιστη διαφάνεια ή εξήγηση.

Το υπερ-ολοκληρωμένο σύστημα τροφίμων και γεωργίας έχει ήδη επιφέρει πολλές αρνητικές συνέπειες στους αγρότες και τους καταναλωτές. Μια έκθεση του 2019 από τη Διεθνή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων τεκμηριώνει πώς η εταιρική συγκέντρωση έχει συμπιέσει τα εισοδήματα των αγροτών, έχει διαβρώσει τις επιλογές τους, έχει περιορίσει το πεδίο της καινοτομίας και έχει κλιμακώσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η εταιρική προσπάθεια ελέγχου των μεγάλων δεδομένων, σύμφωνα με την IPES, «πρόκειται να επιδεινώσει τις υφιστάμενες ανισορροπίες ισχύος, τις εξαρτήσεις και τα εμπόδια εισόδου σε ολόκληρο τον αγροδιατροφικό τομέα».

Gates Ag One

Ανυπόμονο με την αργή πρόοδο της τεχνο-διατροφικής επανάστασης, το Ίδρυμα Gates εγκαινίασε πέρυσι μια νέα αφορολόγητη μη κερδοσκοπική οργάνωση που «επιδιώκει να επιταχύνει την ανάπτυξη των καινοτομιών που υποστηρίζονται από την ομάδα γεωργικής ανάπτυξης του ιδρύματος» σε δύο από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου: την υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.

Η νέα “γεωργική τεχνολογική start up” θα «συνεργαστεί με εταίρους από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για την εμπορική αξιοποίηση ανθεκτικών σπόρων και χαρακτηριστικών που βελτιώνουν την απόδοση». Εδρεύει στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, πρώην έδρα της Monsanto και σημερινό κέντρο κορυφαίων εταιρειών χημικών προϊόντων και σπόρων, και διευθύνεται από τον Joe Cornelius, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Γεωργίας, Τροφίμων και Διατροφής της Bayer Crop Sciences. Σαν να θέλει να υπογραμμίσει ότι η ομοιομορφία και ο κεντρικός έλεγχος είναι βασικοί στόχοι της προσπάθειας, η νέα μη κερδοσκοπική οργάνωση ονομάζεται «Gates Ag One».

Αγρόκτημα του μέλλοντος

Το 2019, η Cargill (εταίρος της Ginkgo Bioworks) άνοιξε ένα εργοστάσιο αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λίνκολν της Νεμπράσκα. Το εργοστάσιο παρασκευάζει το EverSweet, μια ουσία που έχει τη γεύση του γλυκαντικού στέβια. Για την παραγωγή της, η Cargill συνδυάζει γενετικά τροποποιημένη μαγιά με μόρια ζάχαρης για να μιμηθεί τη γεύση της στέβιας.

Οι καταναλωτές δεν θα το καταλάβαιναν αυτό διαβάζοντας την ιστοσελίδα ή κοιτάζοντας τη συσκευασία. Η εταιρεία περιγράφει τη διαδικασία έντεχνα ως μια «τεχνική αιώνων» που περιλαμβάνει «ζύμωση». Το EverSweet διατίθεται στην αγορά ως «μη τεχνητό». 

Η Cargill διαφημίζει επίσης το προϊόν ως «βιώσιμα παραγόμενο», προφανώς επειδή αφαιρεί την παραγωγή της στέβιας από τις καλλιέργειες στη γη, σε μέρη όπως η Παραγουάη, όπου μικροί αγρότες καλλιεργούν στέβια εδώ και γενιές. Αλλά η πρώτη ύλη για τα επεξεργασμένα τρόφιμα που παρασκευάζονται στο νέο εργοστάσιο της Cargill πρέπει να προέρχεται από κάπου. Η Cargill δεν μας είπε τι χρησιμοποιεί για πρώτη ύλη, αλλά η τοποθεσία του εργοστασίου στη Νεμπράσκα προσφέρει μια ένδειξη: περιβάλλεται από μονοκαλλιέργειες γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και σόγιας.

Δημοσιεύτηκε στο site usrtk.org στις 26 Μαΐου 2021. Διαβάστε το πρωτότυπο εδώ: usrtk.org/bill-gates-food-tracker/radical-menu/

Μετάφραση: Harry Tuttle

Cyborg #25
κορυφή