Cyborg
Cyborg #25 - 10/2022

#25 - 10/2022

Bayer, Monsanto και Big Data: Ποιος θα ελέγχει το διατροφικό μας σύστημα στην εποχή της ψηφιακής γεωργίας και των μεγάλων συγχωνεύσεων;

Με την επικείμενη μεγαλο-συγχώνευση μεταξύ της Bayer και της Monsanto και την άνοδο της ψηφιακής γεωργίας και της γεωργίας που βασίζεται σε δεδομένα, το γεωργικό μας σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας αλλαγής παραδείγματος. Με βάση μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το 91,7% των αγροτών που συμμετείχαν στην έρευνα ανησυχούν ότι η Bayer-Monsanto θα ελέγχει τα δεδομένα σχετικά με τις γεωργικές πρακτικές. Γιατί ανησυχούν αυτοί οι αγρότες; Η Bayer και η Monsanto μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ιδιόκτητα δεδομένα και την πνευματική ιδιοκτησία από τις πατέντες σπόρων και χημικών ουσιών και τις ψηφιακές πλατφόρμες γεωργίας για να μετατρέψουν τους αγρότες από ανεξάρτητους επιχειρηματίες σε αιχμαλωτισμένους χρήστες.

Η ψηφιακή γεωργία περιλαμβάνει τη μαζική συλλογή δεδομένων σε ένα αγρόκτημα μέσω της χρήσης αισθητήρων, που κυμαίνονται από κομμάτια προσαρτημένα σε γεωργικά μηχανήματα μέχρι δορυφόρους. Τα δεδομένα αυτά διοχετεύονται μέσω μιας πλατφόρμας σε έναν πάροχο υπηρεσιών, όπως η Monsanto, οι αλγόριθμοι του οποίου στη συνέχεια χρησιμοποιούν τα δεδομένα είτε για να εμφανίσουν τις συνθήκες στο αγρόκτημα είτε για να κάνουν συγκεκριμένες συστάσεις. Σε τελική ανάλυση, η χρήση των μεγάλων δεδομένων στη γεωργία αφορά τη δημιουργία λεπτομερών συνταγών για τη σπορά και την εφαρμογή χημικών ουσιών.

Αν και θεωρητικά μπορεί να υπάρχουν οφέλη για τους αγρότες από τα ψηφιακά εργαλεία γεωργίας, η πλειονότητα της τρέχουσας έρευνας κι ανάπτυξης επικεντρώνεται σε χρήσεις για χημικά εντατικές μονοκαλλιέργειες. Μια νέα λευκή βίβλος της ομάδας Konkurrenz αποκαλύπτει ότι η Bayer-Monsanto θα χρησιμοποιήσει την άνοδο της ψηφιακής γεωργίας για να αποκτήσει σημαντική δύναμη. Εάν η συγχώνευση πραγματοποιηθεί, μόνο τέσσερις εταιρείες θα κυριαρχούν στην αγορά (DowDuPont, Syngenta-ChemChina, BASF και Bayer-Monsanto). Σύμφωνα με τη λευκή αναφορά, ο ανταγωνισμός μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων εταιρειών θα "αυξήσει την εξάρτηση των αγροτών από τις ψηφιακές πλατφόρμες των τεσσάρων μεγάλων εταιρειών, όπου με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται, οι αγρότες θα βασίζονται περισσότερο (και όχι λιγότερο) στα χαρακτηριστικά, τους σπόρους και τα φυτοφάρμακα των τεσσάρων μεγάλων εταιρειών για την ολοένα και περισσότερο αυτοματοποιημένη γεωργία ακριβείας".

Τα ευρήματα της ομάδας Konkurrenz συνάδουν με την έκθεση που κυκλοφόρησε από τους Φίλους της Γης, το Ινστιτούτο Ανοιχτών Αγορών και το SumOfUs τον Νοέμβριο, με τίτλο «Συγχώνευση Bayer-Monsanto: Συγχώνευση Big Data, Μεγάλης Γεωργίας, Μεγάλων Προβλημάτων». Οι αγρότες έχουν ήδη αντιμετωπίσει σημαντική απώλεια διαπραγματευτικής δύναμης κατά την αγορά γεωργικών εισροών, όπως σπόροι ή φυτοφάρμακα. Οι πρόσφατες συγχωνεύσεις, εξαγορές και οι αντιανταγωνιστικές πρακτικές στον χώρο της ψηφιακής γεωργίας είναι μόνο τα πιο πρόσφατα σημάδια ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Cyborg #25

Οι κορυφαίες εταιρείες ψηφιακής γεωργίας διασφαλίζουν ότι έχουν πρόσβαση σε περισσότερους πελάτες συνεργαζόμενες με εταιρείες γεωργικών μηχανημάτων. Ενώ η Monsanto ακύρωσε την πώληση της Precision Planting στην John Deere το 2017, οι εταιρείες εξακολουθούν να έχουν μια επικερδή συμφωνία δεδομένων. Στο ίδιο δελτίο Τύπου που σηματοδότησε τον τερματισμό της πώλησης αναφέρεται ότι η Monsanto "έχει πουλήσει περισσότερες από 10.000 συσκευές Climate FieldView Drive που μεταδίδουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από φυτευτικές μηχανές, ψεκαστήρες και θεριζοαλωνιστικές μηχανές, με περισσότερο από το 70 τοις εκατό των δεδομένων FieldView Drive να μεταδίδονται σήμερα από φυτευτικές μηχανές και θεριζοαλωνιστικές μηχανές της John Deere".

Η Climate Corporation ανακοίνωσε πιο πρόσφατα ότι θα δημιουργήσει πλήρη συνδεσιμότητα μεταξύ της πλατφόρμας δεδομένων της και των γεωργικών μηχανημάτων New Holland. Ταυτόχρονα, η Syngenta έχει προβάλει έντονα τη συμμετοχή της στην Ag Gateway, μια κοινοπραξία ομάδων που προσπαθεί να τυποποιήσει τη «γλώσσα» των γεωργικών δεδομένων για να διευκολύνει καλύτερα την ανταλλαγή μεταξύ συσκευών και εταιρειών. Η ομαδοποίηση πλατφορμών δεδομένων με εταιρείες γεωργικών μηχανημάτων που έχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ταχεία επέκταση της εμβέλειας τέτοιων προϊόντων.

Τους τελευταίους μήνες, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες εφάρμοσαν τα πρώτα κομμάτια μιας πλήρως ολοκληρωμένης πλατφόρμας που περιλαμβάνει τόσο τις χημικές ουσίες όσο και τις υπηρεσίες δεδομένων. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα Grow Smart Rewards της BASF παρέχει επιστροφή μετρητών στους αγρότες εφόσον αγοράζουν φυτοφάρμακα της BASF για να συνοδεύουν την πλατφόρμα δεδομένων. Το σύστημα δημιουργεί ένα πολύ βασικό (αλλά ισχυρό) κίνητρο για τους αγρότες να χρησιμοποιούν ορισμένα προϊόντα σε συνδυασμό με την ανάλυση δεδομένων της εταιρείας.

Η Monsanto ήταν πολύ ανοιχτή σχετικά με την επιθυμία της να αυξήσει τον αριθμό των στρεμμάτων που πληρώθηκαν για το Climate FieldView (Climate FieldView Plus) στις ΗΠΑ. Το 2017, η Monsanto ξεπέρασε τον στόχο των 25 εκατομμυρίων στρεμμάτων, λέγοντας ότι έχει φτάσει τα 35 εκατομμύρια στρέμματα.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης σπόρων απαιτείται τώρα να πωλούν πολύ περισσότερες εκδόσεις του FieldView Plus για να λάβουν έκπτωση από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ οι απαιτήσεις για την έκπτωση δεν είναι δημόσια γνωστές, ένα άρθρο στο CropLife προσδιόρισε μερικά από τα προβλήματα με τις υψηλές απαιτήσεις για την έκπτωση, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων λιανοπωλητών που μπορεί να αρχίσουν να συνδυάζουν το πακέτο με τις πωλήσεις σπόρων δωρεάν, προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματα. Αυτό δεν πειράζει τη Monsanto, διότι η εταιρεία αποκτά περισσότερους πελάτες, ενώ ο έμπορος λιανικής πώλησης σπόρων χάνει.

Ωστόσο, η πίεση προς τους λιανοπωλητές να προωθήσουν επιθετικά το FieldView Plus είναι μόνο ένα κομμάτι της στρατηγικής της Monsanto για την απόκτηση κυριαρχίας στην ψηφιακή γεωργία. Τον Αύγουστο του 2016, η Monsanto ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει μια «κεντρική και ανοικτή πλατφόρμα δεδομένων». Η Monsanto ήθελε το Climate FieldView να γίνει το App Store του κλάδου. Ανεξάρτητες εταιρείες ψηφιακής γεωργίας θα μπορούσαν να ενσωματώσουν τα εργαλεία τους στην πλατφόρμα, όπου θα λάμβαναν αυξημένη δυνατότητα μάρκετινγκ, ενώ η Monsanto θα έπαιρνε οικονομικό μερίδιο και πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που θα συλλέγονταν. Η Monsanto δήλωσε επίσης ότι θα κέρδιζε χρήματα από τις συνεργασίες πουλώντας κάποια από αυτά τα δεδομένα στο πλαίσιο ορισμένων συμφωνιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό επειδή επιτρέπει στη Monsanto να επιλέγει τους νικητές και τους ηττημένους μεταξύ των νεοσύστατων επιχειρήσεων. Εξασφαλίζει επίσης ότι η Monsanto κερδίζει χρήματα από τα προϊόντα ψηφιακής γεωργίας χωρίς να χρειάζεται να κάνει καμία έρευνα και ανάπτυξη. […]

Η κίνηση αυτή δείχνει ξεκάθαρα την επιθυμία της Monsanto να εδραιωθεί στο χώρο της ψηφιακής γεωργίας. Η καινοτομία στην ψηφιακή γεωργία κινείται πολύ γρήγορα για να μπορέσει να την ακολουθήσει οποιαδήποτε εταιρεία. Αντί για αυτό, η Monsanto βρήκε έναν τρόπο να εδραιώσει την καινοτομία και να ελέγξει την πορεία της μελλοντικής έρευνας κι ανάπτυξης. Εάν η Monsanto μπορεί να αποκομίσει κέρδη από τη λειτουργία του App Store της ψηφιακής γεωργίας, δεν θα χρειαστεί να αναπτύξει σημαντικά το δικό της χαρτοφυλάκιο, με τον ίδιο τρόπο που η Apple δεν χρειάζεται να φτιάξει εφαρμογές για να αποκομίσει κέρδη δισεκατομμυρίων. Επιπλέον, η Monsanto μπορεί να συγκεντρώσει τους ανταγωνιστές στην ίδια πλατφόρμα, όπου η εταιρεία θα έχει κέρδος ανεξάρτητα από το ποιον ανταγωνιστή προτιμούν οι αγρότες. Ωστόσο, η Monsanto δεν επιτρέπει στους ανταγωνιστές των δικών της ψηφιακών προϊόντων πρόσβαση στην πλατφόρμα.

Η επικείμενη συγχώνευση Bayer-Monsanto θα δημιουργήσει το πληρέστερο χαρτοφυλάκιο ψηφιακής γεωργίας, σπόρων και χημικών προϊόντων στον κόσμο. Σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο έλεγχο της Monsanto στο πεδίο της έρευνας κι ανάπτυξης για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις ψηφιακής γεωργίας, η εποχή του ανταγωνισμού των παραγωγικών δεδομένων στη γεωργία θα μπορούσε να εξατμιστεί γρήγορα.

Η ψηφιακή γεωργία έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα κομμάτι του κλάδου με πλούσιο ανταγωνισμό. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό σε έναν κλάδο που έχει δει κύματα μαζικής ενοποίησης τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός ψηφιακού αγώνα εξοπλισμών που μπορεί γρήγορα να δει μια χούφτα τεράστιων αγροχημικών ομίλων να κυριαρχούν στα ψηφιακά γεωργικά εργαλεία με τον ίδιο τρόπο που οι εταιρείες κυριαρχούν στα φυσικά, όπως οι σπόροι και τα φυτοφάρμακα. Μια συγχωνευμένη Bayer-Monsanto θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον για τον έλεγχο των πληροφοριών των αγροτών μέσω μιας επανάστασης με βάση τα δεδομένα για τη μεγιστοποίηση των κερδών. Σε έναν κόσμο όπου εταιρείες όπως το Facebook επικρίνονται από το Κογκρέσο για κατάχρηση προσωπικών δεδομένων μέσω μιας πλατφόρμας, δεν υπάρχει περιθώριο για συγκεντρωτισμό των δεδομένων που είναι απαραίτητα για τον εφοδιασμό των τροφίμων μας. […]

Δημοσιεύτηκε στο site της οργάνωσης Frinds of the Earth στις 30 Μαρτίου 2018. Διαβάστε το πρωτότυπο εδώ: foe.org/blog/bayer-monsanto-digital-agriculture/

Μετάφραση: Harry Tuttle

κορυφή