Cyborg
Cyborg #25 - 10/2022

#25 - 10/2022

01001100110125 – cyborg

η τρελή επιτάχυνση > Οπωσδήποτε είναι δύσκολο να έχει κάποιος μια πλήρη αντίληψη όχι απλά των τεχνολογικών “ιδεών” ή “εφευρέσεων” αλλά των εφαρμογών που μπαίνουν ήδη, ή βρίσκονται στο κατώφλι των διάφορων πλευρών της καθημερινότητας. Ειδικά στις δυτικές κοινωνίες. Όμως ακόμα κι αν έχει μια σχετικά μερική αντίληψη, θα “ζαλιστεί”.
Μοιάζει σαν ένας συνδυασμός παραγόντων, μεταξύ των οποίων αυτά που έγιναν απ’ το 2020 και μετά είναι ο σημαντικότερος, να έχει σπάσει φραγμούς, όρια, αναστολές, δισταγμούς απ’ την μεριά των αφεντικών τόσο στις βιοτεχνολογίες όσο και στην πληροφορική / κυβερνητική, στις νευροεπιστήμες, και αλλού. Η επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης είναι πράγματι “τρελή”, και δύσκολο να δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος χάρτης της. Τεράστια ποσά, που είναι απλά έκφραση της υπεραξίας που έχει αποσπαστεί εδώ και δεκαετίες μένοντας στη μορφή του χρήματος, είναι έτοιμα να “επενδυθούν” σε οτιδήποτε “μυρίζει” Αλλαγή Παραδείγματος.

Ταυτόχρονα, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των δυτικών κοινωνιών ζει σε μια διανοητική κατάπτωση που μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτοφανής για τις τελευταίες 5 δεκαετίες. Αν δεν υπήρχε ο Μαρξ να μας θυμίζει απ’ το βάθος της Ιστορίας ότι αυτή ακριβώς η βαρβαρότητα, η διανοητική φτώχια, είναι προαπαιτούμενο, δείκτης και καύσιμο ταυτόχρονα  κάθε καπιταλιστικής ριζικής “εκτόξευσης”, θα λέγαμε απλά ότι αυτός ο μαρασμός είναι απλά αδιανόητος.

Όχι όμως: δεν είναι αδιανόητος... Είναι η βάση νομιμοποίησης των τεχνολογιών ανθρώπινης επαύξησης. Που για τους ignorants μοιάζουν επιστημονική φαντασία, αλλά για σύγχρονους “ταιηλοριστές” (εφαρμοστές του ταιηλορισμού...) πρόγραμμα προς εφαρμογή: “Αν δεν είσαι φανερά ξεπεσμένος, ανίκανος, πως θα υποδεχτείς την τεχνολογική βελτίωσή σου;”
Φυσικά (για τις “επαυξημένες” καπιταλιστικές νόρμες και προσταγές) το έδαφος πάνω στο οποίο είναι απαραίτητη η βιο/τεχνολογική, η cyber/κυβερνητική, και η νευρο/μηχανική “επαύξηση” του είδους μας είναι ο πόλεμος. Πρέπει να καταλάβουμε τη λέξη “πόλεμος” τόσο κυριολεκτικά (μεταξύ αντίπαλων κρατών / κεφαλαίων) όσο και μεταφορικά (ο καθημερινός μικρομοριακός ανταγωνισμός μέσα στις κοινωνίες). Έτσι, όταν μιλούν για την “ανθρώπινη επαύξηση” οι τεχνοεπιστήμονες του μιλιταρισμού, δεν αναφέρονται μόνο σε κάποια διαχωρισμένη, μακρινή ζώνη στρατιωτικών δράσεων, αλλά στο σύνολο της επερχόμενης καπιταλιστικής “κανονικότητας”.

Για παράδειγμα ο Joel Mozer, υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού “διαστημικού στρατού”, δεν θα έπρεπε να παρερμηνευτεί όταν πριν 1,5 χρόνο έλεγε μεταξύ άλλων:

... Η ανθρώπινη επαύξηση θα αναπτυχθεί μέσω τεχνολογιών που υποστηρίζουν την επαυξημένη και την εικονική πραγματικότητα, συμπεριλαμβανόμενης της “νευρικής προσομοίωσης” έτσι ώστε να επαυξηθεί η απόδοση των φυσικών αισθήσεων. Θα πρέπει το άτομο να μεταφέρεται σε μια ρευστή κατάσταση όπου η μάθηση θα βελτιωθεί και η απομνημόνευση θα μεγιστοποιηθεί... Ένα τέτοιο άτομο θα εξελιχθεί σε κάποιον με δυνατότητες υψηλής απόδοσης...

Θα μπορούσε να μιλάει για “στρατιώτη”, αλλά θα μπορούσε με τα ίδια ακριβώςλόγια να μιλάει για “εργάτη”, σίγουρα σε συγκεκριμένου είδους δουλειές. Και στις δύο εκδοχές πρόκειται για χειριστή κάποιων τμημάτων υπερ-μηχανικού εξοπλισμού.

Αυτά μοιάζουν δυστοπικά και απωθούνται. Δυστοπική θεωρήθηκε η blitzkrieg έφοδος της γενετικής μηχανικής 2020 - 2022, παρότι έχει καταλήξει σε πραγματική σφαγή.. Έτσι ώστε οι ειδικευμένοι ηλίθιοι που είναι αρμόδιοι για την μαζική προπαγάνδα να μην έχουν σοβαρές δυσκολίες στο να εκτρέπουν την προσοχή των εκατομυρίων αιχμαλώτων σε τριτεύουσας σημασίας ζητήματα. Ακριβώς την ιστορική περίοδο που τα δυτικά κράτη αναθεωρούν τις νομοθεσίες τους έτσι ώστε να ανοίξουν τη λεωφόρο της βιοτεχνολογικής αποικιοποίησης όλων των έμβιων ειδών, αρχίζοντας απ’ τα μικρόβια και τους ιούς και, προχωρώντας στα έντομα, στα φυτά και στα ζώα, να απαλλοτριώσουν τελικά το είδος μας.

Μια καινούργια ήπειρος που λέγεται ζωή κανονιοβολείται απ’ τους conquistadores, και οι “αυτόχθονες” αυτής της ηπείρου ξεγελιούνται με χάντρες, καθρεφτάκια... και το “νερό που καίει”... Κάμποσοι προτιμούν να περάσουν με την μεριά των κατακτητών.

Ακριβώς επειδή η διανοητική (συχνά και η συγκινησιακή νηπιακότητα των πληθυσμών είναι ο πιο κρίσιμος όρος της καπιταλιστικής τεχνοκρατικής κυριαρχίας, αυτή δεν (θα) επιβάλλεται μόνο με την βία των απειλών και των τιμωριών. Αλλά, επίσης, και μέσω της “γοητείας” και της “μαγείας” του Θαυμαστού Καινούργιου Κόσμου.
Άλλοτε “μαστίγιο”, άλλοτε “καρώτο”... πάντα πειθαρχία...

Ziggy Stardust

κορυφή