Cyborg
Cyborg #24 - 06/2022

#24 - 06/2022

bytes & genes

Cyborg #24

Ο προφητικός καπιταλισμός! Τον διάσημο κύριο Gates, τον θεωρούμενο “πιο ισχυρό γιατρό στον κόσμο”, ποτέ δεν τον θεωρήσαμε σαν κάτι περισσότερο από “εκπρόσωπο τύπου” του γενικού κεφάλαιου, ειδικά των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την πληροφορική, τις βιοτεχνολογίες, τις ασφαλιστικές εταιρείες - αλλά και τα κρατικά “συμπλέγματα της ασφάλειας” (στρατούς, μυστικές υπηρεσίες, κλπ).

Τι έχει συμβεί, λοιπόν, μ’ αυτό το big mouth; Έχει ξεφύγει εντελώς, ή μήπως εκείνοι που εκπροσωπεί νοιώθουν τόσο άνετα, τόσο “νικητές” (σε βάρος των υποτελών) μετά από δύο χρόνια υγιεινιστικής τρομοεκστρατείας ώστε να προφητεύουν τις επόμενες ενέργειές τους;

Ως την εμφάνιση του Sars-Cov-2, επί χρόνια, η ρητορική αυτού του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος ήταν ότι η ανθρωπότητα απειλείται από ιούς φυσικής, ζωϊκής προέλευσης. Τώρα όμως έχει αλλάξει το τροπάρι, σα να αποδείχθηκε ότι η φύση δεν είναι τόσο απειλητική-από-μόνη-της, και ότι το ανθρώπινο σώμα (όταν δεν χακάρεται) είναι ικανό να τα καταφέρει με επιτυχία.

Κι έτσι εμφανίζεται στον ορίζοντα φρεσκαρισμένη η παλιά απειλή (παλιά απ’ το 2001...) της “βιοτρομοκρατίας”! Τότε, το 2001, οι “βιοτρομοκράτες” υποτίθεται πως ήταν ο Σαντάμ Χουσεϊν και η αλ Κάιντα... Αποδείχθηκε ότι δεν είχαν καμία σχέση. Αποδείχθηκε επίσης ότι ο μόνος βιοτρομοκράτης που επιχείρησε επίθεση με άνθρακα σκοτώνοντας κάποιους αμερικάνους τον Οκτώβρη του 2001, ήταν το περιβόητο εργαστήριο βιολογικού πολέμου του αμερικανικού στρατού στο Fort Detrick, στο Maryland.

Τι ακριβώς “προφητεύει” τώρα λοιπόν το δυτικό κεφάλαιο δια στόματος Gates;

 
Cyborg #24

Η καρδιά ενός γουρουνιού. Στις αρχές της χρονιάς η μεταμόσχευση καρδιάς γουρουνιού σε άνθρωπο προβλήθηκε (και πανηγυρίστηκε απ’ τους ignorants και τους ηλίθιους) σαν ένα ακόμα τεχνο-επιστημονικό θαύμα. Δύο μήνες αργότερα ο λήπτης (David Bennett), με ιστορικό βαριάς καρδιοπάθειας, πέθαινε - και η αιτία βρισκόταν στο μόσχευμα.
Κατ’ αρχήν για να παραχθεί η “κατάλληλη” καρδιά, τα γουρούνια της βιοτεχνολογικής εταιρείας Revivicor, είχαν υποστεί τουλάχιστον μια δεκάδα γενετικών μεταλλάξεων. Κάποιες αφορούσαν την αφαίρεση απ’ το DNA τους των γονιδίων που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την απόρριψη του μοσχεύματος απ’ τον λήπτη. Άλλες αφορούσαν την προσθήκη (πάντα στο DNA τους) ανθρώπινων γονιδίων που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την αποδοχή του μοσχεύματος.

Επιπλέον, όπως συμβαίνει ακόμα και στις μεταμοσχεύσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο λήπτης είχε υποστεί καταστολή του ανοσοποιητικού του συστήματος, ώστε να μην αντιδράσει στο ξένο σώμα. Εν τέλει ο Bennett πέθανε εξαιτίας μόλυνσης από έναν γουρουνίσιο ιό, τον porcine cytomegalovirus, που μεταφέρθηκε στο σώμα του μαζί με την καρδιά... Υπό κανονικές συνθήκες αυτός ο ιός δεν προσβάλει τους ανθρώπους. Αλλά υπό συνθήκες καταστολής του ανοσοποιητικού (αποδείχθηκε ότι) μολύνει...

Παρά τις θριαμβολογίες της αρχικής επιτυχίας της μεταμόσχευσης, υπάρχουν πολλοί και σοβαροί γιατροί που ανησυχούν ότι οι ξενομεταμοσχεύσεις θα προκαλέσουν νέες αρρώστιες στο είδος μας. Φυσικά απαγορεύτηκε να ακουστούν οι γνώμες τους - αλλά η μόλυνση απ’ τον porcine cytomegalovirus αποδεικνύει ότι έχουν δίκιο. Μπορεί να αποστειρωθεί ένα τέτοιο όργανο; Η Revivicor είχε υποστηρίξει ότι το μόσχευμά της ήταν free of viruses, αλλά αυτό μάλλον σαν εμπορική τακτική πρέπει να θεωρηθεί, παρά σαν κάτι που μπορεί να θεωρείται ρεαλιστικό.
Συνεπώς; Οι μεταλλάξεις των καλλιεργούμενων ζώων (και φυτών) θα συνεχιστούν, αλλά όχι ακόμα για παραγωγή ανθρώπινων ανταλλακτικών...

 
Cyborg #24

Το κουτί της Πανδώρας. Στις αρχές Μάρτη αποκαλύφθηκε ότι το ουκρανικό υπουργείο υγείας είχε δώσει εντολή, την δεύτερη μέρα των ρωσικών επιχειρήσεων, για την κατεπείγουσα καταστροφή όλων των αποθεμάτων επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων σε όλα τα βιοεργαστήρια της χώρας, στα εργαστήρια βιολογικού πολέμου δηλαδή που είχαν στήσει οι ΗΠΑ. Ίσως αυτό να ήταν που εννοούσε η Victoria “fuck the EU” Nuland, όταν δήλωνε ότι «εργαζόμαστε με τους ουκρανούς πάνω στο πώς θα αποτρέψουμε αυτά τα εργαστηριακά υλικά να πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων».

Διαβάστε τι «υλικό» καταστράφηκε σε ένα μόνο εργαστήριο, στο Χάρκοβο: Candida albicans (μύκητας που προκαλεί καντιντίαση) // Escherichia coli (βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν έλκος, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και προστατίτιδα) // Serratia marcescens (βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος) // Shigella sonnei και Shigella flexneri (βακτήρια που προκαλούν σιγκέλλωση, μια εντερική λοίμωξη) // Salmonella Typhimurium (προκαλεί εντερικές λοιμώξεις) // Proteus vulgaris και Enterobacter aerogenes (νοσοκομειακές λοιμώξεις) // Staphylococcus aureus (μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, καθώς και τοπικές ή γενικευμένες λοιμώξεις έως και σήψη) // Pseudomonas aeruginosa (βακτήρια υψηλής ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά που προκαλούν νοσοκομειακές λοιμώξεις) // Proteus mirabilis (λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και του δέρματος) // Klebsiella pneumonia (πνευμονία και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αλλά ένα μολυσματικό στέλεχος από την Ασία μπορεί να μολύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας) // Corynebacterium pseudodiphtheriticum (επικίνδυνο αν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι καταβεβλημένο) // Corynebacterium xerosis και Corynebacterium diphtheriae (προκαλεί διφθερίτιδα) // Bacillus liheniformis και Bacillus stearothermophilus (τα στελέχη αυτά δεν είναι, κανονικά, ιδιαίτερα επικίνδυνα, έτσι δεν είναι σαφές γιατί ήταν απαραίτητη η ολική καταστροφή των στελεχών. Εκτός αν το εργαστήριο αυτό εργαζόταν για να κάνει αυτά τα βακτήρια κάτι άλλο από αντιμετωπίσιμα παθογόνα, ή αν αυτά τα ονόματα ήταν κωδικές ονομασίες για άλλα παθογόνα).
Σε άλλο εργαστήριο, στη Λβιβ, καταστράφηκαν 232 κιβώτια που περιείχαν το παθογόνο της λεπτοσπείρωσης, 30 της τουλαραιμίας, 10 της βρουκέλλωσης και πέντε της πανώλης. Κιβώτια; Ακριβώς! Η έρευνα «ενάντια στις απειλές» θέλει ποσότητες και οι μοντέρνοι Μένγκελε δεν παίζουν. Εξάλλου και οι ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης χρησιμοποιούσαν το Zyklon B σε φιάλες βιομηχανικών προδιαγραφών, όχι σε δοκιμαστικά μπουκαλάκια…
Το επόμενο διάστημα, ακόμη περισσότερα στοιχεία ήρθαν στην επιφάνεια σχετικά με τις βιοπολεμικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Ουκρανία που εμπλέκουν μέχρι και τους «σωτήρες της ανθρωπότητας», τους λευκούς ιππότες ενάντια στoν κορωνοϊό, τις φαρμακομαφίες δηλαδή που επέβαλαν τις πλατφόρμες γενετικής μηχανικής. Έτσι η Pfizer, η Moderna, αλλά και η Merck και η Gilead, χρηματοδοτήθηκαν μέσω μη κυβερνητικών οργανισμών με τεράστια κεφάλαια από τον αμερικανικό κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να διεξάγουν έρευνες και πειράματα στην Ουκρανία, σε νοσοκομεία, στρατόπεδα, μέχρι και σε ψυχιατρεία. Το ίδιο καθεστώς που προστατεύει τα εργαστήρια βιολογικού πολέμου ενάντια σε κάθε έλεγχο από τοπικές ή διεθνείς αρχές, επέτρεψε στις αμερικανικές φαρμακομαφίες να εξελίξουν και να δοκιμάσουν τις πατέντες τους γενετικής μηχανικής. Προφανώς πρόκειται και εδώ για ακόμη μία περίπτωση που επιβεβαιώνει το δόγμα της θανατοπολιτικής σήμερα, ότι «τα οφέλη είναι περισσότερα από τις συνέπειες»… 

 
Cyborg #24

Μεταλλαγμένα δάση. Η ιδέα είναι σχετικά παλιά: τα δάση (μας) έχουν πρόβλημα, τα φυσικά δέντρα είναι προβληματικά, συνεπώς ας τα αντικαταστήσουμε με genetically engineered...

Τι πρόβλημα εντόπισε το άγρυπντο μάτι των βιοτεχνολόγων στα δάση; Αρρωσταίνουν; Ίσως... Καίγονται; Σίγουρα σε ορισμένα γεωγραφικά πλάτη, αλλά αυτό είναι ανανέωση και φρεσκάρισμα... Η φύση από μόνη της δεν είναι αρκετή, η φύση από μόνη της δεν μπορεί πια είναι το δόγμα που κυκλοφορεί μεταξύ ειδικών και ψυχοπαθών φανατικών εδώ και χρόνια· γίνεται πια γρήγορα mainsteam. Η “ανίκανη” φύση, η φύση “που έφτασε στα όριά της και δεν μπορεί να εξελιχθεί άλλο έγκαιρα” περιλαμβάνει βέβαια και το είδος μας. Ίσως κυρίως αυτό, αφού η διαρκής επαύξησή του θα δημιουργήσει και την καινούργια δυναμική αγορά.

Τι δάση πρέπει να αποκτήσει λοιπόν ο πλανήτης; Πυρίμαχα οπωσδήποτε. Ευρωστα, να μην αρρωσταίνουν εκτός σχεδιασμού - επίσης.
Είναι αυτό science fiction; Μην το πείτε! Ήδη δάση μεταλλαγμένων ευκάλυπτων καλλιεργούνται σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Επειδή ο ευκάλυπτος είναι η βασική πηγή ξυλόμαζας / κυτταρίνης απ’ όπου προκύπτει η χαρτόμαζα (η παραγωγή χαρτιού), και παρά την φήμη ότι οι digital διαδικασίες θα περιορίσουν την χρήση χαρτιού, οι μεταλλαγμένες καλλιεργούμενες εκδοχές έχουν προσόντα: μεγαλώνουν πιο γρήγορα, οι κορμοί γίνονται πιο χοντροί...

Ίσως άλλα μεταλλαγμένα είδη πουληθούν για τις (πολιτικές και οικονομικές) ανάγκες γρήγορων αναδασώσεων μετά από πυρκαγιές. Η “εικόνα” να αποκατασταθεί γρήγορα, κι ας αποδειχθεί τελικά καταστροφική. Αν ακούσετε να συμβαίνει κάτι τέτοιο και στα μέρη μας δεν θα είστε “ψέκα” - είναι trend...

 
Cyborg #24

Ρομποτικές μεγακατασκευές. Ως τώρα οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές σχετίζονται με την κατασκευή αντικειμένων μικρού μεγέθους· αν και αναπτύσσονται τέτοιου είδους τεχνικές ακόμα και για την κατασκευή σπιτιών.

Αρκετά “μπροστά” στον τομέα της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης και των 5G επικοινωνιών, το κινεζικό κράτος ανακοίνωσε πρόσφατα την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού φράγματος ύψους 180 μέτρων στο Θιβέτ, με ελάχιστη άμεση ανθρώπινη εργασία. Το φράγμα θα κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας ρομποτικούς εκσκαφείς, φορτηγά και μπλουντόζες, τρισδιάστατο εκτυπωτή μπετόν, μέσω ελέγχου από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης.

Σηματοδοτεί ένα τέτοιο έργο την αρχή του τέλους της ανθρώπινης εργασίας στις κατασκευές; Ναι και όχι. Ναι, απ’ την άποψη ότι πολλές ειδικότητες, ειδικά σε μεγάλης κλίμακας κατασκευές, μπορούν μελλοντικά πράγματι να αντικατασταθούν από ρομπότ και τα παράπλευρα συστήματα. Όχι, επειδή δημιουργούνται άλλες ειδικότητες (στον τηλε-χειρισμό, στην κατασκευή και στην συντήρηση των ρομπότ, στις επικοινωνίες, στον προγραμματισμό), που φυσικά δεν μοιάζουν καθόλου με τις κλασσικές οικοδομικές ειδικότητες.

Προς το παρόν το κινεζικό κράτος / κεφάλαιο, που δεν πάσχει καθόλου από έλλειψη φτηνής εργασίας παραδοσιακών κατασκευαστικών ειδικοτήτων, είτε ανειδίκευτης είτε ειδικευμένης, κάνει επίδειξη δυνατοτήτων σε τεχνολογίες αιχμής. Για να σκάσουν οι ανταγωνιστές...

 
Cyborg #24

AI συναισθήματα. Το Her είναι μια ταινία του 2013 που τυπικά τοποθετείται στην κατηγορία “επιστημονική φαντασία” αλλά ίσως θα έπρεπε να θεωρηθεί σαν τεχνολογικά δυστοπική. Ο πρωταγωνιστής Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) δημιουργεί μια έντονη συναισθηματική, α-σώματη ερωτική σχέση με την φωνή ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης προσωπικής υποστηρίξης - την Samantha.

H Samantha του φίλμ αποτελεί απλά μια καλά εξελιγμένη μορφή των “ψηφιακών γραμματέων / βοηθών” που ήδη βρίσκονται σε μεγάλη χρήση (τύπου Siri, κλπ): είναι αρκετά “έξυπνη” ώστε όχι απλά να βοηθάει τον Theodore σε διάφορες λίγο πολύ βαρετές πληροφορικές δουλειές, αλλά να συζητάει μαζί του οποιοδήποτε θέμα. “Μαθαίνει” τον χαρακτήρα του, τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες του, και από “υπηρέτρια” εξελίσσεται σε “σύντροφο”, παραμένοντας πάντα μια φωνή και μόνο...

Παρότι μια τέτοια συναισθηματική σχέση με μηχανές θα έμοιαζε ίσως υπερβολική φαντασία, τα βασικά συστατικά της βρίσκονται ήδη παρόντα. Η εξάρτηση απ’ το ατομικό τηλεχειριστήριο της καθημερινής ζωής (το επονομαζόμενο “smart phone”) έχει προχωρήσει ήδη σε τέτοιο βαθμό ώστε και μόνο η αναρώτηση τι θα συμβεί όταν αυτό το τηλεχειριστήριο γίνει ακόμα πιο “έξυπνο” με τεχνητή νοημοσύνη και machine learnιng αφορά εκατομμύρια “χρήστες” - και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να απαντηθεί.

Πριν δημιουργηθεί το “internet των συναισθημάτων” η γενικευμένη μηχανική μεσολάβηση δημιουργεί στην καθημερινή ζωή ένα είδος “τράπεζας συγκινήσεων και σχέσεων”. Πρόκειται για κεφάλαιο, κι ως τέτοιο θα αξιοποιηθεί...

 
Cyborg #24

Κατάρρευση της σχέσης. Θα μπορούσε να είναι κάτι απ’ “του κόσμου τα παράξενα”. Δεν φαίνεται να είναι ακόμα μια κοινωνική τάση με πλειοψηφικές προοπτικές. Ή, έστω, Akihido Kondo είναι πρωτοπόρος εντός ενός θρησκευτικού / ιδεολογικού ρεύματος (σιντοϊσμός) που θα μπορούσε να θεωρηθεί ανιμιστικό αφού αναγνωρίζει ζωή ακόμα και στα άψυχα αντικείμενα.
Ο Knodo παντρεύτηκε το 2018 ένα ολόγραμμα αντίγραφο της εικονικής γιαπωνέζας σταρ Hatsuke Miku, με την οποία ήταν ερωτευμένος από μικρός. Ήταν μια εντυπωσιακή τελετή που του κόστισε 17.300 δολάρια: η “νύφη” (το ολόγραμμα) ήταν τρισδιάστατη μεν αλλά πολύ μικρού μεγέθους, κλεισμένη μέσα σ’ έναν γυάλινο κύλινδρο. Αυτός ο κύλινδρος είναι μια συσκευή δημιουργίας ολογραμμάτων ονόματι Gatebox.

Αλλά το ειδύλλιο απ’ την μεριά του δεν έλαβε υπόψη την εταιρεία, που σταμάτησε να υποστηρίζει την συγκεκριμένη εφαρμογή. Κι έτσι κάποιο βράδυ, γυρνώντας σπίτι ο Kondo, δεν άκουσε το ψηφιακό “καλωσήρθες” απ’ το ολόγραμμα της καρδιάς του, αλλά ένα ξερό network error...

Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η συνέχεια. Ο Kondo πάντως ανήκει σε μια (προς το παρόν;) περιθωριακή φυλή που ονομάζεται “fictosexuals”. Προφανώς έχουν κι αυτοί / ές δικαιώματα - κι ας φροντίσουν οι εταιρείες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Στο κάτω κάτω σε καιρούς γενικευμένων μεταδοτικών μολύνσεων, οι σχέσεις με ολογράμματα είναι οι τέλεια αντισηπτικές...

κορυφή