Cyborg
Cyborg #24 - 06/2022

#24 - 06/2022

Nευροαποικισμός

Έχουμε νανορομπότς που ... συνδέσουν το νεοφλοιό μας μ’ έναν συνθετικό νεοφλοιό στο cloud... Η σκέψη θα γίνει ... ένα υβρίδιο βιολογίας και μη βιολογίας...

Παρανοϊκοί ή όχι προφήτες

Πιθανόν να μην ξέρετε τι είναι ο νεοφλοιός (συγχωρείται...) και ποιος είπε την παραπάνω κουβέντα (αυτό όχι και τόσο). Ο Ray Kurzweil, 74 χρόνων, είναι σπουδαία προσωπικότητα στον αμερικάνικο τεχνο-φουτουρισμό. Εφευρέτης, επιχειρηματίας, προφήτης, συγγραφέας, βραβευμένος το 1999 στον Λευκό Οίκο απ’ τον τότε πρόεδρο Clinton με το κορυφαίο βραβείο “για την τεχνολογία και την καινοτομία”, φανατικός κήρυκας του μετα-ανθρωπισμού και της singularity, αλλά επίσης ακραία υποχόνδριος σε ζητήματα της υγείας (του) και της αθανασίας (του), ο Kurzweil είναι από εκείνες τις φιγούρες που μορφοποιούν πολύ περισσότερο από τύπους σαν τον Gates τους στόχους και τους προσανατολισμούς του “νευροεπιστημονικού” και όχι μόνο τομέα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Προσωποποιεί (κάτι που πάντως μπορεί να γίνει εύκολα αποπροσανατολιστικό) υπαρκτές και σε εξέλιξη καπιταλιστικές τάσεις για την μηχανική αποικιοποίηση των πάντων.

Κι αν μέσα σ’ αυτά τα “πάντα” τα κύτταρα έχουν κεντρική θέση για τους γενετιστές, τους βιοτεχνολόγους και τις ανάλογες επιχειρήσεις, για τους νευρο-τεχνικούς στο κέντρο βρίσκεται η μηχανική αποικιοποίηση του ανθρώπινου εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων. Οι σχετικές εφαρμογές μπορεί να μην διαφημίζονται (ακόμα) ή και να μην επιβάλλονται (ακόμα), όμως είναι πολύ κοντύτερα απ’ ότι νομίζουμε.

Για παράδειγμα, σ’ ένα τυχαία επιλεγμένο paper απ’ την αμερικανική επιθέωρηση frontiers in neurosciences με ημερομηνία 29 Μάρτη 2019 και τίτλο Διεπαφή Ανθρώπινου Εγκεφάλου / Cloud (Human Brain / Cloud Interface) [1Προσβάσιμο στη διεύθυνση https://doi.org/10.3389/fnins.2019.00112] 18 ερευνητές (ανάμεσά τους εξειδικευμένοι γιατροί, τεχνικοί υπολογιστών, πανεπιστημιακοί) υποστήριζαν:

Το Internet συγκροτείται από ένα παγκόσμιο αποκεντρωμένο συστημα που υπηρετεί την συλλογική προσπάθεια της ανθρωπότητας να παράξει, να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει data, και το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στο γρήγορα επεκτεινόμενο cloud. Ένα σταθερό, ασφαλές σύστημα που θα δουλεύει σε πραγματικό χρόνο μπορεί να επιτρέψει την διάδραση του cloud με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική που εδώ την αναφέρουμε σαν “human brain/cloud interface” (B/CI) θα μπορούσε να βασίζεται σε τεχνολογία που εδώ αναφέρονται σαν “νευρο-νανο-ρομποτική”. Οι μελλοντικές νευρο-νανο-ρομποτικές τεχνολογίες αναμένεται να διευκολυνουν ακριβείς διαγνώσεις και κάποια στιγμή θεραπείας σε πάνω από 400 καταστάσεις που επηρεάζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η νευρο-νανο-ρομποτική μπορεί επίσης να συμβάλει στην B/CI μέσω της ελεγχόμενης διασύνδεσης μεταξύ νευρικής δραστηριότητας και εξωτερικής αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων, μέσω της απευθείας επίβλεψης των περίπου 86 Χ 109 νευρώνων και των περίπου 2 Χ 1014 νευρικών συνάψεων. Κινούμενα μέσα στο ανθρώπινο κυκλοφορικό σύστημα, τρία είδη νευρο-νανο-ρομπότ (ενδο-νευρο-μποτς, γλοια-μποτς και συναψο-μποτς) θα μπορούν να διέλθουν απ’ τον σύνορο αίματος - εγκεφάλου, να μπουν στο εγκεφαλικό παρέγχυμα, να εισέλθουν σε συγκεκριμένα κύτταρα του ανθρώπινου εγκεφάλου, και να αυτοεγκατασταθούν στον άξονα τμημάτων των νευρώνων (τα ενδο-νευρο-μποτς), μέσα σε νευρογλοιακά κύτταρα (τα γλοια-μποτς) και σε στενή συνάφεια με τις νευρικές συνάψεις (τα συναψο-μποτς). Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να μεταφέρουν ασύρματα έως περίπου 6 Χ 1016 bits ανά δευτερόλεπτο ηλεκτρικών πληροφοριών που θα είναι προϊόντα επεξεργασίας των νευρικών συνάψεων και θα έχουν κωδικοποιηθεί απ’ τον ανθρώπινο εγκέφαλο, μέσω βοηθητικών νανορομποτικών οπτικών ινών (30 cm3) με δυνατότητα να πιάνουν έως 1018 bits/sec δίνοντας έτσι την δυνατότητα γρήγορης μεταφοράς δεδομένων σ’ έναν υπερυπολογιστή στο cloud, για παρακολούθηση του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο και ανάλογη εξαγωγή data...
... Θεωρούμε πειστικό ότι μέσα στα επόμενα 20 - 30 χρόνια, η νευρο-νανο-ρομποτική θα έχει φτάσει σ’ ένα τέτοιο σημείο ανάπτυξης ώστε να προσφέρει μια ασφαλή, σίγουρη, διαρκή, σε πραγματικό χρόνο διεπεαφή ανάμεσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο και βιολογικά και μη συστήματα υπολογιστών, ενισχύοντας την διάδραση ανθρώπινου εγκεφάλου με ανθρώπινο εγκέφαλο (brain-to-brain interfaces / BTBI), ανθρώπινου εγκέφαλου  - υπολογιστή (brain-computer interfaces / BCI) και, ειδικά, εκλεπτισμένη διεπαφής ανθρώπινου εγκεφάλου - cloud (B/CI). Τέτοιου είδους ανθρώπινα συστήματα μπορεί να αλλάξουν δραματικά την επικοινωνία ανθρώπων / μηχανών, κάνοντας πραξη την σημαντική ενίσχυση της ανθρώπινης συνείδησης...

Είτε αυτά φαίνονται ενδιαφέροντα και ελπιδοφόρα είτε επικίνδυνα έως αποκρουστικά, η μέση ιδέα (θα) είναι ότι τα 20 με 30 χρόνια είναι πολύς καιρός, και ότι τα πιο πάνω παραείναι μελλοντολογία για να τα πάρει κάποιος στα σοβαρά. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική: τα βήματα γίνονται, οι τεχνολογίες δημιουργούνται ήδη, και η μηχανική αποικιοποίηση του ανθρώπινου εγκεφάλου (και του οτιδήποτε μπορεί να ονομασθεί αισθήσεις, σκέψη, μνήμη ή συνείδηση) είναι δηλωμένος στόχος πάμπλουτων και ιδιαίτερα δυνατών “παραγόντων” του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου.
Είτε θεωρηθούν παρανοϊκοί είτε μεγαλοφυείς είναι εδώ. Μπορεί, φυσικά, οι νευρο-τεχνολόγοι και τα έργα τους να αγνοηθούν, όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες με τους γενετιστές και τους βιοτεχνολόγους. “Αυτά είναι δύσκολα ζητήματα, επιστημονικά, και πρέπει να τα αφήσουμε στους ειδικούς” συμβουλεύει η τρέχουσα σοφία των υπνοβατών... (Και δέχεται να δεθεί χειροπόδαρα).

Cyborg #24

Μια μίκρη δόση ιστορίας: εγκεφαλογραφήματα και ηλεκτροσόκ

Ο εγκέφαλος παράγει “ηλεκτρικά πεδία” - ή “κάτι” που μπορεί να θεωρηθεί “ηλεκτρικό πεδίο”. Αυτή είναι η ανακάλυψη που αποτελεί την αφετηρία της “ανάγνωσης” του ανθρώπινου εγκεφάλου έξω και πέρα από οποιονδήποτε λόγο, έκφραση, χειρονομία ή μορφασμό των ατόμων του είδους μας. Είναι μια ανακάλυψη (ή μια θεωρία) που ξεκίνησε στα 1875 όταν ο Richard Caton, άγγλος γιατρός, κατέγραψε “ηλεκτρικά σήματα” από εκτεθειμένους (με χειρουργική αφαίρεση τμημάτων του κρανίου) εγκεφάλους ζώων. Ο Caton αρχικά ακούμπησε δυο ηλεκτρόδια στους κροτάφους και διαπίστωσε μια μικρή διαφορά τάσης χρησιμοποιώντας ένα πρωτόγονο γαλβανόμετρο. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1887, ο Caton ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε διαφοροποιήσεις σ’ αυτά τα σήματα όταν φώτιζε το ένα ή το άλλο μάτι του ζώου...
Η δυτική τεχνο-επιστήμη αναγνωρίζει εν τέλει στον αυστριακό ψυχίατρο Hans Berger την πρώτη εφεύρεση μιας μεθόδου να καταγράφονται αυτά τα “ηλεκτρικά σήματα” μετά από έρευνες μεταξύ 1924 και 1929: του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Οι “μη κανονικές” μετρήσεις των “ηλεκτρικών κυμάτων” του εγκεφάλου θεωρήθηκαν ικανός τρόπος διάγνωσης βλαβών (συμπεριλαμβανομένων σε περίοπτη θέση των “ψυχικών διαταραχών”...) και τα εργαστήρια που έκαναν ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα βάζοντας ηλεκτρόδια σε διάφορα εξωτερικά σημεία του κρανίου (με διαρκώς εξελισσόμενο εξοπλισμό) άρχισαν να πολλαπλασιάζονται εκθετικά πριν και κατά την διάρκεια του Β παγκόσμιου πολέμου.

[...]

...η συνέχεια στο έντυπο τεύχος του Cyborg.
[ σημεία διακίνησης ]

Ziggy Stardust

Σημειώσεις

1 - Προσβάσιμο στη διεύθυνση https://doi.org/10.3389/fnins.2019.00112
[ επιστροφή]

κορυφή