Cyborg
Cyborg #22 - 10/2021

#22 - 10/2021

οι μηχανές της “ψυχικής υγείας”

Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι αδρανήσαμε, ότι αδιαφορήσαμε, ότι κοιτούσαμε τον αφαλό μας (όπως είναι της μόδας). Το 2019 οι περιθωριακοί θα μπορούσαν να διαβάσουν μεταξύ άλλων κι αυτά [1Τετράδιο για εργατική χρήση νο 4.]:

...Δεν θα είχε άδικο όποιος υποστήριζε ότι η ανακάλυψη και η αναγνώριση της έκτασης και της έντασης των “ψυχολογικοποιημένων προβλημάτων” του Εαυτού Κεφάλαιο πηγαίνει χέρι χέρι με την υπερανάπτυξη των αντίστοιχων επαγγελματικών κλάδων, αλλά και των “λύσεων” που προσφέρουν οι φαρμακοβιομηχανίες. Οι επαγγελματίες διαμορφώνουν με το αζημίωτο όχι μόνο τις “λύσεις” αλλά, κυρίως, τις κοινωνικές πεποιθήσεις σχετικά με το ποιο είναι το “πρόβλημα”. Απ’ αυτήν την άποψη ο “ψυχικά διαταραγμένος” Εαυτός Κεφάλαιο παραμένει 100% Εαυτός Κεφάλαιο! Ένας Εαυτός Κεφάλαιο που έχει υποστεί κάποια βλάβη (η οποία τον κάνει “δυσλειτουργικό” και μειώνει την “απόδοσή” του) που πρέπει να επισκευαστεί - με την βοήθεια των ψυχο-μηχανικών... Ο Εαυτός Μηχανή, ο Εαυτός Πάγιο, χρειάζεται “συντήρηση”, σωματική και “ψυχική”. Service!

Βρίσκεται ωστόσο σε ταυτόχρονη εξέλιξη μια άλλη προσέγγιση. Που δεν μπλοφάρει. Αντιλαμβάνεται τον Εαυτό Κεφάλαιο σαν αυτό που είναι, και ευαγγελίζεται την “εξέλιξή” του σαν αυτό που είναι. Ευαγγελίζεται την “βελτίωση της απόδοσής του” μέσω της επιπλέον μηχανοποίησής του. Μέσω της ενσωμάτωσης εκ μέρους των Εαυτών Κεφάλαια της αιχμής των βιοπληροφορικών τεχνολογιών.

Η ιδεολογία / προσταγή του human plus (με όποια ονόματα κι αν κυκλοφορεί στην πιάτσα) είναι γεγονός ότι δεν καταπιάνεται με τα “ψυχολογικά προβλήματα” του Εαυτού Κεφάλαιο. Δεν εμφανίζεται να “προσφέρει λύσεις / θεραπείες” για τις κρίσεις πανικού ή τις φοβίες· όχι, σίγουρα, με τον άμεσο τρόπο που έχουν αναλάβει αυτή τη δουλειά οι παραδοσιακοί “επαγγελματίες της ψυχής”. Εκτός απ’ την περίπτωση όπου η τεχνητή νοημοσύνη και οι έξυπνοι αλγόριθμοι προτείνονται σαν ικανοί να αντικαταστήσουν αυτούς τους επαγγελματίες (!!!) η μηχανολογική “επαύξηση του ανθρώπινου” (δηλαδή η συστηματική και οργανωμένη μηχανοποίηση του Εαυτού Κεφάλαιο) επιχειρηματολογεί υπέρ της αναγκαιότητάς της σε δύο πεδία...

Η ανακοίνωση είναι πολύ πρόσφατη (21 Σεπτέμβρη 2021) και πανηγυρική. Τόσο ώστε να δικαιούμαστε να πούμε “σωστά έχουμε καταλάβει την πραγματικότητα και τις καπιταλιστικές τάσεις”. (Σωστά αλλά και μάταια ως τώρα...) Αντιγράφουμε μεταφράζοντας απ’ την WSJ: [2Διαθέσιμο στο https://www.wsj.com/articles/apple-wants-iphones-to-help-detect-depression-cognitive-decline-sources-say-11632216601]

Cyborg #22

Η Apple εργάζεται σε σχέση με την τεχνολογία που θα επιτρέπει την διάγνωση της κατάθλιψης και της διανοητικής κατάρρευσης, επιδιώκοντας να φτιάξει εργαλεία που θα επεκτείνουν το εύρος του αναπτυσσόμενου χαρτοφυλάκιου υγείας που διαθέτει, σύμφωνα με ανθρώπους που είναι κοντά σ’ αυτές τις έρευνες και ντοκουμέντα που έχει στην κατοχή της η Wall Street Journal.

Χρησιμοποιώντας μια γκάμα από δεδομένα αισθητήρων, στα οποία περιλαμβάνονται η κινητικότητα, οι φυσικές δραστηριότητες, τα όσα συμβαίνουν στη διάρκεια του ύπνου, η τυπολογία της συμπεριφοράς και ακόμα περισσότερα, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα βρουν τρόπο επεξεργασίας των ψηφιακών μας σημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία μας έτσι ώστε οι αλγόριθμοι που θα δημιουργηθούν να μπορούν να ελέγχουν την πραγματικότητα στην οποία αντιστοιχούν αυτά τα data.

Οι προσπάθειες αυτές στηρίζονται σε ερευνητικές συνεργασίας που ανακοίνωσε η Apple με το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, το οποίο μελετάει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη, και την φαρμακευτική εταιρεία Biogen Inc. που ασχολείται με τις ήπιες νοητικές βλάβες. Το κωδικό όνομα που έχει δώσει η Apple στις έρευνες του UCLA είναι “Seabreeze” [θαλασσική αύρα] και στις έρευνες της Biogen “Pi”.

H Biogen ξεκίνησε τις μελέτες της την περασμένη Δευτέρα... Η φαρμακευτική εταιρεία πήρε το περασμένο καλοκαίρι έγκριση απ’ τον FDA για ένα καινούργιο φάρμακο αντιμετώπισης των ήπιων νοητικών βλαβών, για ασθενείς σε πρώιμο στάδιο Alzheimer. Το φάρμακο ονόματι Aduhelm και κοστίζει περίπου 56.000 δολάρια το χρόνο ανά ασθενή.

Μεγάλο μέρος των ως τώρα ερευνών υγείας της Apple εστιάζουν σε εφαρμογές του smartwatch της εταιρείας. Η ψυχική υγεία και τα νοητικά προβλήματα απαιτούν πιο ευαίσθητες καταγραφές απ’ το iPhone και δείχνουν ότι η μονάδα υγείας της Apple ερευνά τώρα κατάλληλες εφαρμογές... Πανεπιστημιακές μελέτες έχουν κάποια στοιχεία ότι άνθρωποι με συγκεκριμένα ψυχικά - διανοητικά προβλήματα χρησιμοποιούν τις ψηφιακές συσκευές τους με διαφορετικούς τρόπους απ’ τους υπόλοιπους, συνεπώς μένει να φανεί αν μπορούν να κατασκευαστούν αξιόπιστοι αλγόριθμοι για να εντοπίζουν την κατάσταση αυτών των χρηστών.

... Η ελπίδα για διαγνωστικά εργαλεία σε περιπτώσεις ανθρώπων με σοβαρές νευρολογικές διαταραχές ή μεταπτώσεις διάθεσης είναι ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση και ενδεχομένως γίνει εφικτό να προλαμβάνονται χειρότερες εξελίξεις είπε ο Faraz Hussain, επικεφαλής του BiAffect, ενός πανεπιστημιακού ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις στο Σικάγο, που χρησιμοποιεί data από smartphones για να προβλέπει την διάθεση. “Η δυνατότητα να κοιτάμε στο εσωτερικό του πως δουλεύει το μυαλό αντί να στηριζόμαστε στα λεγόμενα του καθενός είναι συχνά αντικειμενική, κι αυτό μπορεί να γίνει αξιοποιώντας τα ψηφιακά ‘εξερχόμενα’ της καθημερινής μας ζωής, που διαφορετικά θα πήγαιναν χαμένα”.

Αν και η έρευνα αυτή είναι ακόμα στα αρχικά της στάδια, τα κορυφαία στελέχη της Apple είναι ενθουσιασμένα με τις πιθανότητες να πετύχει. Ο επικεφαλής ερευνών Jeff Williams που επιβλέπει το τμήμα υγείας της Apple μίλησε με ενθουσιασμό στους εργαζόμενους για την δυνατότητα της εταιρείας να εντοπίσει τους υψηλούς ρυθμούς της κατάθλιψης και του άγχους όπως επίσης και άλλες εγκεφαλικές βλάβες...

... Δεκάδες επιχειρήσεις κυνηγούν τις ευκαιρίες που προσφέρει ο ευρύτερος ψηφιακός συμπεριφορικός - υγιεινιστικός τομέας, με τις σχετικές startups να κινούνται φέτος σ’ ένα ρυθμό διπλασιασμού του ρεκόρ των χρηματοδοτήσεών τους το 2020 που ήταν 2,7 δισεκατομύρια δολάρια - σύμφωνα με στοιχεία της Rock Health, μια εταιρείας συμβούλων για ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Η πανδημία προκάλεσε αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Το ποσοστό των ενηλίκων που ανέφεραν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης τον περασμένο Ιανουάριο έφτασε το 41% του πληθυσμού σύμφωνα με το ίδρυμα Kaiser Familh, σχεδόν τετραπλασιάζοντας το αντίστοιχο ποσοστό των αρχών του 2019. Οι ήπιες  διανοητικές δυσλειτουργίες, που μπορούν να οδηγήσουν σε άνοια, επηρεάζουν περίπου 5 εκατομμύρια αμερικάνους άνω των 60 ετών εκτιμάει η Ένωση Alzheimer.

H Apple έχει αναπτύξει ήδη εφαρμογές υγείας συνεργαζόμενη με ερευνητές. Για παράδειγμα, μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Stanford έδειξε ότι το smartwatch της εταιρείας μπορεί να εντοπίσει τον ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό που ονομάζεται αρτηριακή μαρμαρυγή. Αμέσως μετά η Apple προσέθεσε μια εφαρμογή στο φορετό της για να κάνει αυτή τη δουλειά.

Το UCLA λέει ότι η έρευνά της που μελετάει σήματα άγχους, στρες και κατάθλιψης ξεκίνησε μια πιλοτική φάση το περασμένο φθινόπωρο μαζεύοντας data απ’ το Apple Watch και το iPhone 150 ανθρώπων, και θα συνεχίζει την κύρια φάση της με τον αξιοποίηση παρόμοιων δεδομένων από 3.000 ανθρώπους. Οι ερευνητές του UCLA θα παίρνουν data απ’ την κάμερα του iPhone, το πληκτρολόγιο και τους αισθητήρες ήχου, και  data απ’ το ρολόι που έχουν σχέση με την κίνηση, τα σήματα σωματικής λειτουργίας και του ύπνου. Τα data μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης ανάλυση των εκφράσεων του προσώπου εκείνων που συμμετέχουν στο πείραμα, τον τρόπο που μιλούν, τον ρυθμό και την συχνότητα των κινήσεών τους με τα πόδια, τα δεδομένα ύπνου, τον ρυθμό της καρδιάς και της αναπνοής. Θα μετρούν επίσης την ταχύτητα πληκτρολόγησης, την συχνότητα και το περιεχόμενο των όσων γράφουν και άλλα σήματα. Κάθε δεδομένο μπορεί να δώσει στους ερευνητές στοιχεία σχετικά με τα συναισθήματα των χρηστών των συσκευών, την συγκέντρωσή τους, το επίπεδο ενεργητικότητάς τους, την κατάσταση του μυαλού τους και ακόμα περισσότερα...

Πριν απ’ όλα απαγορεύεται η απορία ή η έκπληξη “τι δουλειά έχει η apple με την ψυχική υγεία”! Από τότε που η microsoft έγινε δεκτή σαν βασικός “παίκτης” της (βιομηχανίας της) υγείας γενικά (ένα απ’ τα οφέλη της υγιεινιστικής τρομοεκστρατείας...) κάθε τέτοια ερώτηση είναι ξεπερασμένη! Εμείς μιλήσαμε απ’ την αρχή για (το εχθρικό) βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικο σύμπλεγμα, αλλά  ... τρέχα γύρευε...

Δεν απαγορεύεται, αντίθετα, μια σύντομη γνωριμία με τον εταίρο της apple, την φαρμακομαφία Biogen. Έγινε παγκόσμια γνωστή το περασμένο καλοκαίρι όταν ο FDA έδωσε έγκριση στο φάρμακό της, το “πρώτο φάρμακο κατά του Alzheimer”, αλλά όχι για καλούς λόγους. Η Biogen σπρώχνει το μονοκλωνικό αντίσωμα aducanumab και ο FDA το ενέκρινε “παρά την σχετική αβεβαιότητα” για την αποτελεσματικότητά του, και παρότι υπάρχει διαπιστωμένος σοβαρός κίνδυνος εγκεφαλικής αιμορραγίας. Το 56% των πειραματόζωων στις δοκιμές εμφάνισαν τέτοιες παρενέργειες και, μαζί, ακαριαία επιδείνωση της νοητικής κατάστασής τους. Το πανάκριβο διαμάντι της Biogen δεν θα έπρεπε να λέγεται “φάρμακο” αλλά “δηλητήριο”, κι έτσι το αντιμετωπίζουν τόσο οι γιατροί (πολλοί δηλώνουν ότι δεν το συνταγογραφούν) όσο και οι ασφαλιστικές (πολλές λένε ότι δεν θα το καλύπτουν).
Και τότε; Πώς αυτός ο καλοκάγαθος οργανισμός που λέγεται FDA, που έχει σώσει τον κόσμο εγκρίνοντας τις πλατφόρμες γενετικής μηχανικής, έδωσε το ο.κ. σ’ αυτό το φονικό εργαλείο; Η απάντηση είναι απλή: υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι η Biogen δωροδόκησε μέλη της επιτροπής του FDA σε “μυστικές συναντήσεις” μαζί τους· και το ο.κ. δόθηκε παρότι τα 10 απ’ τα 11 μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής ανεξάρτητων ειδικών που είναι υποχρεωμένος ο FDA να ρωτάει ψήφισαν εναντίον θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιτρέπουν τέτοια έγκριση. Φυσικά η επιτροπή του FDA αρνείται ότι τα έχει πιάσει, υποστηρίζοντας ότι τα κίνητρά της ήταν φιλάνθρωπα, και ότι καλύτερα ένα-κάποιο-φάρμακο παρά κανένα... Στο κάτω κάτω υπάρχει και το 35% που δεν έπαθε ζημιά... “Το όφελος είναι μεγαλύτερο απ’ το τίμημα”, αυτό είναι ένα motto πιασάρικο... (Είναι οι γνωστοί killers με τα “εμβόλια”, σωστά; Το τίμημα είναι όλο δικό μας, το όφελος είναι στα ταμεία τους...).
Αυτή είναι, λοιπόν, η Biogen.

Cyborg #22

Ταιηλορισμός 3.0

Όσοι δεν θα χειροκροτήσουν κι αυτό το “σημαντικό βήμα της επιστήμης” όπως έχουν μάθει να κάνουν ήδη σε κάθε καπιταλιστικό έγκλημα, θα παρατηρήσουν ότι η αναλυτική παρουσίαση του πιο πάνω ρεπορτάζ δείχνει με ακρίβεια τη μέθοδο “ψηφιακής διάγνωσης ψυχολογικών διαταραχών”. Πρόκειται για τον ταιηλορισμό, την βασική μεθοδολογία / τεχνική που έγινε η καρδιά της 2ης βιομηχανικής επανάστασης (αρχίζοντας απ’ τα μηχανουργεία και άλλες ειδικευμένες χειρωνακτικές δουλειές), προσαρμοσμένο φυσικά στις ψηφιακές δυνατότητες. Δηλαδή στην dato-ποίηση.

Ο ταιηλορισμός 1.0 ήταν η σχολαστική παρατήρηση / ανάλυση / χρονομέτρηση κάθε χωριστής κίνησης, ακόμα και της πιο ασήμαντης, που έκαναν οι τεχνήτες ή και οι απλοί εργάτες κάνοντας μια δουλειά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Ταίηλορ ξεκινούσε έχοντας έναν “χάρτη” της αλληλουχίας αυτών των διαδοχικών κινήσεων (του είδους: σήκωσε το χέρι του μισό μέτρο - μετακίνησε το χέρι του δεξιά - κατέβασε το χέρι του είκοσι πόντους - κλπ) και της διάρκειάς τους. Ύστερα ο Ταίλορ πετούσε τις κινήσεις που θεωρούσε “άχρηστες” (ή ύποπτες για λούφα...), κρατούσε τις υπόλοιπες, και προσπαθούσε να τις φανταστεί είτε σαν κινήσεις μηχανής είτε σαν κινήσεις που μπορούν να γίνουν πολύ γρηγορότερα (αν ο εργάτης πιεστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συνήθως με κάποια κίνητρα). Αν δεν ήταν εφικτό το πρώτο (η μηχανοποίηση) γινόταν απαραίτητο το δεύτερο (οι ανθρώπινες κινήσεις προσαρμοσμένες στον μηχανικό ρυθμό).

Ο ταιηλορισμός 2.0 αφορά το διαδίκτυο, τις “μηχανές αναζήτησης”, τα antisocial media, τα ρομπότ, οπότε θα τον προσπεράσουμε για να μείνουμε στο θέμα μας. Ο ταιηλορισμός 3.0, που είναι βασισμένος στα data, στην επεξεργασία τους από αλγόριθμους και την εξαγωγή “αναπαραστάσεων” των πηγών των δεδομένων, είναι πολύ πιο φιλόδοξος. Και γι’ αυτό συχνά (ή και υποχρεωτικά) πιο αφαιρετικός. Επειδή, για παράδειγμα, η “ψυχική διαταραχή” δεν μπορεί να αναλυθεί πριν μηχανοποιηθεί λεπτό προς λεπτό σαν “συμπεριφορά” και, σε δεύτερο χρόνο, να βρεθούν τα ψηφιακά / μηχανικά της ανάλογα (όπως έκανε ο Ταίλορ στον καιρό του για την χειρωνακτική εργασία) η διαδικασία είναι αντεστραμμένη: συγκεντρώνονται πρώτα όλα τα “ψηφιακά σήματα” (τα data) που μπορούν να κλαπούν απ’ την ζωή μέσω διάφορων συσκευών και αισθητήρων (φορετά, κινητά...), συναρμολογούνται γραμμικά, σε σειρά (μια “ψηφιακή αλυσίδα συναρμολόγησης”), και δημιουργείται έτσι η “αναπαράσταση” της ζωής σαν γράφημα / καμπύλη. Στη συνέχεια αυτές οι “καμπύλες” συγκρίνονται μεταξύ τους για να εντοπιστεί, πάντα με στατιστικό τρόπο, τι είναι “κανονικό” και τι “εξαίρεση”. Οι “κανονικότητες” και οι “εξαιρέσεις” στη στατιστική σύγκριση των “καμπυλών συμπεριφοράς” συγκροτούν την διάγνωση.

Από κάποιες απόψεις αυτή η μεθοδολογία δεν διαφέρει από εκείνη της “εργαστηριακής ιατρικής” και των “διαγνωστικών τεστ”. Κι εκεί η βάση της διάγνωσης είναι στατιστική, συν τα συμφέροντα των φαρμακομαφιών και το πως αλλάζουν κατά βούληση τα “όρια των μετρήσεων” και της διάκρισης ανάμεσα σε “υγεία” και “αρρώστια” έτσι ώστε να μεγαλώνει ο αριθμός των “ασθενών” και οι πελάτες των εμπορευμάτων τους.
Υπάρχουν όμως και ουσιαστικές διαφορές - βρισκόμαστε στην 4η βιομηχανική επανάσταση! Ο έλεγχος, τα “σήματα”, τα data προκύπτουν όχι από βιο-χημικές αλλά από ηλεκτρονικές συμβάσεις. Πως εντοπίζεται, για παράδειγμα, ο καρδιακός παλμός από ένα wearable; Υποθέτουμε με κάποιον πιεζοηλεκτρικό αισθητήρα που υποτίθεται καταγράφει την πίεση της ροής αίματος στον καρπό. Πώς, όμως, καταγράφεται η “συναισθηματικη διάθεση”; Μα απ’ την καταγραφή της ρουτίνας στη χρήση των ψηφιακών μηχανών και την σύγκριση (με όρους χρόνου, χώρου, διάρκειας, “περιεχομένων”, κλπ) μεταξύ των καθημερινών ηλεκτρονικών αναπαραστάσεων (που φτιάχνουν οι αλγόριθμοι στο “κέντρο ελέγχου”...), των “καμπυλών συμπεριφοράς” του καθενός / της καθεμιάς... Και τι πληροφορίες προσφέρει η πληκτρολόγηση; Μα την διαφορά “τάξης” και “αταξίας” (λένε οι ειδικοί) στην καθημερινή, διαρκή χρήση των συσκευών: τα πολλά μαζεμένα λάθη μπορεί να δηλώνουν συναισθηματική ταραχή ή διανοητικό πρόβλημα... Εξετάζοντας και το περιεχόμενο (των πληκτρολογήσεων) μπορούμε να συμπεράνουμε (λένε οι ειδικοί) τι απ’ τα δύο ή ποιος συνδυασμός τους ισχύει...
Προσθέστε τώρα ένα ακόμα σετ data, ας πούμε τα data κίνησης όπως αυτά αποσπώνται μέσω της ενσωματωμένης στα φορετά και κινητά ψηφιακής πυξίδας, και θα έχετε μια καλύτερη “εικόνα της κατάστασης” του ελεγχόμενου ατόμου... Και λοιπά και λοιπά.

Είναι φανερό ότι ο ταιηλορισμός 3.0 είναι αρκετά “συμπαγής” όσο και άγρια, καθολικά αρπακτικός. Συνεχίζει την βασική λογική του ταιηλορισμού 1.0 (κομμάτιασμα, χρονομέτρηση, γραφική αναπαράσταση, συναρμολόγηση σε καινούργια βάση) αλλά σε ένα ανώτερο τεχνικά και πολιτικά επίπεδο. Οπωσδήποτε τέτοιες τεχνικές σαν αυτήν που ονειρεύονται οι μηχανικοί της apple θα θυμώσουν τους παραδοσιακούς επαγγελματίες της “ψυχής”. Γιατί τώρα, υπό την ηγεμονία του αλγοριθμικού Παραδείγματος, η “ψυχή” δεν είναι κάτι σκοτεινό και μυστηριώδες που πρέπει να ερευνήσουν οι ψυχοκλειδαράδες... Είναι μάλλον ένα open συμπεριφορικό φαινόμενο που αν παρακολουθείται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και εφτά ημέρες την εβδομάδα και “καταγράφεται” σα σύνολο ψηφιακών σημάτων (data) εμπίπτει στην δικαιοδοσία των στατιστικών και του προγραμματισμού. Μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει πιθανότατα μια επαγγελματική κρίση για τους ψυχο-ειδικούς, αφού θα απειληθούν σοβαρά από εταιρείες τύπου google, apple κλπ. Έτσι όμως είναι ο καπιταλισμός. “Άλλους τους κατεβάζει κι άλλους τους ανεβάσει στα τάρταρα” όπως λέει μια ατάκα του παλιού ελληνικού σινεμά...

Απομένει το καλύτερο: τι χρήση θα έχουν αυτές οι εφευρέσεις; Πολλές! Πρώτ’ απ’ όλα για τους ίδιους τους χρήστες των telecontrol της καθημερινής ζωής. Θα μπορούν να παρακολουθούν καθημερινά το καταστάλαγμα αυτού του ψηφιακού ελέγχου της ψυχικής και διανοητικής τους κατάστασης. Θα προσθέσουν δηλαδή άλλη μια μανία, άλλη μια εξάρτηση σ’ εκείνες που έχουν αποκτήσει ήδη. Αν αυτή η τεχνολογικά καθοδηγούμενη “μανιακότητα” γίνει αντιπαραγωγική στο μέλλον θα υπάρξουν ίσως εφαρμογές “μετριασμού” τους, του είδους “κόφτες της αυτο-επιτήρησης”. Πάντως ο υποχόνδριος και ο μανιακός δείχνουν να είναι άνθρωποι απ’ το κοντινό καπιταλιστικό μέλλον.

Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι είναι σίγουρα εκείνοι που πουλάνε “ασφάλιση υγείας”, είτε πρόκειται για δημόσια ταμεία είτε πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες. Το well being όχι μόνο της ψυχής και του πνεύματος αλλά κάθε πλευράς της ανθρώπινης υλικότητας βρίσκεται στα άμεσα ενδιαφέροντα / συμφέροντά τους: ένας “υγιής” (σύμφωνα με τις νόρμες) οργανισμός είναι ένας οργανισμός απ’ τον οποίο υπάρχουν μόνο έσοδα και όχι έξοδα... Ποιός, λοιπόν, θα διανοηθεί να απαγορεύσει σε τέτοιους φιλάνθρωπους να έχουν διαρκή γνώση του είδους των πελατών τους; Είναι υπεύθυνοι; Ή, μήπως, είναι χαμένα κορμιά, σκέτη φύρα για το λογιστήριο; Να μπουν σε κατ’ οίκον φυλάκιση ή να τους δοθεί μια ευκαιρία να διορθωθούν;

Οι καλύτεροι ενδιαφερόμενοι είναι όμως οι εργοδότες - και η δημόσια τάξη! Ίσως μέσα στη βία των ημερών να μην έχει περάσει απ’ το μυαλό σας, όμως αν έχει γίνει γενική νόρμα πως για να δουλέψεις πρέπει, το λιγότερο, να έχεις τεσταριστεί (από ένα αναξιόπιστο και ψευδές μέσο για το απίθανο ενδεχόμενο μιας γενικά ασήμαντης ίωσης) πόσο μάλλον (πόσο μάλλον τονίζουμε!!..) να είναι υπό έλεγχο η “ψυχική και διανοητική υγεία σου”! Κι όχι μόνο στη δουλειά. Παντού. Στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στο γήπεδο, στο κλαμπ, στο ταξίδι, στο εμπορικό.... γιατί όχι και στο δρόμο; Θέλει κανείς να κυκλοφορούν “τρελοί”, “διαταραγμένοι” εδώ κι εκεί, με άγνωστες προθέσεις; (Α πα πα!!! Αυτό μας έλειπε!!!)

Έτσι έχουν τα πράγματα λοιπόν για την πρωτοπόρα apple και κάθε ετοιμοπόλεμο επιχειρηματία ή θεσμό: η αγορά είναι έτοιμη, η “ανάγκη” υπαρκτή (και μπορεί να γίνει ακόμα πιο υπαρκτή με την κατάλληλη προπαγάνδα), συνεπώς: εμπρός αφεντικά!!!

(Αν έχετε αντιρρήσεις να μας το πείτε, αλλά προσεκτικά. Κατ’ αρχήν χαμηλόφωνα...Κυκλοφορούν πολλοί που υποστηρίζουν πως όλα αυτά είναι μια χαρά, αφού άλλωστε είναι “επιστημονικά”.... Κυκλοφορούν επίσης πολλοί που κοιμούνται τον ύπνο του εξαίσιου θύματος...)

Ziggy Stardust
(ευχαριστούμε την Σ. και τον Ν. που μας υπέδειξαν το θέμα)

Σημειώσεις

1 - Τετράδιο για εργατική χρήση νο 4.
[ επιστροφή]

2 - Διαθέσιμο εδώ.
[ επιστροφή]

κορυφή