Cyborg
Cyborg #22 - 10/2021

#22 - 10/2021

bytes & genes

Cyborg #22

Ήταν διαταγή... Είπαν ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν είχε “άνθρακα” - βιολογικό όπλο (ενώ ήξεραν ότι δεν είχε)... Είπαν ότι γι’ αυτό ο στρατός τους πρέπει να εμβολιαστεί προληπτικά, για το καλό του... “Κτύπησαν” πάνω από 600.000 μπράτσα... Πάνω από 400.000 απ’ αυτούς αρρώστησαν, οι περισσότεροι σοβαρά και μόνιμα... Αρκετές χιλιάδες πέθαναν τελικά (χωρίς να αναγνωρίζεται ο θάνατος τους: κάτι άλλο έφταιγε!) ... Είπαν τελικά: Αααα!!! Ας το ονομάσουμε “σύνδρομο του Κόλπου”. “Σύνδρομο”...

Εξ αρχής ήταν εύλογο ότι η αιτία των σοβαρών παρενεργειών ή και των θανάτων βρισκόταν στο “εμβόλιο κατά του άνθρακα”. Αλλά τα συμφέροντα, κρατικά, παρακρατικά και επιχειρηματικά, είναι πολύ ισχυρά. Αρκεί ο έλεγχος της δημαγωγίας και κάποιων μεγάλων “εργαστηρίων” και “επώνυμων ειδικών” για να έχουν τα αφεντικά ήσυχο το κεφάλι τους.

Τελικά, μετά από τόσα χρόνια, μια εστιασμένη έρευνα βρήκε την απόδειξη της φονικής ευθύνης του “ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου”... Τι θα ακολουθήσει; Μάλλον άλλες καλοπληρωμένες “επιστημονικές έρευνες” που θα αμφισβητούν τις αποδείξεις...

 
Cyborg #22

Βάζεις πολλή ζάχαρη στον καφέ; Είσαι κοινωνικά ανεύθυνος! Όσοι επιμένουν να βλέπουν στις αντι-καπνιστικές και εμβολιαστικές εκστρατείες των κρατών μια ευαισθησία και μια έγνοια από την πλευρά τους για την υγεία των υποτελών τους και όχι κινήσεις μιας βιοπολιτικής εξουσίας, μπορούν να προσθέσουν ένα ακόμα «μεμονωμένο περιστατικό» στη λίστα με τις ενδείξεις για το πόσο πολύ τους νοιάζεται η πατρική φιγούρα του κράτους. Λέγεται «φόρος ζάχαρης« (sugar tax στα αγγλικά, Zucker-Steuer στα γερμανικά) και η ιδέα είναι πολύ απλή. Αφού οι καλοί μας υποτελείς, παρά τις ευγενικές μας υγιεινιστικές παραινέσεις, επιμένουν να είναι υπέρβαροι, καταναλώνοντας ανθυγιεινά προϊόντα, θα τους αδυνατίσουμε με το ζόρι! Όχι μόνο θα επισημειώνουμε το διατροφικό σκορ (το λεγόμενο nutri-score) ενός προϊόντος στη συσκευασία του, αλλά όσα περιέχουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης θα τα φορολογούμε βαρύτερα. Όπως γίνεται δηλαδή και με τον καπνό. Αυτή ήταν εξάλλου η πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το 2016. Η βρετανία έσπευσε να εισαγάγει σχετικό νόμο από το 2018 που φορολογεί βαρύτερα τα αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ενώ σχετικές συζητήσεις γίνονται και στη γερμανία. Το δηλώνουν εξάλλου και οι ερευνητές. Η εθελοντική, από πλευράς των εταιρειών, μείωση των ποσοστών ζάχαρης στα προϊόντα τους δεν αποδίδει. Το μόνο που δουλεύει είναι η υποχρεωτικότητα. Πόσος καιρός απομένει μέχρι οι ανά τον κόσμο ζαχαρόφιλοι να στιγματιστούν ως κοινωνικά ανεύθυνοι που ίσως και να μη δικαιούνται στην τελική όλες τις προβλεπόμενες μέχρι τώρα παροχές υγείας από τη στιγμή που δεν προσέχουν το σώμα τους;

Το εντυπωσιακό (ή ίσως και όχι τόσο); Στη γερμανία οι πιο φανατικοί υπέρμαχοι της εισαγωγής του Zucker-Steuer είναι οι πράσινοι. Ποιος να το φανταζόταν πριν μερικά χρόνια ότι το οικολογικό κίνημα θα έβγαζε παρακλάδια που θα έφταναν σε αυτή την κατάντια; Ο ολοκληρωτισμός μπορεί να έχει και πράσινη απόχρωση. Είναι εξάλλου και το χρώμα της σήψης. (Εν τω μεταξύ το nutri-score έχει μεγάλες προοπτικές...)

 
Cyborg #22

Τίτλος: Η Moderna, αλλάζοντας ταυτότητα, σχεδιάζει στρατιά από mRNA spinouts
Ημερομηνία: 12 Ιουνίου 2014
Πηγή: xconomy.com (site για την βιοτεχνολογική οικονομία)

Η moderna, η απογειωμένη start-up που συγκέντρωσε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια μέσω μιας σειράς συμφωνιών και χρηματοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια χωρίς να έχει καν ούτε ένα φάρμακο σε κλινικές δοκιμές ακόμη, μετακομίζει στα νέα της μεγάλα γραφεία στο Cambridge. Η κίνηση αυτή θα προσθέσει περισσότερα γραφεία, εργαστήρια και βιομηχανικούς χώρους για την moderna, μια εταιρεία που έχει σήμερα περίπου 170 εργαζόμενους, μόλις τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της, και σχεδιάζει να προσθέσει επιπλέον 20 ως 40 θέσεις εργασίας ως το τέλος του χρόνου.
Αλλά πιο σημαντικό είναι η αποκάλυψη που έκανε η moderna για μια σεισμική μετατόπιση στην στρατηγική που ακολούθησε ως τώρα. Ενώ το αρχικό πλάνο όταν ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια ήταν τόσο να δημιουργήσει μια mRNA πλατφόρμα, όσο και να αναπτύξει τα δικά της mRNA φάρμακα, σιωπηλά άλλαξε αυτή την εστίαση.
Τώρα η moderna σκοπεύει να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τα πρότυπα αυτών των φαρμάκων στα δικά της εργαστήρια, αλλά μετά να τα μεταβιβάσει σε ανεξάρτητες spinout εταιρείες που θα εγκαταλείψουν την φωλιά της moderna και θα αναπτύξουν τα φάρμακα.
Εάν ρίξετε μια ματιά στο website της moderna, για παράδειγμα, θα δείτε μια ομάδα προ-κλινικών προγραμμάτων για γενετικές δυσλειτουργίες και για αιμορροφιλία κι αιματολογικούς παράγοντες και μια ξεχωριστή ομάδα που αναπτύσσεται στα πλαίσια της συμμαχίας με την DARPA. Όλα αυτά τα προγράμματα θα διοχετευτούν σε start-ups, σύμφωνα με τον CEO Stephane Bancel.
Όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι αναγνώστες του Xconomy, η moderna ιδρύθηκε από την εταιρεία επενδύσεων flagship το 2010, έμεινε στην αφάνεια για κάποια χρόνια, και μετά εκτοξεύτηκε στο φως πριν ένα χρόνο συγκεντρώνοντας ένα θηριώδες κονδύλι μέσω μιας σειράς συμφωνιών με εταιρείες όπως η astraZeneca, η alexion Pharmaceuticals και η DARPA και κλείνοντας συμφωνίες για επιπλέον χρηματοδότηση. Οι κινήσεις αυτές άφησαν την moderna με 413 εκατομμύρια στην τράπεζα για να προχωρήσει με το τολμηρό της σχέδιο να φτιάξει ενέσιμα mRNA μόρια που θα ενεργοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνικών φαρμάκων μέσα στο σώμα - ένας εντελώς νέος φαρμακευτικός τρόπος, εάν λειτουργήσει στους ανθρώπους.

 
Cyborg #22

Από την εξαπάτηση μέχρι τον φόνο η απόσταση είναι λίγες βάσεις δρόμος. “Όχι, η γενετική παρέμβαση στο (ανθρώπινο) RNA, μέσω των πλατφορμών, δεν συνιστά μετάλλαξη, αφού δεν επηρεάζεται το DNA”. Αυτό ήταν το δόγμα των εγκάθετων που έμαθαν να παπαγαλίζουν (όπως τα πάντα) οι pfizerοι - αν και ήταν γνωστό πως πρόκειται για ψέμα. Έρευνες πολύ πριν την υγιεινιστική τρομοεκστρατεία είχαν εντοπίσει την αμφίδρομη σχέση μεταξύ του DNA και του RNA των κυττάρων...

Οι πληροφορίες που περιέχει το DNA αντιγράφονται σε μόρια RNA τα οποία με τη σειρά τους δίνουν εντολή για την παραγωγή πρωτεϊνών.
Αυτό είναι με λίγα λόγια το λεγόμενο «κεντρικό δόγμα της Βιολογίας» για τη ροή της γενετικής πληροφορίας στα κύτταρα.
Μόνο που το δόγμα δείχνει τώρα να ανατρέπεται από μελέτη που υποδεικνύει ότι η πληροφορία μπορεί να κινείται και στην αντίθετη κατεύθυνση, με τα κύτταρα να αντιγράφουν τις πληροφορίες του RNA πίσω σε μόρια DNA.
Είναι ένα φαινόμενο που μέχρι σήμερα είχε καταγραφεί σε ιούς, όχι όμως και στα κύτταρα ευκαρυωτικών οργανισμών όπως ο άνθρωπος.

Αυτό είναι απόσπασμα από πολύ πρόσφατη ειδησειογραφία (καλοκαίρι του 2021), με αναφορά σε έρευνα που επιβεβαιώνει τις παλιότερες. Θα υπέθετε κάποιος φίλος της επιστήμης πως αυτά τα συμπεράσματα θα ήταν αρκετά για να σταματήσουν άμεσα στα πειράματα με τις πλατφόρμες γενετικής μηχανικής...
Όχι!! Η χρησιμότητα είναι αντίθετη: ...Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Advances «ανοίγει την πόρτα για επόμενες έρευνες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ποια μπορεί να είναι η σημασία αυτού του μηχανισμού» λέει ο Ρίτσαρντ Πόμεραντζ του Πανεπιστημίου «Τόμας Τζέφερσον» στη Φιλαδέλφεια, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας....

Μην ανησυχείτε: θα γίνει έρευνα... (για τον φόνο...)

 
Cyborg #22

“Νέο δάσος”. Η “νέα κανονικότητα” έχει πολλά “καινούργια”. Είναι ένα “κοντέινερ της Πανδώρας” σύμφωνα με τις προδιαγραφές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Και η θανάσιμη αφέλεια με την οποία έγινε δεκτή η γενετική μηχανική στα ίδια τα ανθρώπινα σώματα θα είναι το επιχείρημα για την γενικευμένη “αξιοποίηση” των μεταλλάξεων...
Η συζήτηση για τα γενετικά μεταλλαγμένα δέντρα έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια. Κατάγεται (από τι άλλο;) απ’ τις “οικολογικές έγνοιες” των αφεντικών. Τα δάση κινδυνεύουν, αντιμετωπίζουν μεγάλες απειλές (φωτιές, αρρώστιες) και πρέπει να βρούμε λύσεις είναι το motto.
Συγκινητικό! Το 2018 η τότε αμερικανική διοίκηση, ύστερα από αίτημα “θεσμικών σωτήρων” (όχι, δεν είναι μπροστινοί!), του είδους Αμερικανικό Ίδρυμα για τα Δάση, Εθνική Ακαδημία Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής κλπ, έφτιαξε μια επιτροπή για να εξετάσει αν οι βιοτεχνολογίες μπορούν να μειώσουν τις απειλές στην υγεία των δένδρων στα δάση. Τα πειράματα και οι πατέντες των “ανθεκτικών δέντρων” είχαν προηγηθεί φυσικά: εννοείται ότι οι τεχνολόγοι μπορούν!!!

Τα δάση στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτο-ρυθμίζονται και αναγεννώνται μόνα τους ακόμα και μετά από φωτιές. Είναι πολύ παλιότερα σ’ αυτόν τον πλανήτη απ’ τις βιοτεχνολογίες και τους γενετιστές! Αλλά όχι: το engineering of everything δεν έχει φραγμό (μέχρις ότου καταφέρουμε να ανασυνταχτούμε και να αντεπιτεθούμε... πόσα αργά όμως;), όπως δεν έχει φραγμό η κερδοφορία μέσω των ιδιοκτησιών πάνω σε μορφές της ζωής.

Μετά τις φετεινές πυρκαγιές σε διάφορες ζώνες του πλανήτη είναι καθήκον να εμποδιστεί η έφοδος των “νέων δασών”...

 
Cyborg #22

Universal. Ο αλγοριθμικός ολοκληρωτισμός και το καθολικό πανοπτικό δεν είναι προσόν μόνο του κινεζικού καθεστώτος το οποίο με μεγάλο ζήλο προσπαθούν (και ως ένα σημείο έχουν καταφέρει) να αντιγράψουν τα δυτικά καθεστώτα πίσω απ’ το προπέτασμα καπνού με το όνομα “covid 19”.

Στο τέλος του περασμένου χρόνου, αξιοποιώντας το ίδιο ακριβώς προπέτασμα, το ρωσικό υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε την δημιουργία μιας σύνθετης βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει δακτυλικά αποτυπώματα, αναγνώριση προσώπου και γενετικές πληροφορίες. Τόσο για τους υπηκόους της ρωσίας όσο και για τους ξένουν που μπαίνουν στην επικράτεια.

Όλα αυτά γίνονται (τι άλλο;) για το κοινό καλό: την δημόσια τάξη και ασφάλεια. Αλλά αυτά τα θησαυροφυλάκια των προσωπικών δεδομένων θα είναι άχρηστα αν η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που έχουν dato-ποιηθεί είναι νομοταγείς. Συνεπώς κάπως θα πρέπει να “διαρρέουν” προς άλλες χρήσεις. Εμπορικές, οικονομικές... Τα εισαγωγικά είναι επειδή πάντα αυτές οι “διαρροές” (όταν και αν ομολογούνται) θα προβάλλονται σαν ατυχήματα και προϊόντα διαρρήξεων• ενώ η αλήθεια είναι πως πρόκειται για οργανική αξιοποίηση της συσσώρρευσης (data).

Μια επίμονη ρωσίδα έκανε πέρυσι μήνυση στον δήμαρχο της Μόσχας που έχει εγκαταστήσει στους δρόμους κάμερες με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων, όταν βρήκε και αγόρασε στο dark web τα προσωπικά δεδομένα της που είχαν συγκεντρωθεί έτσι, έναντι 16.000 ρουβλίων (210 δολαρίων).

Ουπς!!! Συγγνώμη!... Μας ξέφυγε...

 
Cyborg #22

Ο οργανισμός σαν επιχείρηση. Δεν έχει ακόμα το όνομα που έχουν άλλες παρόμοιες (βιοτεχνολογικές) επιχειρήσεις. Έχει όμως την χάρη. Η Ginkgo θεωρείται “αναρχόμενο αστέρι”, αφού συστήνεται σαν the organism company. Όχι τυχαία. Οι μηχανικοί της φτιάχνουν εξ’ ολοκλήρου καινούργιους οργανισμούς, ανύπαρκτους ως τώρα στον πλανήτη, μέσω συνθετικής βιολογίας (περισσότερα στο cyborg 20).

H Ginkgo Bioworks συστάθηκε το 2009 από μια ομάδα μηχανικών του MIT με σκοπό τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τον έλεγχο και το πατεντάρισμα οργανισμών. Αυτό το τελευταίο είναι πανεύκολο εφόσον πρόκειται για “νέες μορφές ζωής” - πως είναι δυνατόν να κυκλοφορούν αδέσποτες; Η εταιρεία περηφανεύεται ότι προγραμματίζει κύτταρα για να κάνουν τα πάντα, από τρόφιμα, υλικά διαφόρων ειδών έως φάρμακα. Στη γκάμα των γενετικών σχεδιασμών της Ginkgo περιλαμβάνονται από φυτά μέχρι βακτηρίδια - και υπάρχει απεριόριστη προοπτική.

Το ότι χρηματοδοτείται και απ’ το “επενδυτικό κεφάλαιο” Cascade δεν θα κάνει εντύπωση, αφού ποιός ξέρει τι είναι αυτό; Εντελώς συμπτωματικά είναι μια εταιρεία ιδιοκτησίας του Bill Gates, που μεταξύ άλλων αγοράζει τεράστιες εκτάσεις γης στις ηπα (και όχι μόνο). Το ότι η Ginkgo συνεργάζεται με την google, την cia, την darpa και άλλους φιλάνθρωπους οργανισμούς είναι, επίσης ευνόητο...

κορυφή