Cyborg
Cyborg #22 - 10/2021

#22 - 10/2021

Η αυγή ενός νέου παραδείγματος

Ο «νέος άνθρωπος» με τα μάτια των πλέον ειδικών

«Δεν έχω να πω πολλά, στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε,   να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι-σπίτι… Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί».
O υπουργός προστασίας του πολίτη, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού κατά της covid-19 – Δεκέμβριος 2020

Cyborg #22

Τον Μάιο του 2021, το think-tank Development, Concepts and Doctrine Centre (DCDC) του αγγλικού υπουργείου άμυνας, σε συνεργασία με ένα αντίστοιχο γερμανικό, το German Bundeswehr Office for Defence Planning, παρουσίασαν μια έκθεση βασισμένη σε έρευνες και μελέτες «ειδικών της άμυνας» σχετικά με τις προοπτικές της «ανθρώπινης επαύξησης», τις εφαρμογές της σήμερα και στο άμεσο μέλλον, καθώς και τα ερωτήματα-προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την «επιτυχημένη» εφαρμογή της.
Η έκθεση αυτή, των 110 σελίδων, παρουσιάζει με ξεκάθαρο τρόπο (χωρίς διακοσμητικές φλυαρίες) την επιστημονική προσέγγιση για τον άνθρωπο του «νέου παραδείγματος», με την ωμότητα που χαρακτηρίζει τον μιλιταριστικό λόγο· αναδεικνύοντας έτσι τον πραγματικό χαρακτήρα του «εθνικού συμφέροντος» των δυτικών φιλελεύθερων δημοκρατιών. Ενώ και εδώ χρησιμοποιούνται κάποια παραδείγματα «καλής χρήσης» των νέων τεχνολογιών (όπως για παράδειγμα της γενετικής μηχανικής), το κείμενο στο σύνολό του αποτελεί μια τεχνο-στρατιωτική ανάλυση της έννοιας του σώματος και των απαραίτητων αναδιαρθρώσεων σε αυτό, ως απάντηση στις απαιτήσεις των διακρατικών (και όχι μόνο) ανταγωνισμών στον 21ο αιώνα.

Έτσι, μια σύγκριση της βίαιης αναδιάρθρωσης που συμβαίνει στο κοινωνικό εργοστάσιο με αφορμή την covid-19, της στρατιωτικής διαχείρισης των ανθρώπινων σχέσεων και συμπεριφορών για την «ασφάλειά» μας απέναντι στον «αόρατο εχθρό» και της προβολής της «επιστημονικής Αλήθειας των ειδικών» ως το ευαγγέλιο μιας νέας θρησκείας, με την «στρατιωτική ειλικρίνια» που χαρακτηρίζει τις παρακάτω αναφορές, ίσως μας βοηθήσει να δούμε πιο καθαρά για ποιόν πόλεμο μιλάμε πραγματικά.

Η έκθεση χωρίζεται σε έξι κεφάλαια και θα μεταφέρουμε αρχικά κάποια κεντρικά σημεία που αναφέρονται στο απαραίτητο πλαίσιο για την εφαρμογή, και στη συνέχεια τα δύο πρώτα κεφάλαια που εισάγουν την έννοια της ανθρώπινης επαύξησης, περιγράφουν τις δυνατότητες και την αναγκαιότητα και παρουσιάζουν περιληπτικά τις διαθέσιμες τεχνολογίες. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται, σχετικά με τις διάφορες τεχνολογίες, ίσως να είναι οικείες σε όσους και όσες ασχολούνται με τα θέματα των νέων τεχνολογιών· όμως η επιλογή μας να τις παρουσιάσουμε ως έχουν, έχει περισσότερο να κάνει με την θέση από την οποία διατυπώνονται. Αφού οι αναφορές ενός στρατιωτικού βραχίονα για την «αναγκαιότητα κατασκευής αποτελεσματικότερης πλατφόρμας για την εισαγωγή γενετικού υλικού στο ανθρώπινο σώμα», για παράδειγμα, έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τις αντίστοιχες σε ένα καθεστωτικό περιοδικό τεχνολογίας, τύπου wired. Ή μήπως όχι;

Το απαραίτητο πλαίσιο για την προώθηση της ανθρώπινης επαύξησης

Η ανθρώπινη επαύξηση αποτελεί την βασική εικόνα για το τι βρίσκεται πέρα από τη σημερινή εποχή της πληροφορίας (Information Age) - τον ερχομό της εποχής της βιοτεχνολογίας (Biotech Age). Η εποχή της βιοτεχνολογίας θα εστιαστεί στην ανθρώπινη επαύξηση. Δεν θα είναι πλέον επαρκές να θεωρούμε τους ανθρώπους απλώς ως χρήστες, για τη λειτουργία της μηχανής. Η διεπιστημονική φύση της ανθρώπινης επαύξησης θα καταστήσει το σημερινό μοντέλο άμυνας, που βασίζεται στη βιομηχανική εποχή, αναποτελεσματικό. Η άμυνα πρέπει να αναδιοργανωθεί για να συναντήσει ένα μέλλον που θα απαιτεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στον πόλεμο όπου το άτομο θα είναι οπλισμένο με τις δυνατότητες πλήρως ενσωματωμένες σε μια ενιαία πλατφόρμα.

Η ανθρώπινη επαύξηση φέρνει στο προσκήνιο τις επιστήμες της ζωής. Η άμυνα θα χρειαστεί να αναπτύξει μια πιο αποτελεσματική σχέση με εκείνους που εργάζονται στις επιστήμες της ζωής, καθώς η διπλή χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών ανθρώπινης επαύξησης γίνεται πιο σαφής. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με την επιστημονική κοινότητα για να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο που να διασφαλίζει και να υποστηρίζει την εθνική ασφάλεια υποστηρίζοντας παράλληλα τη συνεργασία.

Η εξάρτηση από τα προσωπικά δεδομένα για την ανάπτυξη της ανθρώπινης επαύξησης θα δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Τα πλαίσια για την εξασφάλιση αυτών των δεδομένων θα πρέπει να είναι τόσο εθνικής όσο και διεθνούς φύσης, διασφαλίζοντας ότι θα διαμοιράζονται εύκολα και θα χρησιμοποιούνται για το κοινό καλό, αλλά θα είναι και καλά προστατευμένα.

Οι οικονομικές δυνάμεις θα έχουν ισχυρή επιρροή στην ανάπτυξη της ανθρώπινης επαύξησης και μπορεί να μην είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερους πόρους και να έχει μεγαλύτερη οργανωτική ευελιξία από τα κρατικά ιδρύματα, πράγμα που σημαίνει ότι θα παραμείνουν στην αιχμή της έρευνας για την επαύξηση του ανθρώπινου δυναμικού. Οι βελτιώσεις θα είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες και οι εταιρείες είναι πιθανό να επικεντρωθούν στην ανθρώπινη επαύξηση που είναι προσοδοφόρα και όχι σε ό,τι έχει το μεγαλύτερο όφελος για την ανθρωπότητα. Η ένταση μεταξύ των κρατών, των κοινωνιών και των δυνάμεων της αγοράς δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά οι συνέπειες μιας κακής διαχείρισης θα μπορούσαν να είναι πιο σοβαρές στην περίπτωση ισχυρών τεχνολογιών ανθρώπινης επαύξησης.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον «ηθικό διάλογο» για την ανθρώπινη επαύξηση να αποφασίσει για εμάς· πρέπει να είμαστε μέρος της συζήτησης τώρα. Οι ηθικές επιπτώσεις είναι σημαντικές αλλά όχι ανυπέρβλητες· η έγκαιρη και τακτική δέσμευση θα είναι ουσιαστική για να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή αυτού του τομέα. Η «ηθική οπτική» για την επαύξηση του ανθρώπου θα αλλάξει και αυτό θα μπορούσε να συμβεί γρήγορα. Ίσως να υπάρχει ηθική υποχρέωση για επαύξηση των ανθρώπων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που θα προάγει την ευημερία ή θα μας προστατεύει από νέες απειλές. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι θεραπείες που περιλαμβάνουν νέες διαδικασίες εμβολιασμού και θεραπείες γονιδίων και κυττάρων είναι παραδείγματα ανθρώπινης επαύξησης που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Η ανάγκη για εφαρμογή της ανθρώπινης επαύξησης πρέπει τελικά να υπαγορεύεται από το εθνικό συμφέρον. Οι χώρες μπορεί να χρειαστεί να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν την ανθρώπινη επαύξηση ή αλλιώς να διακινδυνεύσουν να παραδώσουν την επιρροή, την ευημερία και την ασφάλεια σε εκείνους που θα το κάνουν. Οι εθνικοί κανονισμοί που υπαγορεύουν τον ρυθμό και το εύρος της επιστημονικής έρευνας αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές απόψεις, ιδιαίτερα σε δημοκρατίες που είναι πιο ευαίσθητες στην κοινή γνώμη. Το μέλλον της ανθρώπινης επαύξησης δεν πρέπει, ωστόσο, να αποφασίζεται από ηθικολόγους ή την κοινή γνώμη, αν και οι δύο θα είναι σημαντικές φωνές. Μάλλον, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναπτύξουν μια σαφή πολιτική θέση που θα μεγιστοποιεί τη χρήση της ανθρώπινης επαύξησης προς υποστήριξη της ευημερίας και της ασφάλειας, χωρίς να υπονομεύει τις αξίες μας.

Η διακυβέρνηση στις δυτικές φιλελεύθερες κοινωνίες και τους διεθνείς οργανισμούς δεν είναι ήδη σε θέση να συμβαδίσει με την τεχνολογική αλλαγή και η περίπτωση της υιοθέτησης της επαύξησης του ανθρώπου θα επιδεινώσει αυτήν την τάση. Η εθνική και διεθνής διακυβέρνηση θα αμφισβητηθεί από τις μυριάδες επιπτώσεις της υιοθέτησης τεχνολογιών επαύξησης του ανθρώπου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών και ενδοκρατικές εντάσεις αν δεν αντιμετωπιστούν προσεκτικά μέσω πρώιμου και τακτικού διαλόγου.

Cyborg #22

Κεφάλαιο 1: Κατανοώντας την ανθρώπινη επαύξηση

Με την ευρεία έννοια, η ανθρώπινη επαύξηση εφαρμόζεται από την αρχή της ανθρωπότητας. Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει διακοσμητικά και ενδυμασίες για να βελτιώσουν την κοινωνική τους θέση και τεχνητές ουσίες για να ενισχύσουν τη φυσική τους απόδοση ή να αλλάξουν τη συναισθηματική τους κατάσταση. Έχουν κατασκευάσει όπλα για να αυξήσουν τις πολεμικές τους ικανότητες και πανοπλίες για να προστατευτούν.

Η προσπάθεια ενίσχυσης της φυσικής, ψυχολογικής ή κοινωνικής ικανότητας και ανθεκτικότητας υπήρξε πηγή επιρροής και δύναμης σε όλη την ιστορία. Το παράδοξο του πολέμου είναι ότι οι άνθρωποι είναι κεντρικοί σε αυτόν, αλλά είναι και ο πιο αδύναμος κρίκος του. Θέλουμε «μαχητές πολέμου» - είτε πρόκειται για ειδικούς στον κυβερνοχώρο, είτε για πιλότους μη επανδρωμένων αεροσκαφών, είτε για στρατιώτες πεζικού - που να είναι ισχυρότεροι, γρηγορότεροι, πιο έξυπνοι, πιο ανθεκτικοί και ευκίνητοι ώστε να αντιμετωπίσουν το περιβάλλον και τον αντίπαλο. Ως εκ τούτου, σχεδιάσαμε τεχνολογίες για την ενίσχυση της αντοχής, της επιβίωσης και της κινητικότητας. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στις μηχανές παρά στους ανθρώπους, αλλά αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Οι πρόσφατες εξελίξεις στις βιο-επιστήμες έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση του διεπιστημονικού πεδίου που είναι γνωστό ως ανθρώπινη επαύξηση, η οποία έχει τη δυνατότητα να διαταράξει κάθε πτυχή της ζωής μας.

Ενότητα 1 - Ορισμοί

Υπάρχουν πολυάριθμοι και ποικίλοι ορισμοί γύρω από την επαύξηση του ανθρώπου και οι περισσότεροι εστιάζουν στην έννοια της βελτίωσης της απόδοσης. Η επαύξηση του ανθρώπου περιλαμβάνει την χημική, φυσική και βιολογική επαύξηση και τροποποίηση του ανθρώπου αλλά αυτό δεν αφορά αποκλειστικά την προσθήκη «πραγμάτων» στον άνθρωπο· περιλαμβάνει επίσης και την εφαρμογή επιστημονικών μελετών σε τομείς όπως η διαχείριση του ύπνου και η εξατομικευμένη διατροφή. Αυτή η έκθεση προτείνει έναν ορισμό για την επαύξηση του ανθρώπου ως: την εφαρμογή της επιστήμης και της τεχνολογίας για την προσωρινή ή μόνιμη βελτίωση της ανθρώπινης απόδοσης. Αυτό το πεδίο μπορεί να χωριστεί περαιτέρω στην βελτιστοποίηση (optimisation) της ανθρώπινης απόδοσης και την ενίσχυση (enhancement) της ανθρώπινης απόδοσης. Η βελτιστοποίηση της ανθρώπινης απόδοσης είναι η χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας για την βελτίωση της ανθρώπινης απόδοσης μέχρι το όριο των βιολογικών δυνατοτήτων χωρίς την προσθήκη νέων δυνατοτήτων. Η ενίσχυση της ανθρώπινης απόδοσης είναι η χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας για το ξεπέρασμα της ανθρώπινης απόδοσης πέρα από το όριο των βιολογικών δυνατοτήτων και μπορεί να περιλαμβάνει νέες δυνατότητες πέρα από αυτές που είναι εγγενείς στους ανθρώπους (για παράδειγμα, νυχτερινή όραση).

Η εικόνα 1 παρουσιάζει ότι η οριοθέτηση μεταξύ της βελτιστοποίησης και της ενίσχυσης της ανθρώπινης απόδοσης γίνεται βάσει αποτελέσματος. Δεν αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα της τεχνολογίας ή αν τα αποτελέσματα είναι προσωρινά ή μόνιμα, επεμβατικά ή μη επεμβατικά. Για παράδειγμα, τα κιάλια υπάρχουν περίπου 200 χρόνια και οι παθητικές συσκευές νυχτερινής όρασης για σχεδόν 60 χρόνια - και τα δύο είναι γνωστές τεχνολογίες, αλλά προσφέρουν σημαντική, αν και προσωρινή, ενίσχυση της όρασης. Ομοίως, η χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ είναι μόνο 35 ετών, πιο εξελιγμένη και μόνιμη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις βελτιστοποιεί μόνο την όραση στο βιολογικό όριο του ατόμου. Η μονιμότητα και ο βαθμός επεμβατικότητας είναι επίσης σημαντικές πτυχές της επαύξησης του ανθρώπου και θα συζητηθούν αργότερα σε αυτήν την έκθεση. Σημειώνοντας ότι τα κιάλια και τα κιάλια νυχτερινής όρασης περιλαμβάνονται στον ορισμό της ανθρώπινης επαύξησης, αυτή η έκθεση θα επικεντρωθεί κυρίως στις επιπτώσεις των νέων επιστημών και τεχνολογιών που είναι πιο στενά ενσωματωμένες στο ανθρώπινο σώμα.

Η επαύξηση του ανθρώπου αφορά όλη την κοινωνία και την άμυνα (Defence). Οι άνθρωποι συνεχώς επηρεάζονται από «εσωτερικούς παράγοντες» (για παράδειγμα, γήρανση, ενυδάτωση ή αναπηρία) και «εξωτερικούς παράγοντες» (για παράδειγμα, καιρικές συνθήκες, ρύπανση ή ασθένειες) που οδηγούν σε διακυμάνσεις της απόδοσης που μπορεί να είναι προσωρινές ή διαρκείς. Η επίδραση της ανθρώπινης επαύξησης μπορεί επομένως να διαφέρει ανά πάσα στιγμή όπως περιγράφεται στην εικόνα 2. Για παράδειγμα, ο ίδιος υπολογιστής-διεπαφή εγκεφάλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον μετριασμό των επιπτώσεων ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, για να βελτιώσει έναν απλό εργαζόμενο να εκτελέσει μια συγκεκριμένη λειτουργία ή και να βελτιώσει έναν ειδικό ώστε να είναι ακόμα καλύτερος. Η ανθρώπινη επαύξηση συνεπώς είναι αφορά ολόκληρη την κοινωνία και την άμυνα· μπορεί να μετριάσει ελλείψεις, να βελτιστοποιήσει την υπάρχουσα απόδοση και να επεκτείνει την απόδοση πέρα από τα βιολογικά όρια.

Cyborg #22

Ενότητα 2 - Η ανθρώπινη πλατφόρμα

«Η Έννοια της Ολοκληρωμένης Λειτουργίας (Integrated Operating Concept) δίνει έμφαση στην λειτουργικότητα, αλλά δίνει επίσης έμφαση και στην προσαρμοστικότητα - την ικανότητα προσαρμοστικότητας στον πόλεμο. Και αυτό με τη σειρά του τονίζει την σημασία των ανθρώπων μας - που ήταν πάντα η προσαρμοστική μας αιχμή.»

Αρχηγός του αμυντικού επιτελείου,
εγκαινιάζοντας το Integrated Operating Concept, Σεπτέμβριος 2020

Η αντίληψη του ανθρώπου ως πλατφόρμα είναι θεμελιώδης στο πεδίο της ανθρώπινης επαύξησης και αυτή η έκθεση προσφέρει ένα μοντέλο σχετικά με αυτό. Η απόδοση των παραδοσιακών στρατιωτικών πλατφορμών - οχήματα, αεροσκάφη και πλοία - επιβλέπεται και αναλύεται τακτικά, αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι η κατανόησή μας για τους πιο κρίσιμους πόρους μας - τους ανθρώπους – έχει ερευνηθεί πολύ λίγο. Κεντρικό σημείο στην προσέγγιση αυτής της έκθεσης είναι η ιδέα ότι το κάθε άτομο πρέπει να γίνει κατανοητό σε ατομικό επίπεδο. Η επιτυχής εφαρμογή της ανθρώπινης επαύξησης απαιτεί μια πιο εξελιγμένη προσέγγιση για την κατανόηση των ανθρώπων και ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να καθορίσουμε τα βασικά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν συλλογικά τον άνθρωπο-πλατφόρμα: αυτά είναι φυσικής, ψυχολογικής και κοινωνικής φύσης. Αναγνωρίζεται ότι είναι είναι αδύνατο να διαχωριστεί ο άνθρωπος σε τρεις ξεχωριστές περιοχές και ότι αυτό το μοντέλο είναι μια συνειδητή υπεραπλούστευση.

Ενότητα 3 - Τεχνολογία και ο μελλοντικός πόλεμος

«Ενώ προβλέπεται ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να είναι κεντρικοί στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, οι συγκρούσεις που διεξάγονται όλο και περισσότερο από ρομπότ ή αυτόνομα συστήματα θα μπορούσαν να αλλάξουν την ίδια τη φύση του πολέμου.»

Global Strategic Trends – The Future Starts Today

Cyborg #22

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική δείχνουν ότι η ανθρώπινη επεξεργαστική δύναμη, η ταχύτητα δράσης και η αντοχή ξεπερνιούνται γρήγορα από τις μηχανές. Η τεχνολογία έχει ήδη ξεπεράσει τον ρόλο των ανθρώπων στον πόλεμο και πολλοί στρατιωτικοί έχουν βασιστεί σε αυτό. Μένει να δούμε αν η Εποχή της Πληροφορίας θα αλλάξει πραγματικά τη φύση του πολέμου, αλλά ο ρόλος των ανθρώπων αμφισβητείται σε τρεις βασικούς τομείς: δεδομένα, πολυπλοκότητα και ταχύτητα.

Η τεχνολογία έχει αυξήσει εκθετικά τον όγκο των δεδομένων και τον όγκο δεδομένων που διαθέτουν οι διοικητές. Οι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα για την αποτελεσματική επεξεργασία αυτού του μεγάλου όγκου δεδομένων, γεγονός που πυκνώνει την «ομίχλη του πολέμου» και αυξάνει τον κίνδυνο υπερ-πληροφόρησης. Επομένως, τα δεδομένα πρέπει να είναι ασφαλή, ακέραια και αξιόπιστα, διαφορετικά όχι μόνο είναι άχρηστα, αλλά θα μπορούσαν να είναι πολύ επικίνδυνα.

Η εμφάνιση νέων τομέων και η βαθύτερη διασύνδεση μεταξύ τους έχει αυξήσει την πολυπλοκότητα του πολέμου. Το περιβάλλον πληροφοριών έχει επίσης υπερφορτιστεί από τη διάχυση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των αισθητήρων και των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιών. Αυτό έχει οδηγήσει σε γεγονότα που έχουν σχεδόν άμεσες στρατηγικές συνέπειες και το αντίστροφο.

Η ταχύτητα του πολέμου ξεπερνά όλο και περισσότερο την ικανότητα των ανθρώπων να μπορούν να παρατηρήσουν, να προσανατολιστούν, να αποφασίσουν και να δράσουν. Από φυσική άποψη, οι υπερηχητικές και διαστημικές δυνατότητες μας επιτρέπουν να ρίχνουμε πυραύλους δίπλα από την Γη με ταχύτητα ενός μιλιου ανά δευτερόλεπτο, κάτι πολύ γρήγορο για τους ανθρώπους, ώστε να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις από μόνοι τους. Επίσης, από εννοιολογική άποψη, οι μάχες στον κυβερνοχώρο γίνονται με την ταχύτητα των οπτικών ινών.

Ενότητα 4 - Άνθρωποι και ο μελλοντικός πόλεμος

«Όσο οι άνθρωποι έχουν το πλεονέκτημα στους τομείς της δημιουργικότητας και της κρίσης, θα έχουμε τον σημαντικό ρόλο στην πρώτη γραμμή… Όταν οι αποστολές έχουν έναν σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, απαιτούν την ικανότητα προσαρμογής εν κινήσει και την ευκαιρία για μεγάλες αντιστροφές, η προσαρμοστικότητα των ανθρώπων είναι ανεκτίμητη.»

Herr, A., National Defense University Press, (2015), ‘Will Humans Matter in the Wars of 2030?

Η τεχνολογία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στην ιστορία όπου οι άνθρωποι, όχι οι μηχανές, έχουν αποδειχθεί αποφασιστικοί. Ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα της αξίας της ανθρώπινης κρίσης είναι οι ενέργειες του Stanislav Petrov το 1983 όπου απέτρεψε έναν πυρηνικό πόλεμο, ακυρώνοντας τον συναγερμό ενός σοβιετικού αυτοματοποιημένου συστήματος προειδοποίησης που είχε εντοπίσει εσφαλμένα μια πυραυλική επίθεση των Η.Π.Α. Σήμερα, ο κίνδυνος της υπερβολικής εμπιστοσύνης στην τεχνολογία ίσως να είναι μεγαλύτερος από ποτέ, αφού η τόσο ευρεία χρήση της μας οδηγεί στο να βασιζόμαστε στην «αλγοριθμική κρίση» σε τόσες πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν, τουλάχιστον προς το παρόν, το πλεονέκτημα έναντι των μηχανών και θα συνεχίσουν να παίζουν ρόλο στον μελλοντικό πόλεμο για τρεις βασικούς λόγους.
Ο πόλεμος είναι, από τη φύση του, μια ανθρώπινη διαδικασία. Μέχρι στιγμής, η τεχνολογία δεν έχει αλλάξει τη φύση του πολέμου, αλλά έχει αλλάξει τον χαρακτήρα της. Οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να είναι κεντρικοί στον πόλεμο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο παίζουν αυτόν τον ρόλο θα αλλάξει. Αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερα στρατεύματα μάχης και περισσότερους ειδικούς στον κυβερνοχώρο, χειριστές drones και τεχνικούς υπολογιστών στο μέλλον, αλλά το άγχος και η απειλή για τη ζωή πιθανότατα θα παραμείνουν, αν και θα εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους. Ο πόλεμος είναι πιθανό να είναι πιο «απομακρυσμένος» και ψυχο-κυβερνο-εντατικός, αλλά στο τέλος θα απαιτεί ακόμα τις «μπότες στο έδαφος».

Οι άνθρωποι παραμένουν ασυναγώνιστοι (προς το παρόν) στη γενική ευφυΐα τους. Όταν συμβεί το απρόβλεπτο, οι άνθρωποι θα πρέπει να παρέμβουν για να εκπληρώσουν την αποστολή, να αποτρέψουν κρίσεις ή να αδράξουν απρόβλεπτες ευκαιρίες.

Η τεχνολογία θα γίνεται όλο και πιο ικανή, αλλά η κοινωνία θα επηρεάσει τον ρυθμό και την έκταση της υιοθέτησής της. Η γενναιότητα, η ικανότητα και η τιμή έχουν ριζώσει στις κοινωνίες μας εδώ και αιώνες και αυτό δεν θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Η ανάθεση πόλεμου στις μηχανές έτσι ώστε να μην χυθεί αίμα μπορεί να μειώσει το ανθρώπινο κόστος των συγκρούσεων, αλλά θα αυξήσει ακούσια την πιθανότητά του.

Ενότητα 5 - Η υπόθεση για την ανθρώπινη επαύξηση

Οι άνθρωποι είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο της άμυνας αλλά και μια πολύ βασική ευπάθεια: οι άνθρωποι πεινάνε, κουράζονται, φοβούνται και μπερδεύονται. Οι μηχανές από την άλλη είναι ανίκανες για αυτά τα πράγματα αλλά έχουν τις δικές τους αδυναμίες. Οι νικητές των μελλοντικών πολέμων δεν θα είναι εκείνοι με την πιο προηγμένη τεχνολογία, αλλά εκείνοι που θα μπορούν να συνδυάσουν πιο αποτελεσματικά τις δυνατότητες των ανθρώπων και των μηχανών την κατάλληλη στιγμή, στον κατάλληλο τόπο. Η αυξανόμενη σημασία του συνδυασμού ανθρώπου-μηχανής αναγνωρίζεται ευρέως, αλλά αυτό έχει συζητηθεί σε μεγάλο βαθμό μόνο από την τεχνοκεντρική του προοπτική. Η ανθρώπινη επαύξηση αντιπροσωπεύει το μέρος που λείπει από το παζλ και θα γίνει όλο και πιο σημαντική τα επόμενα 30 χρόνια λόγω τριών βασικών παραγόντων αλλαγής.

- Η επιτάχυνση της προόδου στην επιστήμη και την τεχνολογία σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.
- Υπάρχουν ευκαιρίες και απειλές που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα.
- Οι αλλαγές στην κοινωνία σημαίνουν ότι θέλουμε να κάνουμε περισσότερα.

Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα: Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι κινούμαστε προς ένα σύνορο πρωτοφανούς ευκαιρίας για τη βελτίωση της ανθρωπότητας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Οι τομείς της βιοϊατρικής, της νευροεπιστήμης, της συνθετικής βιολογίας, των υπολογιστών, της τεχνολογίας των υλικών, της βιομηχατρονικής και των κοινωνικών επιστημών έχουν αναπτυχθεί με ρυθμό για να καταστήσουν δυνατό αυτό που παλαιότερα αποτελούσε αντικείμενο της επιστημονικής φαντασίας. Παρά τις σημαντικές ηθικές και νομικές προκλήσεις, η επιστήμη πίσω από αυτές τις τεχνολογίες έχει προχωρήσει και δεν μπορεί να αναιρεθεί. Η προέλευση πολλών ιδεών επαύξησης έγκειται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Μεγάλες τεχνολογικές και φαρμακευτικές εταιρείες βλέπουν την οικονομική ευκαιρία στην επαύξηση του ανθρώπου και επενδύουν σημαντικά σε αυτές τις τεχνολογίες, ενώ οι πλούσιες ελίτ επενδύουν επίσης τεράστια ποσά για την ανάπτυξη τεχνολογιών επέκτασης της ζωής. Αυτές οι προσπάθειες θα οδηγήσουν την εξέλιξη της ανθρώπινης επαύξησης, καθιστώντας την πιο προσιτή. Το βασικό ερώτημα είναι το πώς οι κοινωνίες θα την υιοθετήσουν και για ποιό σκοπό.

Πρέπει να κάνουμε περισσότερα: Τα θεραπευτικά οφέλη της ανθρώπινης επαύξησης θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε μια πιο ευτυχισμένη, μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή, απαλλαγμένη από χρόνιες και κληρονομικές ασθένειες. Θα μπορούσαν να μας προστατεύσουν από πανδημίες ή τουλάχιστον να μας παρέχουν τα εργαλεία για να αντιδράσουμε πιο αποτελεσματικά. Οι διασυνδέσεις εγκεφάλου συνδυασμένες με την επαυξημένη και την εικονική πραγματικότητα θα μπορούσαν να ενισχύσουν δραματικά τις εμπειρίες μας και την ικανότητά μας να εκφραζόμαστε. Νέες έννοιες της ευφυΐας και υψηλότερα επίπεδα δημιουργικότητας θα μπορούσαν να αναδυθούν συνδέοντας τον εγκέφαλο με άλλους εγκεφάλους ή/και υπολογιστές. Τα οφέλη της επαύξησης του ανθρώπου είναι τόσο βαθιά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αντικείμενο φαντασίας, αλλά ίσως όχι περισσότερο από όσο φαινόταν η πρόταση της απόβασης στο φεγγάρι το 1950. Υπάρχουν κίνδυνοι εγγενείς στην επαύξηση του ανθρώπου. Η πανδημία Covid-19 εξέθεσε την ευπάθειά μας στις πανδημίες και η ανεξέλεγκτη χρήση ανθρώπινης επαύξησης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητά τους. Οι απειλές θα μπορούσαν να προέρχονται από κράτη, τρομοκρατικές ομάδες, εγκληματίες, μοναχικούς δράστες ή ακόμη και από την κακή χρήση νόμιμων δραστηριοτήτων. Η προστασία του εαυτού μας μπορεί να μην απαιτεί άμεσα την ανθρώπινη επαύξηση, αλλά η κατανόηση της υποκείμενης τεχνολογίας και η ανάπτυξη ολοκληρωμένων πολιτικών και δυνατοτήτων θα είναι ζωτικής σημασίας.

Θέλουμε να κάνουμε περισσότερα: Η ευτυχία, η ευημερία και η μακροζωία ανεβαίνουν στην ανθρώπινη ατζέντα. Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι ο πλούτος και η παραγωγικότητα - οι τυπικές μετρήσεις της ατομικής και κοινωνικής επιτυχίας - δεν ισοδυναμούν απαραίτητα με ευτυχία ή εκπλήρωση. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να είναι πλούσιοι και να έχουν καλές δουλειές, θέλουν επίσης να είναι πιο γυμνασμένοι, πιο υγιείς και πιο ελκυστικοί. Η ανθρώπινη επαύξηση θα θεωρηθεί ως μέσο εκπλήρωσης αυτών των επιθυμιών.

Η διάδοση της εξειδικευμένης γνώσης για το ανθρώπινο σώμα θα αποτελέσει βασικό μοχλό για την επαύξηση του ανθρώπου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αλγόριθμοι που έχουν σχεδιαστεί για να προωθούν πληροφορίες στα ενδιαφερόμενα άτομα, οδηγούν σε ειδικευμένες πληροφορίες που είναι άμεσα διαθέσιμες. Παρόλο που διαδίδονται και ψευδείς πληροφορίες, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι κοινωνίες είναι πολύ καλύτερα ενημερωμένες για το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα και για το πώς να το φροντίζει. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτούν επίσης την επιθυμία των ανθρώπων να είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση και αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση για ανθρώπινη επαύξηση στο μέλλον. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση για το σώμα, ιδίως μεταξύ των νέων, υποδηλώνει μια αλλαγή γενεών στη στάση απέναντι στην υγεία. Η χρήση της τεχνολογίας στον επαγγελματικό αθλητισμό έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια και, καθώς γίνεται λιγότερο δαπανηρή, κατακλύζεται στον αθλητισμό και την καθημερινή ζωή. Αυτό θέτει εξατομικευμένες βιομετρικές πληροφορίες στα χέρια εκατομμυρίων ανθρώπων και τους επιτρέπει να παρακολουθούν και να βελτιώνουν την απόδοσή τους.

Cyborg #22

Το μέλλον των φορετών συσκευών (wearables)

Η τρέχουσα και αναδυόμενη τεχνολογία στον τομέα αυτό περιλαμβάνει: ολοένα και πιο ακριβή παρακολούθηση των καρδιακών παλμών, «έξυπνα σκουλαρίκια» που μετρούν τη θερμοκρασία και το σφυγμό του σώματος, παπούτσια που παράγουν τη δική τους ενέργεια για να αισθάνονται το σωματικό βάρος και την κίνηση, φακοί επαφής που αναλύουν τα δάκρυα για να προβλέψουν τη συναισθηματική σας κατάσταση και να εμφανίζουν σχετικές πληροφορίες, ρούχα που αισθάνονται τη φυσιολογία σας και σας δίνουν μικρές κατευθυντήριες δονήσεις στους ώμους σας λειτουργώντας ως σύστημα γεω-εντοπισμού (GPS) χωρίς οθόνη, και «έξυπνα κουμπιά» σε ρούχα που κατανοούν συλλογικά τις συνήθειές σας και ενημερώνουν άλλες συνδεδεμένες τεχνολογίες - από το αυτοκίνητο μέχρι την καφετιέρα - για να βελτιστοποιήσετε τη ζωή σας. Τα φορετά για την παρακολούθηση χρόνιων καταστάσεων υγείας, όπως ο διαβήτης, είναι ένα αξιοσημείωτο πεδίο ανάπτυξης που μπορεί ακόμη και να εξελιχθεί προς «κλειστά συστήματα» (closed-loop systems), τα οποία εντοπίζουν και θεραπεύουν τα συμπτώματα αυτόματα.

Κεφάλαιο 2 - Τεχνολογίες ανθρώπινης επαύξησης

Η κατανόηση του ανθρώπινου σώματος είναι το κρίσιμο θεμέλιο της ανθρώπινης επαύξησης. Η πιο εξελιγμένη επαύξηση δεν είναι κατ 'ανάγκη η πιο αποτελεσματική – η σωστή εφαρμογή απλά των βασικών τεχνικών θα μπορούσε να παράξει σημαντικά αποτελέσματα. Αυτό το μέρος παρέχει μια επισκόπηση των αναδυόμενων τεχνολογιών ανθρώπινης επαύξησης που σχετίζονται περισσότερο με την κοινωνία και την άμυνα. Και θα κλείσει με τις βασικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή και την αξιολόγηση της εφικτότητας των τεχνολογιών αυτών.

Ενότητα 1 - Κατανοώντας το ανθρώπινο σώμα

Το ανθρώπινο σώμα είναι απίστευτα εξελιγμένο και η κατανόηση του πώς λειτουργεί είναι θεμελιώδης για την επιτυχή επαύξηση. Ο εγκέφαλός μας είναι πιο πολύπλοκος από οποιαδήποτε άλλη γνωστή δομή στο σύμπαν. Τα ανθρώπινα σώματα είναι πολύπλοκα οικοσυστήματα που φιλοξενούν δέκα φορές περισσότερα βακτήρια από τα δικά τους κύτταρα. Οι άνθρωποι είναι μοναδικοί: κάθε άτομο μυρίζει διαφορετικά, περπατά διαφορετικά, ακούει διαφορετικά και ανταποκρίνεται διαφορετικά στα φάρμακα. Η κατανόηση του πώς λειτουργεί το σώμα είναι ένα μνημειώδες εγχείρημα, αλλά οι πρόσφατες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις σημαίνουν ότι, όλο και περισσότερο, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά μέσα στα 3x1014 κύτταρα του ανθρώπινου σώματος.

Παρενέργειες και ακούσια αποτελέσματα

Η σχέση μεταξύ των εισόδων και εξόδων της επαύξησης δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Μια επαύξηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της αντοχής ενός ατόμου, αλλά θα μπορούσε να βλάψει ακούσια την ικανότητά του να σκέφτεται καθαρά και αποφασιστικά εγκαίρως. Στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής μάχης, μια επαύξηση θα μπορούσε να κάνει έναν διοικητή πιο έξυπνο, αλλά λιγότερο ικανό να ηγηθεί λόγω της μειωμένης ικανότητάς του για κοινωνική αλληλεπίδραση ή επειδή λαμβάνει ολοένα και περισσότερο ανήθικες αποφάσεις. Ακόμη και μια σχετικά μη επεμβατική βελτίωση όπως ένας εξωσκελετός μπορεί να βελτιώσει τη φυσική απόδοση για συγκεκριμένες εργασίες, αλλά ακούσια να οδηγήσει σε απώλεια ισορροπίας ή μειωμένο συντονισμό όταν δεν φοριέται. Η έννοια της ενίσχυσης θολώνεται περαιτέρω από τις περιπλοκές του ανθρώπινου νευρικού συστήματος, όπου μια τροποποίηση σε μια περιοχή θα μπορούσε να έχει ακούσιο αποτέλεσμα αλλού. Η διαφορά μεταξύ των ανθρώπων καθιστά το σχεδιασμό βελτιώσεων ακόμη πιο δύσκολο.

Κατανόηση

Η απάντηση στο αίνιγμα των ακούσιων αποτελεσμάτων είναι να επενδύσουμε τόση προσπάθεια για την κατανόηση του ανθρώπινου σώματος όσο κάνουμε για την βελτιστοποίηση ή την ενίσχυση. Συνεπώς, εφαρμόζουμε την επαύξηση όχι μόνο για να βελτιώσουμε την ανθρώπινη απόδοση, αλλά και για να την κατανοήσουμε. Όσο βελτιώνεται η κατανόηση του ανθρώπινου σώματος, τόσο βελτιώνεται η ικανότητά μας να βελτιστοποιούμε την απόδοση χωρίς να καταφεύγουμε σε επεμβατικές, μόνιμες ή αμφιλεγόμενες τεχνολογίες. Η συλλογή και ανάλυση δεδομένων για την ανθρώπινη απόδοση μπορεί να προσδιορίσει πτυχές της ατομικής συμπεριφοράς (για παράδειγμα η διατροφή, ο ύπνος και οι δραστηριότητες) που μπορούν να προσαρμοστούν κατάλληλα ώστε να αποφέρουν αποτελέσματα επαύξησης της απόδοσης ίσα ή καλύτερα από τα φάρμακα ή τη χειρουργική επέμβαση. Εδώ ακριβώς είναι όπου η κατανόηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και επιγονιδιώματος (human genomics and epigenomics) σε ατομικό επίπεδο είναι απολύτως απαραίτητη – δεν ταιριάζουν όλα σε όλους και αυτό είναι ίδιο με την έννοια της «εξατομικευμένης ιατρικής» (personalised medicine). Με άλλα λόγια το σωστό φάρμακο, στη σωστή δόση, στο σωστό άτομο τη σωστή στιγμή.

Συλλογή και ανάλυση δεδομένων

Οι συσκευές που παρακολουθούν την κίνηση, τους καρδιακούς παλμούς, τα επίπεδα οξυγόνωσης και τη γεωγραφική θέση είναι ήδη συνηθισμένες και θα γίνονται όλο και πιο ακριβείς και εξελιγμένες, καθιστώντας δυνατή τη συλλογή ενός όλο και ευρύτερου φάσματος δεδομένων απόδοσης σε πραγματικό χρόνο. Μπορούμε επίσης να αναλύσουμε δεδομένα με τρόπους που ήταν αδύνατοι ακόμη και πριν από πέντε χρόνια. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει τεράστιο όγκο πληροφοριών πολύ γρήγορα και να τις μετατρέψει σε αποτελέσματα που θα βοηθήσουν τη λήψη αποφάσεων. Αυτός ο συνδυασμός συλλογής δεδομένων και analytics είναι το θεμέλιο της μελλοντικής επαύξησης του ανθρώπου.

Ενότητα 2 - Μέθοδοι βελτιστοποίησης

Εφαρμόζοντας σωστά τα βασικά

Η επαύξηση με τεχνολογίες υψηλών προδιαγραφών θα είναι σημαντική, αλλά η σωστή εφαρμογή των βασικών μπορεί, σε πολλές περιπτώσεις, να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις με μικρότερο κόστος και χαμηλότερο κίνδυνο. Η χρήση τεχνολογιών υψηλών προδιαγραφών ανθρώπινης επαύξησης για τον μετριασμό των αδυναμιών απόδοσης που θα μπορούσαν να βελτιωθούν αλλιώς, αποτελεί κακή χρήση πόρων και θα μπορούσε να υπονομεύσει τα κίνητρα και τον επαγγελματισμό. Οι ακριβείς επιπτώσεις της διατροφής, του ύπνου και της ενυδάτωσης και οι σχέσεις μεταξύ τους δεν είναι καλά τεκμηριωμένες, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Ένα παράδειγμα είναι η σύνδεση μεταξύ της σωματικής άσκησης και της βελτιωμένης γνωστικής λειτουργίας. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, αλλά μόλις πρόσφατα ήταν δυνατό να κατανοήσουμε επακριβώς την επιστήμη πίσω από αυτό. Η βελτιωμένη τεχνολογία παρακολούθησης (monitoring) θα καταστήσει δυνατή την προσαρμογή των οφελών της διατροφής, του ύπνου και άλλων θεμελιωδών στοιχείων σε κάθε άτομο, οδηγώντας σε σημαντικές βελτιώσεις σε έναν οργανισμό με χαμηλό κόστος και περιορισμένο ηθικό κίνδυνο. Ενώ μόλις πρόσφατα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε το πώς η βελτιωμένη παρακολούθηση μπορεί να αυξήσει την απόδοση, φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές. Οι μέθοδοι βελτιστοποίησης φαίνονται στο σχήμα 3:

Cyborg #22

Ύπνος

Οι ολοένα και πιο εξελιγμένοι τρόποι μελέτης του εγκεφάλου ενώ κοιμόμαστε παράγουν έναν πλούτο δεδομένων που μόλις αρχίζουμε να κατανοούμε. Τα οφέλη από την υιοθέτηση καλών συνηθειών ύπνου θα αποφέρουν τεράστια οφέλη τόσο στα άτομα όσο και στην κοινωνία. Σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής, όπως η ψυχική και η σωματική υγεία, η δημόσια ασφάλεια και η παραγωγικότητα θα βελτιώνονταν, ωστόσο πολλές ατομικές και οργανωτικές προσεγγίσεις αποτυγχάνουν να το αναγνωρίσουν. Σε στρατιωτικό πλαίσιο, η βελτιστοποίηση του ύπνου είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί, αλλά είναι σημαντικό να γίνει σωστά, καθώς επηρεάζει άμεσα τη φυσική ικανότητα και την ανθεκτικότητα, καθώς και την προσοχή και τη λήψη αποφάσεων.

Εξατομικευμένη διατροφή

Η βελτιωμένη κατανόηση της γενετικής και της γενικής υγείας μας θα μπορούσε να κάνει τη «διατροφή ακριβείας» (precision nutrition) μια ρεαλιστική δυνατότητα. Οι δίαιτες που σχεδιάστηκαν γύρω από τη βιολογία ενός ατόμου έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών και βελτιώνουν τη σωματική και ψυχολογική απόδοση. Για παράδειγμα, τα τρισεκατομμύρια βακτήρια, ιοί και μύκητες που ζουν στο έντερο μας - συλλογικά γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου - διαφέρουν σε όλους μας και η κατανόηση των τροφών που αλληλεπιδρούν καλύτερα μαζί τους μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη. Αυτή η επιστήμη είναι μόλις 15 ετών και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, αλλά έχει ήδη δείξει πώς τα άτομα ανταποκρίνονται διαφορετικά στην ίδια δίαιτα.

Εκτιμάται ότι οι μισοί ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν συμπληρώματα σε τακτική βάση. Η αγορά αυτή αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 12 δις λίρες έως το 2023. Αυτή η τάση επαναλαμβάνεται σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν αθλητική διατροφή, διαχείριση βάρους, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, υπάρχει στην αγορά αρκετή παραπληροφόρηση και εμπόδια από διάφορους κανονισμούς, όπως και διαφορετικά ποσοστά αποτελεσματικότητας των εκάστοτε προϊόντων. Για παράδειγμα, ενώ η κρεατίνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την δύναμη και την αντοχή, τα αποτελέσματα ποικίλλουν· για να είναι αποτελεσματική η χρήση της πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο άτομο.

Ενότητα 3 – Οι κεντρικές τεχνολογίες ανθρώπινης επαύξησης

Το σχήμα 4 παρέχει μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο οι τεχνολογίες ανθρώπινης επαύξησης εφαρμόζονται σε κάθε λειτουργία και προσδιορίζει τέσσερις «κεντρικές τεχνολογίες ανθρώπινης επαύξησης» - την γενετική μηχανική, την βιοπληροφορική, τις διεπαφές εγκεφάλου και τα φαρμακευτικά προϊόντα - που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις ψυχολογικές, φυσικές και κοινωνικές επιδόσεις.

Cyborg #22

Γενετική μηχανική

Η γενετική μηχανική αναφέρεται στην τροποποίηση των αναπαραγωγικών κυττάρων (μηχανική γεννητικής γραμμής – germline engineering) ή των κυττάρων στον αναπτυγμένο οργανισμό (σωματική τροποποίηση – somatic modification). Η τροποποίηση της γεννητικής γραμμής επηρεάζει όλα τα κύτταρα του οργανισμού και η αλλαγή περνά στην επόμενη γενιά. Η σωματική τροποποίηση επηρεάζει μόνο τα κύτταρα στόχους και τα κύτταρα που προέρχονται από αυτά στο σώμα, επομένως περιορίζεται στο άτομο που λαμβάνει θεραπεία. Η γενετική μηχανική υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μέχρι στιγμής περιορίζεται σε σχετικά ακατέργαστες και απλές τροποποιήσεις, που συχνά περιλαμβάνουν μόνο ένα ή δύο γονίδια.

Η δημιουργία γενετικά τροποποιημένων ανθρώπων θεωρείται ευρέως απαράδεκτη για πολλά χρόνια και απαγορεύεται επισήμως σε περισσότερες από 40 χώρες, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η στάση αμφισβητείται με την έλευση νέων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη το 2012 μιας τεχνικής που ονομάζεται CRISPR παρέχει ένα σύνολο «μοριακών ψαλιδιών» που είναι φθηνότερα, γρηγορότερα και ακριβέστερα από προηγούμενες μεθόδους γενετικής επεξεργασίας. Το 2019, το CRISPR χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία μιας διαταραχής του αίματος στην πρώτη σωματική τροποποίηση ενός ατόμου. Το 2020 θα γίνουν περαιτέρω δοκιμές για την αποκατάσταση της όρασης σε ασθενείς που πάσχουν από κληρονομική διαταραχή των ματιών. Αυτή και άλλες πρόσφατες εξελίξεις έχουν αρχίσει να προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες για διάφορους λόγους:

α. Μεγαλύτερο εύρος: Η γονιδιακή επεξεργασία μπορεί τώρα να προσθέσει, να διαγράψει ή να τροποποιήσει συγκεκριμένα στοιχεία DNA στο γονιδίωμα-στόχο. Το CRISPR μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλές αλλαγές ταυτόχρονα.

β. Αυξημένη ακρίβεια και ενσωμάτωση: Συγκεκριμένες περιοχές του DNA μπορούν να στοχευτούν με εργαλεία κοπής, έτσι ώστε οι αλλαγές να είναι πιο ακριβείς και ασφαλέστερες. Υπάρχουν ακόμα επιδράσεις εκτός του στόχου, αλλά οι νεότερες τεχνικές όπως η «αρχική επεξεργασία» (prime editing) βελτιώνουν τη διαδικασία στόχευσης.

γ. Βελτιωμένη διάρκεια των αποτελεσμάτων: Η ικανότητα στόχευσης του γονιδιώματος αντί της απλής εναπόθεσης DNA στα κύτταρα σημαίνει ότι οι τροποποιήσεις αναπαράγονται καθώς το κύτταρο διαιρείται και το αποτέλεσμα διαδίδεται.

δ. Ευκολότερη παραγωγή: Οι νέες τεχνικές παραγωγής είναι συχνά ευκολότερες, φθηνότερες και γρηγορότερες για ανάπτυξη και εφαρμογή.

Μελλοντικές ευκαιρίες

Η γενετική μηχανική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει τους ανθρώπους να κληρονομήσουν ανίατες ασθένειες ή χαρακτηριστικά που τους καθιστούν πιο ευαίσθητούς στον καρκίνο και την άνοια. Αντιπροσωπεύει επίσης το πρώτο βήμα αποδέσμευσης από τη γενικευμένη ιατρική, όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται με βάση τους μέσους όρους του πληθυσμού, προς την ιατρική ακριβείας που βασίζεται στην προσωπική βιολογία ενός ατόμου. Ο συνδυασμός της γενετικής μηχανικής με την τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να οδηγήσει σε ριζικές βελτιώσεις στην ιατρική. Ωστόσο, η επεξεργασία γονιδιώματος ως μέσο ανάπτυξης της ανθρώπινης επαύξησης φέρει κινδύνους και τρωτά σημεία, καθώς τέτοιες αλλαγές θα μπορούσαν να στοχεύσουν σε «γενετικά» όπλα.

Μελλοντικές προκλήσεις

Η γενετική μηχανική βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και μόλις μετακινείται από το εργαστήριο σε δοκιμές σε ανθρώπους. Πολλές προκλήσεις παραμένουν, κυρίως η ανάγκη ανάπτυξης νέων οχημάτων (στμ: εννοούν τις πλατφόρμες με τις οποίες εισάγεται το γενετικό υλικό στο σώμα, όπως στα mRNA σαν-εμβόλια) για τη μεταφορά του γενετικού κώδικα και την καλύτερη κατανόηση των ανεπιθύμητων παρενεργειών. Οι πιο σημαντικές προκλήσεις, ωστόσο, είναι ηθικής και κοινωνικής φύσης.

Βιοπληροφορική

Cyborg #22

Η διαμάχη για το CRISPR
Η πιο αμφιλεγόμενη χρήση του CRISPR ήταν τον Νοέμβριο του 2018 όταν Κινέζοι επιστήμονες, με επικεφαλής τον He Jiankui, το χρησιμοποίησαν για την τροποποίηση της βλαστικής σειράς στα ανθρώπινα έμβρυα για να γίνουν λιγότερο ευαίσθητα στον HIV. Η διαδικασία δεν έχει ακόμη επαληθευτεί ανεξάρτητα, αλλά παρόλα αυτά συγκλόνισε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εν μέσω ανησυχιών ότι η τεχνολογία ήταν πολύ πρόωρη για χρήση σε ανθρώπους και ότι άσκοπα έθεσε σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη υγεία των τριών επερχόμενων μωρών και των απογόνων τους. Ως αποτέλεσμα του πειράματος, ο He Jiankui φυλακίστηκε για τρία χρόνια για «παράνομη ιατρική πρακτική» και η επιστημονική κοινότητα προχώρησε στη θέσπιση μορατόριουμ για περαιτέρω εργασίες σε αυτόν τον τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνική του Jiankui αφορούσε την απενεργοποίηση ενός γονιδίου για μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CCR5, η οποία, όταν διαγράφηκε από ποντίκια σε ξεχωριστή μελέτη, βρέθηκε ότι βελτιώνει τις γνωστικές τους ικανότητες. Αυτό οδήγησε κάποιους να εικάσουν ότι το CRISPR μπορεί ήδη να έχει χρησιμοποιηθεί, πιθανώς ακούσια, για την ενίσχυση των ανθρώπινων χαρακτηριστικών.

Η βιοπληροφορική είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο που εφαρμόζει εργαλεία υπολογισμών και ανάλυσης για τη συλλογή και την ερμηνεία μεγάλων συνόλων βιολογικών δεδομένων. Συνδέεται στενά με τη συλλογή και την ανάλυση, αλλά ανεβάζει την επιστήμη της κατανόησης του ανθρώπινου σώματος στο επόμενο επίπεδο εξετάζοντας τη μοριακή βιολογία, τις μακρομοριακές δομές και τη γονιδιωματική. Η βιοπληροφορική θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι φαρμακευτικές θεραπείες διαφέρουν μεταξύ των ατόμων, θέτοντας έτσι τα θεμέλια της εξατομικευμένης ιατρικής. Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη καθώς και η βελτίωση της κατανόησης της σχέσης μεταξύ γενότυπης (γενετικής γραμμής) και φαινότυπης (σωματικής γραμμής) γενετικής, καθιστούν την βιοπληροφορική έναν τομέα που επιταχύνεται γρήγορα.

Διασυνδέσεις εγκεφάλου

Η «νευρωνική επανάσταση» θα μπορούσε να φέρει αλλαγές για την προώθηση της ανθρώπινης ευημερίας που υπερβαίνουν αυτές που έφεραν η βιομηχανική και ψηφιακή επανάσταση.
The Royal Society, iHuman Perspectives, September 2019

Η επιστήμη της αποκωδικοποίησης των σημάτων ηλεκτρο-εγκεφαλογραφήματος εξελίσσεται και θα μπορούσε να προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για τον συνδυασμό της επεξεργαστικής ισχύος των μηχανών με τη γνωστική δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου. Οι διεπαφές εγκεφάλου, γνωστές και ως νευρωνικές διεπαφές ή διεπαφές υπολογιστή-εγκεφάλου, επιτρέπουν την άμεση επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και υπολογιστή. Μπορούν να είναι μονόδρομες (για παράδειγμα, για την κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου) ή αμφίδρομες (για παράδειγμα, για τη δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου και ανάδρασης ή ενός συστήματος μεταφοράς σκέψης που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο του δότη).

Τα παραδείγματα μονόδρομων διεπαφών περιλαμβάνουν το ακουστικό βαρηκοΐας. Οι αμφίδρομες διεπαφές βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και έχουν επιτύχει μόνο περιορισμένα αποτελέσματα σε στενές εργαστηριακές συνθήκες. Τα πιο προηγμένα παραδείγματα, τα οποία έχουν αποδείξει την ικανότητα μεταφοράς πληροφοριών ήταν με ζώα και η περιορισμένη μετάφραση σκέψης-λόγου στους ανθρώπους. Οι μη επεμβατικές διεπαφές εγκεφάλου έχουν επίσης επιδείξει αποτελέσματα επικοινωνίας από τον άνθρωπο στον εγκέφαλο (human-to-brain communication) καθώς και επίλυση προβλημάτων. Η νευροδιέγερση (neurostimulation) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Οι μη επεμβατικές μέθοδοι νευροδιέγερσης (neurostimulation), όπως η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (transcranial magnetic stimulation), χρησιμοποιούν ηλεκτρικά μέσα για να αυξήσουν ή να μειώσουν τη διέγερση περιοχών του εγκεφάλου, επηρεάζοντας δυνητικά τις ψυχικές διεργασίες όπως τη νευρική πλαστικότητα και τη μνήμη, τη προσοχή , τη δημιουργικότητα και πολλές άλλες. Η νευροδιέγερση έχει το πλεονέκτημα ότι είναι σχετικά μη επεμβατική (αν και η επιτυχία σχετίζεται με την τοποθέτηση ηλεκτροδίων με ακρίβεια στη σωστή περιοχή του εγκεφάλου) και, μέχρι στιγμής, φαίνεται ασφαλής. Είναι επίσης ένα ευέλικτο σύστημα, αλλά μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε λειτουργίες που βρίσκονται σε περιοχές του εγκεφάλου αρκετά κοντά στο τοίχωμα του κρανίου. Είναι αξιοσημείωτο ότι χρησιμοποιείται από DIY «χάκερς εγκεφάλου» και, σύμφωνα με πληροφορίες, από μερικούς επαγγελματίες αθλητές.

Μελλοντικές ευκαιρίες.

Οι πιθανές εφαρμογές των διεπαφών του εγκεφάλου είναι συγκλονιστικές. Τα θεραπευτικά οφέλη θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν: θεραπεία της παράλυσης, αποκατάσταση της όρασης και της ακοής, διαχείριση της ψυχικής υγείας, και την θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι διεπαφές εγκεφάλου θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως ισχυρά διαγνωστικά εργαλεία και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη άλλων τεχνολογιών και μεθόδων επαύξησης του ανθρώπου. Όσον αφορά την επαύξηση, οι διεπαφές του εγκεφάλου θα μπορούσαν: να ενισχύσουν τη συγκέντρωση και τη λειτουργία της μνήμης, να οδηγήσουν σε νέες μορφές συνεργατικής νοημοσύνης ή ακόμη και να επιτρέψουν το «κατέβασμα» (download) νέων δεξιοτήτων και γνώσεων. Ο χειρισμός του φυσικού κόσμου μόνο με τις σκέψεις θα ήταν επίσης δυνατός· οτιδήποτε από μια λαβή πόρτας έως ένα αεροσκάφος, θεωρητικά αλλά και πρακτικά, θα μπορούσε να ελεγχθεί από οπουδήποτε στον κόσμο.

Μελλοντικές προκλήσεις.

Υπάρχει ακόμη ένα τεράστιο μέρος για τον εγκέφαλο που είναι άγνωστο. Δεν είναι ακόμη δυνατό να συνδυαστούν ερεθίσματα για να επιτευχθεί πιο πολύπλοκη λειτουργικότητα, ούτε είναι δυνατό να στοχευθούν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου με απόλυτη εμπιστοσύνη έξω από τις ελεγχόμενες συνθήκες. Η ερμηνεία των εγκεφαλικών σημάτων χαμηλής έντασης που προέρχονται από την εγγύς επιφάνεια του εγκεφάλου είναι εφικτή, αλλά η σύλληψη σύνθετου σήματος από βαθιές λειτουργίες του εγκεφάλου χωρίς εισαγωγή ηλεκτροδίων είναι ακόμη ανέφικτη. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι οι διεπαφές εγκεφάλου να παραβιαστούν και να αξιοποιηθούν από κακόβουλους παράγοντες.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Τα φαρμακευτικά προϊόντα παίζουν ρόλο σε πολλές σημαντικές μορφές επαύξησης, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών, γνωστικών, συναισθηματικών και αισθητηριακών διαδικασιών. Τα φαρμακευτικά προϊόντα είναι μία από τις παλαιότερες μορφές επαύξησης του ανθρώπου. Τα φάρμακα που ενισχύουν τη γνώση κυμαίνονται από την καφεΐνη, τη νικοτίνη και διάφορα συμπληρώματα βοτάνων, έως τα διεγερτικά όπως οι αμφεταμίνες, η μεθυλφαινιδάτη και η μοδαφινίλη. Αυτά επηρεάζουν τυπικά απλές, χαμηλού επιπέδου λειτουργίες, όπως εγρήγορση και μνήμη και όχι υψηλού επιπέδου όπως η ευφυΐα. Άλλοι τύποι γνωστικής αύξησης περιλαμβάνουν τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και των ορμονών, όπως η αδρεναλίνη και η τεστοστερόνη.

Τα φαρμακευτικά που ενισχύουν τη φυσική απόδοση περιλαμβάνουν τα αναβολικά στεροειδή, τα οποία διεγείρουν την ανάπτυξη των μυών (αν και μπορεί να έχουν δυσάρεστες ή και θανατηφόρες παρενέργειες). Η κρεατίνη έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει αυξημένη ισχύ και αντοχή στην κόπωση, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και τραυματισμού των μυών. Η ερυθροποιητίνη (ΕΡΟ) είναι μια ορμόνη που παράγεται κυρίως από τα νεφρά και έχει συντεθεί και χρησιμοποιηθεί παράνομα στον αθλητισμό για να αυξήσει τις επιδόσεις αυξάνοντας την ικανότητα συγκράτησης οξυγόνου στο αίμα. Τα οφέλη απόδοσης μπορεί να είναι εντυπωσιακά αλλά οι παρενέργειες - ακόμη και σε περιπτώσεις που ελέγχονται προσεκτικά - μπορεί να προκαλέσουν πήξη αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο ακόμη και θάνατο. Το μελδόνιο είναι ένα φάρμακο που έχει συνταγογραφηθεί νόμιμα για τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί από αθλητές (και σοβιετικούς στρατιώτες στον πόλεμο του Αφγανιστάν το 1979) - για την ενίσχυση της φυσικής απόδοσης. Το μελδόνιο, ωστόσο, έρχεται με δυσμενείς παρενέργειες όπως ναυτία, πονοκέφαλο και ζάλη.

Τα περισσότερα ενισχυτικά φαρμακευτικά προϊόντα προέρχονται από (τυπικά) φάρμακα ή είναι προσπάθειες αναβάθμισης των φυσικών και χημικών ουσιών που υπάρχουν στο σώμα. Ωστόσο, η χρήση τους ως βελτιωτικών, ακόμη και στον επαγγελματικό αθλητισμό, δεν έχει κατανοηθεί επαρκώς ώστε να ρυθμίσει τη δοσολογία και να βελτιώσει το αποτέλεσμα. Αν και τα φαρμακευτικά προϊόντα έχουν εφαρμογή και στους τρεις τομείς της ανθρώπινης απόδοσης, συχνά έρχονται με παρενέργειες που αναιρούν τα πιθανά οφέλη. Επί του παρόντος, τα φαρμακευτικά προϊόντα έχουν μόνο περιορισμένη χρήση στην επαύξηση του ανθρώπου, αλλά οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία, τη νανοτεχνολογία και τη βιοπληροφορική θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον σχεδιασμό νέων φαρμακευτικών προϊόντων που θα έχουν πιο ισχυρά και ακριβή αποτελέσματα.

Cyborg #22

Ιατρική ακριβείας - το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία Precision Medicine Initiative, ένα Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, η ιατρική ακριβείας είναι «μια αναδυόμενη προσέγγιση για τη θεραπεία και τη πρόληψη ασθενειών που λαμβάνει υπόψη την ατομική μεταβλητότητα στα γονίδια, το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής για κάθε άτομο».

Cyborg #22

Το Εσθονικό Κέντρο Γονιδιώματος είναι μια ερευνητική επιχείρηση του Πανεπιστημίου του Ταρτού. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με δεδομένα υγείας, γενεαλογικά και γονιδιωματικά που θα αντιπροσωπεύουν το 5% του πληθυσμού της Εσθονίας. Η βάση δεδομένων θα επιτρέψει στους ερευνητές να αναζητήσουν σχέσεις μεταξύ γονιδίων, περιβαλλοντικών παραγόντων και κοινών ασθενειών.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι πιθανό να οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψεις στη γονιδιωματική και την επιδημιολογία και θα συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της υγειονομικής περίθαλψης.

Cyborg #22

Εξωτερικές διεπαφές εγκεφάλου

Μη επεμβατικές νευρικές διεπαφές έχουν αναπτυχθεί για να διευρύνουν το εύρος ζώνης του ανθρώπου και να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τις συσκευές. Αυτά τα έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνικές μηχανικής μάθησης για να επιταχύνουν την ανάπτυξη και στοχεύουν ιδιαίτερα στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι διεπαφές μπορούν να επαναπροσδιορίσουν την εμπειρία της επαυξημένης πραγματικότητας/εικονικής πραγματικότητας.

Cyborg #22

Εσωτερικές διεπαφές εγκεφάλου

Αρκετές εταιρείες, καθώς και στρατιωτικοί οργανισμοί έρευνας και ανάπτυξης, στοχεύουν στην ανάπτυξη μιας διασύνδεσης δεδομένων υψηλού εύρους ζώνης μεταξύ εγκεφάλου και υπολογιστή. Μέχρι στιγμής μία εταιρεία έχει αναπτύξει ένα νευροχειρουργικό ρομπότ ικανό να εμφυτεύει εύκαμπτα νήματα πολυμερών - το καθένα στο πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας με 32 μικροσκοπικά ηλεκτρόδια - στον εγκέφαλο, με ακρίβεια μικρο-κλίμακας, σε μια διαδικασία 45 λεπτών. Τα νήματα τροφοδοτούν ένα μικρό εμφύτευμα χαμηλής ισχύος που ενισχύει και ψηφιοποιεί τα εγκεφαλικά σήματα για εκπομπή σε ευρυζωνικό φάσμα. Η τεχνολογία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται για έρευνα σε τρωκτικά και προορίζεται ως πρωτότυπο για μελλοντική ανθρώπινη χρήση.

Ενότητα 4 – Επιπρόσθετες τεχνολογίες

Εξωσκελετοί

Cyborg #22

Προσθετικοί εξωσκελετοί: Το Πανεπιστήμιο της Γιούτα έχει αναπτύξει έναν προσθετικό βραχίονα που χρησιμοποιεί 100 μικροηλεκτρόδια για να παρέχει μια διασύνδεση με το νευρικό σύστημα του χρήστη. Αυτή η τεχνολογία υπάρχει για πάνω από μια δεκαετία, αλλά ο συνδυασμός ρομποτικής και συστοιχίας ηλεκτροδίων για πρώτη φορά επέτρεψε στον χρήστη να βιώσει απτικές αισθήσεις που είναι κρίσιμες για τον χειρισμό ευαίσθητων αντικειμένων.

Cyborg #22

Παθητικοί: Οι παθητικοί εξωσκελετοί μπορούν να υποστηρίξουν τις μυοσκελετικές κινήσεις των χρηστών με σκοπό τη βελτίωση της ικανότητας χειρισμού βαρέων εργαλείων και τη μείωση των εργασιακών τραυματισμών.

Cyborg #22

Ενεργοί, μη επεμβατικοί: Ρομποτικά «κοστούμια» με πλήρη ισχύ, αντιλαμβάνονται την κίνηση του χρήστη για να προσθέσουν δύναμη και αντοχή. Τέτοιες στολές έχουν εφαρμογή σε βιομηχανικές ή στρατιωτικές εργασίες όπου απαιτείται μεταφορά βάρους (όχι σε μάχη).

Cyborg #22

Ενισχυμένοι, ημι-επεμβατικοί: Το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ επέτρεψε σε έναν παράλυτο ασθενή να περπατήσει ξανά χρησιμοποιώντας δύο ασύρματα εμφυτεύματα που αποκωδικοποιούσαν τα εγκεφαλικά σήματα σε ρομποτικές κινήσεις. Η συσκευή στηρίχθηκε στο ταβάνι για να βοηθήσει στην ισορροπία, αλλά η περαιτέρω εκπαίδευση των χρηστών και η βελτίωση των «κοστουμιών» θα καταργήσει αυτή την απαίτηση.

Οι εξωσκελετοί είναι εξωτερικές, αφαιρούμενες δομές ικανές να υποστηρίξουν το ανθρώπινο μυοσκελετικό σύστημα και αναπτύσσονται εδώ και δεκαετίες. Κατηγοριοποιούνται είτε ως ενεργοί (powered) είτε ως παθητικοί (unpowered). Η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη του εξωσκελετού ήταν η αποκατάσταση ή η βελτίωση της κινητικότητας για θεραπευτικούς λόγους, αλλά οι βιομηχανικές και στρατιωτικές εφαρμογές γίνονται όλο και πιο συχνές. Οι παθητικοί εξωσκελετοί μπορούν να μειώσουν το φορτίο στο σώμα και να μειώσουν τον κίνδυνο εργασιακών τραυματισμών. Οι ενεργοί εξωσκελετοί μπορούν να μετατρέψουν τα σήματα του εγκεφάλου σε κίνηση ή να ενισχύσουν την κανονική κίνηση του χρήστη, για να παρέχουν αποκαταστατική ή ενισχυμένη κινητικότητα και δύναμη. Η τεχνολογία κυψελών καυσίμου (fuel cell) έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ότι αποτελεί εμπόδιο σε ενεργούς εξωσκελετούς, αλλά αυτό αντιμετωπίζεται σταθερά. Η παροχή λειτουργικών άκρων στα ακρωτηριασμένα άτομα ήταν η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της προσθετικής. Τα πιο προηγμένα προσθετικά χρησιμοποιούν εμφυτευμένα μικροηλεκτρόδια για να παρέχουν μια αμφίδρομη διεπαφή που επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει και να λαμβάνει απτικές αισθήσεις.

Οι τεχνολογίες εξωσκελετών βελτιώνονται γρήγορα και η βιομηχανία προσελκύει επενδύσεις. Αυτή η αλληλοενισχυόμενη κατάσταση είναι πιθανό να συνεχιστεί, οδηγώντας σε επιταχυνόμενη ανάπτυξη. Οι τρέχοντες περιορισμοί περιλαμβάνουν περιορισμούς στην ταχύτητα και το εύρος της κίνησης, τη δυσκολία εισόδου σε περιορισμένους χώρους και τους περιορισμούς στην αποθήκευση της ενέργειας.
Επαύξηση αισθήσεων

Η επαύξηση αισθήσεων στοχεύει στην επέκταση του αισθητικού εύρους ή της οξύτητας είτε με τη χρήση gadgets ή φορετών συσκευών για την «μετάφραση» των εξωτερικών πληροφοριών για τις ανθρώπινες αισθήσεις είτε με την τροποποίηση των έμφυτων αισθήσεων. Οι πληροφορίες μπορούν να συλλεχθούν μέσω ενός συνδυασμού αισθητήρων τοποθετημένων ή εμφυτευμένων στο σώμα. Οι αισθήσεις μπορούν να επεκταθούν μεταφράζοντας συχνότητες πέρα από το φυσιολογικό ανθρώπινο εύρος σε συχνότητες που μπορούν να προβληθούν, να ακουστούν ή να ανιχνευθούν με άλλο τρόπο. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στον χρήστη να «δει» μέσα από τους τοίχους, να αντιληφθεί τους κραδασμούς και να ανιχνεύσει χημικές ουσίες που μεταφέρονται στον αέρα και αλλαγές στα μαγνητικά πεδία. Έχουν επίσης παρουσιαστεί επίσης και πιο επεμβατικές εφαρμογές για την ενίσχυση των υπαρχουσών αισθήσεων, για παράδειγμα, η επίστρωση κυττάρων αμφιβληστροειδούς με νανοσωματίδια για να καταστεί δυνατή η όραση στο υπέρυθρο φάσμα.

Δια-πραγματικότητα (Cross reality)

Η δια-πραγματικότητα είναι ένας όρος-ομπρέλα για την εικονική πραγματικότητα, τη μεικτή πραγματικότητα και την επαυξημένη πραγματικότητα και είναι ένας τομέας που πιθανότατα θα έχει μεγάλη ανάπτυξη. Η δια-πραγματικότητα έχει χρησιμοποιηθεί στη στρατιωτική αεροπορία εδώ και δεκαετίες, αλλά το μειωμένο κόστος αρχίζει να φέρνει αυτήν την ακριβή τεχνολογία σε ευρύτερες εφαρμογές. Η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιεί ακουστικά και άλλα φορετά για να προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία περιβάλλοντος που δημιουργείται από υπολογιστή, ενώ η επαυξημένη πραγματικότητα υπερθέτει εικόνες που δημιουργούνται από υπολογιστή, στο περιβάλλον του χρήστη στον πραγματικό κόσμο, συνήθως χρησιμοποιώντας γυαλιά ή ακουστικά.

Η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιείται ευρέως για την εκπαίδευση, την ιατρική, τα παιχνίδια και την ψυχαγωγία και η επαυξημένη πραγματικότητα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στη διαφήμιση και το λιανικό εμπόριο. Οι εφαρμογές άμυνας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εκπαίδευση (εικονική πραγματικότητα) και βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης σε επιχειρήσεις (επαυξημένη πραγματικότητα). Η τηλε-ύπαρξη είναι μια φυσική εξέλιξη της δια-πραγματικότητας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον χειρισμό ρομπότ από απόσταση, συχνά χρησιμοποιώντας ακουστικά και απτικά γάντια για απτική ανάδραση. Η τηλεϊατρική ανοίγει το δρόμο σε αυτόν τον τομέα, επιτρέποντας στους γιατρούς να διαγνώσουν εξ αποστάσεως και σε ορισμένες περιπτώσεις να κάνουν χειρουργική επέμβαση. Η δια-πραγματικότητα φαίνεται να έχει έναν αυξανόμενο ρόλο στη βιομηχανία και την άμυνα, αν και οι πηγές ενέργειας, η επεξεργαστική ισχύς και οι ταχύτητες των ευρυζωνικών δικτύων φρενάρουν προς το παρόν την πλήρη εφαρμογή της τεχνολογίας. Τα δίκτυα δεδομένων είναι το επερχόμενο «μεμονωμένο σημείο αποτυχίας» (single point of failure) για τα συστήματα δια-πραγματικότητας και η προστασία της ακεραιότητας του δικτύου θα είναι ζωτικής σημασίας για οποιεσδήποτε αμυντικές εφαρμογές.

Cyborg #22

Το πολεμικό ναυτικό της βρετανίας συνεργάζεται με τη βιομηχανία για την ανάπτυξη ενός συστήματος επαυξημένης πραγματικότητας που θα μπορούσε να επιτρέψει τον χειρισμό πλοίων από τη στεριά. Δοκιμάζει επίσης γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας στη γέφυρα των φρεγατών του για να βελτιώσει την επίγνωση της κατάστασης, να αυξήσει την αποδοτικότητα και να μετριάσει τις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Cyborg #22

Τα συστήματα επαυξημένης πραγματικότητας στον πόλεμο θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν προσαρμοσμένες πληροφορίες για φιλικές, εχθρικές και πολιτικές τοποθεσίες, την γεωγραφία και τις ζώνες πολεμικής εμπλοκής. Αυτή η ενισχυμένη κατανόηση θα μπορούσε να βελτιώσει την ταχύτητα και την ποιότητα της λήψης αποφάσεων, καθώς και την εφαρμογή της στρατιωτικής ικανότητας.

Ενότητα 5 – Συνδυαστικές τεχνολογίες

Το δυναμικό της ανθρώπινης επαύξησης ενισχύεται σημαντικά όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλους τομείς της επιστήμης. Συχνά αναφέρεται σε αυτό το πλαίσιο η νανοτεχνολογία, η βιοτεχνολογία, η πληροφορική και η γνωστική επιστήμη (NBIC). Αυτό αναφέρεται στην αναμενόμενη συνεργασία των εξελίξεων σε αυτούς τους τέσσερις τομείς της τεχνολογίας. Η νανοτεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη και η τρισδιάστατη βιο-τυπία (3D bioprinting) συζητούνται εδώ ως συγκεκριμένα παραδείγματα.

Η νανοτεχνολογία είναι ο όρος που δίνεται σε εκείνους τους τομείς της επιστήμης και της μηχανικής όπου φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στην κλίμακα μεμονωμένων ατόμων (διαστάσεις σε κλίμακα νανομέτρων) χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό, την παραγωγή και την εφαρμογή υλικών, δομών, συσκευών και συστημάτων. Ενώ υπήρξαν πρόοδοι σε ορισμένους τομείς, η συνολική πρόοδος είναι πιο αργή από την αναμενόμενη. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ανησυχίες σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες των νανοσωματιδίων που τυχαία απελευθερώνονται στο περιβάλλον και την επισφαλή φύση της επιστήμης και της μηχανικής. Τα νανοτεχνολογικά συστήματα έχουν σημαντικές δυνατότητες για τεχνολογίες επαύξησης του ανθρώπου, για παράδειγμα, τη χρήση νανοσωματιδίων μεταφοράς ενέργειας ή χημικών για την ενίσχυση των αισθητήρων ή την παραγωγή επιφανειών που λειτουργούν ως νευρωνική διεπαφή για τα εμφυτεύματα. Τα νανοσυστήματα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το μέγεθος πολλών εξαρτημάτων που σχετίζονται με την ανθρώπινη επαύξηση. Οι μακροπρόθεσμες δυνατότητες περιλαμβάνουν την αντικατάσταση οργάνων με λειτουργικά ισοδύναμα ή καλύτερα συστήματα, καθώς και την προσθήκη νέων ικανοτήτων, όπως το «νανο-αίμα». Ωστόσο, τέτοιες εξελίξεις πιθανό να απέχουν πολύ.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ίσως το μεγαλύτερο τεχνολογικό «χαρτί». Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι ακόμη και οι τρέχουσες τεχνικές μηχανικής μάθησης θα έχουν μετασχηματιστική επίδραση σε πολλούς τομείς (για παράδειγμα, ιατρική διάγνωση, επιτήρηση, διαχείριση και ρομποτική). Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη λογισμικού που θα μπορούσε: να πραγματοποιεί υπολογισμούς ή προσομοιώσεις μέσω διεπαφής εγκεφάλου για την απελευθέρωση της ικανότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου· να μαθαίνει τις ατομικές ικανότητες και ιδιαιτερότητες για να παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη και έλεγχο των βελτιώσεων· να ενισχύσει την ηθική λήψη αποφάσεων, η οποία μπορεί επίσης να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ένα στρατιωτικό περιβάλλον. Είναι πιθανό ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό τις επόμενες δεκαετίες από ό, τι την προηγούμενη δεκαετία. Ακόμα κι αν επρόκειτο να «προχωρήσει μόνο» με τον τρέχοντα ρυθμό, θα πρέπει να περιμένουμε μια τεράστια αύξηση της «ικανότητας εφαρμογής» - την ικανότητα σχεδιασμού, ανάπτυξης και προσαρμογής νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την ανθρώπινη επαύξηση.

Η τρισδιάστατη βιο-τυπία είναι μια μορφή πρόσθετης κατασκευής που «στρώνει» βιολογικό υλικό για να παράγει βιολογικές δομές. Έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για την παραγωγή δέρματος, οστού και καρδιακού ιστού για μεταμοσχεύσεις. Αν και σε πρώιμο στάδιο, η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πολύπλοκων οργάνων στο μέλλον. Μακροπρόθεσμα, η τρισδιάστατη βιο-τυπία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει δραματικά τα πολύπλοκα βιο-εκτυπωμένα όργανα που βρίσκονται ακόμα μακριά. Επιτυχημένα μοσχεύματα από δομές καρδιάς έχουν τυπωθεί σε μικρή κλίμακα, αλλά η παραγωγή οργάνων με βάση αυτά δεν είναι ακόμη συμβατή για την βιολογία ενός ατόμου.

Ενότητα 6 – Προϋποθέσεις για την εφαρμογή

Η συζήτηση της τεχνολογίας μεμονωμένα, είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε τι είναι δυνατό, αλλά θα είναι η πρακτικές, ηθικές, νομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα ορίσουν θεμελιωδώς τη χρηστικότητα της. Η κατανόηση των πιθανών παρενεργειών και αλληλεπιδράσεων με άλλες πτυχές της ανθρώπινης απόδοσης, της εργασίας, της οργάνωσης και του περιβάλλοντος θα είναι το κλειδί για την αξιολόγηση των οφελών της επαύξησης του ανθρώπου και την ενημέρωση για περαιτέρω έρευνα και πειραματισμούς. Για παράδειγμα, η βελτιωμένη θωράκιση σώματος αυξάνει την ανθεκτικότητα σε εκρήξεις και πυροβολισμούς, αλλά μειώνει την ταχύτητα, την ευελιξία και την επίγνωση της κατάστασης. Τα αρνητικά αποτελέσματα της χρήσης πανοπλίας σώματος θα μπορούσαν λοιπόν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αναιρέσουν τα επιδιωκόμενα οφέλη· το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει συνολικά για τις τεχνολογίες ανθρώπινης επαύξησης εάν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή, όπως παρουσιάζονται στο σχήμα 5.

Cyborg #22

Ενότητα 7 – Εκτίμηση εφικτότητας

Λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνολογίες ανθρώπινης επαύξησης ως προς το τρέχον τεχνικό επίπεδό τους και την κατάσταση των ρυθμιστικών πολιτικών, είναι δυνατό να αποκτήσουμε μια ευρεία οπτική των ευκαιριών για το σήμερα και για το μέλλον. Ο πίνακας στο σχήμα 6 απεικονίζει τα ακόλουθα συμπεράσματα και στο σχήμα 7 υπολογίζονται τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης για τις διάφορες τεχνολογίες επαύξησης.

Cyborg #22

Σχήμα 6: Εκτίμηση εφικτότητας

Cyborg #22

Σχήμα 7: Χρονοδιάγραμμα εφικτότητας της ανθρώπινης επαύξησης

α. Υπάρχουν ώριμες τεχνολογίες, ικανές να επιφέρουν μετασχηματιστικά αποτελέσματα, που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σήμερα με διαχειρίσιμες πολιτικές ρυθμίσεων.

β. Οι πιο μετασχηματιστικές τεχνολογίες (για παράδειγμα, η γενετική και οι διεπαφές εγκεφάλου) βρίσκονται σήμερα σε σχετικά χαμηλό επίπεδο ωριμότητας και η εφαρμογή τους θα προϋποθέτει σημαντικές πολιτικές ρυθμίσεων. Ο δυνητικός αντίκτυπος αυτών των τεχνολογιών, ωστόσο, σημαίνει ότι η άμυνα θα πρέπει να τις παρακολουθεί στενά και να είναι έτοιμη να αδράξει τις ευκαιρίες που θα προκύψουν.
γ. Θεωρείται ευρέως ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα είναι τα αρχέτυπα των ενισχυτών απόδοσης, αλλά ο τομέας αυτός αλλάζει ραγδαία και οι νέες εξελίξεις στη χημεία του εγκεφάλου, τις ψυχοχημικές ουσίες, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τις κυτταρικές και τις γονιδιακές θεραπείες θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Τα ιατρικά αντίμετρα είναι επίσης σχετικά, καθώς τα επιθετικά κράτη ή/και οι μεμονωμένοι φορείς ενδέχεται να βρίσκουν ευκολότερα απαντήσεις σε αυτές τις επιλογές.

δ. Καμία από τις τεχνολογίες ανθρώπινης επαύξησης δεν υπάρχει μεμονωμένα και υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ πολλών από αυτές. Η βιοπληροφορική και η συλλογή και η ανάλυση δεδομένων (που περιλαμβάνει αισθητήρες και επεξεργασία με τεχνητή νοημοσύνη) είναι σχετικά αδιαμφισβήτητα, αλλά με υψηλό μετασχηματιστικό δυναμικό. Επιπλέον, θα υποστηρίξουν τη χρήση άλλων τεχνολογιών επαύξησης του ανθρώπου, όπως φαίνεται από τη σκίαση στον πίνακα.

Wintermute

κορυφή