Cyborg
Cyborg #19 - 10/2020

#20 - 02/2021

bytes & genes

Cyborg

Frontpage / homepage

 
Cyborg

Robotic melancholy. Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στα 2016, κέρδισε τις εντυπώσεις... Η εταιρεία “της”, η Hanson Robotics, με έδρα στο Χονγκ Κονγκ ειδικεύεται στις μηχανές υψηλής κοινωνικής ευφυίας. Όπως αυτο-παρουσιάζεται στο site της: Τα ρομπότ σύντομα θα είναι παντού. Πώς μπορούμε να τα διαμορφώσουμε για να γίνουν φίλοι μας και χρήσιμοι συνεργάτες; Ρομπότ με σχεδιασμό υψηλής αισθητικής, πλούσιες προσωπικότητες και ευφυία κοινωνικής συνείδησης μπορούν εν δυνάμει να συσχετιστούν βαθιά και με νόημα με τους ανθρώπους.

Συνεπώς η Sophia (αυτό είναι το όνομα του μοντέλου πάνω αριστερά) έχει ίσως τώρα την ευκαιρία να γίνει και εμπορική επιτυχία. Ο ιδρυτής και ceo της κατασκευάστριας το έχει συμπεράνει: Ο κόσμος του covid-19 θα χρειαστεί όλο και περισσότερη αυτοματοποίηση για να διαφυλαχτούν ασφαλείς οι άνθρωποι. Η Sophia πρόκειται να μπει σε μαζική παραγωγή φέτος, και τα πρώτα “κομμάτια” θα αρχίσουν να παραδίδονται στους αγοραστές τους ως το καλοκαίρι.

Δεν χρειάζεται να ανατριχιάσετε, ούτε αξίζει να απωθήσετε μια τέτοια εξέλιξη. Σκεφτείτε. Ένα καλά κατασκευασμένο μηχάνημα “τεχνητής νοημοσύνης” και “machine learning”, είτε ανθρωπόμορφο είτε όχι, διαθέτει πολλά προσόντα πέρα απ’ αυτήν καθ’ αυτήν την “ευφυία” του (που θα σας εντυπωσιάσει). Πρώτον είναι virus free κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ζωϊκών απειλών (κινδυνεύει, ίσως, από χακάρισμα...). Δεύτερον δεν ζητάει τίποτα περισσότερο από ηλεκτρικό ρεύμα. Και τρίτον θα αναλάβει τις πρέπουσες (διαδικτυακές) πρωτοβουλίες υπέρ σας σε περίπτωση κινδύνου.

Με ανακατασκευασμένη την ιδέα περί κοινωνικότητας ο post covid καπιταλιστικός κόσμος είναι πια πολύ κοντύτερα στην Sophia παρά στην σοφία...

 
Cyborg

Η υγεία στο πιάτο σας! Η FReSH (αρχικά των λέξεων Food Reform for Sustainability and Health) είναι μια καλωσυνάτη πρωτοβουλία του “παγκόσμιου επιχειρηματικού συμβουλίου” για την αναδιάρθρωση του συστήματος διατροφής του πλανήτη· και την προσαρμογή των εταιρειών σ’ αυτήν... Δημιουργήθηκε το 2017 - και τα μέλη της συνεδριάζουν τακτικά...

Πολλά είναι που ενδιαφέρουν τα αφεντικά των τροφίμων, των φαρμάκων, των επικοινωνιών... Συγκρατείστε το όνομα ενός απ’ αυτά: πρωτεΐνες. (Αν θυμηθείτε ότι οι “σωτήριες” θεραπείες της γενετικής μηχανικής που έχουν γίνει της μόδας αυτόν τον καιρό την παραγωγή πρωτεϊνών αφορούν, θα είναι απλή σύμπτωση...).

Το έχετε καταλάβει; Κάθε ριζική καπιταλιστική αναδιάρθρωση απαιτεί μια καλή κρίση, μια μεγάλη “δημιουργική καταστροφή” πριν· για να νομιμοποιηθεί. Συγκρατείστε λοιπόν την λίστα των 30 επιχειρήσεων που συμμετέχουν ως τώρα στην FReSH, για να έχετε μια πρώτη γνώση του ποιοί θα προκαλέσουν την επόμενη σοβαρή κρίση τροφίμων στον πλανήτη.

Θα είναι τότε που οι ίδιοι (σαν “είδος υπηκόων”) που τώρα μας κατηγορούν σαν “ανάλγητους” και “ανεύθυνους” που δεν βλέπετε ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν απ’ τον covid; θα μας κατηγορούν επειδή δεν βλέπετε ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν απ’ την πείνα;...
Κρατείστε, λοιπόν, κάπου στην άκρη του μυαλού σας την συγκεκριμένη αναγγελία. (Γιατί, κατά τα υπόλοιπα, τις ίδιες μαλακίες θα ακούσουμε...)

 

 
Cyborg

Bioprinting. Κάθε 1 με 2 δευτερόλεπτα, κάπου στον πλανήτη, ένας διαβητικός θα πάθει έλκος κάπου στην άκρη των ποδιών του. Τα μισά απ’ αυτά τα έλκη μολύνονται μέσα σε τρεις μέρες το πολύ. Η μόλυνση τρώει την σάρκα. Γάγγραινα...
Το ίδιο δραστική είναι και η ιατρική αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων: ακρωτηριασμός. Υπολογίζεται ότι τέτοιου είδους ακρωτηριασμοί γίνονται ένας κάθε λεπτό - σ’ όλον τον πλανήτη.

Συνεπώς η εφεύρεση της νοτιοκορεατικής ιατρικής startup ROKIT Healthcare είναι πραγματικά ριζοσπαστική. Κατ’ αρχήν η πληγή σκανάρεται, κάτι που μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως. Ύστερα πρέπει να γίνει λιποαναρρόφηση από κάποιο υγιές σημείο του σώματος, κι αυτό το λίπος (τα κύτταρά του) χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί “βιο-μελάνι”. Ύστερα, χρησιμοποιώντας αυτό το “βιο- μελάνι” ένας βιοεκτυπωτής φτιάχνει ιστό για να καλύψει το έλκος. Μέσα σε ένα με δύο μήνες αυτός ο υγιής ιστός μεγαλώνει και “γεμίζει” το σημείο της πληγής, χωρίς να χρειαστεί εγχείρηση ή φάρμακα, δεδομένου ότι ο νέος ιστός είναι απ’ τα κύτταρα του ίδιου του οργανισμού και, κατά συνέπεια, δεν απορρίπτεται. Η διαδικασία της “επικόλλησης” κρατάει μόλις μισή ώρα, χρόνος ελάχιστος σε σχέση με την συνηθισμένη χειρουργική αντιμετώπιση. Ως τώρα έχουν γίνει 300 επεμβάσεις αυτού του είδους, και ήταν πετυχημένες 100%.

Αυτή είναι πράγματι κοινωνικά χρήσιμη τεχνολογία! Και οι προοπτικές είναι να επεκταθεί όχι μόνο σε μυικούς ιστούς αλλά και σε άλλους. Χρησιμοποιείται ήδη για την αποκατάσταση χόνδρων του γονάτου, ενώ βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο οι δοκιμές για την επισκευή συκωτιού...

 
Cyborg

Γενετική εξόντωση. Μεταξύ 2008 και 2014 το αμερικανικό κράτος χρηματοδότησε με κάτι λιγότερο από 1 δισ δολάρια έρευνες της συνθετικής βιολογίας. Από το 2012 και ύστερα το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών κονδυλίων προέρχεται απ’ την διαβόητη DARPA και άλλους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς. Γιατί ο αμερικανικός στρατός αγαπάει τόσο πολύ (και) την συνθετική βιολογία;

Έχει καλούς σκοπούς... Θέλει, για παράδειγμα, να εξαφανίσει την ελονοσία εξαφανίζοντας τα κουνούπια. Έχει βάλει στο μάτι κι άλλα έντομα που τα θεωρεί επικίνδυνα... Πώς θα τα εξαφανίσει; Με “φιδάκια παντού”; Όχι. Αναπτύσσοντας (λέει...) τεχνικές γενετικής εξόντωσης. Ας πούμε: θα τα κάνει στείρα ώστε να μην αναπαράγονται.

Ακούγεται (και είναι) παρανοϊκό. Ένα τέτοιο πρόγραμμα γενετικής μηχανικής δοκιμάστηκε στη βραζιλία πρόσφατα, εναντίον των κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό της Zika (υπάρχουν σε παλιότερα τεύχη οι σχετικές αναφορές). Το αποτέλεσμα ήταν να μεταλλαχτούν τα κουνούπια, σ’ ένα “ανώτερο” είδος!...

Αλλά γιατί να ενδιαφέρεται ένας τεχνολογικός μιλιταριστικός βραχίονας για την γενετική εξόντωση κουνουπιών και άλλων εντόμων και όχι, ας πούμε, το υπουργείο γεωργίας; Είναι προφανές: τα κουνούπια είναι απλά το πεδίο πειραματικών δοκιμών. Στο βάθος του ορίζοντα (που κάθε DARPA θα ήθελε να πιάσει το γρηγορότερο) είναι όπλα. Γενετικά όπλα.

Αν ακούσετε κάποιους να σας υπόσχονται μια “επαναστατική λύση” στο Χ ή στο Ψ πρόβλημα ανασκουμπωθείτε. Όσο πιο ψηλά στον καταμερισμό εργασίας, πλούτου και δύναμης τόσο πιο απίθανο να υπάρχουν “καλοί και συμπονετικοί” άνθρωποι.

 
Cyborg

Φαρμακοεπαγρύπνηση... Μια καινούργια λεξούλα, μέσα σε μια χούφτα παρόμοιες, που έναν σκοπό έχουν κυρίως: να καλλιεργήσουν τον μυστικισμό της εξουσίας...

Τι ακριβώς, είναι, αυτή η “φαρμακοεπαγρύπνηση” που έσκασε για πρώτη φορά στη σύγχρονη κοινωνική ζωή; Αν ρωτήσετε κάποιον “ειδικό” (ή και κρατικό αξιωματούχο) στα μέρη μας, οι 11 στους 10 θα προσπαθήσουν να σας εξαπατήσουν.  Καλύτερα να στραφούμε σε μια απ’ τις βασικές πηγές αυτών των “βασικών στοιχείων” του new normal.
...Σε μια απ’ τις σπάνιες συνεντεύξεις του  (έγραφε τον περασμένο Οκτώβρη η Whitney Webb στο παιδιατρικό site the defender) στην Wall Street Journal ο “τσάρος” της μυστικοπαθούς “operation warp speed” της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης Trump και ιδιωτικών εταιρειών, στέλεχος καριέρας στις Big Pharma, ο Moncef Slaoui, διαβεβαίωσε ότι τα εκατομύρια των αμερικάνων που θα πάρουν κάποιο απ’ τα αναμενόμενα εμβόλια για τον covid 19, θα επιτηρούνται μέσω “συστημάτων ιχνηλάτησης ... εξαιρετικής ακρίβειας” που θα “εξασφαλίσουν ότι οι ασθενείς θα κάνουν τις δύο δόσεις ο καθένας απ’ το ίδιο εμβόλιο, και θα παρακολουθούν για παρανέργειες”. Ο Slaoui σημείωσε επίσης ότι τεχνολογικοί γίγαντες σαν την Google και την Oracle έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος σ’ αυτό το “σύστημα ιχνηλάτησης”, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Μια μέρα νωρίτερα οι New York Times είχαν δημοσιεύσει άλλη συνέντευξη του Slaoui όπου έκανε αναφορά σ’ αυτό το “σύστημα ιχνηλάτησης” ως “ένα πολύ δραστήριο σύστημα φαρμακοεπαγρυπνισιακής επιτήρησης”.... Δύο εσωτερικά έγγραφα της o.w.s. που έγιναν γνωστά στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη ξεκαθάριζαν ότι οι εμβολιαζόμενοι (δηλαδή η πλειοψηφία του αμερικανικού πληθυσμού) θα επιτηρούνται επί 24 μήνες μετά την λήψη της πρώτης δόσης του όποιου εμβολίου για τον covid 19... Επιπλέον, ο βασικός συνεργάτης του Slaoui Matt Hepburn, πρώην στέλεχος της DARPA, δήλωσε πρόσφατα ότι “επειδή ορισμένες τεχνολογίες έχουν ως τώρα περιορισμένα data για την ασφάλεια των ατόμων, η μακροπρόθεσμη ασφάλεια αυτών των εμβολίων θα ελέγχεται με προσοχή χρησιμοποιώντας στρατηγικές φαρμακοεπαγρυπνισιακής επίτηρησης”...

Χρειάζονται εξηγήσεις για το περί τίνος πρόκειται; Αν, πάντως, αναρωτηθείτε αν συμβαίνουν αυτά και στα μέρη μας, μην ξεγελαστείτε: γίνονται, αφού έτσι κι αλλιώς οι φαρμακο-μαφίες θέλουν οπωσδήποτε τα data. Ποιός τα κάνει; Πάντως όχι η πανεπιστημιακή χωροφυλακή!!

 
Cyborg

Στενές επαφές του γνωστού τύπου. Έχουν τους λόγους τους να τα κρύβουν· ή, έστω, να μην τα διαφημίζουν. Ο σκληρός πυρήνας του (αμερικανικού) κράτους είναι πολύ καλός πελάτης, και έχει τις απαιτήσεις του. Αλλά ένα πρώην στέλεχος του ερευνητικού τμήματος της google, ο Jack Poulson (αποχώρησε το 2018), είχε την επιμονή και την υπομονή να ψάξει έναν σωρό 30 εκατομυρίων συμβολαίων της αμερικανικής κυβέρνησης, που είχαν υπογραφτεί απ’ το 2015 και μετά.

Εκεί ανακάλυψε ότι η microsoft έχει υπογράψει απ’ το 2016 και μετά πάνω από 5.000 συμβόλαια με το αμερικανικό υπουργείο άμυνας και διάφορους ομοσπονδιακούς μηχανισμούς δημόσιας τάξης· η amazon πάνω από 350, η google πάνω από 250. Ανακάλυψε επίσης ότι ένας τρόπος για να κρύβονται οι μεγάλες μαφίες της πληροφορικής (έστω από πρώτη ματιά) είναι να υπογράφουν τα συμβόλαια διάφορες εταιρείες - βιτρίνα, κι αυτές να μπαίνουν στο ψητό σαν υπεργολάβοι...

Η σχέση είναι αναμενόμενη και “αρμόζουσα”. Πολλοί μισθωτοί αυτών των μαφιών βέβαια δεν το αντιλαμβάνονται έτσι. Για παράδειγμα το 2018 χιλιάδες εργάτες της google κατέβηκαν σε διαμαρτυρία όταν έμαθαν ότι ένα project πάνω στο οποίο δούλευαν αφορούσε συμβόλαιο της εταιρείας με τον αμερικανικό στρατό για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης που “κλειδώνει” κινούμενους στόχους για τα drones. Κάμποσοι παραιτήθηκαν αφού η εταιρεία δεν υποχώρησε.

Αποδίδεται στον Μουσολίνι η φράση φασισμός είναι η ένωση του κράτους και των επιχειρήσεων. Ακριβέστατη και χωρίς περιθώρια παρερμηνειών. Συνεπώς οι φανφάρες περί “ήττας του φασισμού” κάθε τρεις και λίγο είναι το λιγότερο άστοχες. Και τελικά παραπλανητικές.

 
Cyborg

Πίστευε και μη ερεύνα. Η εξαπάτηση είναι μέρος της δουλειάς· ειδικά όταν η “δουλειά” είναι να επιβληθούν μαζικά τεχνο-επιστημονικές εφαρμογές που, στην καλύτερη περίπτωση, θα θεωρούνταν επικίνδυνες. Συνεπώς περισσεύουν οι κολαούζοι των εταιρειών γενετικής μηχανικής που επιστρατεύουν την “γοητεία” τους για να πείσουν ότι οι πλατφόρμες mRNA δεν επεμβαίνουν στο ανθρώπινο DNA, άρα είναι ακίνδυνες.
Στις 4 Φλεβάρη του 2020 (όταν ο covid 19 ήταν ακόμα “κινέζικο πρόβλημα”...) μπορούσε κανείς να διαβάσει στη γνωστή επιθεώρηση nature, κάτω απ’ τον τίτλο Step aside CRISPR, RNA editing is taking off  μερικά ενδιαφέροντα για την “απογείωση” της τεχνολογίας mRNA, που έχει αρκετά προσόντα να υποσκελίσει την τεχνολογία CRISPR/Cas9, η οποία είναι η γενετική κοπτοραπτική του DNA.
Για την δεύτερη μπορείτε να βρείτε αρκετά κατατοπιστικά σε προηγούμενα τεύχη. Παρά την περσινή βράβευση με νόμπελ των δυο γενετιστριών που την εφηύραν, έχει διαπιστωθεί πως έχει διάφορα “προβλήματα”. Το άρθρο του nature υποδεικνύει κάποια:
... Οι ερευνητές τεκμηρίωσαν κάποιους τρόπους όπου το Cas9, ένα απ’ τα ένζημα που χρησιμοποιούνται στο CRISPR gene editing μπορεί να προκαλέσει ανοσοαντιδράσεις ή να προκαλέσει τυχαίες, ανεπιθύμητες και μόνιμες αλλαγές στο γονιδίωμα [σ.σ.: μεταλλάξεις...] Αντίθετα το RNA editing επιτρέπει προσωρινές αλλαγές που αλλάζουν ή ελέγχουν την παραγωγή πρωτεϊνών σε διάφορα όργανα και ιστούς.
... Η έξαψη για το RNA editing ξέσπασε τελικά. Το 2019 οι ερευνητές δημοσίευσαν περισσότερα από 400 papers γι’ αυτό το θέμα... Μια χούφτα start-ups έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν συστήματα RNA editing για την ανάπτυξη εν δυνάμει θεραπειών για οτιδήποτε. Από γενετικές ασθένειες μέχρι έναν οξύ πόνο. Και παρότι τα βασισμένα σε RNA φάρμακα δυσκολεύονται να φτάσουν στην αγορά εξαιτίας των δυσκολιών στην διάθεσή τους αλλά και στην αποδοχή, μερικές νομικές ρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων θα βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος...

Όλα “για καλό” γίνονται. Δεν υπάρχουν παλιάνθρωποι μεταξύ των γενετιστών. Όμως, τότε, γιατί δεν λένε ανοικτά στις κοινωνίες τι είναι αυτό που κάνουν πουλώντας το σαν “εμβόλιο” μαζί με σύγχυση; Γιατί λένε ψέμματα αν η γενετική μηχανική είναι “ασφαλής”; Γιατί απαλλάσσονται απ’ τις νομικές τους ευθύνες; Προς τι η βιασύνη, η συσκότιση και οι επιθέσεις σ’ όσους αμφισβητούν όλη αυτή τη γενετική χειραγώγηση; Γιατί φοβούνται το να μαθευτεί η αλήθεια;

 
Cyborg

Αιώνια νεότητα (επιφανειακά κατ’ αρχήν)... Μια άλλη νοτιοκορεατική εταιρεία, στον τομέα των cosmetics αυτή, ονόματι Amorepacific, σε συνεργασία με μια ομάδα του “κορεατικού ινστιτούτου προηγμένης επιστήμης και τεχνολογίας” (KAIST), ετοιμάζεται να ενισχύσει και να αξιοποιήσει εμπορικά το εύρημα των δεύτερων για την αναστολή της γήρανσης των κυττάρων του δέρματος.

Οι βιοτεχνολόγοι του KAIST ισχυρίζονται ότι μ’ έναν συνδυασμό χημικής και γενετικής παρέμβασης στα κύτταρα βρήκαν τον τρόπο να “μπλοκάρουν” ένα μόριο που επιτρέπει την γήρανσή τους. Είναι ενθουσιασμένοι. Ο καθηγητής Cho δήλωσε ότι μ’ αυτήν την τεχνική “.... ανοίγει ο δρόμος για μια νέα γενιά που θα αντιλαμβάνεται την γήρανση σαν αναστρέψιμο βιολογικό φαινόμενο”.

Πράγματι η “αιώνια παιδικότητα” (ακόμα και νηπιακότητα...) έχει αποδειχθεί εμπορικά πολύ δυναμικό κοινωνικό ethos. Έχει ενδιαφέρον ωστόσο ότι οι σχετικοί ερευνητές και βιομήχανοι παρατηρούν μια επιπλέον ζήτηση για νεότητα - της - επιφάνειας. Τα social media! “O κόσμος επιδεικνύει πολύ εντονότερα την εικόνα του τώρα” λένε οι σχετικοί ειδικοί - και πράγματι: η επιφάνεια του Εγώ πρέπει να λάμπει.

Οι “διορθώσεις” μέσω photoshop (που άλλωστε χρειάζονται κάποια ειδίκευση...) θα ξεπεραστούν. Απλά, όπως ξεκαθαρίζει ο Cho, αυτό το μίγμα χημικής και γενετικής νεότητας θα είναι έτοιμο εμπορικά σε λίγα χρόνια· και θα είναι για γερά πορτοφόλια κατ’ αρχήν.

(Εκτός αν γίνει κοινωνικό αίτημα για κρατική παροχή - θα παρατηρούσαμε..)

 
Cyborg

Σουσάμι άνοιξε! Κάποιοι σκέφτηκαν ότι φορώντας χειρουργικές μάσκες γίνονται αγνώριστοι... Μπορεί και αόρατοι. Για τους φίλους τους μπορεί. Όχι, όμως, για τις βιομετρικές τεχνολογίες!

Η γνωστή ιαπωνική NEC group ανέπτυξε και έβαλε σ’ εφαρμογή λογισμικό αναγνώρισης προσώπου ακόμα κι αν το πρόσωπο φοράει υγιειονομική μάσκα. Ένα απ’ τα στελέχη του ομίλου, ο Shinya Takashima, εξήγησε την καλωσύνη της εφεύρεσης: Οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει εξαιτίας αυτής της κατάστασης με τον κορονοϊό... κι έτσι προτείνουμε αυτήν την τεχνολογία στην αγορά για να βοηθήσουμε την επιτροφή των οικονομικών δραστηριοτήτων στην κανονικότητα...

Είναι πιθανό ότι στον μακρινό (και high tech) ιαπωνικό καπιταλισμό η facial recognition να είναι ρουτίνα ταυτοποίησης και πέρα απ’ την δημόσια τάξη. Πόρτες μπορεί να ανοίγουν “αναγνωρίζοντας” ποιος θέλει να περάσει, και τραπεζικοί λογαριασμοί μπορεί να χρεώνονται “αναγνωρίζοντας” ποιος θέλει να πληρώσει. Χίλια δυο πράγματα μπορεί να διευκολύνονται αν οι μηχανές “αναγνωρίζουν” το με ποιον έχουν να κάνουν.

Συνεπώς; Μόνο τα ανθρώπινα βλέμματα θα μένουν με την απορία: τώρα ποιός με χαιρέτισε;

 
Cyborg

Όχι αιχμάλωτοι! Η είδηση έχει αμερικανική προέλευση· και, προφανώς, υπηρετεί αμερικανικούς σκοπούς. Ο κινεζικός στρατός (λέει) που επενδύει στη τεχνολογική αναβάθμιση του πεζικού, έχει φτιάξει μεταξύ άλλων και κράνη που μπορούν να ανατιναχτούν από απόσταση, απ’ την διοίκηση... Σύμφωνα με αυτήν την απόδειξη της κινεζικής βαρβαρότητας, αν η διοίκηση κρίνει ότι κάποιος πεζοναύτης έχει τραυματιστεί σοβαρά και δεν μπορεί να σωθεί ή ότι κινδυνεύει να πέσει στα χέρια του εχθρού, “πατάει το κουμπί” και το κράνος κάνει κομμάτια το κρανίο. Σύμφωνα πάντα με τους αμερικάνους υπερ-κατάσκοπους, ακόμα και ο ίδιος ο στρατιώτης μπορεί να ζητήσει έναν τέτοιο ηρωϊκό θάνατο - αντί να βασανίζεται ή να τον βασανίζουν...

Είναι κακούργοι αυτοί εκεί στο Πεκίνο. Δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή. Ενώ στην Ουάσιγκτον ο σεβασμός τρέχει απ’ τα μπατζάκια τους: εφηύραν, άλλωστε, και τον όρο παράπλευρες απώλειες... Καθαρός σεβασμός.

(φωτογραφία: Το κράνος είναι παλαιού τύπου... Και αποσταθεροποιητικό για τα τότε εξασφαλισμένα κρανία στην Ουάσιγκτον: συνέβαλε στην ήττα τους στο βιετνάμ...)

 
Cyborg

Σμήνη... Πολλά είδη έχουν ομαδικές συμπεριφορές χωρίς “αρχηγούς”. Αυτή η “αντιεξουσιαστική” συμπεριφορά έχει τραβήξει εδώ και χρόνια την προσοχή των προγραμματιστών στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της “μάθησης της μηχανής”. Και οι προσπάθειές τους έχουν βγάλει ήδη αποτελέσματα· χρήσιμα (το μαντέψατε;) στους στρατούς.

Με τα ιπτάμενα drones οι εξελίξεις είναι γνωστές, και εύκολα μπορεί να βρει όποιος ενδιαφέρεται video επίδειξης (και όχι μόνο) swarm drones. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη ήταν η κατασκευή από τεχνο-επιστήμονες του Harvard μιας αγέλης ρομποτικών ψαριών. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου κατορθώματος; Το ότι κάτω απ’ την επιφάνεια της θάλασσας συστήματα όπως το GPS και το WiFi (που χρησιμοποιούνται απ’ τα ιπτάμενα σμήνη drones) δεν δουλεύουν. Συνεπώς χρειάζεται ακόμα καλύτερη τεχνητή νοημοσύνη.

Κάποτε λέγαμε ότι η αυτο-οργάνωση των εργατών θα γίνει ο τάφος των αφεντικών... Τώρα η αυτο-οργάνωση έχει περάσει στις μηχανές - και δεν ξέρουμε τι να πούμε...

κορυφή