Cyborg
Cyborg #20 - 02/2021

#20 - 02/2021

Τί μπορεί να αποκαλύψει η βιομετρική τεχνολογία στους εργοδότες

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται μια ολοένα και πιο εξελιγμένη τεχνολογία για την παρακολούθηση  και την επιτήρηση των εργαζομένων στον χώρο εργασίας και κατά την διάρκεια των ωρών εργασίας – και, ακόμα περισσότερο, εκτός αυτών των δύο.

Οι εργοδότες ελέγχουν την χρήση υπολογιστή των εργαζομένων, μεσω της παρακολούθησης στα πατήματα των πλήκτρων· παρακολουθώντας τους ιστότοπους που επισκέφτηκαν, τί “κατέβασαν” και τί είδαν· ακόμα και κοιτάζοντας τα προσωπικά τους blogs και την δραστηριότητά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το MySpace, το Facebook και το Linked In.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στην νομοθεσία περί απορρήτου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εαν ένας εργοδότης μπορεί να παρακολουθεί τα e-mail που αποστέλλονται ή λαμβάνονται μέσω των διακομιστών (server) του ή ακόμα και από προσωπικούς λογαριασμούς, όπως στο Gmail ή το AOL.

Εκτός από τις τεχνολογίες που βοηθούν τους εργοδότες να παρακολουθούν τις ενέργειες των εργαζομένων στον υπολογιστή ή το διαδίκτυο, υπάρχουν δύο τύποι τεχνολογιών που αντιστοιχούν στη φυσική παρουσία και τις μετακινήσεις ενός εργαζομένου. Η πρώτη, η βιομετρική τεχνολογία, προσδιορίζει (ή επαληθεύει το ταυτότητα) ενός υπαλλήλου με το σκανάρισμα ενός μέρους του σώματος και την καταγραφή και αποθήκευση μιας ψηφιακής αναπαράστασης των βιολογικών του χαρακτηριστικών. Οι τεχνολογίες εύρεσης τοποθεσίας - GPS, τα σήματα κινητών τηλεφώνων, οι συσκευές αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων - παρακολουθούν τις κινήσεις ενός υπαλλήλου γύρω και έξω από το γραφείο, από σήματα που εκπέμπονται από κάτι που μεταφέρει, φοράει ή χρησιμοποιεί.

Οι ανησυχίες για την ολοένα αυξανόμενη χρήση συσκευών παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας σε χώρους εργασίας στην Αμερική - αυτό που ένας μελετητής ονόμασε "Geoslavery" – συνεχίζουν να αυξάνονται. Η χρήση αυτών των τεχνολογιών έχει προκαλέσει κριτική σχετικά με τις επιπτώσεις της στο ηθικό των εργαζομένων, για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, τις παραβιάσεις στις προστασίες της Τέταρτης Τροποποίησης (4th Amendment) και την διάβρωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα υπήρξε ανεπαρκής έλεγχος του τρόπου με τον οποίο οι βιομετρικές τεχνολογίες (και σε μικρότερο βαθμό, οι τεχνολογίες επίγνωσης θέσης) θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με την ιατρική περίθαλψη, τις ιατρικές παθήσεις, τις πιθανές ιατρικές παθήσεις και τις μη-αναγνωρισμένες αναπηρίες. Εκτός της επιστημονικής βιβλιογραφίας και του σύμπλεγματος στρατιωτικής ασφάλειας των ΗΠΑ, οι περισσότερες μελέτες περί ιατρικών επιπτώσεων της βιομετρίας έχουν διεξαχθεί εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών – αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, αφού άλλα μέρη του κόσμου είναι πολύ πιο μπροστά από τις ΗΠΑ σε θέματα τεχνολογικού απορρήτου γενικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και χώρες εκτός της ΕΕ. έχουν εξετάσει, όχι μόνο το ζήτημα των προσωπικών πληροφοριών που απολύπτουν τα βιομετρικά αναγνωριστικά, αλλά έχουν υιοθετήσει και αυστηρά πρότυπα για την μετάδοση και την προστασία των δεδομένων που συλλέγονται από βιομετρικές ή άλλες τεχνολογίες παρακολούθησης.
Με την παρούσα κατάσταση σε αυτήν τη χώρα, οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να υποβληθούν αυτής της παρακολούθησης, παραμένουν ευάλωτοι σε συνέπειες όπως οι διακρίσεις βάσει αυτών των χαρακτηριστικών ή ταξινομήσεων, ή ο αποκλεισμός από ασφαλιστικές καλύψεις λόγω πιθανών εξόδων για θεραπεία. Η κατάσταση μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει με την επιταχυνόμενη είσοδο των βιομετρικών συστημάτων και των συστημάτων γεω-εντοπισμού στον χώρο εργασίας, και με την τεχνολογία να γίνεται ολοένα και πιο εξελιγμένη.

1. Η τεχνολογία της βιομετρίας

 

Cyborg

Ο όρος «βιομετρία» αναφέρεται στην τεχνολογία που βασίζεται σε υπολογιστές και μετρά τα μοναδικά βιολογικά χαρακτηριστικά ή φυσικά χαρακτηριστικά με σκοπό την αναγνώριση. Τα μοναδικά βιολογικά ή φυσικά χαρακτηριστικά που μετρώνται είναι γνωστά ως «βιομετρικά αναγνωριστικά». Αυτά περιλαμβάνουν:
- Γεωμετρία χεριών - Μέτρηση και καταγραφή του μήκους, του πλάτους, του πάχους και της επιφάνειας του χεριού.
- Αναγνώριση προσώπου - Χαρακτηριστικά όπως η απόσταση μεταξύ των ματιών, το μήκος της μύτης, και η γωνία της γνάθου. Από όλες τις βιομετρικές τεχνολογίες, η αναγνώριση προσώπου είναι η λιγότερο τεχνολογικά ανεπτυγμένη και θεωρείται η πιο ανησυχητική λόγω της ικανότητάς της για απομακρυσμένη καταγραφή του βιομετρικού αναγνωριστικού· κάποια στιγμή η τεχνολογία θα είναι αρκετά εξελιγμένη ώστε να αναλύει εικόνες που έχουν τραβηχτεί από κρυφές κάμερες ασφαλείας.
- Δακτυλικά αποτυπώματα - οι ψηφιοποιημένες εικόνες, σε αντίθεση με τα δακτυλικά αποτυπώματα «μελανιού», που σκανάρονται και αποθηκεύονται.
- Αναγνώριση φωνής (επίσης γνωστή ως «ταυτοποίηση του ομιλούντος», είναι διαφορετική από την «αναγνώριση ομιλίας», η οποία αναγνωρίζει τις λέξεις και την σύνταξή τους και δεν είναι βιομετρικό αναγνωριστικό) Η τεχνολογία φωνητικής αναγνώρισης προσδιορίζει τους ανθρώπους με βάση τις διαφορές στη φωνή, που προκύπτουν από φυσιολογικές διαφορές (τη φυσική δομή του φωνητικού συστήματος ενός ατόμου) και τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά του ατόμου (συνήθειες στην ομιλία).
- Σάρωση του αμφιβληστροειδούς - Η βιομετρική αναγνώριση αμφιβληστροειδούς βασίζεται στη σύγκριση του περίπλοκου μοτίβου των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Υπέρυθρο φως φωτίζει το αγγειακό δίκτυο του αμφιβληστροειδούς και αυτή η εικόνα αντανακλάται πίσω στον αισθητήρα ως μήκος κύματος. Στη συνέχεια, ο αλγόριθμος δημιουργεί ένα μοναδικό πρότυπο με βάση το σχέδιο των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς.
- Σάρωση της ίριδας - μια υπέρυθρη κάμερα φωτίζει το ορατό, χρωματιστό μέρος του ματιού και δημιουργεί μια εικόνα που μετατρέπεται σε ψηφιακό πρότυπο.
- Σάρωση των φλεβών - το μοτίβο και η δομή των αιμοφόρων αγγείων που είναι ορατά στο πίσω μέρος του χεριού ή των δαχτύλων ενός ατόμου σκανάρονται, ο αλγόριθμος καταγράφει τα χαρακτηριστικά του αγγειακού μοτίβου (σημεία διακλάδωσης αιμοφόρων αγγείων, πάχος αγγείων και γωνίες διακλάδωσης) και τα αποθηκεύει ως πρότυπο για σύγκριση με τα επόμενα δείγματα από το εγγεγραμμένο άτομο.

Για να εγγραφεί στο σύστημα, ο υπάλληλος πρέπει να υποβάλει ένα πρότυπο με το βιομετρικό αναγνωριστικό του. Παρά τις συχνές διαβεβαιώσεις από τους εργοδότες, η δημιουργία βιομετρικού προτύπου δεν είναι μια εντελώς καλοήθης διαδικασία. Η δημιουργία ενός προτύπου της ίριδας, για παράδειγμα, απαιτεί υπέρυθρη ακτινοβολία και λήψη της εικόνας με κάμερα σε απόσταση 8-13 ίντσες από το μάτι του υπαλλήλου. Έχει αναφερθεί ότι η σάρωση του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να προκαλέσει θερμικό τραυματισμό στο πίσω μέρος του ματιού. Το πρότυπο που δημιουργείται αποθηκεύεται σε ένα σύστημα και στη συνέχεια διαβάζεται από συσκευές συλλογής δεδομένων (Data Collection Devices - DCD's) όπως αισθητήρες ή σαρωτές. Την επόμενη φορά που το άτομο «διασυνδέεται» με το DCD, το μέρος του σώματός του/της εισάγεται και επαληθεύεται με το αποθηκευμένο πρότυπο.

[...]

...η συνέχεια στο έντυπο τεύχος του Cyborg.
[ σημεία διακίνησης ]

The informatization of the body: What biometric technology could reveal to employers about current and potential conditions
American Bar Association, National Conference on Equal Employment Opportunity Law (New Orleans, April 7, 2011).
Η A.B.A. είναι δικηγορικός σύλλογος με εθελοντική συμμετοχή που ιδρύθηκε το 1878, χωρίς συγκεκριμένη δικαιοδοσία στις ηπα.

μετάφραση / απόδοση W.

κορυφή