Cyborg
Cyborg #28 - 10/2023

#28 - 10/2023

Άνθρωποι, νυχτερίδες, και ο εχθρός φύση
(το σύμπλεγμα της ασφάλειας ξέρει βιολογία... Εμείς;)

Η πρόσφατη (μέσα Σεπτέμβρη) αποκάλυψη, μέσω αξιόπιστου εσωτερικού γνώστη / whistleblower, ότι η cia δωροδόκησε τα μέλη μιας επιτροπής ειδικών που η ίδια είχε προσλάβει (για να ερευνήσουν την προέλευση του θρυλικού Sars-CoV-2) ώστε να ΜΗΝ δημοσιοποιήσουν το συμπέρασμά τους ότι ο ιός ήταν αποτέλεσμα γενετικής χειραγώγησης αλλά, αντίθετα, να πουν ότι είναι “φυσικό είδος”, αποδεικνύει οριστικά ότι ο “κορωνοϊός - που - συντάραξε - τον - κόσμο” ήταν, όντως, προϊόν εργαστηρίου, όπου γίνονταν “πειράματα” βιολογικού πολέμου, υπό την αιγίδα, την καθοδήγηση, την χρηματοδότηση και τον έλεγχο αμερικάνων ειδικών. Είναι οριστική απόδειξη αυτή η αποκάλυψη, πρώτον επειδή αφορά την πιο ιστορική “υπηρεσία πληροφοριών” των ηπα (τώρα πια υπάρχουν πολλές), και δεύτερον επειδή ένας τέτοιος κεντρικός μηχανισμός του αμερικανικού στρατοαστυνομικού συμπλέγματος δεν θα δωροδοκούσε για να προστατέψει έναν αντίπαλο (το Πεκίνο) αλλά μόνο για λογαριασμό κάποιου στρατηγικού μυστικού, κάποιας στρατηγικής ευθύνης, ή και κάποιας στρατηγικής ενοχής των ηπα.

Cyborg #28

Οπωσδήποτε μια τέτοια αποκάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε (έστω στιγμιαία) σύγχιση! Δεν είναι το αμερικανικό και το κινεζικό κράτος / κεφάλαιο αντίπαλοι; Δεν εξελίσσεται ο 4ος παγκόσμιος πόλεμος γύρω απ’ αυτήν την αντιπαλότητα; Πώς θα ήταν ποτέ δυνατόν να σχεδιάζει και να κατασκευάζει η Ουάσιγκτον όπλα βιολογικού πολέμου σε εργαστήριο του εχθρού της; Είχε η κεντρική κινεζική κυβέρνηση γνώση του τι συνέβαινε στο biolab της Wuhan, ή αυτό είχε αποικιοποιηθεί κάτω απ’ την μύτη της απ’ τους συνεργάτες του αμερικανικού στρατού;
Ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, για τις οποίες θα δοκιμάσουμε στο τέλος μια απάντηση. Εν τω μεταξύ πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο, επειδή η αλληλουχία των γεγονότων συμβάλει στο ξεκαθάρισμα αυτής της απάντησης.

Η αγάπη των “οραματιστών” του μιλιταρισμού για τις νυχτερίδες είναι αρκετά παλιά. Καθόλου παράδοξο στην πρωτοπορεία αυτής της αγάπης βρίσκονται οι αμερικάνοι. Ένα άρθρο της Washington Post στις 3 Ιούλη 2018 με τίτλο Πώς σχεδιάζει το Πεντάγωνο να χρησιμοποιήσει νυχτερίδες στη μάχη κατά των βιολογικών όπλων (How the Pentagon is planning to use bats in the battle against bioweapons) ξεναγεί σ’ αυτήν την ενδιαφέρουσα αλλά άγνωστη “παλιά σχέση”:

Ο αμερικανικός στρατός έχει μεγάλη ιστορία στην επιστράτευση ζώων για πόλεμο. Η λεπτεπίλεπτη ικανότητα των δελφινιών να εντοπίζουν αντικείμενα μέσω ηχητικών εκπομπών επέτρεψε στο ναυτικό να εντοπίζει και να εξουδετερώνει βόμβες που είχαν πέσει στη θάλασσα στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, και τα ταχυδρομικά περιστέρια έπαιξαν σημαντικό ρόλο σαν κρυφοί ταχυδρόμοι κατά τη διάρκεια και των δύο παγκόσμιων πολέμων, με μερικά απ’ αυτά να βραβεύονται για την γενναιότητά τους.
Υπάρχει όμως ένα ζώο με το οποίο ο στρατός είχε αξιοσημείωτη αποτυχία στο να το επιστρατεύσει, κι αυτό είναι η νυχτερίδα.
Μετά τον βομβαρδισμό του Pearl Harbour το 1941, εκατοντάδες μεξικάνικες νυχτερίδες χωρίς ουρά επιστρατεύτηκαν για λογαριασμό ενός ανόητου σχεδίου να ανατιναχτούν ιαπωνικές πόλεις εξοπλίζοντας αυτά τα ιπτάμενα εντομοφάγα με μικρές βόμβες, και απελευθερώνοντάς τα από αεροπλάνα. Η ιδέα ήταν ότι οι νυχτερίδες θα κουρνιάσουν μέσα σε κτίρια, ώστε να σκοτώσουν τον εχθρό την ώρα που κοιμόταν. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;
Απτόητοι οι επιστήμονες έκαναν μια δοκιμή ονόματι “project X-ray” χρησιμοποιώντας αληθινές νυχτερίδες και μικρές βόμβες τον Ιούνιο του 1943. Αλλά τα πράγματα δεν πήγαν βάσει του σχεδίου. Μια έκθεση σχετική μ’ αυτό το πείραμα  δήλωσε με εσκεμμένη ασάφεια ότι “το πείραμα ολοκληρώθηκε ... όταν μια φωτιά κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος του υλικού του πειράματος”.
Παρέλειψε να αναφέρει ότι οι στρατώνες, ο πύργος ελέγχου και διάφορα ακόμα κτίρια στη βάση στο Carlsbad του Νέου Μεξικό, κάηκαν θεαματικά από νυχτερίδες που ξέφυγαν. Η ανάγκη για στρατιωτικό απόρρητο εμπόδισε τους πυροσβέστες της πολιτικής υπηρεσίας να μπουν στη βάση, και η φωτιά εξαπλώθηκε από κτίριο σε κτίριο καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της βάσης. Στο τέλος, ένα ζευγάρι ιπτάμενες βομβίδες, πήγαν να φωλιάσουν κάτω απ’ το αυτοκίνητο ενός στρατηγού, ανατινάζοντάς το. Το “project X-ray” λίγο αργότερα ακυρώθηκε.

Σήμερα ο αμερικανικός στρατός ενδιαφέρεται ξανά για τις νυχτερίδες, όχι σαν επιτεθέμενες στην πρώτη γραμμή αλλά σαν αμυνόμενες εναντίον μιας εν δυνάμει αποσταθεροποιητικής απειλής: τα Ρωσικά βιολογικά όπλα. Οι νυχτερίδες των φρούτων έχουν μια εντελώς υπερφυσική δυνατότητα να φιλοξενούν μερικούς απ’ τους πιο φονικούς ιούς του πλανήτη χωρίς να αρρωσταίνουν οι ίδιες. Κάντε μια ένεση σε μια αιγυπτιακή νυχτερίδα των φρούτων με τον ιό του Marburg - έναν ιό που προκαλεί αιμορραγία παρόμοια με εκείνη που προκαλεί ο διάσημος ιός Ebola - και δεν θα πάθει τίποτα. Κάντε το ίδιο σ’ έναν άνθρωπο, και μέσα σε μια βδομάδα θα αρχίσει να αιμορραγεί μέχρις θανάτου.
Αυτή η εξαιρετική υπερ-ανοσία των νυχτερίδων έχει εντυπωσιάσει από παλιά τους ιολόγους, και καινούργιες έρευνες έχουν ρίξει φως στο πως αυτά τα ιπτάμενα φρουτοφάγα πετυχαίνουν αυτό το ανώτατης κλάσης προσόν τους. Η προσέγγιση στο μυστήριο αυτό απαίτησε μια έξυπνη ερευνητική προσπάθεια μιας ομάδας επιστημόνων απ’ το πανεπιστήμιο της Βοστώνης και το ινστιτούτο έρευνας μολυσματικών ασθενειών του στρατού (army medical research institute of infectious diseases / USAMRID). Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Cell.
“Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μελετήσουμε την ανοσολογία της νυχτερίδας, αλλά αυτό αποδείχθηκε πολύ δύσκολο όταν ξεκινάς απ’ το μηδέν” είπε ο Thomas Kepler, καθηγητής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης. “Χρειάστηκαν δεκαετίες για να κατασκευάσουμε τα κατάλληλα υλικά που ήταν αναγκαία για να μελετήσουμε τα αντισώματα του ανθρώπου ή του ποντικού. Με τις νυχτερίδες” εξήγησε “έπρεπε να αρχίσουμε απ’ το μηδέν”.
Έτσι η ομάδα του Kepler πυροδότησε την δουλειά της εξετάζοντας ολόκληρο το γονιδίωμα της αιγυπτιακής νυχτερίδας, που επιλέχτηκε επειδή είναι γνωστός φορέας του φονικού ιού του Marburg. Χρειάστηκαν δύο χρόνια μόνο για την χαρτογράφηση του γονιδιώματος. Μόλις την ολοκλήρωσαν το συνέκριναν με το γονιδίωμα άλλων θηλαστικών ψάχνοντας για ιδιαιτερότητες, ειδικά στο μέγεθος όλων των ομάδων γονιδίων που ελέγχουν την παραγωγή αμυντικών πρωτεϊνών που σχετίζονται με την ανοσία. Εντόπισαν αξιοσημείωτα μεγάλα γονίδια παραγωγής ιντερφερόνης.
“Είναι ενδιαφέροντα και πολύ σημαντικά, καθώς λειτουργούν σαν η πρώτη γραμμή στην αντι-ιική άμυνα” είπε ο Kepler. Μόλις μολυνθεί ένα κύτταρο από κάποιον ιό, οι ιντεφερόνες προειδοποιούν τα γειτονικά κύτταρα. “Είναι βασικά ένας μηχανισμός προειδοποίησης, του είδους ‘μόλις μολύνθηκα’” είπε. Τα γειτονικά κύτταρα αρχίζουν τότε να ενισχύονται ενόψει μια ιικής εισβολής.
Η άλλη ομάδα μεγάλων γονιδίων στη νυχτερίδα των φρούτων είναι εκείνη που ελέγχει τους υποδοχείς στα κύτταρα “φυσικούς δολοφόνους” (natural killer) ή NK. Αυτά τα κύτταρα είναι βασικά ο ελεγκτικός μηχανισμός του σώματος, που εντοπίζει τα μολυσμένα κύτταρα. Τυπικά, αυτοί οι υποδοχείς ενεργοποιούνται, που σημαίνει ότι σπρώχνουν τα κύτταρα NK να σκοτώσουν τα μολυσμένα κύτταρα. Αλλά στην περίπτωση των νυχτερίδων τα γονίδια του υποδοχέα των NK φαίνεται ότι ενεργοποιούν και περιορίζουν την δράση των κυττάρων NK.
Αυτό οδήγησε τον Kepler και την ομάδα του στη σκέψη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των νυχτερίδων αντιδρά μ’ έναν μοναδικό τρόπο στην ιική μόλυνση, προκαλώντας αυτό που αποκαλούν “ήπια προστασία”. Αντί να επιτεθούν τα NK κύτταρα στο μολυσμένο κύτταρο και να το καταστρέψουν, κάτι που οδηγεί σε μια γκάμα φλεγμονωδών αντιδράσεων στο σώμα που έχει προσβληθεί, τα NK κύτταρα των νυχτερίδων έχουν μια ανταπόκριση που διαφέρει λίγο. Μπορεί, για παράδειγμα, να “κλείνουν” τον μεταβολισμό του κυττάρου οδηγώντας τον ιό σε “ασιτία”.
Αυτή η μοναδική προσέγγιση των νυχτερίδων στην ιική μόλυνση θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί ιοί που μεταπηδούν από νυχτερίδες σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανόμενου του Ebola, προκαλούν τόσο σοβαρές λοιμώξεις. “Ένας ιός που έχει εξελιχθεί συνυπάρχοντας με το αντι-ιικό σύστημα της νυχτερίδας είναι εντελώς έξω απ’ τα νερά του στους ανθρώπους” είπε ο Kepler. “Γι’ αυτό είναι το φονικός - το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα ξεπερνιέται απ’ την φλεγμονώδη αντίδραση”.
Ο Kepler πιστεύει ότι μια τέτοια προσέγγιση στην υπερ-ανοσία των νυχτερίδων μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κάποια θεραπεία για τον Marburg. “Είναι πιθανό ότι θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε φάρμακα που καταστέλλουν την φλεγμονή και αποκλείουν τον ιό με το να του στερούν αυτά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί, αντί να προσπαθούμε να τον σκοτώσουμε άμεσα” είπε.

Cyborg #28

Η βάση του Carlsbad καίγεται...

Οπότε που μπαίνουν στη σκηνή τα βιολογικά όπλα; Τα φυσικά ξεσπάσματα της μόλυνσης απ’ τον ιό του Marburg συμβαίνουν σε Αφρικανικές χώρες και είναι σπάνιες αλλά εξαιρετικά φονικές, με ποσοστό θνησικότητας πάνω από 90%. Δεν υπάρχει αντόδοτο - κι αυτό είναι που έκανε τον ιό του Marburg βασικό υποψήφιο για βιολογικό πόλεμο.
Οι σοβιετικοί έδειξαν ενθουσιασμό για τον ιό του Marburg στη δεκαετία του 1980 και κατάφεραν να αναπτύξουν μια ιδιαίτερα φονική παραλλαγή του μετά από ένα ατύχημα στο Ινστιτούτο Vector, το κέντρο μελετών βιολογικού πολέμου στη Σιβηρία. Ο επικεφαλής επιστήμονας εκεί, ο Nikolai Ustinov, τρύπησε κατά λάθος το δάκτυλό του με μια σύριγγα που είχε τον ιό, και προοριζόταν για ένα πειραματόζωο που κρατούσε. Ο Ustinov πέθανε με οδυνηρό τρόπο, αλλά οι Σοβιετικοί κατάφεραν να επωφεληθούν απ’ το λάθος του μελετώντας τα όργανά του και ψάχνοντας για φρέσκα δείγματα του ιού. Αποδείχθηκε ότι αυτά ήταν ακόμα πιο δυνατά απ’ την αρχική παραλλαγή με την οποία αυτοτραυματίστηκε. Σύμφωνα με κάποιον ερευνητή του Ινστιτούτου που έγραψε ένα βιβλίο με τις εμπειρίες του εκεί, τον Ken Alibek, οι σοβιετικοί ονόμασαν αυτήν την παραλλαγή “Variant U” και την πρότειναν στο Σοβιετικό υπουργείο άμυνας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Ο ιός του Marburg έχει καταταχτεί στην Α κατηγορία των παραγόντων βιοτρομοκρατίας απ’ τα CDC, και η μελέτη του Kepler υποστηρίχτηκε απ’ την υπηρεσία μείωσης των απειλών του στρατού (defence threat reduction agence / DTRA), που είναι τμήμα του υπουργείου αμυνας το οποίο δημιουργήθηκε την εποχή του Manhattan Project για την αντιμετώπιση όπλων μαζικής καταστροφής.
Αν αυτός ο ιός χρησιμοποιηθεί ποτέ σαν βιολογικό οπλο, η υπερ-ανοσία των νυχτερίδων των φρούτων μπορει να έχει την απάντηση που θα εμποδίσει την διασπορά του. Αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει την επαναξιολόγηση των νυχτερίδων στα μάτια του αμερικανικού στρατου - και ίσως κάνει αυτό το ζώο, παρά την θέλησή του, ήρωα.

Αυτό το άρθρο είναι χαρακτηριστικό του πως όταν πρόκειται για την κατασκευή όπλων (εν προκειμένω βιολογικών) η δημαγωγία μπορεί να σερβίρει μισές αλήθειες ανακατεμένες με ολόκληρα ψέματα για να δημιουργήσει μια κάποια νομιμοποίηση απ’ την μεριά των υπηκόων.

[...]

...η συνέχεια στο έντυπο τεύχος του Cyborg.
[ σημεία διακίνησης ]

Hurry Tuttle
Ziggy Stardust

κορυφή