Cyborg
Cyborg #28 - 10/2023

#28 - 10/2023

bytes & genes

Cyborg #28

Ο πάγος > Ο ντόρος έγινε όταν η αγγλική τράπεζα Coutts «πάγωσε» τον λογαριασμό του φασιστόμουτρου NigelFarage, χωρίς ειδοποίηση και χωρίς εξηγήσεις. Ωστόσο η πρακτική έχει ηλικία τουλάχιστον 10 χρόνων (στην αγγλία). Και στόχους καταθέτες χωρίς δυνατές άκρες στην οργανωμένη δημαγωγία. Όπως το Interpal, ένας απ’ τους πιο αξιόπιστους ανθρωπιστικούς οργανισμούς στην αγγλία, που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και της λωρίδας της Γάζα. Ή η Palestinian Solidarity Foundation, ένα μετωπικό σχήμα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Ή άλλοι πολιτικοποιημένοι μουσουλμάνοι.
Οι τράπεζες κρύβονται πίσω από κρατικές νομοθεσίες «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», «καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», και άλλα παρόμοια. Κρίνουν όμως ποιος είναι «τρομοκράτης» και ποιος όχι, ποιος είναι «αντισημίτης» και ποιος όχι (και άλλα παρόμοια) και δρουν ανάλογα χωρίς δικαστικές αποφάσεις, χωρίς προειδοποιήσεις, χωρίς καν εκ των υστέρων εξηγήσεις. Απλά «παγώνουν» επ’ αόριστο τους λογαριασμούς, ουσιαστικά δηλαδή κάνουν άτυπες κατασχέσεις.
Αυτά συμβαίνουν αφού πρώτα η χρήση τραπεζικού λογαριασμού (αντί για πορτοφόλι…) τείνει να γίνει καθολική έως υποχρεωτική∙ σε πολλά δυτικά κράτη αυτό έχει συμβεί ήδη. Πατώντας πάνω σ’ αυτό οι κατά τα άλλα ιδιωτικές επιχειρήσεις (τράπεζες) γίνονται τμήμα των μηχανισμών δημόσιας τάξης, παγιδεύοντας οικονομικά ως το σημείο της εξόντωσης όσους κρίνονται «ασύμβατοι» - χωρίς ωστόσο να έχουν κατηγορηθεί ποτέ ή/και να έχουν καταδικαστεί για «παράβαση των νόμων». Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για μετατόπιση των ουσιαστικών συνταγμάτων (δηλαδή των πραγματικών σχέσεων εξουσίας) κάτω απ’ την επιφάνεια των τυπικών συνταγμάτων (δηλαδή της τυπικής νομοθεσίας).
Χάρη σ’ αυτή την «απελευθέρωση της τιμωρίας» απ’ τις τυπικές δεσμεύσεις, τον Φλεβάρη του 2022 η καναδική κυβέρνηση «πάγωσε» τους λογαριασμούς των νταλικέρηδων που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες κατά του υποχρεωτικού πλατφορμιασμού τους, όπως και των συμπαραστατών που μπόρεσε να ταυτοποιήσει μέσω face recognition αλγορίθμων – χωρίς να τους κατηγορήσει ωστόσο θεσμικά για κάτι τυπικά παράνομο. Ανάλογα, στη διάρκεια της υγιεινιστικής τρομοεκστρατείας, περιφερειακές κυβερνήσεις στην αυστραλία, «πάγωναν» τους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς ηλικιωμένων που αρνούνταν να πλατφορμιαστούν…
Αυτά σημαίνουν ότι το χρήμα παύει να είναι ιδιοκτησία εκείνου που το έχει∙ συστημικοί παράγοντες (κρατικοί μηχανισμοί, τράπεζες) γίνονται «συνιδιοκτήτες», επιτρέποντας την χρήση του στον καθένα μόνο υπό όρους. Προϊδεάζουν μήπως αυτά το τι θα συμβεί αν και όποτε επιβληθεί η χρήση των ψηφιακών νομισμάτων;

 
Cyborg #28

Προσοχή στους ανταγωνιστές > Ενώ στους δυτικούς καπιταλισμούς η «τεχνητή νοημοσύνη» εμφανίστηκε στη σφαίρα της κατανάλωσης (: chatGPT..) με άμεσο σκοπό τη λεηλασία προσωπικών δεδομένων και προοπτική στο κοντινό μέλλον εφαρμογές στον τριτογενή τομέα (υπηρεσίες, ξεκινώντας απ’ τους μηχανισμούς δημόσιας τάξης) το κινέζικο κράτος / κεφάλαιο αθόρυβα και χωρίς φανφάρες προχωράει κατευθείαν στα βαθιά: αυτοματοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής.
Το εμπορικό λιμάνι στην Tianjinείναι το δέκατο σε μέγεθος στον πλανήτη, και απ’ αυτό παιρνούν πάνω από 20 εκατομμύρια κοντέινερ τον χρόνο. Φτιάχτηκε μέσα σε μόλις 19 μήνες το 2020 – 2021 (οι πρώτες χρονιές της υγιεινιστικής τρομοεκστρατείας στη δύση…) και τα πάντα, οι γερανογέφυρες, οι νταλίκες, κινούνται μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών και ενός 5Gδικτύου μεταφοράς όλων των δεδομένων. Το αποτέλεσμα είναι ότι στο λιμάνι της Tianjin ένα μεγάλο πλοίο κοντέινερ ξεφορτώνεται σε 45 λεπτά ενόσω στο μεγαλύτερο αμερικανικό λιμάνι, στο Long Beach της Καλιφόρνια, το ξεφόρτωμα του ίδιου πλοίου χρειάζεται από 24 ως 48 ώρες.
Η ηλεκτρονική υποδομή είναι δουλειά της Huawei, και ολόκληρος ο κύκλος εργασιών στην Tianjinκοντρολάρεται από έναν πύργο ελέγχου και 15 εκπαιδευμένους εργάτες – έναντι 80 που δούλευαν πριν την πλήρη αυτοματοποίηση. (Μερικές δεκάδες ακόμα έχουν την ευθύνη της συντήρησης του δικτύου). Αν όχι μείωση στον όγκο της ανθρώπινης εργασίας, σίγουρα αλλαγή ειδικοτήτων.
Για τον κινέζικο καπιταλισμό η αυτοματοποίηση / ρομποτοποίηση μέσω της «τεχνητής νοημοσύνης» είναι ζητούμενη σε όλους τους τομείς: αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και μείωση των τελικών τιμών των εμπορευμάτων. Τον περασμένο Ιούλη ο ceo του “cloud” της Huawei Zhang Pingan παρουσίασε το Pangu, ένα σύστημα «τεχνητής νοημοσύνης» για μια μεγάλη γκάμα χρήσεων. Μιλώντας στο 6 συνέδριο «τεχνητής νοημοσύνης» στη Shanghai ο Pingan ξεκαθάρισε (απαντώντας με τον τρόπο του στο chatGPT): Το Pangu δεν γράφει ποιήματα, ούτε έχει χρόνο να ασχοληθεί με ποίηση. Η δουλειά του είναι να γίνει η βάση όλων των τομέων της ζωής, και να προσθέσει αξία σ’ όλους.
Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι ήδη ανατρεπτική μέσα απ’ την επιτάχυνση της καπιταλιστικής αξιοποίησης. Και είναι σαφές ποιοι είναι οι «μηχανοδηγοί» σ’ αυτήν την ανατροπή / επιτάχυνση, και ποιες είναι οι συνέπειες για τους καπιταλισμούς που χάνουν έδαφος…

 
Cyborg #28

Μεγάλα κόλπα (και ακριβά) > Όταν ανακοινώθηκε χαιρετίστηκε σαν το μεγαλύτερο συνεργατικό επιστημονικό εγχείρημα στην ιστορία της ανθρωπότητας!
Ο International Thermonuclea rExperimental Reactor / ITER, με έδρα στη νότια γαλλία,σχεδιάστηκε για ναπαράξει καθαρή ενέργεια μέσω πυρηνικής σύντηξης – όπως συμβαίνει στον ήλιο. Τίποτα λιγότερο από «τεχνητός ήλιος» σα να λέμε: χιλιάδες τεχνικοί κάθε είδους από 35 κράτη ανέλαβαν να κάνουν πραγματικότητα και να «βάλουν μπροστά» αυτά τα σχέδια. (Οι γνωστοί πυρηνικοί σταθμοί παράγουν ενέργεια μέσω πυρηνικής σχάσης.)
Αλλά αυτό το φαραωνικό έργο, απ’ την πρώτη στιγμή, απ’ την αφετηρία της κατασκευής του το 2010, δεν έχει πάψει να βγάζει προβλήματα. Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια ο αντιδραστήρας έπρεπε να μπει σε πειραματική λειτουργία το 2016∙ αποδείχθηκε αδύνατο. Τα εγκαίνια μετατέθηκαν για το 2025. Αλλά πριν ένα χρόνο, το Νοέμβρη του 2022, ο καινούργιος διευθυντής του προγράμματος Pietro Barabaschi δήλωσε ότι το 2025 δεν είναι πια ρεαλιστικό, και ότι έχουν προκύψει προβλήματα των οποίων η επίλυση δεν είναι θέμα εβδομάδων αλλά μηνών ή και χρόνων. Το τελευταίο τέτοιο πρόβλημα που ανακοινώθηκε εντοπίστηκε στην επένδυση του «θαλάμου καύσης» του αντιδραστήρα: κακές επαφές ανάμεσα στις ειδικές πλάκες. Είχαν κατασκευαστεί στη νότια κορέα, αλλά στη μεταφορά τους ως τη γαλλία κάπου «κτύπησαν»…
Αυτή καθ’ αυτή η τεχνο-επιστημονική «περιέργεια» για τέτοιου είδους κατασκευές θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και ενδιαφέρουσα. Το σοβαρό πρόβλημα αρχίζει απ’ την χρηματοδότηση αυτής της «περιέργειας». Τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας κατασκευές είναι βαρέλια δίχως πάτο σε ότι αφορά τα κόστη τους – αναφερόμαστε σε πολλά δισεκατομμύρια. Τέτοια ποσά εμφανίζονται διαθέσιμα, αλλά δεν προέρχονται από σκέτο αέρα. Είναι υπεραξία, δηλαδή το αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης της εργασίας, ένα μέρος απ’ το οποίο καταλήγει σε κρατικά (ή και «φιλομαθή» ιδιωτικά) ταμεία.
Εκείνοι κι εκείνες που πραγματικά χρηματοδοτούν τέτοιες φαραωνικές προσπάθειες, χωρίς να μπορούν να πουν κουβέντα γι’ αυτές, δεν είναι τα κράτη. Είναι το παγκόσμιο προλεταριάτο. Αλλά, φυσικά, όταν τέτοιες κατασκευές πετυχαίνουν, δεν του αναγνωρίζεται η κυριότητα πάνω τους…

 
Cyborg #28

Η αυτοκρατορία των ψευδαισθήσεων > Είναι άραγε η «σκοτεινή πλευρά» των διαρκώς αναβαθμιζόμενων τεχνικών ψηφιακής αναπαράστασης, την οποία θα ελέγξουν κάποιες άτεγκτες «δημόσιες αρχές»; Ή είναι απλά συστατικό, δομικό στοιχείο, της δυνατότητας μαζικής παραγωγής ψευδαισθήσεων για πολλαπλές χρήσεις;
Όπως και νάχει εκείνα που λέγονται “deepfakes” έχουν εκτοξευτεί στην καπιταλιστική δύση. Μεταξύ του 2022 και του πρώτου τρίμηνου του 2023 οι “deepfake” απάτες αυξήθηκαν κατά 1.200% μόνο στις ηπα. Ανάλογα συμβαίνουν στον καναδά, στη γερμανία και στην αγγλία.
Πάρτε για παράδειγμα τον γνωστό εκβιασμό, όπου κάποια άγνωστη φωνή καλεί τηλεφωνικά για να πει ότι ένα γνωστό, οικείο, συγγενικό πρόσωπο έχει σοβαρό πρόβλημα (π.χ. έχει τραυματιστεί σε τροχαίο…) και χρειάζεται επειγόντως χρήματα.
Όχι πια άγνωστη φωνή! Μπορεί να κατασκευαστεί εύκολα η οικεία, γνωστή φωνή, το γνωστό ηχόχρωμα, που λέει ότι έχει απαχθεί… Και χρειάζονται κάποια λύτρα…
Δεν είναι μόνη της η πειστική ηχητική εξαπάτηση. Μπορεί να υπάρξει και οπτική «απομίμηση»… Αργά ή γρήγορα κάποιοι θα μπορούν να παράξουν οποιονδήποτε συνδυασμό από pixel για οποιοδήποτε είδος περιεχομένου... δήλωσε ο Alan Ikoev, ceo μια διαφημιστικής εταιρείας που έχει πελάτες celebrities και influencers. …Και θα είστε εσείς που θα προσπαθείτε να βρείτε τι είναι τι… Η απαλλοτρίωση των αισθήσεων είναι πολύ κοντύτερα απ’ όσο νομίζουν οι ignorants. Η κατασκευή, η διακίνηση και εν τέλει η καθιέρωση των τεχνολογικά κατασκευασμένων ψευδαισθήσεων με διανοητικά παραλυτικά ονόματα όπως «εικονική-πραγματικό» ή «επαυξημένη-πραγματικότητα» είναι κιόλας εδώ. (Και πέφτει σ’ εμάς όχι απλά να προσπαθούμε να ξεμπλέξουμε τι είναι τι, αλλά επιπλέον να προστατεύσουμε με νύχια και με δόντια εκείνο που κάποτε λεγόταν πραγματικότητα χωρίς κανένα επιθετικό προσδιορισμό…)

 
Cyborg #28

Τι θα έλεγε ο Βλαδίμηρος; > Είναι ιοί. Λέγονται (και είναι) βακτηριοφάγοι: τρέφονται αποκλειστικά με βακτήρια. Με δεδομένο ότι πολλές μολύνσεις (στο ανθρώπινο σώμα), κάποιες ιδιαίτερα σοβαρές, προκαλούνται από βακτηρίδια, οι βακτηριοφάγοι θα ήταν μια ιδανική λύση θεραπείας. Αυτό αποδείχθηκε πράγματι: στην μετεπαναστατική ρωσία, όταν οι δυτικοί κήρυξαν μποϋκοτάζ προμήθειας αντιβιοτικών στους μπολσεβίκους, ο Λένιν έδωσε οδηγίες για έρευνες πάνω στους βακτηριοφάγους. Έρευνες πετυχημένες που για πολλά χρόνια έσωσαν ζωές εκεί. Αλλά το «πρόβλημά» τους ήταν καίριο: ήταν μια φτηνή ιατρική λύση και, κυρίως, μια λύση αντίπαλη με τα ανερχόμενα αντιβιοτικά (και τις πρώτες δυτικές φαρμακοβιομηχανίες). Συνεπώς οι βακτηριοφάγοι ποτέ δεν μελετήθηκαν ούτε χρησιμοποιήθηκαν στη δύση.
Όχι πια! Μια καινούργια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγους μήνες στην επιθεώρηση Nature Communications αφορά την κατασκευή τεχνητών φορέων ιών, με την χρήση μιας τεχνικής του είδους «αλυσίδα συναρμολόγησης» που επιτρέπει την μεταφορά (στα σώματα) μεγάλων βιομοριακών παραγόντων, όπως για παράδειγμα 171.000 ζευγάρια DNA, χιλιάδες μόρια πρωτεϊνης και RNAs. Με στόχο την κοπτοραπτική στο ανθρώπινο DNA(τον ανασυνδυασμό ή την αντικατάσταση γονιδίων, την τροποποίηση ή την σίγαση της έκφρασής τους) η ερευνητική ομάδα ξανασχεδίασε τα δομικά χαρακτηριστικά του βακτηριοφάγου T4 ώστε να μπορεί να εκπληρώσει τέτοια καθήκοντα. Εφόσον, φυσικά, εισαχθεί σ’ ένα σύνολο κυττάρων, δηλαδή σ’ ένα σώμα.
Όλα για το καλό της ανθρωπότητας;

 
Cyborg #28

Μηχανοζωϊκές επιτυχίες > Δεν είναι μόνο τα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα στον εγκέφαλο τύπου neuralink που μορφοποιούν ένα εφιαλτικό ή ελπιδοφόρο (ανάλογα με τα γούστα ή/και τα συμφέροντα) κοντινό μέλλον για την οργανική σύμφυση του ζωντανού με το μηχανικό. Αυστραλοί τεχνο-βιολόγοι απ’ το πανεπιστήμιο του Monash σε συνεργασία με άλλους της startup Cortinal Labs κατάφεραν να φτιάξουν ένα τσιπ με ενσωματωμένα στα ηλεκτρόδια περίπου 800.000 κύτταρα∙ ανθρώπινα και ποντικών. Αυτό το μικροκύκλωμα δουλεύει (σύμφωνα με τους κατασκευαστές του) και με τους δύο τρόπους. Το καθαρά ηλεκτρικό μέρος του «διαβάζει» τις δραστηριότητες των κυττάρων, αλλά επίσης τις καθοδηγεί μέσω ηλεκτρικών σημάτων. Οι τεχνο-βιολόγοι είναι ενθουσιασμένοι: αυτό το τσιπ ανα-προγραμματίζεται πολύ πιο γρήγορα απ’ τα κλασσικά τσίπ πυριτίου, πράγμα που στην ανθρωπομορφική αργκώ των τεχνολόγων λέγεται «μαθαίνει πολύ γρήγορα»…
Δεν θα πρέπει να σας προκαλέσει έκπληξη ότι αυτή η εφεύρεση τράβηξε την προσοχή των αρμόδιων που θέλουν «να μαθαίνουν πολύ γρήγορα». Η Cortinal Labs πήρε μια χρηματοδότηση 407.000 δολαρίων (ηπα) απ’ τις αυστραλέζικες μυστικές υπηρεσίες για να συνεχίσει τις έρευνές της.
Προχωρούν πολύ γρήγορα. Και είναι χαρούμενοι επειδή είναι ανεξέλεγκτοι…

 
Cyborg #28

Καμία κόλαση για τους ειδικούς > Τι είναι τα κύτταρα; «Μικροί υπολογιστές» λέει το κυρίαρχο βιο-τεχνολογικό δόγμα. Συνεπώς η «επιτυχία» μιας ομάδας ερευνητών του Harvard Stem Cell Institute στο να βρουν (όπως ισχυρίζονται) τρόπο αναπρογραμματισμού των ανθρώπινων ενήλικων κυττάρων θα πρέπει να πανηγυριστεί όπως η εμφάνιση του πρώτου smartphone,επί 100 ή 1000 φορές; Όχι;
Τι έκαναν οι συγκεκριμένοι τεχνικοί; Κατ’ αρχήν το βασικό τους εργαλείο ήταν συνθετικό mRNA–σας θυμίζει μήπως κάτι; Μέσω του συνθετικού mRNAπου «σπρώχτηκε» μέσα σε ζωντανά κύτταρα (σας θυμίζει μήπως κάτι;) κατάφεραν να εκτρέψουν την λειτουργία τους. Όχι, όμως, στο να τα αναγκάσουν να παράξουν κάποια συγκεκριμένη πρωτεϊνη (σας θυμίζει μήπως κάτι;) αλλά για να κάνουν να μοιάζουν με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν άλλο συνθετικό mRNAγια να «προγραμματίσουν» αυτά τα τεχνητά βλαστοκύτταρα (που τα ονόμασαν RiPS / RNA-iPSκαι ασφαλώς είναι πατενταρισμένα) ώστε να εξελιχθούν σε διάφορα είδη κυττάρων.
Σπουδαία δουλειά. Σπουδαιότερη μάλιστα επειδή γίνεται για «καλούς σκοπούς» (θεραπευτικούς…) Με βάση την ψευδή βεβαιότητα ότι το χακάρισμα του κυτταρικού mRNA δεν επηρεάζει το DNA(πολλαπλές και αξιόπιστες έρευνες μετά τους μαζικούς πλατφορμιασμούς απέδειξαν ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!) αυτή η γενετική χειραγώγηση λανσάρεται ήδη σαν «ασφαλής».
Δεν είναι η πρώτη τέτοια τεχνολογική κατασκευή σ’ αυτόν τον τομέα που πανηγυρίζεται ως «σπουδαία» και «ασφαλής». Το 2006 ο ιάπωνας Shinya Yamanaka είχε ανακοινώσει ότι κατάφερε να μετατρέψει ανθρώπινα ενήλικα δερματικά κύτταρα σε άλλου τύπου, με τις δυνατότητες των βλαστοκυττάρων. Για το χακάρισμα ο Yamanakaείχε χρησιμοποιήσει (σαν δούρειους ίππους) ιούς... Μετά τα πανηγύρια αποδείχθηκε ότι αυτή η μέθοδος προκαλούσε καρκίνους…
Το τι θα αποδειχθεί (και το τι θα κουκουλωθεί) απ’ την εφεύρεση των τεχνικών του HSCIείναι άγνωστο. Το σίγουρο είναι ότι όλοι αυτοί οι «μικροί θεοί» δεν κινδυνεύουν από κόλαση∙ όχι όσο συμμετέχουν στην εξουσία…

 
Cyborg #28

Έμβρυα απ’ το τίποτα; > Η δημαγωγική αναπαραγωγή της ανακοίνωσης προκάλεσε ένα κάποιο σοκ (απ’ αυτά που πάντως γρήγορα ξεχνιούνται). Ισραηλινοί γενετιστές του Ινστιτούτου Weizmann ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να φτιάξουν «κάτι» που μοιάζει πολύ με ένα ανθρώπινο έμβρυο ηλικίας 14 ημερών, χωρίς να χρησιμοποιήσουν ωάριο, σπερματοζωάριο ή μήτρα. Σε συνθήκες εργαστηρίου.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι πράγματι έφτιαξαν έτσι∙ σίγουρα πάντως ΔΕΝ ήταν έμβρυο. Οι ίδιοι μιλούν για «μοντέλο εμβρύου»: αναπρογραμμάτισαν βλαστοκύτταρα (αυτό με τον αναπρογραμματισμό θα ακούγεται όλο και περισσότερο, ως φυσιολογικό…) έτσι ώστε αυτά να πολλαπλασιαστούν με τρόπο που να μοιάζει με τις εμβρυικές βασικές οργανικές δομές. Ουσιαστικά, μετά τον «αναπρογραμματισμό» χρησιμοποίησαν διάφορες χημικές ουσίες για να «καθοδηγήσουν» τα βλαστοκύτταρα προς τέσσερεις συγκεκριμένες εξελιγκτικές μορφές: επιβλαστικά κύτταρα που συνθέτουν την αρχική φάση του εμβρύου∙ τροφοβλαστικά κύτταρα, που σχηματίζουν τον πλακούντα∙ υποβλαστικά κύτταρα, που σχηματίζουν τον λεκιθικό σάκο∙ και εξτραεμβρυονικά μεσοδερμικά κύτταρα. Αφού κατασκεύασαν συνολικά 120 τέτοιου είδους κύτταρα τα ανακάτεψαν με συγκεκριμένη αναλογία και ύστερα περίμεναν να δουν τι θα γίνει.
Περίπου το 1% αυτού του μίγματος άρχισε να εξελίσσεται αυθόρμητα δημιουργώντας μια δομή που έμοιαζε αλλά δεν ταυτιζόταν με ανθρώπινο έμβρυο. Υποτίθεται ότι αυτή η κατασκευή θα «βοηθήσει τους ειδικούς να καταλάβουν τα πρώτα στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης» - για οποιονδήποτε ευγενή σκοπό υποθέτουμε. Ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με την δημαγωγική δήλωση επιστήμονες έφτιαξαν ανθρώπινο έμβρυο χωρίς ωάρια / σπερματοζωάρια!
Τέτοιες δηλώσεις ωστόσο δεν γίνονται τυχαία. Προπαγανδίζουν (την-δύναμη-της-τεχνολογίας…), ελέγχουν (τις-όποιες-κοινωνικές-αντιδράσεις), διαμορφώνουν (την-μέση-μοιραλατρία/αποδοχή), πριν οι σχετικές εφαρμογές (π.χ.: μωρά από τεχνητές μήτρες / μηχανές…) γίνουν πράγματι εφικτές.
Με δυο λόγια: ανοίγουν τον δρόμο βάζοντας την κατάλληλη σήμανση…

 
Cyborg #28

Ιπτάμενες σύριγγες > Τα κουνούπια είναι απ’ τα αγαπημένα «παιχνίδια» των βιοτεχνολόγων. Που σημαίνει ότι έχουν γίνει αντικείμενο οργανωμένων μεταλλάξεων ώστε… Μια εκδοχή υπήρξε η κατασκευή κουνουπιών που δεν μπορούν να μεταφέρουν παράσιτα ή ιούς, έτσι ώστε να γίνουν ακίνδυνα∙ αφού πρώτα θα αντικαθιστούσαν (;;;;) τα κανονικά… Μια άλλη εκδοχή, που έχει αποδειχθεί ως τώρα εμπορικά πετυχημένη (και επί της ουσίας καταστροφικά αποτυχημένη!), είναι αυτή της αγγλικής Oxitech: μεταλλαγμένα αρσενικά που δεν γονιμοποιούν τα θηλυκά με τα οποία ζευγαρώνουν…
Μια ομάδα ιαπώνων γενετιστών του ιατρικού πανεπιστημίου του Jichiμε επικεφαλής τον Shigeto Yoshida, το πήγε ακόμα μακρύτερα: σχεδίασαν να μετατρέψουν τα κουνούπια σε ιπτάμενους εμβολιαστές! Υπό κανονικές συνθήκες, όταν τα κουνούπια μας τσιμπάνε, χύνουν πρώτα μια ελάχιστη ποσότητα σάλιου στο σημείο, που εμποδίζει την πήξη του αίματος. Οι ιάπωνες γενετιστές αποφάσισαν να εισάγουν στο dna των κουνουπιών / πειραματοζώων τους ένα γονίδιο που να παράγει ένα αντιγόνο, το οποίο με το τσίμπημά του να προκαλεί ανοσοαντίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, κάθε φορά απέναντι σε κάποια συγκεκριμένη μόλυνση.
Έπρεπε φυσικά να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα. Για παράδειγμα η ποσότητα αντιγόνου που θα μπορούσε να μεταφερθεί με το σάλιο του κουνουπιού είναι ασήμαντη, και είναι στα όρια του αδύνατου ένα μονάχα τσίμπημα να προκαλέσει την ζητούμενη ανοσοαντίδραση. Στα εργαστηριακά πειράματα τα ποντίκια «έφαγαν» κατά μέσο όρο 1500 τσιμπήματα για να παραχθεί κάποιο αποτέλεσμα… Αλλά ο Yoshida δεν απαγοητεύτηκε: στις κοινότητες που κινδυνεύουν από ελονοσία οι άνθρωποι μπορεί να «φάνε» ακόμα και 100 τσιμπήματα σε ένα βράδυ είπε. (Αυτοί οι άνθρωποι αγνοούν άραγε τις κουνουπιέρες;)
Η ιαπωνική ομάδα παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα που πρέπει να λυθούν (προβλήματα νομοθεσίας και ηθικά λένε…) πριν απελευθερωθούν σε κάποιους πληθυσμούς (αφρικανικούς ίσως;;;) αυτοί οι «ιπτάμενοι εμβολιαστές». Αλλά η «κοινότητα» των γενετιστών μηχανικών έχει ενθουσιαστεί. «Η επιστήμη είναι πραγματικά όμορφη» δήλωσε ένας από δαύτους, ο Jesus Valenzuela του διαβόητου για τις βρώμικες δουλειές του αμερικανικού NIAID.
Άραγε θα μπορούμε να τα σκοτώνουμε αυτά τα κουνούπια; Ή θα θεωρείται αντιεπιστημονική ενέργεια, εναντίωση-στην-πρόοδο, ανορθολογική συμπεριφορά και όλα τα υπόλοιπα τα ωραία κατηγορητήρια;

κορυφή