Cyborg
Cyborg #25 - 10/2022

#26 - 02/2023

hipster eugenics: καλύτερα μωρά για δισεκατομμυριούχους

Τα τεχνο-ουτοπικά πιστεύω που είναι γνωστά ως «αποτελεσματικός αλτρουισμός» και «μακροπρόθεσμος αλτρουισμός» [longtermism] έχουν γίνει πρόσφατα ευρέως γνωστά, αν κρίνουμε από τις αναζητήσεις στο Google, τα ειδησεογραφικά άρθρα και την προσωπική εμπειρία. Πολύ λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στην «hipster ευγονική», έναν όρο που συνοψίζει βάναυσα αλλά με ακρίβεια την ανησυχητική τάση που ήταν προηγουμένως γνωστή με την ίσως πιο ανόητη ονομασία «σχεδιασμένα μωρά». Όλα συνδέονται στενά μεταξύ τους.

Ο αποτελεσματικός αλτρουισμός έχει οριστεί μάλλον ευγενικά ως «ένα παγκόσμιο φιλανθρωπικό κίνημα στο οποίο οι δωρητές επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των δωρεών τους μακροπρόθεσμα». Στην πράξη, πρόκειται για μια πιο σκληρή μορφή του ωφελιμισμού που πρεσβεύει ο Peter Singer, ο προκλητικός φιλόσοφος που υποστηρίζει τα δικαιώματα των ζώων, αλλά και την παιδοκτονία και την ευθανασία (και δεν συμφωνεί με αυτό το πρόγραμμα). Είναι επίσης πιο ιδιοτελής. Φθάνοντας στα άκρα, ο αποτελεσματικός αλτρουισμός είναι μια δικαιολογία για να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο πλούσιοι, υποτίθεται για να χαρίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα. Είναι μια μεταμοντέρνα μετάλλαξη της φιλανθρωπίας και το υποκείμενο πίσω από τις περισσότερες προσπάθειες δικαιολόγησης της φιλανθρωπίας των δισεκατομμυριούχων.

Το θέμα έλαβε κάποια προσοχή νωρίτερα φέτος με τη δημοσίευση του βιβλίου What We Owe the Future του William MacAskill. Ο συγγραφέας είναι ένας 35χρονος καθηγητής της Οξφόρδης που αναγνωρίζεται ευρέως ως διανοητική δύναμη από το 2015 που κυκλοφόρησε το βιβλίο του Doing Good Better: Effective Altruism and How You Can Make a Difference (Αποτελεσματικός αλτρουισμός και πώς μπορείτε να κάνετε τη διαφορά). Σε ένα συνέδριο εκείνης της χρονιάς συνάντησε τον Elon Musk, ο οποίος τον Αύγουστο του 2022 έγραψε στο Twitter ότι το τελευταίο βιβλίο του MacAskill «ταιριάζει πολύ με τη φιλοσοφία μου». Ο MacAskill συνέδεσε τον Musk με τον Sam Bankman-Fried, τον τότε κρυπτοδιεκατομμυριούχο, ο οποίος σκέφτηκε να συμμετάσχει στην προσφορά του Musk για το Twitter πριν κάνει πίσω.

Αυτό ήταν φυσικά πριν από την κατάρρευση της εταιρείας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων FTX, η οποία μέσα σε μία εβδομάδα έκανε τον Bankman-Fried πρώην δισεκατομμυριούχο. Επίσης, τράβηξε την προσοχή στον τρόπο ζωής του και στους οικονομικούς του στόχους, ιδίως στον ρόλο του ως «το πρόσωπο του αποτελεσματικού αλτρουισμού». Στη συνέχεια, παραδέχτηκε στην Kelsey Piper του Vox ότι η δηλωμένη αφοσίωσή του στην εξισορρόπηση των ηθικών επιταγών ήταν «όχι αληθινή, όχι πραγματικά».

Προσθέστε τον μακροπρόθεσμο αλτρουισμό στον αποτελεσματικό αλτρουισμό, και το στιφάδο των συγκεχυμένων αυτοδικαιολογήσεων γίνεται εκθετικά πιο τοξικό. Εν ολίγοις, αυτή η αντίληψη υποστηρίζει ότι «η ευημερία των μελλοντικών ανθρώπων είναι ηθικά εξίσου σημαντική -ή και πιο σημαντική- από τη ζωή των σημερινών». Επιπλέον, αν η ανθρωπότητα επιβιώσει της κλιματικής αλλαγής, θα υπάρξουν τελικά πολύ περισσότεροι μελλοντικοί άνθρωποι από τους σημερινούς, οπότε τι είναι λίγη μαζική πείνα τώρα, αν μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη για αργότερα, να δημιουργήσουμε ανώτερα όντα και να αποικίσουμε και άλλους πλανήτες;
Στις 17 Νοεμβρίου, το Insider δημοσίευσε ένα καλά τεκμηριωμένο άρθρο της Julia Black που συνδέει αυτές τις έννοιες μεταξύ τους, με τον αρχικό τίτλο: Οι δισεκατομμυριούχοι όπως ο Elon Musk θέλουν να σώσουν τον πολιτισμό με το να κάνουν τόνους γενετικά ανώτερων παιδιών. Μέσα στο κίνημα για την ανάληψη του «ελέγχου της ανθρώπινης εξέλιξης».

Η χρήση του ονόματος του Musk στον τίτλο ήταν απλά ένα εύρημα για να παραφουσκώσουν το άρθρο. Το κομμάτι δεν επικεντρώνεται πραγματικά στον πιο διαβόητο δισεκατομμυριούχο του κόσμου, αν και είναι ένας από τους πιο δυνατούς υποστηρικτές πολλών από αυτά που περιγράφει. Πιθανότατα αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τίτλος άλλαξε αργότερα σε: «Μπορούν τα σούπερ μωρά να σώσουν τον κόσμο;»

Το άρθρο φιλοξενεί τον Malcolm και τη Simone Collins, για να εξετάσει τις επιπτώσεις αυτής της ανησυχητικής προσέγγισης στον κόσμο: ένας συνδυασμός μετα-ανθρωπισμού, μακροχρόνιου αλτρουισμού και αποτελεσματικού αλτρουισμού. Οι Collins επιδιώκουν ένα ιδιαίτερο είδος αθανασίας ως pronatalists [natalism / pronatalism: θρησκευτική, συντηρητική, αντιφεμινιστική ιδεολογία που υποστηρίζει ότι η αναπαραγωγή είναι ο κυριότερος λόγος ύπαρξης του ανθρώπου. Στην Ελλάδα το πιο κοντινό είναι οι θεωρίες περί «κρίσης υπογεννητικότητας»]. Η θεωρία τους είναι μια διαστρεβλωμένη παραλλαγή της ευγονικής σκέψης, η οποία στην κλασική της μορφή υποθέτει ότι ορισμένες ομάδες ανθρώπων έχουν εγγενώς μεγαλύτερη αξία από άλλες. Το Business Insider εξηγεί την πεποίθησή τους ως εξής:

Εφόσον ο καθένας από τους απογόνους τους μπορεί να δεσμευτεί να κάνει τουλάχιστον οκτώ παιδιά για 11 γενιές, η γενιά των Collins θα ξεπεράσει τελικά τον σημερινό ανθρώπινο πληθυσμό. Αν τα καταφέρουν, συνέχισε ο Malcolm, «θα μπορούσαμε να καθορίσουμε το μέλλον του είδους μας».

Λοιπόν , 8^11 ισούται με 8,59 δισεκατομμύρια, και ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια περίπου στις 15 Νοεμβρίου, οπότε η αριθμητική λειτουργεί, αν και οι υποθέσεις είναι εντελώς τρελές. Οι προεκτάσεις υποθέτουν ότι κάθε ένας από τους απογόνους τους θα είναι στο πρόγραμμα - επίσης ότι κανένας από αυτούς δεν θα αναπαραχθεί με άλλο μέλος της φυλής, όσο μακρινή συγγένεια και αν έχει. Επιπλέον, υποθέτουν ότι η οικογενειακή ζωή θα παραμείνει σχεδόν ίδια για 200 χρόνια ή και περισσότερο. Και τέλος ότι, παρά τις διακηρυγμένες φιλοδοξίες τους, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους - διαφορετικά, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να φτάσει σε έναν ασύλληπτο αριθμό.

Cyborg #26

Η απάντηση της Simone στην παρατήρηση ότι είναι «χίπστερ ευγονιστές» ήταν ότι ο Malcolm θα ήθελε νέες επαγγελματικές κάρτες: «Simone and Malcolm Collins: Hipster Eugenicists». Καμία σχέση με τις ναζιστικές πολιτικές, επιμένει: «Δεν εξαλείφω ανθρώπους. Εννοώ, τους εξαλείφω από τη δική μου γενετική δεξαμενή, αλλά αυτό το κάνουμε μόνο ο Malcolm κι εγώ».

[...]

...η συνέχεια στο έντυπο τεύχος του Cyborg.
[ σημεία διακίνησης ]

Τίτλος πρωτότυπου: «Hipster Eugenics: Better Babies for Billionaires»
Μετάφραση: Harry Tuttle

κορυφή