Cyborg
Cyborg #30 - 06/2024

#30 - 06/2024

η Palantir εξηγεί: είστε όλοι νεκροί! [*Τα κυριότερα αποσπάσματα από άρθρο της Caroline Haskins στον Guardian, στις 17 Μάη 2024. Πρωτότυπος τίτλος άρθρου: «Είμαι ο νέος Oppenheimer!»: η μέρα που καταστράφηκε η ψυχή μου απ’ την εμφάνιση της Palantir στο πρώτο συνέδριο πολεμικής ΑΙ. Υπότιτλος άρθρου: Το στρατο-βιομηχανικό συγκρότητα της Αμερικής βρέθηκε στο επικέντρο της Έκθεσης ΑΙ για την Εθνική Ανταγωνιστικότητα, όπου τον τόνο έδωσε ένα πάνελ που ξερνούσε φωτιά.]

Στις 7 και 8 Μάη του 2024 στην Ουάσιγκτον η μεγαλύτερη αίθουσα συνεδριάσεων της πόλης υποδέχτηκε το στρατο-βιομηχανικό συγκρότημα της Αμερικής, τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, και τους πιο ειλικρινείς υποστηρικτές των εγκλημάτων πολέμου. Εννοείται ότι δεν θα χαρακτήριζαν έτσι τους εαυτούς τους.

Ήταν η εναρκτήρια έκθεση της «AI Expo for National Competitiveness», που φιλοξενήθηκε απ’ το Special Competitive Studies Project – γνωστό περισσότερο ως το «τεχνολογικό-οικονομικό» think tank που δημιούργησε ο πρώην ceo της google και νυν δισεκατομμυριούχος Eric Schmidt. Ο βασικός σπόνσορας του συνδρίου ήταν η Palantir, μια εταιρεία software που έχει συνιδρυτή τον Peter Thiel που έγινε ιδιαίτερα γνωστός ως η αιτία των διαδηλώσεων του 2019 εναντίον της συμμετοχής του στα έργα της Immigration και Customs Enforcement (Ice) στο απόγειο της πολιτικής χωρισμού των οικογενειών των μεταναστών απ’ τον Trump. Τώρα η Palantir προμηθεύει μερικά προϊόντα της για την τεχνητή νοημοσύνη τον στρατό του Ισραήλ.

Σε βιομηχανικά συνέδρια τέτοιου είδους, οι ισχυροί τείνουν να είναι πιο αφιλτράριστοι. Υποθέτουν ότι βρίσκονται σε ασφαλή χώρο, μεταξύ φίλων και ομοϊδεατών. Ήμουν περίεργη για το τι θα έλεγαν για την βία που υποστηρίζεται απ’ την τεχνητή νοημοσύνη στη Γάζα, ή για το ποιο πιστεύουν ότι θα είναι το μέλλον του πολέμου.

Στους παρευρισκόμενους ανακοίνωσαν ότι η κορυφαία στιγμή του συνεδρίου θα ήταν μια σειρά από πάνελ σε μια μεγάλη αίθουσα στο πίσω μέρος του συνεδριακού χώρου. Στην πραγματικότητα αυτή η αίθουσα είχε μόνο ένα αξιοσημείωτο. Με την συμμετοχή του Schmidt και του ceo της Palantir Alex Karp, αυτό το πάνελ που ξέρναγε φωτιά επρόκειτο να δώσει τον τόνο σ’ όλο το συνέδριο. Πιο συγκεκριμένα χώρισε τους παρευρισκόμενους σε δύο ομάδες: σ’ αυτούς που θεωρούν τον πόλεμο ζήτημα χρημάτων και στρατηγικής και σ’ εκείνους που τον θεωρούν ζήτημα θανάτου. Η συντριπτική πλειοψηφία εντάχτηκε στην πρώτη ομάδα.

Έχω γράψει στο παρελθόν για τις σχέσεις μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και του στρατού, άρα δεν θα έπρεπε να με εκπλήξει τίποτα απ’ αυτά που είδα ή άκουσα σ’ αυτό το συνέδριο. Κι όμως. Όταν τέλειωσε και έφυγα απ’ την DC για το σπίτι μου, ένοιωθα ότι είχα χάσει κάθε ζωτική δύναμη απ’ το κορμί μου. Είχα παραλύσει.

«Οι ακτιβιστές της ειρήνης είναι φιλοπόλεμοι»

Σμήνη κόσμου μετακινήθηκαν στην αίθουσα για να δουν το κεντρικό πάνελ, τον ο Karp και τον Schmidt να κουβεντιάζουν με τον αναπληρωτή διευθυντή της cia David Cohen και τον Mark Milley, που αφού διετέλεσε σύμβουλος του Joe Biden και άλλων ανώτατων αξιωματούχων για θέματα πολέμου, συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη απ’ την θέση του προέδρου του γενικού επιτελείου.

Καθώς ο συντονιστής έκανε γενικές ερωτήσεις σχετικά με τις απόψεις των συμμετεχόντων στο πάνελ για το μέλλον του πολέμου, οι Schmidt και Cohen έδωσαν προσεκτικές απαντήσεις. Αλλά ο Karp, που είναι γνωστός για την προβοκατόρικη συμπεριφορά του, επικρότησε με επιθετικό τρόπο την βία, στρεφόμενος συχνά προς το κοινό με μια απελπισμένη πείνα για χειροκροτήματα, αποδοκιμασίες ή σοκ.

[...]

...η συνέχεια στο έντυπο τεύχος του Cyborg.
[ σημεία διακίνησης ]

Μετάφραση
Ziggy Stardust

Cyborg #30

Το περίπτερο του “ερυθρού σταυρού”... Ίσως χρειάζεται σε τέτοια συνέδρια για να φαίνεται ότι οι δολοφόνοι είναι πονόψυχοι. Ακόμα και τα ερωτηματικά των πλακάτ, που υπό άλλες προϋποθέσεις θα είχαν κάποια αξία, εδώ είναι φονική ειρωνεία...

Σημειώσεις

* Τα κυριότερα αποσπάσματα από άρθρο της Caroline Haskins στον Guardian, στις 17 Μάη 2024. Πρωτότυπος τίτλος άρθρου: «Είμαι ο νέος Oppenheimer!»: η μέρα που καταστράφηκε η ψυχή μου απ’ την εμφάνιση της Palantir στο πρώτο συνέδριο πολεμικής ΑΙ. Υπότιτλος άρθρου: Το στρατο-βιομηχανικό συγκρότητα της Αμερικής βρέθηκε στο επικέντρο της Έκθεσης ΑΙ για την Εθνική Ανταγωνιστικότητα, όπου τον τόσο έδωσε ένα πάνελ που ξερνούσε φωτιά.
[ επιστροφή ]

κορυφή