Cyborg
Cyborg #30 - 06/2024

#30 - 06/2024

neurolink: διαγώνια περιδιάβαση στον μεταανθρωπισμό...

H απειλή και η υπόσχεση (μια γενεαλογία)

…Πρέπει να πετύχουμε την συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη, έτσι ώστε να πετύχουμε τον εκδημοκρατισμό της ευφυίας. Πώς θα ξεκινήσουμε; Εμφυτεύοντας ένα μικροτσίπ με δέσμες μικροσκοπικών ινών στον εγκέφαλο… Έτσι, αν εκατομμύρια ανθρώπων έχουν μια τέτοια σύνδεση, θα είναι η επέκτασή τους στην τεχνητή νοημοσύνη, κι αυτό θα κάνει τον καθένα υπερ-ευφυή… Αν δεν το κάνουμε αυτό η αυξανόμενη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει το είδος μας στο να περιοριστεί σε μικρούς θύλακες, σαν ζωολογικούς κήπους. Όπως έγινε με τους πιθήκους, που έχασαν τα φυσικά τους περιβάλλοντα εξαιτίας ενός πιο έξυπνου πρωτεύοντος…

Αυτά έλεγε πριν 5,5 χρόνια, το Νοέμβρη του 2018, συνεντευξιαζόμενος ο γνωστός και πολύς Elon Musk. Για κάποιον που έφτιαξε εξειδικευμένη εταιρεία μ’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, την εμφύτευση μικροκυκλωμάτων στον εγκέφαλο, τέτοιες δηλώσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από «τοποθέτηση προϊόντος». Ωστόσο δεν είναι αυτός που σκέφτηκε (χωρίς τσιπ…) την αναγκαιότητα αυτής της «συμβίωσης», το κίνδυνο δηλαδή να καταντήσουμε πίθηκοι που οι κάτοχοι της «τεχνητής νοημοσύνης» θα μας ταϊζουν σε πάρκα για να «τρέχουμε ελεύθεροι».

Η πρώτη εμφάνιση μιας δήλωσης με τίτλο Transhuman Manifesto είναι έργο του 1983, εκ μέρους μιας αμερικάνας καλλιτέχνιδος (και σχεδιάστριας, και φιλοσόφου, και λοιπά και λοιπά) με το artistic όνομα Natasha Vita-More. Με όλη την ελευθερία-της-τέχνης, έγραψε τότε:

Είμαι υπεράνθρωπος.
Με στόχο την ενοποίηση της δημιουργικότητας και της λογικής
με σκοπό την αυτογνωσία και τη μακροζωία
με την ώθηση της επιμονής
γνωρίζοντας τις πιθανότητες, ενημερωμένος για τον κίνδυνο
σε εγρήγορση για νέες ανακαλύψεις, με καλοδεχούμενες τις προκλήσεις
όλα αλλάζουν.
Γίνομαι.

Είμαι ο αρχιτέκτονας της ύπαρξής μου. Η ζωή μου αντανακλά το όραμά μου και αντιπροσωπεύει τις αξίες μου. Μεταφέρει την ίδια την ουσία της ύπαρξής μου, συνδυάζοντας φαντασία και λογική, αμφισβητώντας όλα τα όρια.

Ο μεταναθρωπισμός απαιτεί μια αυξημένη ευαισθησία για να αποκαλύψει την πολλαπλότητα των σφαιρών που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα, που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα. Εξερευνούμε το πως οι τρέχουσες και οι μελλοντικές τεχνολογίες επηρεάζουν τις αισθήσεις, την συνείδηση και την ζωή μας. Η προσοχή μας και η κατανόηση αυτών των σχέσεων γίνονται πεδία τέχνης καθώς συμμετέχουμε στα πιο άμεσα και ζωτικά ζητήματα της υπερανθρωπότητας: επέκταση της ζωής, αύξηση της νοημοσύνης και της δημιουργικότητας, εξερεύνηση του σύμπαντος.

Οι μεταναθρωπιστές εφευρίσκουμε και σχεδιάζουμε μέσω της τεχνολογίας και συνεργαζόμαστε με το σύμπαν, δρουμε σε πολλαπλές πραγματικότητα, αυτο-μορφοποιούμε το μυαλό και το σώμα τους, κατανοούμε, καινοτομούμε και εξερευνούμε. Χαράζουμε ανεξίτηλα μιμίδια μακροζωϊας. Είμαστε οι νεοκυβερνητιστές που χρησιμοποιούν υψηλών προδιαγραφών δημιουργικότητα, μηχανικές δεξιότητες, επιστημονικά δεδομένα και αυτοματοποιημένα εργαλεία για να συντάξουν τα οράματά μας.

Οι μεταναθρωπιστές ενθαρρύνουμε τον πειραματισμό και τις τάσεις αφθονίας και τονίζουμε τις άπειρες δυνατότητες αυτομόρφωσης καθώς αναζητούμε νέες αξίες απαραίτητες για τη δημιουργία του εαυτού μας. Δεν μας ενδιαφέρει να εστιάσουμε στην αυτοκαταστροφική σκέψη ή στην εντροπία. Πετυχαίνουμε εκλεπτυσμένα συναισθήματα μέσω προκλητικής τολμηρής σκέψης και αναλυτικών τεχνικών.

Κάθε άτομο επηρεάζει την κοινωνική και πολιτιστική αλλαγή: πως ζούμε και ποιοι είμαστε. Κάθε άτομο δημιουργεί μια αίσθηση του εαυτού του, αυτόνομο αλλά συνδεδεμένο με το συνεχές του πολιτισμού. Το πως θα επιτύχουμε τις προσθέσεις μας είναι θέμα επιλεκτικής ατομικής επιλογής – είτε αφηρημένης είτε συγκεκριμένης, είτε είναι τεχνούργημα είτε κάτι χωρίς μορφή. Τα κριτήρια μας για την τέχνη παραμένουν ανοικτά και χαιρετίζουμε τις διεπιστημονικές καινοτομίες.

Η μοναδική μας εφευρετικότητα θα εξαπλωθεί πολύ μέσα στα τριχοειδή αγγεία της κοινωνίας. Είμαστε ενεργοί συμμετέχοντες στη δική μας εξέλιξη. Διαμορφώνουμε την εικόνα του ποιοι γινόμαστε.

Μπορούμε να είμαστε σχετικά βέβαιοι, με βάση την χρονολογία και την περιρρέουσα «ατμόσφαιρα» του αμερικανικού underground, ότι η 33χρονη το 1983 Vita-More ήταν επηρεασμένη από ή ανήκε σε ένα ευρύτερο «ρεύμα» διερεύνησης και διεύρυνσης της συνείδησης, που είχε σαν κύριο κορμό την χρήση ψυχότροπων ουσιών και όχι τόσο την χρήση τεχνολογίας… Είχε ζήσει για κάποιο διάστημα σε καταυλισμό Navajo αυτοχθόνων… είχε ταξιδέψει (όσο αυτό ήταν δυνατό) στη ζούγκλα του Αμαζονίου…

Να, για παράδειγμα, μια παρόμοια διακήρυξη 20 χρόνια πριν εκείνην της Vita-More, το 1963, ενός αμερικάνου ψυχολόγου που έγινε διάσημος ως ισχυρός υποστηρικτής των ψυχότροπων ουσιών. Πρόκειται για διακήρυξη του Timothy Leary το 1963 και δικαιούμαστε να υποστηρίξουμε ότι εκείνο το underground ρεύμα είναι πράγματι η πρωταρχική μήτρα του Transhuman Manifesto:

H πέμπτη Eλευθερία: το δικαίωμα να είσαι high

... Πού λοιπόν θα συμβεί το επόμενο εξελιγκτικό βήμα; Mέσα στη φαιά ουσία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Eμείς Γνωρίζουμε, ναι, εμείς Γνωρίζουμε, ότι η επιστήμη έχει παράσχει μεθόδους για μια δραματική αλλαγή και διεύρυνση της ανθρώπινης γνώσης και των ανθρώπινων δυνατοτήτων. H μη χαρτογραφημένη περιοχή βρίσκεται πίσω από το ίδιο το μέτωπό σας. Eσωτερική γεωγραφία. Eσωτερική πολιτική. Eσωτερικός έλεγχος. Eσωτερική ελευθερία.
Tο νευρικό σύστημα μπορεί να μεταβληθεί, να ολοκληρωθεί, να ανακυκλωθεί και να διευρυνθεί στη λειτουργία του. Aυτές οι δυνατότητες φυσιολογικά απειλούν κάθε πλευρά του κατεστημένου.... Θα πρέπει να υιοθετήσουμε μη προφορικές μεθόδους επικοινωνίας εάν επιθυμούμε να ελευθερώσουμε το νευρικό μας σύστημα από την τυραννία της δύσκαμπτης απλοϊκότητας των λέξεων...
...
Φτιάξου ή Kοπάνα Tην

O κίνδυνος του LSD δεν είναι ούτε φυσικός ούτε ψυχολογικός, αλλά κοινωνικοπολιτικός. Mην κάνετε το λάθος: το αποτέλεσμα των διευρυντικών της συνείδησης ψυχοδηλωτικών είναι να μετασχηματίσουν την αντίληψή μας για την ανθρώπινη φύση, τις ανθρώπινες δυνατότητες, την ύπαρξη.
Tο παιχνίδι όπου να ‘ναι αλλάζει κυρίες και κύριοι. O άνθρωπος, πολύ σύντομα, πρόκειται να χρησιμοποιήσει αυτό το υπέροχο ηλεκτρικό δίκτυο που περιφέρει μέσα στο κρανίο του.
Tο σημερινό κοινωνικό κατεστημένο θα ήταν καλύτερα να είχε προετοιμαστεί γι’ αυτήν την αλλαγή. Oι αγαπημένες μας ιδέες βρίσκονται στον δρόμο ενός παλιρροϊκού κύματος που φουσκώνει εδώ και δυο εκατομμύρια χρόνια. Tο λεκτικό οδόφραγμα καταρρέει. Tρέξε προς τους λόφους, ή προετοίμασε το διανοητικό σκάφος σου για να συμπλεύσεις με το ρεύμα.
...

H πέμπτη Eλευθερία

Tο πολιτικό ζήτημα συνεπάγεται τον έλεγχο· «αυτοκίνηση» σημαίνει ότι ο ελεύθερος πολίτης κινεί το δικό του όχημα στον εξωτερικό χώρο. Eσωτερική αυτοκίνηση. Aυτο-διαχείριση. H ελευθερία και ο έλεγχος του εμπειρικού μηχανισμού του ατόμου. H χορήγηση άδειας θα είναι απαραίτητη. Πρέπει να είσαι εκπαιδευμένος για να λειτουργήσεις. Πρέπει να αποδείξεις τις επιδόσεις σου στο χειρισμό των διευρυντικών της συνείδησης ψυχοδηλωτικών, χωρίς κίνδυνο για σένα τον ίδιο ή τους άλλους. H πέμπτη ελευθερία - η ελευθερία να διευρύνεις την ίδια σου τη συνείδηση - δεν μπορεί να σου στερείται χωρίς σοβαρό λόγο.
Mια τελευταία συμβουλή γι’ αυτούς που έχουν αυτιά να ακούσουν. H ανοιχτή φαιά ουσία προξενεί μια εκστατική κατάσταση. Tο νευρικό σύστημα λειτουργώντας ελεύθερο από την μεμαθημένη αοριστία, είναι ένα απόλυτα επαρκές, απόλυτα ικανό, εκστατικό όργανο. Tο να αρνείσαι είναι σαν να τοποθετείς τις εκμαθημένες ανθρώπινες αντιλήψεις πάνω από τα προτερήματα δύο εκατομμυρίων χρόνων. Mία ανευλαβής πράξη. Eμπιστεύσου τον φυσικό σου μηχανισμό. Διασκέδασε με το κοινωνικό παιχνίδι που παίζεις. Θυμήσου, η φυσική κατάσταση του ανθρώπου είναι ο εκστατικός θαυμασμός, η εκστατική διαίσθηση, η εκστατική, ακριβής κίνηση. Mην ικανοποιείσαι με λιγότερα.

Η τεχνολογία που επικαλείται η Vita-More το 1983 θα μπορούσε μεν να επιτρέπει αόριστες υποσχέσεις, ιδεατές φυγές προς ένα μάλλον λαμπρό, αλλά τίποτα περισσότερο, τίποτα πιο συγκεκριμένο. Εν τέλει η Vita-More με εκείνη την διακήρυξή της υπέρ του μεταανθρωπισμού κινούνταν στα όρια της (διαχωρισμένης) τέχνης, επαναλαμβάνοντας περίπου το πνεύμα του «Μανιφέστου των Φουτουριστών» (το 1909)… Σε κάθε περίπτωση το «μανιφέστο» της βγήκε σε καλό: ήταν η αφετηρία μιας μεγάλης καριέρας, που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

[...]

...η συνέχεια στο έντυπο τεύχος του Cyborg.
[ σημεία διακίνησης ]

Ziggy Stardust

Cyborg #30
κορυφή