Cyborg
Cyborg #25 - 10/2022

#27 - 06/2023

bytes & genes

Cyborg #27

Οι γκουρμεδιές της "νέας κανονικότητας" > Τα “τεχνητά μπιφτέκια”, από “τεχνητό κρέας” έχουν φτάσει ήδη στα ράφια των μπακάλικων: με την κατάλληλη επεξεργασία, τις κατάλληλες προσθήκες, τους κατάλληλους αρωματισμούς και, φυσικά, την κατάλληλη προώθηση (και τις κατάλληλες κοινωνικές ιδεοληψίες) το fake κρέας προορίζεται να ικανοποιήσει λογιών λογιών δοξασίες (και ανορεξίες)... Μέχρις ότου, ίσως στην επόμενη πρωτοκοσμική γενιά, η λέξη “κρέας” πάψει να θυμίζει οτιδήποτε (καλό ή κακό...) οπότε θα εξαφανιστεί και θα μείνουν στα πιάτα μόνο τα fake.

Αλλά η αυστραλέζικη εταιρεία του κλάδου Vow, ίσως για την προβολή της ή ίσως επειδή “κοιτάει μπροστά”, έκανε ένα άλμα. Ποσοτικό και τεχνολογικό. Έφτιαξε και λάνσαρε ένα υπερ-μπιφτέκι, φτιαγμένο με γενετική μηχανική από fake κρέας μαμμούθ.
Αν έχετε ακουστά πρόκειται για ένα είδος ζώου που έχει εξαφανιστεί εδώ και 10.000 χρόνια. Που το βρήκε, λοιπόν, το μαμμούθ η Vow; Πουθενά. Αγόρασε ένα αντίγραφο του DNA του από κάποιο μουσείο παλαιοντολογίας... Εντόπισε (ή, ίσως, φαντάστηκε) ένα γονίδιο του γενετικού κώδικα του μαμμούθ, ονομαζόμενο myoglobin, το οποίο (όπως εξήγησε ο ceo της εταιρείας James Ryall) στα κύτταρα κρέατος “σχετίζεται με το άρωμα, το χρώμα και την γεύση”...  Ύστερα αντικατέστησε το γονίδιο σε κύτταρα αρνιού με το τεχνητά κατασκευασμένο γονίδιο του μαμμούθ· καλλιέργησε εργαστηριακά τα χιμαιρικά κύτταρα που προέκυψαν... Τα υπόλοιπα ήταν δουλειά του σεφ.

Ας το παραδεχτούμε. Το μαγείρεμα δείχνει αδιάφορο ή, ακόμα χειρότερα, προσχηματικό. Το παν είναι η βιοτεχνολογική επεξεργασία στο εργαστήριο, σε τριβλία, δοκιμαστικούς σωλήνες, εκτυπωτές DNA, κάτω από μικροσκόπια. Θα τρώγεται το αποτέλεσμα; Τι σημασία έχει; Σίγουρα θα καταπίνεται. Εδώ καταπίνουμε ήδη τόσα και τόσα...

 
Cyborg #27

Τα νέα της ημέρας > Η ξανθομάλλα, γαλανομάτα Fedha ίσως δεν εκπροσωπεί την συνηθισμένη εμφάνιση των γυναικών στο κουβέιτ. Το ακάλυπτο κεφάλι της ίσως να μην εκφράζει την μέση άποψη εκεί για τον γυναικείο dress code. Εν τέλει ίσως πρόκειται για εξαγώγιμο είδος: η παρουσιάστρια ειδήσεων Fedha είναι απόλυτη δημιουργία “τεχνητής νοημοσύνης”. Πράγμα που αποδεικνύει ότι αν αναγνωρίζεται ήδη “νοημοσύνη” στις ηλεκτρομηχανικές κατασκευές και στους σύνθετους αλγόριθμους, σύντομα θα αναγνωρίζεται και ομορφιά.

Το να λανσάρονται αυτές οι δυνατότητες με τη μορφή τηλεπαρουσιάστριας δεν είναι πρωτότυπο: έτσι κι αλλιώς η ίδια η “παραγωγή ειδήσεων” είναι Θέαμα, που χωράει πολλά θεάματα. Το ενδιαφέρον με την Fedha (και κάθε άλλο παρόμοιο επίτευγμα) είναι πως μπορεί να είναι “διαλογική”. Που σημαίνει πως δεν θα λέει τα ίδια σε κάθε θεατή (σ’ αυτή τη φάση στον κυβερνοχώρο) αλλά θα απαντάει και σε ερωτήσεις, απορίες, κλπ - πάντα σε σχέση με τις ειδήσεις.

Υποψιαζόμαστε ότι με τέτοιους τρόπους τα βαθιά ψέμματα δεν θα είναι κάτι που απλά θα σερβίρεται έτοιμο, προς κατανάλωση. Αλλά θα “υφαίνεται” κιόλας, διαδραστικά, με βάση τις ανάγκες του καταναλωτή.
Αν μη τι άλλο δείχνει δημοκρατικό· έτσι δεν είναι; Κι ύστερα τι άλλο θέλει ο αποσβολωμένος σημερινός υπήκοος εκτός από νανούρισμα;

 
Cyborg #27

Τα data πάνω απ’ όλα > Όταν το εντόπιο ρημαδογκουβέρνο πιάστηκε (“κατά λάθος”) να έχει κάνει συμφωνία με την διαβόητη αμερικανική (υπηρέτρια της cia και του πενταγώνου...) Palandir αναθέτοντάς της με μυστική συμφωνία την συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων για την “καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας” ορκίστηκε (το ρημαδογκουβέρνο) ότι δεν έδωσε ποτέ προσωπικά ή προσωποποιήσιμα data, και πως όλα έγιναν “με σεβασμό στην ιδιωτικότητα” των υπηκόων.

Περίεργο. Πολύ περίεργο... Περίεργο που οι εντόπιοι υπεύθυνοι αρνήθηκαν τις δυνατότητες της τεχνολογίας αλλά, κυρίως, τις μεθοδεύσεις εκείνων που θαύμαζαν και θαυμάζουν. Όπως, για παράδειγμα, των CDC - των αμερικανικών “κέντρων για τον έλεγχο και την πρόληψη των ασθενειών”.
Τεκηριώνεται τώρα πια εκείνο που η στοιχειώδης αντικαπιταλιστική ανάλυση θα υποστήριζε με βεβαιότητα χωρίς “ντοκουμέντα”... Τα CDC αγόρασαν από ιδιωτικές εταιρείες (πιθανότατα τηλεφωνικές...) τα δεδομένα προσδιορισμού θέσης τουλάχιστον 55 εκατομυρίων χρηστών κινητών στις ηπα· μαζί, φυσικά, με τους τηλεφωνικούς αριθμούς τους και ό,τι άλλο τους συνοδεύει... Δεν στοίχισαν ακριβά. Μόνο 528.000 δολάρια. Κάτι λιγότερο από 1 σεντς το κεφάλι...
Όχι, όχι, μην πάει ο νους σας στο κακό!!! Για καλό σκοπό έγινε το διαστραυρωμένο ψηφιακό φακέλωμα! Όπως είπε ο εκπρόσωπος των CDC “σκοπός ήταν η καλύτερη οργάνωση της άμυνας απέναντι στον ιό και η βελτίωση των ατελειών των μέτρων προστασίας μέσω της παρακολούθησης συμπεριφορών όπως η παραμονή στα σπίτια, η τήρηση των περιορισμών στην κυκλοφορία, η απαγόρευση των συγκεντρώσεων, η μασκοφορία, και οτιδήποτε άλλο θα ευνοούσε την διάδοση του Sars-CoV-2”.

Α, εντάξει... (Οπότε η Palandir προσελήφθη στα μέρη μας για να βρει τις ελλείψεις των νοσοκομείων σε αντισηπτικά...)

 
Cyborg #27

Αυτοματισμοί > Μπορεί ο οηε (δημιούργημα των νικητών του Β παγκόσμιου) να έχει χρεωκοπήσει προ πολλού ως ειρηνοποιός, τουλάχιστον όμως οι γραφειοκράτες του, τώρα στα “τελευταία” του ιδρύματος, μπορούν να ασχοληθούν με την “ηθική” των όπλων.
Ο λόγος; Ο ρωσικός στρατός φαίνεται ότι έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί στο ουκρανικό πεδίο “αυτόνομα όπλα”... Ή, για να μην δηλητηριάσουμε την έννοια της αυτονομίας, “όπλα με τεχνητή νοημοσύνη που παίρνουν μόνα τους αποφάσεις”. Βασικά εκτοξευτήρες ρουκετών και ελαφρά τεθωρακισμένα.

Υποτίθεται ότι η προοπτική “όπλων που σκοτώνουν μόνα τους” (χωρίς συγχρονισμένους ανθρώπινους χειριστές) ήταν το όριο της πρωτοκοσμικής τεχνολογικής “ηθικής”· κι αυτό επειδή μόνο και μόνο τα τηλεκατευθυνόμενα από βάσεις στις ηπα drones που βομβάρδιζαν γάμους και κηδείες στο αφγανιστάν θεωρούνταν “ηθικά”. Μάλλον όμως η πρόσφατη αναταραχή οφείλεται στο ότι είναι ο ρωσικός στρατός που επιδεικνύει πρώτος την ανηθικότητά του (εντός ή εκτός εισαγωγικών).

Ας ήταν ο αμερικανικός ή κάποιος συμμαχικός του, κι αυτά τα ζητήματα θα ήταν λυμμένα... Αααχ, τι τραβάει κι αυτή η ηθική πια...

 
Cyborg #27

Πούλα τον εαυτό σου (με το κιλό) > Δεν φτάνει να είσαι αναγνωρισμένη “περσόνα” στον απέραντο κυβερνοχώρο... Δεν αρκεί να είσαι influencer, youtuber, tiktoker ή οτιδήποτε παρόμοιο... Δεν αρκεί να σε πληρώνουν για διαφημίσεις ή και για πόζες... Υπάρχουν περισσότερα να βγάλεις απ’ τον Εαυτό - (ψηφιακό) Κεφάλαιο σου· για όσο είναι τέτοιος.

Πρέπει να πουλάς “εμπειρίες” (μαζί σου) ή “ειδικές υπηρεσίες” (εκ μέρους σου) στους πιο φανατικούς / ές. Κοστολογείς λοιπόν την δυνατότητα των πελατών σου να έχουν μια πιο “προσωπική” σχέση μαζί σου (what ever...) ή να ενημερώνονται για τα καπρίστσια και τα βίτσια σου κατ’ αποκλειστικότητα. Μπορείς ακόμα να κόψεις τον σπουδαίο Εαυτό - (ψηφιακό) Κεφάλαιο σου σε μερίδια, σε μετοχές - και να πουλήσεις ένα κάποιο ποσοστό. Με απόδοση μερισμάτων· ίσως μελλοντικά (;) κι ένα χρηματιστήριο.

Το θέμα δεν είναι ότι τα social tokens είναι μια πραγματικότητα. Το θέμα είναι ότι είναι (για πολύ περισσότερους / περισσότερες) ένα όνειρο, μια φαντασίωση, ένας στόχος, ένας προσανατολισμός ζωής. Κι ούτε λόγος για τις χωματερές των αποτυχημένων, των έκπτωτων, των expired.
Αλήθεια: πως είναι στο κυβερνοχώρο το να είσαι εξαντλημένο asset; Πώς είναι τα νεκροταφεία των ψηφιακών ελεφάντων του like;

 
Cyborg #27

Ο Κρόνος δεν τρώει τα παιδιά του. Τρώει τον χώρο και τον χρόνο > Σήμερα όλοι μιλάνε για την τεχνητή νοημοσύνη. Λένε πως μας δείχνει το μέλλον. Μπορεί όμως να μας ταξιδέψει στο παρελθόν; - Φυσικά και μπορεί. - Και ποιά είσαι εσύ; - Είμαι η Κλειώ. Είμαι δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης. Και με το δίκτυο 5G μπορώ να σε ταξιδέψω στην ιστορία. Τί θελεις να δεις;

Έτσι αρχίζει το διαφημιστικό video της εταιρείας που εισηγείται μια “καινούργια εμπειρία” στον τουρισμό· κατ’ αρχήν αξιοθέατων. Η “εικονική” πραγματικότητα (ή η “επαυξημένη”) δεν κτυπούν την πόρτα των εντυπώσεων· είναι ήδη ανοικτή. Η δυνατότητα “να δεις τα πάντα παντού”, και μάλιστα “να τα δεις όχι μόνο όπως είναι αλλά όπως ήταν” (όσα είναι ερείπια)· και επιπλέον να έχεις τον / της προσωπικό / η assistant (ξεναγό ή ό,τι άλλο), δεν θα δυσκολευτεί να πείσει - για την “αξία” της.

Αξία; Είναι ευκολότερο, πολύ φτηνότερο και πολύ ασφαλέστερο να “είσαι παντού” απ’ την πολυθρόνα σου. Ευκολία, ασφάλεια, (ψευδαισθησιακή) αμεσότητα, ελάχιστο κόστος, διάδραση, πληροφοριακό overdose: τι άλλο μπορεί να θέλει ο “κοινωνικά υπεύθυνος” υπήκοος της 4ης βιομηχανικής επανάστασης; Η κλασσική τουριστική βιομηχανία θα θιγεί φυσικά· ας πούμε ότι θα μείνει ένα κομμάτι (της πίτας) και γι’ αυτήν: τα γκρουπ των παλιολιθικών. (Θα γλυτώσουμε και τις συνέπειες των airbnb; Αυτό θα είναι καλό...)

Έτσι δεν θα υπάρχει τόπος. Αλλά αυτό δεν είναι ο καπιταλισμός στην κατά κύματα εξέλιξή του; Η μετατροπή του χώρου σε χρόνο...

 
Cyborg #27

Transgenesis  > Είναι σ’ αυτήν την περιστρεφόμενη πέτρα που λέγεται “γη” πολύ πριν από μας. Δεν ενοχλούν κανέναν. Έχουν το χαϊδευτικό όνομα “αρκούδες του νερού” αλλά στη συνομοταξία τους έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 1.000 διαφορετικά είδη. Είναι μικρόζωα (μεγέθους από 0,1 του χιλιοστού μέχρι 1,5 χιλιοστό) και έχουν εντοπιστεί να ζουν απ’ τις κορυφές των Ιμαλαϊων ως και 4.000 μέτρα θαλάσσιο βάθος. Έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά: παραμένουν ζωντανά σε θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν (-273 βαθμούς Κελσίου...) αλλά και πάνω απ’ την θερμοκρασία βρασμού του νερού (ως 150 βαθμούς Κελσίου). Μπορούν να ζήσουν σχεδόν μια δεκαετία χωρίς νερό, ζουν στο διαστημικό κενό, μπορούν να αντέξουν εκατοντάδες φορές περισσότερη ακτινοβολία από οποιοδήποτε άλλο ζωϊκό είδος του πλανήτη. Και δεν βλάπτονται απ’ την ραδιενέργεια...

Συνεπώς η ανακοίνωση ενός κινεζικού στρατιωτικού βιοτεχνολογικού εργαστηρίου ότι εισήγαγε ένα γονίδιο “αρκούδας του νερού” σε ανθρώπινο βλαστοκύτταρο μέσω γενετικής κοπτοραπτικής (Cripsr/Cas9) και ύστερα δοκίμασε την αντοχή των βλαστοκυττάρων σε ραδιενέργεια, προκάλεσε ένα κάποιο σοκ. “Υπάρχουν ηθικά ζητήματα” άρχισαν να μουρμουρίζουν διάφοροι δυτικοί βιοτεχνολόγοι... Για την κατασκευή “επαυξημένων” στρατιωτών κατάλληλων ακόμα και για πυρηνικό πόλεμο δεν υπάρχει κανένα “ηθικό ζήτημα” - ας αφήσουν τις βλακείες και την δήθεν ηθικολογία!!

Μόνο ζήτημα ανταγωνισμού υπάρχει. Ποιος θα φτιάξει γρηγορότερα τους καλύτερους και τους περισσότερους... Οι υπόλοιποι / ες; Σε περίπτωση ανάγκης σε καταφύγια (όσους χωράνε...)

κορυφή