Sarajevo
 

 

 

 

 

Sarajevo 78 - 11/2013

Ο “Ναζωραίος” της ελληνικής επιχειρηματικότητας (και του ελληνικού ποδοσφαίρου) εν μέσω των πραιτωριανών... [Αλήθεια, εκεί στην v.i.p. πτέρυγα του Κορυδαλλού είναι φουλ στις ντουζιέρες και στα σαμπουάν, ε;]

 

δικαιοσύνη για λίγο πάψε
να κτυπάς με το σπαθί...

Πως πάει το γνωστό κλισέ έγινε ένας ωραίος αγώνας, κέρδισε το ποδόσφαιρο; Ε, κάπως έτσι, εδώ και κανά δίμηνο γίνεται μια ωραία δίκη, θα κερδίσει η δικαιοσύνη! Φυσικά, σε αντίθεση με τα γήπεδα, τα δικαστήρια δεν έχουν εκείνους τους φανατικούς οπαδούς που με το πλήθος και το πάθος τους θα κάνουν τις “ομορφιές” δημόσιο γεγονός. Αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι σε μια ωραία δίκη δεν γίνονται εντυπωσιακές φάσεις. Το αντίθετο! Μια τρομερή φάση στο ταρτάν της ελληνικής δικαιοσύνης έγινε στις 24 του περασμένου Οκτώβρη· φάση υψηλότατου επιπέδου και τεχνικής, που δύσκολα την συναντάει κανείς στα ευρωπαϊκά (τουλάχιστον) δικαστήρια:

... Οι συνήγοροι απέσυραν 17 μάρτυρες υπεράσπισης, κρίνοντας ότι καλύπτονται από όσα ανέφεραν οι μάρτυρες κατηγορίας...

Το να περιττεύουν, σε μια δίκη, οι μάρτυρες υπεράσπισης επειδή οι μάρτυρες κατηγορίας έκαναν μια χαρά την υπερασπιστική δουλειά, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό απ’ το να κατεβαίνει μια ποδοσφαιρική ομάδα σ’ ένα ματς χωρίς αμυντικούς και τερματοφύλακα επειδή έχει εμπιστοσύνη στους αντίπαλους επιθετικούς (πως θα σκοτώσουν ότι πετάει πάνω και γύρω απ’ το γήπεδο). Και είναι πιο εντυπωσιακή μια τέτοια δικαστική εξέλιξη σε σχέση με την ανάλογη ποδοσφαιρική, επειδή στους ναούς της μπάλας μπορεί κανείς να μιλήσει για “στημένο ματς”. Ενώ στους ναούς της Θέμιδας (ειδικά στους ελληνικούς) το “στήσιμο” είναι, απλά, αδιανόητο!!

Η πρώτη απόδειξη του πόσο αδιανόητο είναι η δίκη του κυρ Μάκη (και άλλων παρέα, μεταξύ των οποίων και του Θωμά Μητρόπουλου) να θεωρηθεί στημένη, είναι ότι αποτελεί διαχωρισμό σε σχέση με την (υποτιθέμενη) έρευνα για τα (υποτιθέμενα) στημένα μάτς: χάρη σε μια αριστοτεχνική τρίπλα κάποιων στο δικαστικό σύστημα (πρόκειται για παικταράδες των οποίων τα ονόματα δεν θα μάθουμε ποτέ!) ο κυρ Μάκης και κάμποσοι μαζί του παραπέμφθηκαν σε δίκη όχι για στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων αλλά για παράνομο στοιχηματισμό. Κι αυτό έγινε επειδή (λέει...) η δίκη για τα στημένα αργεί, [1] και εν τω μεταξύ τον Οκτώβρη ο κυρ Μάκης θα αποφυλακιζόταν, με την συμπλήρωση του 18μηνου της κράτησής του - (και δεν είναι κανάς Σακκάς ο κυρ Μάκης!)
Για να μην αποφυλακιστεί έτσι (λοιπόν) ο κυρ Μάκης, φτιάχτηκε μια δίκη με κατηγορίες στο about. “Παράνομο στοίχημα” μπορεί να σημαίνει διάφορα πράγματα: απ’ το “μονά - ζυγά” στο καφενείο, μέχρι ποδοσφαιρικό στοίχημα σε εταιρείες που δεν είναι αναγνωρισμένες απ’ το ελληνικό κράτος και δεν πληρώνουν φόρους. Πάντως “παράνομο στοίχημα” δεν σημαίνει υποχρεωτικά “στήσιμο αγώνων”. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
Η δεύτερη απόδειξη για το ότι η δίκη του κυρ Μάκη και των υπόλοιπων αθώων - μέχρις - αποδείξεως - του - εναντίου είναι από κρύσταλλο βοημίας, είναι το πως αναφέρεται σ’ αυτήν η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων, του αθλητικού ρεπορτάζ και όχι μόνο. “Δίκη για τα στημένα” την ανεβάζουν, “δίκη για τα στημένα” την κατεβάζουν - ενώ το είδος των κατηγορουμένων μόνο για τα τέτοια δίκη δεν προϊδεάζει: ούτε ένας ποδοσφαιριστής, ούτε ένας διαιτητής, ούτε ένας λάινσμαν...
Οι υπόλοιπες αποδείξεις της ακεραιότητας όλων των συντελεστών αυτού του όμορφου δικαστικού αγώνα υπέρ της αλήθειας, άρχισαν να παρελαύνουν στην αίθουσα με την μορφή των μαρτύρων κατηγορίας. Ο πρώτος τέτοιος μάρτυρας ήταν απεσταλμένος του οπαπ (του γνωστού οπαπ...). Υποτίθεται ότι ο οπαπ είναι άμεσα θιγόμενος εάν παίζονται παράνομα (ποδοσφαιρικά) στοιχήματα· όμως ο εκπρόσωπός του δήλωσε ρητά ότι ο οργανισμός δεν ξέρει τίποτα περί Ψωμιάδη κλπ, ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του ο κυρ Μάκης να έχει κάνει τέτοιο πράγμα, και ότι δεν έχει χάσει λεφτά (ο οπαπ) εξαιτίας παράνομου τζόγου του κυρ Μάκη ή οποιουδήποτε άλλου απ’ τους κατηγορούμενους.
Ο επόμενος μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο γνωστός Κούγιας. Η κατάθεση του κυρίου αυτού ήταν κυριολεκτικά φωτιά: εναντίον του κυρ Αχιλλέα (Μπέου), που δεν είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση... Αντίθετα για τον κυρ Μάκη ο πρόεδρος της Παναχαϊκής είχε μόνο ύμνους. Αξίζει να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ (απ’ το καθεστωτικό “βήμα”, στις 1/10), γιατί αποδεικνύεται περίτρανα ότι άμα έχεις τέτοιους μάρτυρες κατηγορίας τι τους θες τους μάρτυρες υπεράσπισης;

Mε την κατάθεση του Αλέξη Κούγια, συνεχίστηκε από το πρωί της Τρίτης, η υπόθεση των “στημένων” αγώνων. Ο πρόεδρος της Παναχαϊκής, ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας, έπλεξε το εγκώμιο του Μάκη και του Σταύρου Ψωμιάδη, ενώ κατηγόρησε τους Τεροβίτσα, Πιλάβιο, Σιδηρόπουλο και Τσινιάρη.
Συγκεκριμένα είπε για τον κατηγορούμενο: “Είναι παιδικός μου φίλος, τον ήξερα από μικρό παιδί. Είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου, αλλά από ένα σημείο και μετά δεν ξέρω τη διαδρομή του. Ξέρω μόνο ότι έχει εξαιρετική οικογένεια, ότι είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων και ότι έχει στενή σχέση με την εκκλησία. Είναι ένας άνθρωπος που ποτέ δεν θα μπορούσες να δεχτείς πως στήνει παιχνίδια”.
Για τον γιό του Σταύρο σχολίασε: “Για το Σταύρο Ψωμιάδη δεν ξέρω πολλά πράγματα, μόνο ότι είναι ένα καλοβαλμένο παιδί. Θα ήταν έκπληξη για μένα αν μάθαινα πως έχει συμμετοχή στους στημένους αγώνες”.

Γενικά για το ελληνικό προδόσφαιρο υποστήριξε: “Αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο πιθανώς δεν συμβαίνουν πουθενά. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει εγκληματική οργάνωση που υφίσταται ακόμη. Μην περιμένετε να σας πουν κάτι το 90% των μαρτύρων γιατί εμπλέκονται. Ήταν πρωταγωνιστές και θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι”.
Μάλιστα τόνισε οι Τεροβίτσας και Πιλάβιος έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι εξηγώντας: “Από τη στιγμή που μπήκε το νόμιμο και παράνομο στοίχημα στο ποδόσφαιρο εισήλθαν στο χώρο πολλοί κακοποιοί. Υπάρχει ατελείωτο χρήμα. Γίνονται εκβιασμοί απειλές και ακραίες παρανομίες. Ο Μπέος και ο Τσακογιάννης είχαν διαμορφώσει μια κατάσταση και ο Πιλάβιος δεν κατάλαβε πού μπήκε. Για την ακρίβεια ο Πιλάβιος ήταν το... σφαχτό”!
Ρωτήθηκε επίσης για τον Γιάννη Παπακώστα απαντώντας: “Είναι δημιούργημά μου. Καλός οικογενειάρχης και πρωτοπόρος στο επάγγελμα. Είχαμε άριστη συνεργασία, δεν ξέρω για ποιο λόγο παραιτήθηκε. Προφανώς τον απείλησαν. Τον έφερα πέρυσι στην Παναχαϊκή, αλλά ήταν διαφορετικός άνθρωπος”.
Τέλος, για τον διαιτητή Σιδηρόπουλο είπε: “Είναι από τους πιο βρώμικους διαιτητές και αγαπημένο παιδί όσων ελέγχουν τον χώρο. Είναι έτοιμος να κάνει το οποιοδήποτε έγκλημα. Το ίδιο και ο Τσινιάρης”!

Το ότι ο κυρ Αλέξης ορκίστηκε να πει - την - αλήθεια - και - μόνο - την - αλήθεια εξηγεί το γιατί την είπε: εξαίρετος οικογενειάρχης, άριστος επιχειρηματίας, άνθρωπος της εκκλησίας ο κυρ Μάκης, πράγματα πέρα για πέρα αληθινά... Και τα υπόλοιπα που είπε ο κυρ Αλέξης μπορεί να είναι εξίσου αληθινά... Όμως δεν αφορούσαν τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους και, κατά συνέπεια, το δικαστήριο ήταν απόλυτα αναρμόδιο να ασχοληθεί· κάτι που σαν έμπειρος δικηγόρος ο πρόεδρος της Παναχαϊκής το ήξερε...

Ένας ακόμα μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο Σοφοκλής Πιλάβιος, άλλος καλοσπουδαγμένος δικηγόρος αυτός, και ποδοσφαιράνθρωπος ως το κόκκαλο. Ανάμεσα στις υπόλοιπες υψηλές καρέκλες στις οποίες έχει κάτσει, ο κυρ Σοφοκλής υπήρξε και πρόεδρος της ε.π.ο. (ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία) απ’ το 2009 ως το 2012. Ε, αν ούτε αυτός είχε δει τίποτα επιλήψιμο, τότε...
Τον κυρ Σοφοκλή τον είχε προσβάλει την προηγούμενη ημέρα ο κυρ Αλέξης, λέγοντάς τον “σφακτό”. Να, λοιπόν, ένα μικρό αλλά ενδεικτικό τμήμα της κατάθεσής του (ρεπορτάζ του sport24, 2/10/2013) - ο τονισμός δικός μας:

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος ξεκίνησε λέγοντας ότι θέλει τα πρακτικά της δικής της χθεσινής κατάθεσης του Αλέξη Κούγια για να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.
Είπε ακόμη ότι όλη η ιστορία με τα στημένα ξεκίνησε μετά από τη συνέντευξη του επικεφαλής του πειθαρχικού οργάνου της UEFΑ, Λιμάχερ, σε ελληνικό μέσο και συνέχισε λέγοντας:
"Μετά από αυτό ζήτησα από την UEFA να μας στέλνει ότι στοιχεία έχει και αυτοί άρχισαν να μας στέλνουν. Δεν μπορούσαμε να τα πάμε τα στοιχεία στα πειθαρχικά μας όργανα γιατί δεν είχαμε τον μηχανισμό και τα στέλναμε στον εισαγγελέα".
Αναφερόμενος στον Μάκη Ψωμιάδη, τόνισε: "Για τον Μάκη Ψωμιάδη δεν έχω άποψη. Άλλοι παράγοντες έχουν συμπάθειες, άλλοι αντιπάθειες".
...
Για τον Γιάννη Παπακώστα είπε: "Με εξέπληξε η εμπλοκή Παπακώστα. Τον σέβομαι και σαν προπονητή και σκεφτόμασταν μάλιστα να του δώσουμε μια από τις εθνικές ομάδες".
Περί των απειλών, τόνισε: "Το καλοκαίρι του 2011 με παίρνει ένας δημοσιογράφος και μου λέει μη γυρίσεις πίσω, θέλουν να σε σκοτώσουν. Αυτό είχε σχέση με τις αδειοδοτήσεις των ομάδων. Και εκείνη η απειλή ήταν από μια συγκεκριμένη ομάδα".
Στη συνέχεια είπε: "Στο γήπεδο του Ηρακλή, μου έγραφαν πανό 'να πάθουν καρκίνο τα παιδιά σου'. Εγώ προσπάθησα να προσφέρω. Έκανα 100 λάθη, αλλά έκανα και 100 σωστά.
Για τους κατηγορούμενους δεν γνωρίζω τίποτα για κανέναν. Ούτε για εγκληματικές οργανώσεις. Δεν έχω παίξει στοίχημα ποτέ μου. Υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα από πριν γίνω πρόεδρος στην ΕΠΟ, αλλά δεν είχα αντιληφθεί τι συνέβαινε".

Στο σημείο εκείνο ο Μάκης Ψωμιάδης σηκώθηκε και ζήτησε να κάνει μια ερώτηση: "Είμαι 24 μήνες κρατούμενος και δεν ξέρω το γιατί. Περίμενα πότε θα έρθετε εδώ να καταθέσετε.
Το καλοκαίρι του 2011 με απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης αφαιρέθηκαν από την Καβάλα 8 βαθμοί και πάει η Καβάλα στην επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και υποβιβάζεται στα ερασιτεχνικά.
Μετά από έναν χρόνο έρχεστε εσείς και την επαναφέρετε στο επαγγελματικό πρωτάθλημα και βγαίνετε και δηλώνετε ότι εκείνη η απόφαση του υποβιβασμού πάρθηκε για πολιτικούς λόγους.
Είστε κρυστάλλινος και το ξέρω. Πείτε εδώ στο δικαστήριο τι εννοούσατε για τους πολιτικούς λόγους. Διότι αν υποβιβάστηκε η Καβάλα για πολιτικούς λόγους, άρα είμαι κι εγώ εδώ για πολιτικούς λόγους".
Ο Σοφοκλής Πιλάβιος του απάντησε: "Το καταστατικό της Super League έλεγε πως χρειάζεται πιστοποιητικό από την ΕΕΑ για να παίξεις στο πρωτάθλημα.
Η Πολιτεία δεν έδωσε και έτσι υποβιβάστηκε η Καβάλα. Αυτό δεν είναι σωστό και γι αυτό αλλάξαμε το καταστατικό. Και έτσι μπορέσαμε να αποκαταστήσουμε την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου. Τα περί πολιτικών λόγων δεν θυμάμαι να τα έχω πει".

Ο Ψωμιάδης ξανασηκώνεται και του λέει: "Εσείς με ξέρετε καλά. Είμαι κανένας γκάνγκστερ του ελληνικού ποδοσφαίρου; Με θεωρείτε τίμιο παράγοντα;".
Πιλάβιος: "Εγώ από εσάς δεν έχω δεχτεί καμία απειλή και καμία πίεση".
Ψωμιάδης: "Σας ρωτάω γιατί μετά το Καβάλα-Αστέρας Τρίπολης, με πήρατε τηλέφωνο και μου είπατε, είστε πολύ τίμιοι. Όλος ο κόσμος βοούσε ότι θα χάσετε".
Πιλάβιος: "Ναι πράγματι, το έχω πει αυτό".
...

Κρυστάλλινος ο ένας (εκ βοημίας κι αυτός), τίμιος ο άλλος - φωτιά και λαύρα και ο συγκεκριμένος μάρτυρας κατηγορίας...
Ο Πατέρας, μάρτυρας κατηγορίας κι αυτός, ήταν καταπέλτης:

Στα σημαντικότερα σημεία της κατάθεσης του, ο Νικόλας Πατέρας τόνισε:
“Ο Ψωμιάδης με πληροφορούσε για το τι γινόταν στην πιάτσα. Απ' ότι ξέρω, ο Μάκης Ψωμιάδης δεν απείλησε κανέναν στο χώρο του ποδοσφαίρου. Είναι από τους λίγους που τα δύο χρόνια που ήμουν στο ποδόσφαιρο, δεν μου μίλησε ποτέ για στημένα ή για το στοίχημα. Επίσης δεν έχω κανένα στοιχείο ότι έχει αναμιχθεί σε δωροδοκία”.
Για το γιο του Μάκη Ψωμιάδη, Σταύρο είπε: “Ο Σταύρος είναι καλό παιδάκι...”
Ο Γιάννης Καϋμενάκης (συνιδιοκτήτης του Αστέρα Τρίπολης) και ο Δημήτρης Κύρκος, μάρτυρες κατηγορίας κι αυτοί, ήταν φειδωλοί - στους επαίνους προς τους κατηγορούμενους:
Πρώτος κατέθεσε ο Γιάννης Καϋμενάκης, ο οποίος υποστήριξε:
“Για τα στημένα παιχνίδια ξέρω μόνο αυτά που ακούγονται. Τον Ψωμιάδη τον έχω δει τρεις φορές. Δεν είχαμε ιδιαίτερες σχέσεις. Στην Ελλάδα είμαι δυο τρεις μήνες τον χρόνο. Εμένα δεν με έχει πλησιάσει ποτέ άνθρωπος για να στηθεί παιχνίδι. Αυτά που ξέρω είναι ό,τι διαβάζω και ό,τι βλέπω σε τηλεοπτικές εκπομπές. Η UEFA έχει στείλει και για δικό μου ματς φάκελο. Για το Αστέρας-Πανθρακικός 3-1. Ήταν ένα φυσιολογικό παιχνίδι. Για τα άλλα ύποπτα ματς δεν ξέρω κάτι.
...
- Ποια είναι η άποψή σας για τον Γιάννη Παπακώστα;
"Έχω την καλύτερη άποψη. Δεν τον έχω ικανό για τέτοια πράγματα".
- Ποια είναι η άποψή σας για τον Γιώργο Χριστοβασίλη;
"Είναι ένας ευγενέστατος άνθρωπος όποτε τον συναντώ. Ξέρω ότι δεν ζει από το ποδόσφαιρο. Μέχρι εκεί".
...

Ο Δημήτρης Κύρκος, πρώην διαιτητής κατέθεσε στη συνέχεια και υποστήριξε: "Δεν γνωρίζω κάτι για στημένους αγώνες".
Τον Μάκη Ψωμιάδη τον γνωρίζετε;
“Έχω σφυρίξει ένα ματς Καβάλα-Άρης. Ήταν κύριος απέναντί μου. Δεν υπέπεσε κάτι στην αντίληψή μου. Ακόμη και με συναδέλφους μου που έχω συζητήσει επανειλημμένα κανείς ποτέ δεν είχε παράπονο από τον Ψωμιάδη".

Όχι απλά καταπέλτης, αλλά πολυ-καταπέλτης ήταν, σαν μάρτυρας κατηγορίας, και ο γνωστός δημοσιογράφος (των αποκαλύψεων...) Κώστας Βαξεβάνης. Ο κυρ Κώστας ήθελε να πει όλη την αλήθεια για τον κυρ Μάκη, ξεχνώντας ότι στα δικαστήρια δικάζονται κατηγορούμενοι για συγκεκριμένα αδικήματα και όχι για οτιδήποτε. Οπότε ο κυρ Κώστας, μιλώντας για άλλα, ήταν μόνιμα off side - για να το πούμε ποδοσφαιρικά. Το ρεπορτάζ της 11 Οκτώβρη ήταν φτωχό σε αποκαλύψεις επ’ αυτού:

Εν μέσω έντασης, το δικαστήριο ζήτησε από τον Κώστα Βαξεβάνη να αναφερθεί αποκλειστικά σε ό,τι ξέρει για την υπόθεση με τα “στημένα” παιχνίδια και απάντησε: “Δεν ξέρω με ποιον τρόπο στήνονται τα παιχνίδια. Ισχύει ό,τι σας έχω πει”.

Θα κάναμε την ρητορική ερώτηση: αν είσασταν δικαστές και είχατε τόσο επιβαρυντικές καταθέσεις για τους κατηγορούμενους τι θα κάνατε; - αλλά δεν θα την κάνουμε. Επειδή δεν είστε δικαστές, και επειδή δεν υπήρξε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο στο ακροατήριο.
Αλλά σίγουρα, “αν είσασταν δικαστές” σ’ αυτήν την όμορφη και γεμάτη αγάπη για το ποδόσφαιρο δίκη, θα νοιώθατε ανακούφιση εάν αποσύρονταν οι 17 (απ’ τους 19 συνολικά) μάρτυρες υπεράσπισης, σαν αχρείαστοι. Γιατί να υπάρχει χρονοτριβή; Για να πουν όλοι την ίδια αλήθεια, ότι “στημένα δεν υπάρχουν”, ότι ο κυρ Μάκης είναι οικογενειάρχης, επιχειρηματίας και θεοσεβούμενος, και “δεν ξέρουν τίποτα άλλο”;

Αν και το περιμένετε, δεν θα ρισκάρουμε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της δίκης. Μοιάζει με ντέρμπι. Τα ενδεχόμενα για τον κυρ Μάκη κινούνται μεταξύ καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη, και της πανηγυρικής αθώωσης λόγω αμφιβολιών - αλλά δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά. Άμα σας συγκινούν οι εκπλήξεις, παίξτε τα λεφτά σας στάνταρ 2: ισόβια...
Δεν θα το βάζαμε το χέρι μας στη φωτιά ούτε καν ενθυμούμενοι ότι εκτός από επιχειρηματίας, οικογενειάρχης και θεοσεβούμενος ο κυρ Μάκης έχει υπάρξει και αεκτζής - του ίδιου ποδοσφαιρικού πνεύματος με τον επανακάμψαντα κυρ Δημήτρη (Μελισσανίδη). Αν πάντως, με το καλό, βγει ο κυρ Μάκης απ’ την φυλακή, και σαν πρώην (έστω άδικα) φυλακόβιος δυσκολευτεί να βρει μια δουλειά να ζήσει τα παιδιά του, θυμίζουμε την λεζάντα μιας φωτογραφίας του στο Sarajevo νο 74 (Ιούνιος 2013):

... Άρχισε την καριέρα του σαν “παπαδοπαίδι”. Σίγουρα δεν μπορεί να βρει τώρα μια δουλίτσα στην “αγιαΣοφιά” Ν. Φιλαδέλφειας;

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

1 - Είναι λογικό να αργεί η δίκη, αφού η έρευνα γίνεται “σε βάθος”. Σε “μεγάλο βάθος”. Και επειδή το ελληνικό κράτος είναι μπατιράκι, δεν έχει πολλά εργαλεία, οπότε το σκάψιμο γίνεται με κασμάδες και φτυάρια.
[ επιστροφή ]
 
       

Sarajevo