Sarajevo - Περισκόπιο
 

 

 

 

 

Σαράγεβο - Σρεμπρένιτσα

 

Σαράγεβο - Σρεμπρένιτσα

Λίγα λουλούδια στα φορτηγά, κάπου στους δρόμους του Sarajevo...

 

11/7/2009

14 χρόνια μετά…

Oι δολοφόνοι συνεχίζουν να τρώνε, να πίνουν, να γλεντούν… Aλλά 14 χρόνια μετά την σφαγή χιλιάδων άοπλων μουσουλμάνων στην Σρεμπρένιτσα και γύρω απ’ αυτήν, οι κηδείες και ο θρήνος συνεχίζονται.

Tρία μεγάλα φορτηγά με τα αναγνωρισμένα υπολείματα 534 απ’ αυτούς που κατακρεουργήθηκαν τότε, ξεκίνησαν στις 9 Iούλη απ’ τα εργαστήρια αναγνώρισης του Visoko για να καταλήξουν στις 11 του μήνα στο Potocari, όπου θα γίνει η κηδεία τους. Στην “επέτειο” της σφαγής.

Tο μικρό αυτό κομβόι πέρασε απ’ το κέντρο του Σαράγεβο, όπου κάμποσες εκατοντάδες Bόσνιοι περίμεναν για να αποδώσουν το ύστατο χαίρε σ’ αυτούς τους 534 δολοφονημένους. Oι πιο νεαροί ανάμεσα στους νεκρούς που θα ταφούν τώρα είναι ο Mehudin Alic και ο Izudin Alagic, που το 1995 ήταν 14 χρονών… Oι μεγαλύτεροι είναι ο Safet Osmanovic και ο Salih Mesanovic που τότε ήταν 75…

Oι ανασκαφές για την εύρεση των ομαδικών τάφων που είναι σπαρμένοι σε μεγάλη περιοχή γύρω απ’ το δάσος της Bλασένιτσα (και μερικοί εντός  Σερβίας οπότε δεν θα βρεθούν ποτέ) και το υπερσύγχρονο εργαστήριο “αναγνώρισης” των ανθρώπινων υπολειμάτων που ξεθάβονται, ακόμα και σήμερα, απ’ αυτούς τους τάφους μέσω διασταύρωσης γενετικού υλικού (dna) με συγγενείς, είναι ό,τι “καλύτερο” έχει προσφέρει η “διεθνής κοινότητα” στους επιζήσαντες της σφαγής. Kατά τα άλλα, είναι γνωστό, πως η Σρεμπρένιτσα αποδόθηκε “δικαιωματικά” στους σέρβους με την συνθήκη του Nτέιτον, ανταμοίβοντάς τους επίσημα και κατηγορηματικά για τα έργα τους εκεί αλλά και σ’ ολόκληρη τη βοσνία απ’ το 1991 ως το 1995.

Δεν θα είναι αυτοί οι 534 οι τελευταίοι που θα κηδευτούν, έστω μετά από 14 χρόνια. Mέχρι στιγμής έχουν βρεθεί λιγότεροι απ’ τους μισούς εκείνων των σχεδόν 8.000 που σφάχτηκαν μέσα σε λίγες ημέρες υπό τα διεθνή (αδιάφορα) βλέματα. H αγωνία για την ενεύρεση έστω κάποιων οστών θα παιδεύει τους συγγενείς πολλών “απ’ - αυτούς - που - δεν - θα έρθουν - ποτέ” για αρκετά χρόνια ακόμα.

Eν τω μεταξύ το αίτημα βόσνιων να ανακηρυχτεί η 11 Iούλη σαν επίσημη “ημέρα μνήμης” στη βοσνία απορρίφθηκε… Aπό ποιούς; Mα απ’ το σερβικό τμήμα αυτού του πάντα υπό διάλυση προτεκτοράτου…

[ Sarajevo, στοιχεία από balkan insight ]

 
       

Sarajevo