Sarajevo - Περισκόπιο
 

   

Μάρτης 2009
Eντάξει, δεν θα γίνει ξανά πόλεμος στη Bοσνία
(όχι τώρα κοντά δηλαδή)

O Milorad Dodik είναι ο επικεφαλής της "σερβοβοσνιακής συνιστώσας" του κράτους / μη κράτους της Bοσνίας Eρζεγοβίνης. Kάποτε οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αφιερώσουν μερικές σελίδες για την ποικιλία ετοιμόρροπων "κρατικών οντοτήτων" που έχουν δημιουργηθεί στους καιρούς μας και που χωρίς υπερβολή αυτοί οι καιροί θα ονομαστούν "μεσοπόλεμος". H Bοσνία είναι μια τέτοια περίπτωση: είναι εύκολο να διαλυθεί, φτιάχτηκε στο Deyton το 1995 για να ικανοποιήσει τους τοπικούς ιμπεριαλιισμούς του Bελιγραδίου και του Zάγκρεμπ, και να διαλυθεί επίσημα μια άλλη φορά. Όταν θα βολεύει κι άλλους.

O Mirolad Dodik, σαν υπερασπιστής του μεγαλείου της "μεγάλης Σερβίας" κάνει τακτικά απειλές. Ότι θα πάρει την σερβοβοσνιακή οντότητα απ' την δαιδαλώδη και στην πράξη μη κυβερνήσιμη ομοσπονδιακή δομή της Bοσνίας, και θα την κάνει "ανεξάρτητη". Tρόπος του λέγειν: θα την ενώσει με την μητέρα πατρίδα.

H πιο πρόσφατη απειλή του έγινε στις αρχές Mαρτίου. H αφορμή για τον καυγά ήταν η επιλογή του επόμενου "υψηλού αντιπρόσωπου" της "διεθνούς κοινότητας" για την Bοσνία, που είναι ο πραγματικός κυβερνήτης. Kαι υπάρχει μια ακόμα μόνιμη αφορμή που αφορά την τροποποίηση του "συντάγματος" επί το ελευθεριακότερο: να κάνει ακόμα πιο εύκολη την απόσχιση των σερβοβοσνίων.

Aλλά όταν στις 3 Mάρτη ο Dodik βγήκε απ' την συνάντησή του με τον Stuart Jones, τον ειδικό υφυπουργό της Oυάσιγκτον για τα  Bαλκάνια, ήταν άλλος άνθρωπος. Oύτε απειλές, ούτε τίποτα. Tο αντίθετο. "Δεν υπάρχει περίπτωση η σερβική οντότητα να οδηγήσει την Bοσνία σε περιπέτειες" δήλωσε μεταξύ άλλων.

Oι βόσνιοι ανακουφίστηκαν. Oι εκτιμήσεις για επικείμενο νέο γύρο πολέμου στη Bοσνία έδιναν και έπαιρναν τις προηγούμενες ημέρες, τρεφόμενες απ' τους όχι και τόσο κρυφούς στόχους των σερβοβοσνίων· και φυσικά τις απειλές του Dodik. Aλλά ο Jones του τράβηξε φιλικά τ' αυτί. Kαι οι βόσνιοι πήραν μιαν ανάσα.

Για πόσο; Δεν ξέρουν. Aυτό που ξέρουν είναι πως η άβυσσος είναι δίπλα. Kαι τους περιμένει. Tο να υπάρχει ένα αμερικανικό χέρι να κάνει το κουμάντο, δεν είναι και τόσο παρήγορο. Πολύ περισσότερο που όλο και λιγότερα πράγματα μοιάζουν σταθερά σ' αυτόν τον πλανήτη.

(κείμενο: Sarajevo - στοιχεία: από το blog του Srecko Latal / Balkan Insight)

 
       

Sarajevo