Sarajevo - Περισκόπιο
 

   

30/1/2009
Μάρτυρας καταθέτει ότι οι βόσνιοι δολοφονούνταν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος

Πρώην αξιωματικός της αστυνομίας καταθέτει ότι μάζευε τα πτώματα δολοφονημένων πολιτών από τους δρόμους βοσνιακής πόλης το 1992.
Ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας κατέθεσε αυτή την εβδομάδα στη δίκη του Βόισλαβ Σέσελι ότι δεκάδες βόσνιοι δολοφονήθηκαν στην πόλη της Μπιλεγίνα πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.
Ο μάρτυρας, που εργαζόταν στην Μπιλεγίνα εκείνη την περίοδο, είπε ότι ο τοπικός αρχηγός του σερβικού ριζοσπαστικού κόμματος του Σέσελι, είχε τον έλεγχο της πόλης την εποχή που έγιναν οι θηριωδίες

[...]

Σύμφωνα με τους κατηγόρους, ο Σέσελι συμμετείχε σε σχέδια για την κατάληψη πόλεων και χωριών και την εκδίωξη του μη σέρβικου πληθυσμού από διάφορες περιοχές της Βοσνίας, της Μπιλεγίνα περιλαμβανομένης.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι τον κάλεσαν στην Μπιλεγίνα για να βοηθήσει στην αποτροπή των εντάσεων ανάμεσα σε σέρβους και μουσουλμάνους.
Ταξιδεύοντας για την πόλη, την 1η Απρίλη, αυτόν και την ομάδα του τους σταμάτησαν σε 17 περίπου οδοφράγματα ελεγχόμενα από σέρβους.
Οι άντρες του τελευταίου σημείου ελέγχου, μόλις πριν την Μπιλεγίνα ήταν έφεδροι του γιουγκοσλαβικού στρατού - τον έλεγχο του οποίου είχε το Βελιγράδι - καθώς και πολίτες της Μπιλεγίνα.

«Όταν μπήκαμε στην πόλη, παρατήρησα ότι ήταν γεμάτη στρατιώτες και άντρες διαφόρων παραστρατιωτικών ομάδων που φορούσαν κάθε είδους στολής κι απ' τα σημάδια στους δρόμους ήταν σίγουρο ότι είχαν γίνει μάχες» είπε ο μάρτυρας.
«Πολύ αργότερα όμως συνειδητοποίησα τι ακριβώς είχε συμβεί».
Είπε ότι υποχρεώθηκε να υπογράψει δήλωση πίστης στις σερβικές αρχές που είχαν τον έλεγχο της Μπιλεγίνα.
Την επόμενη μέρα τον διέταξαν να συμμετάσχει στη περισυλλογή των πτωμάτων που σάπιζαν στους δρόμους.
Ενώ το έκανε, επανειλημμένα τον σταμάτησαν και του έκαναν έλεγχο ένοπλοι, ανάμεσά τους παραστρατιωτικοί του σέρβου οπλαρχηγού Αρκάν, του Βλαχόγεβιτς (του τοπικού αρχηγού του «σερβικού ριζοσπαστικού κόμματος») όπως επίσης και έφεδροι του γιουγκοσλαβικού στρατού.

Στην ερώτηση τι του είπαν για τα πτώματα απάντησε ότι «έλεγαν ότι αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας του πολέμου, αλλά δεν είχε ξεκινήσει κανένας πόλεμος ακόμη».
Είπε ακόμη ότι θυμάται να έχει περισυλλέξει τουλάχιστον 48 πτώματα, προσθέτοντας ότι οι νεκροί ήταν περισσότεροι, αφού πολλούς νεκρούς είχαν μαζέψει οι οικογένειές τους.
Σε ερώτηση που του έγινε, ο μάρτυρας απάντησε ότι κανένας εμφύλιος ή εσωτερική διαμάχη δεν είχε ξεκινήσει εκείνη την εποχή.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι άκουσε τον ίδιο τον Βλαχόγεβιτς να συστήνεται ως ο τοπικός αρχηγός του «σερβικού ριζοσπαστικού κόμματος» και επιβεβαίωσε ότι είχε τον πλήρη έλεγχο στην Μπιλεγίνα.

Κατά τη διάρκεια της κατ' αντιπαράσταση εξέτασης, ο Σέσελι υποστήριξε ότι κανένα έγκλημα δεν διέπραξε ο Βλαχόγεβιτς στην πρώην Γιουγκοσλαβία κι ότι αντίθετα ο μάρτυρας είναι αναμεμειγμένος σε εγκληματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.
«Έχει την πλήρη υποστήριξή μου» είπε ο Σέσελι για τον Βλαχόγεβιτς. Ενώ ο Σέσελι έχει παραδεχτεί ότι δολοφονήθηκαν βόσνιοι στην Μπιλεγίνα, υποστήριξε ότι αυτό συνέβη αργότερα κι ότι η παραστρατιωτική μονάδα του Βλαχόγεβιτς δεν έχει καμία ανάμειξη.

Η δίκη συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα.

(πηγή: Institute for War & Peace Reporting, Tribunal Update No. 586)

 
       

Sarajevo