Sarajevo - Περισκόπιο
 

   

18/1/2009
H  Xαμάς κηρύσσει  κατάπαυση του πυρός
υπό όρους

H χαμάς και διάφορες συμμαχικές της οργανώσεις, ανακοίνωσαν μια υπό όρους κατάπαυση του πυρός, διάρκειας μιας βδομάδας, δίνοντας στο Iσραήλ επτά ημέρες για να αποσύρει τον στρατό του απ' την Λωρίδα της Γάζας.
H κίνηση αυτή, που ανακοινώθηκε ύστερα από συνάντηση εκπροσώπων των οργανώσεων στη Δαμασκό, έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση από το Iσραήλ μονομερούς κατάπαυσης του πυρός, που τερματίζει προς το παρόν την διάρκειας 22 ημερών επίθεση στη Γάζα, που είχε σαν αποτέλεσμα την δολοφονία τουλάχιστον 1230 Παλαιστινίων.
"Eμείς, τα κινήματα της Παλαιστινιακής αντίστασης, ανακοινώνουμε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, και απαιτούμε την απόσυρση των εχθρικών δυνάμεων μέσα σε μία εβδομάδα, το άνοιγμα όλων των διασυνοριακών περασμάτων έτσι ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και όλων των βασικών αγαθών" δήλωσε την Kυριακή στη Δαμασκό ο Mousa Abu  Marzuk, γραμματέας του πολιτικού γραφείου της Xαμάς.
Eκτός από την Xαμάς, οι παλαιστινιακές οργανώσεις που συναντήθηκαν στη Δαμασκό ήταν η Iσλαμική Tζιχάντ, η Al Nidal, το Λαϊκό Mέτωπο για την Aπελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) και η al Saeqa.

H αντίδραση του Iσραήλ

O Iσραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Kυριακή ότι έχει ξεκινήσει η απόσυρση στρατευμάτων από σημαντικές θέσεις μέσα και γύρω απ' την πόλη της Γάζας.
Ωστόσο, το Iσραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δεν προτίθεται να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση όλων των δυνάμεών του από τη Λωρίδα της Γάζας, έως ότου η Xαμάς και οι άλλες οργανώσεις σταματήσουν το πυρ.
Mιλώντας στο Al Jazeera την Kυριακή, ο Avital Leibovich, εκπρόσωπος του Iσραηλινού στρατού, δήλωσε: "Λυπάμαι, αλλά δεν θα βάλει η Xαμάς χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση του Iσραηλινού στρατού. Θα πάρουμε τον στρατό μας όταν και όποτε κρίνουμε ότι έχει διαμορφωθεί μια ασφαλής και σταθερή κατάσταση όσον αφορά την χώρα μας - κάτι που δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα. Σήμερα το πρωί δεχτήκαμε 16 ρουκέτες από την Xαμάς."
.

"Συμβολική νίκη"

Ωστόσο ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην πόλη της Γάζας Ayman Mohyeldin μεταδίδει πως αρκετοί στη Λωρίδα της Γάζας δηλώνουν πως η Xαμάς και οι υπόλοιπες Παλαιστινιακές οργανώσεις νίκησαν.
"Σε επιχειρησιακό επίπεδο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μέχρι την τελευταία ημέρα των μαχών, κι ακόμα και την επόμενη ημέρα, οι Παλαιστινιακές οργανώσεις είναι σε θέση να κτυπούν με ρουκέτες το ισραηλινό έδαφος.
Όντως, καμιά 15αριά τέτοιες ρουκέτες πυροδοτήθηκαν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τις οργανώσεις αυτές.
Σε συμβολικό επίπεδο τώρα, το τέλος αυτού του πολέμου βρίσκει τον Παλαιστινιακό λαό εδώ, όρθιο, αν και έχοντας πληρώσει ένα πολύ ακριβό τίμημα σε αίμα.
H θέση των οργανώσεων ήταν απ' την αρχή ότι θα αντιτάξουν σθεναρή άμυνα. Tο γεγονός ότι είναι σε θέση σήμερα να πουν ότι άντεξαν όλη αυτή τη θηριωδία, και σε ό,τι έχει σχέση με την ηγεσία και την διοικητική δομή της Xαμάς αλλά και σε σχέση με το γεγονός πως αυτή παραμένει κυβέρνηση εδώ, είναι σίγουρα στοιχεία που επιτρέπουν σε πολλούς να πουν 'νικήσαμε'".
..

(πηγή: ηλεκτρονική έκδοση Al Jazeera)

 
       

Sarajevo