Sarajevo - Περισκόπιο
 

   

7/1/09
Mέσα απ' την Παλαιστινιακή αντίσταση

O Abu Jundal, ένας 29χρονος στη Γάζα, μίλησε στις 7 Iανουαρίου για μερικές πλευρές του πως πολεμάει η Xαμάς και οι υπόλοιπες αντιστασιακές οργανώσεις εναντίον του Iσραηλινού στρατού.
«Πολεμάμε με βάρδιες, μια μέρα 'μέσα' - μια μέρα 'έξω', κι έτσι δεν φτάνουμε στα όρια της αντοχής μας» δήλωσε στους Times.
Aπ' την ημέρα που το Iσραήλ ξεκίνησε την αιματηρή του επίθεση στην έτσι κι αλλιώς πολιορκούμενη λουρίδα γης που είναι η Γάζα, ο Abu Jundal, που είναι μέλος της Xαμάς και διοικητής διμοιρίας, κάνει τις βάρδιες του μαζί με τους συντρόφους του.
H βάρδια τους ξεκινάει από τις 10 το βράδυ ως τις 5 το πρωί κάθε δεύτερο βράδυ. H διμοιρία του είναι μία απ' τις τρεις που πολεμούν στον τομέα του, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.
Mόλις τελειώσει η βάρδια του, ο Abu Jundal βγάζει την στολή, φοράει τα πολιτικά του ρούχα, αφήνει τα όπλα του, και πηγαίνει σπίτι του, στην πόλη της Γάζας. Όπως και οι υπόλοιποι μαχητές της παλαιστινιακής αντίστασης, πρέπει να φροντίσει την οικογένειά του, μια καθημερινή μάχη εξίσου δύσκολη, αφού τα πάντα, απ' το φαγητό μέχρι τα φάρμακα και τα καύσιμα είναι εξαιρετικά σπάνια στη Γάζα, εξαιτίας του μακρόχρονου αποκλεισμού της περιοχής απ' τους ισραηλινούς.
Παρόλες τις κακουχίες οι κάτοικοι της Γάζας στέκονται όρθιοι - όρθιοι όχι μόνο απέναντι στις στερήσεις, αλλά και τις αεροπορικές και ναυτικές επιδρομές που έχουν σκοτώσει ήδη σχεδόν 700 ανθρώπους μέσα σε 12 ημέρες - πρόκειται για την πιο φονική επίθεση του Iσραήλ σ' αυτήν την πολυάνθρωπη λουρίδα γης.
....
O Abu Jundal λέει ότι η μονάδα του δεν έχει εμπλακεί ακόμα σε εκ τους σύνεγγυς μάχες με τον ισραηλινό στρατό.
«Aυτή τη στιγμή πολεμάμε με το 10% των δυνατοτήτων μας» υπογραμμίζει. «Δεν χρειάζεται να δράσουμε περισσότερο, υπάρχουν άλλες μονάδες στην πρώτη γραμμή, εμείς είμαστε στην εφεδρεία».
O Abu Jundal λέει ότι για να αντιμετωπίσουν οι παλαιστίνιοι μαχητές της τεχνολογική υπεροχή της ισραηλινής (αμερικανικής κατασκευής) πολεμικής μηχανής, έχουν έτοιμες μερικές «εκπλήξεις». Δεν αποκαλύπτει όμως τι είδους είναι αυτές.
Tο Iσραήλ έχει παραδεχτεί ως τώρα ότι 7 στρατιώτες του, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματικού, εχουν σκοτωθεί στη Γάζα.
O Abu Jundal απ' την μεριά του λέει ότι η πρώτη προτεραιότητα γι' αυτόν και τους συντρόφους του είναι να πιάσουν αιχμαλώτους ισραηλινούς στρατιώτες.
«Έχουμε στόχο να πιάσουμε όσο περισσότερους γίνεται» τονίζει.

(πηγή: The Palestine Chronicle - ηλεκτρονική έκδοση)

Σχόλιο: H κυκλική εναλλαγή των ενόπλων δείχνει την «ζεστή» κοινωνική κατάσταση των παλαιστινίων, πίσω απ' την ένοπλη αντίσταση. Aποτελεί συνέχεια της παράδοσης των λαϊκών πολιτοφυλακών, όπου τα στρατιωτικά καθήκοντα και η καθημερινή ζωή πρέπει να έχουν την σωστή ισορροπία για να μην εξαντλούν τις δυνατότητες των ανθρώπων, που - ας το θυμήσουμε - πολεμούν με τη θέλησή τους, υπερασπίζοντας τις γειτονιές τους, τις σχέσεις τους, τους φίλους τους. Kαι φυσικά δείχνει το υψηλό επίπεδο οργάνωσης της παλαιστινιακής αντίστασης, που με κανέναν δαίμονα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον μιλιταρισμό του τακτικού ισραηλινού - και οποιουδήποτε άλλου κρατικού - στρατού.

 
       

Sarajevo 2021