sarajevo

η εξάτμιση και οι ιδεολογικοί ρύποι

Η απάτη της volkswagen είναι γνωστή. Δεν μας ενδιαφέρουν σ’ αυτές εδώ τις σελίδες οι επιχειρηματικές κομπίνες, αλλά εκ των υστέρων θα χαρακτηρίζαμε τη συγκεκριμένη μάλλον παιδαριώδη. Κατ’ αρχήν η ύπαρξη αυτού του είδους λογισμικών είναι γνωστή εδώ και σχεδόν μια δεκαετία - χρησιμοποιείται στις εργοστασιακές δοκιμές. Πέρα απ’ αυτό, κάθε “μεγάλο όνομα” στον καπιταλισμό έχει κάποιους ανταγωνιστές, και οι ανταγωνιστές κάνουν τα πάντα για να εντοπίσουν τα καθαρά ή βρώμικα μυστικά του μεγάλου ονόματος. Η συγκεκριμένη απάτη έδινε στην volkswagen σημαντικό πλεονέκτημα στην αμερικανική αγορά· για πόσο καιρό οι δημιουργοί της ήλπιζαν ότι δεν θα εντοπιστεί; Στο κάτω κάτω είναι πολύ καλά ενημερωμένοι για τον λυσσασμένο εμπορικό ανταγωνισμό τους (και) με τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Θα μπορούσε, λοιπόν, να τους κατηγορήσει κανείς όχι γι’ αυτήν καθ’ εαυτήν την απάτη, αλλά για το γεγονός ότι ενώ είχαν συγκεκριμένα “σημάδια” ότι αυτή θα αποκαλυφθεί αργά ή γρήγορα, έκαναν το κορόιδο. (Εκτός εάν έχουν έτοιμο κάποιο σούπερ ηλεκτρικό και αεροπλανικό μοντέλο ι.χ., και ελπίζουν ότι θα ρεφάρουν γρήγορα.)
Αυτά για την απάτη. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Το 1998 η αμερικανική ford “πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη” για τον ίδιο λόγο. Χρησιμοποιούσε συσκευές που μείωναν τις εκπομπές καυσαερίων στα φορτηγά ecoline όταν γίνονταν τεστ· σε μεγάλες ταχύτητες όμως, η εκπομπή άλλαζε. Τότε η ford τιμωρήθηκε με ένα πολύ ήπιο πρόστιμο, της τάξης των 8 μυρίων δολαρίων.
Όμως κανείς δεν είπε ότι η απάτη της ford είναι ... απόδειξη της αδυναμίας των ηπα, πολιτικής, γεωπολιτικής, κλπ. Δεν ισχύει το ίδιο για την περίπτωση της volkswagen, ειδικά στα αμερικανοαγγλικά media (αλλά και τους οπουδήποτε “αντιγερμανούς”). Το παρακάτω απόσπασμα είναι απ’ τους new york times, και είναι ενδεικτικό μιας ενδοκαπιταλιστικής κλιμάκωσης, που ψάχνει να αξιοποιήσει τα πάντα:

...
Παρ’ όλη την περηφάνια των Γερμανών για την αποτελεσματικότητά τους, τα τρωτά σημεία εκτέθηκαν σε κοινή θέα όταν ένας εκ των δύο πιλότων της γερμανικής εταιρείας Germanwings, θυγατρικής της Lufthansa, έριξε το αεροπλάνο σε πλαγιά των γαλλικών Άλπεων, σκοτώνοντας 149 ανθρώπους. Η Lufthansa αρχικά αρνήθηκε κάθε ευθύνη. Γρήγορα όμως αποδείχθηκε όμως ότι ο μοιραίος πιλότος είχε πάρει άδεια, στη διάρκεια της εκπαίδευσής του, γιατί έπασχε από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Πρόσφατα, η προσφυγική κρίση αποκάλυψε άλλα τρωτά σημεία της Γερμανίας, η οποία αναγκάστηκε να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους, σπέρνοντας σύγχυση στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και ελεύθερης μετακίνησης.
Ίσως όμως το σκάνδαλο της volkswagen αποδειχθεί το πιο επιζήμιο απ’ όλα. Βραχυπρόθεσμα, υπονομεύει τις προσπάθειές της να βάλει υψηλά τον πήχυ για την μείωση των ρύπων στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Μακροπρόθεσμα, διαβρώνει την εμπιστοσύνη στη γερμανική καινοτομία κι η απώλεια της εμπιστοσύνης βρίσκεται στην πηγή πολλών οικονομικών προβλημάτων.

Βάζοντας ότι βρήκε πρόχειρο στο τσουβάλι (μαζί και τα απαραίτητα ψεμματάκια...) ο συντάκτης και η εφημερίδα του αναγγέλουν, περίπου, το τέλος του γερμανικού καπιταλισμού!!! Εξαιτίας της απάτης της volkswagen... Όταν, πριν χρόνια, η ιαπωνική toyota είχε αναγκαστεί να αποσύρει για επιδιόρθωση εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκινήτων της απ’ την αμερικανική αγορά, εξαιτίας προβλημάτων στο σύστημα φρένων, κανείς δεν ανήγγειλε το τέλος του ιαπωνικού καπιταλισμού, παρότι η toyota είναι μία απ’ τις ψηλές σημαίες του.
Φαίνεται, τελικά, ότι στην Ουάσιγκτον ανησυχούν σοβαρά για τον ανταγωνισμό σε βάρος τους, και όχι μόνο (ή κυρίως) στα αμάξια. Βλέπουν ό,τι χάνουν έδαφος. Και εκδηλώνουν τον εκνευρισμό τους για την αυξανόμενη αμφισβήτηση της ισχύος τους (και όχι μόνο απ’ την ευρώπη ή την γερμανία) με βλακώδεις ιδεολογικές εκστρατείες. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε να μείνουν εκεί, και να μην αρχίσει να τους τρώει το χέρι τους να πατήσουν κανά κουμπί.
(Εν τω μεταξύ ο αιώνιος πρωταθλητής - you know who - έχασε την ευκαιρία, στην έδρα του, να αναδείξει ένα ακόμα τρωτό σημείο των γερμανών. Αντίθετα, μπόρεσε να δείξει ένα σημαντικό τρωτό σημείο των άγγλων... Μέσα στο Λονδίνο!!!)

κορυφή