sarajevo

η γιαγιά έκανε το καθήκον της, αλλά η δημιουργική εκλογική στατιστική έκανε, επίσης, το δικό της

... Κάναμε στροφή 180 μοιρών... Αλλά η επιστροφή στα παλιά θα ήταν μια εύθραυστη οπισθοδρόμηση...
Ψηφοφόρος που εξηγεί σε ραδιοφωνική εκπομπή ακροατών γιατί ψήφισε συ.ριζ.α [1real fm, ανεμολόγιο, 23 Σεπτέμβρη 2015.]

...Οι άνθρωποι ψήφισαν για την αλλαγή, για αυτό που πίστευαν πως θα ήταν ένα καινούριο ξεκίνημα... Ψήφισαν για να δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα μια δεύτερη ευκαιρία,
κάτι που λέει πολλά για την κατάσταση της αντιπολίτευσης...
Λευτέρης Παυλής, επιχειρηματίας της high class εστίασης [2sofokleous10.gr, 22 Σεπτέμβρη 2015, Μαύρα σύννεφα (ξανά) μαζεύονται πάνω από την Ελλάδα. ]

... Να το πω απλά: οι γαλοπούλες αποφεύγουν να ψηφίσουν υπέρ της γιορτής των Χριστουγέννων...
Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην και νυν υπουργός οικονομικών [3Από άρθρο με τίτλο Πολιτική υπό Αντίξοες Συνθήκες, στην τοπική εφημερίδα των βορείων προαστίων “Αμαρυσία” - 19 Σεπτέμβρη 2015.]

Ο “λαός”, κάθε τέτοιος, όποτε καλείται στις κάλπες, ψηφίζει βέβαια για κυβέρνηση, και όχι υπέρ ή κατά κάποιας γιορτής. Απ’ αυτή την άποψη (υποθέτουμε ότι) υπάρχουν μετά τις 20 Σεπτέμβρη αντιτιθέμενες απόψεις για το αν ο ελληνικός λαός είναι εξυπνότερος ή όχι απ’ τις (κατά τον κυρ Ευκλείδη) γαλοπούλες. Ωστόσο, αν είναι να προσάψει κανείς οτιδήποτε σ’ αυτόν τον λαό (ή κάποια τμήματά του) καλύτερα να το κάνει άσχετα με τις εκλογές! Διαφορετικά η γνώμη του βρωμάει ιδιοτέλεια· κάτι αυθεντικά ελληνικό (μεταξύ άλλων).
Κάνουμε την υπόθεση ωστόσο ότι κάποιοι, ας πούμε στις κορυφές του βαθέος κράτους, σε σχέση με τα αποτελέσματα της κάλπης στις 20 Σεπτέμβρη, είχαν να φροντίσουν όχι μόνο το “ποιός θα κυβερνήσει” (δηλαδή: θα παραστήσει ότι κυβερνάει) αλλά και (ίσως κυρίως) το ποιός θα παριστάνει την αντιπολίτευση - κάτι που, παράδοξο ή όχι, δεν αφορά τις επιλογές του λαού, καθότι σαν κοινοβουλευτική “αντιπολίτευση” θεωρείται εκείνος που απλά έρχεται δεύτερος σ’ έναν αγώνα όπου ο πρώτος - τα - παίρνει - όλα. Δεν είναι αβάσιμη η υπόθεσή μας. Εάν η σοφία - του - λαού τα έφερνε έτσι ώστε η Κουμουνδούρου να πρέπει να παραστήσει την αντιπολίτευση, τότε, εξαιτίας των πολύ πρόσφατων (αντιμνημονιακών) ρητοριών της αλλά και της τελευταίας ως τώρα διάσπασης, θα έπρεπε να μιμηθεί την κοντινή περίοδο 2012 - 2014· ή κάτι περίπου τέτοιο. Αντίθετα με την καινούργια “κεντροδεξιά” (εννοούμε τον συ.ριζ.α. όχι μετά την διάσπασή του αλλά εδώ και χρόνια...) η παροδοσιακή δεξιά τύπου ν.δ. δεν χρειάζεται πια να αναπαράξει την “αντιμνημονιακή” φάση της του 2010 - 2011 προκειμένου να αντιπολιτεύεται. Συνεπώς (ίσως σκέφτηκαν οι βαρώνοι του ελληνικού βαθέος κράτους...) μια δεύτερη κυβερνητική ευκαιρία στο φαιορόζ τσούρμο [4] (ο χαρακτηρισμός “τσούρμο” ήταν του αλησμόνητου κυρ Γιάνη) όμορφα κι ωραία θα επιτρέψει στο σύνολο του καθεστωτικού / κοινοβουλευτικού θεάματος να είναι επαρξώς δεξιό: καθαρά δεξιά αξιωματική αντιπολίτευση και, κατά συνέπεια, αναγκαστική και δικαιολογημένη “κλήση” και της κυβέρνησης προς τα εκεί. Ευτυχώς, το 55% του σοφού ελληνικού λαού που πήγε στις κάλπες, μοίρασε σωστά τα χαρτιά.

Όμως το πρόβλημα των ντόπιων αφεντικών και των κοινωνικών τους συμμάχων, όπως το έχουμε περιγράψει εδώ και μήνες, είναι πολύ καθαρό. “Μεταρρυθμίσεις” - αυτή η μισητή λέξη, που βάζει στο ίδιο τσουβάλι πολλές και διαφορετικές κυβερνητικές / κρατικές πράξεις, φυτρώνει απ’ τους περισσότερους πόρους του μνημονίου Γ. Όλα όσα είχαν συμφωνηθεί (τυπικά) απ’ την Αθήνα και με το μνημόνιο Α και με το μνημόνιο Β αλλά είτε δεν έγιναν είτε ψευτοέγιναν, και σωρεύτηκαν στο τέλος του μνημονίου Β σαν καταραμένες εκκρεμότητες, βρυκολακιάζουν τώρα σαν μνημόνιο Γ. Η φαιορόζ κυβέρνηση 2.0 παριστάνει ότι έγινε “μεταρρυθμιστική”· όμως αυτό είναι φάρσα ακόμα μεγαλύτερη απ’ την “αντι-μνημονιακή”. Η σύντομη προεκλογική περίοδος ήταν ό,τι χρειαζόταν για να αναλωθεί το πολιτικό θέαμα με πρωτογονισμούς περί σύγκρουσης “παλιού” - “νέου”· οπότε κανένας “λαός” και βασικά κανένα οργανωμένο επαγγελματικά μέρος του δεν έχει εγκρίνει καμία μεταρρύθμιση εναντίον των συμφερόντων του. Ούτε λόγος, φυσικά, για την ύπαρξη κάποιου αντι-σχεδίου αριστερού ρεφορμισμού - είναι passe μπροστά στην “επανάσταση”, την “ανατροπή” και τα υπόλοιπα. Το μόνο που άφησε να εννοηθεί σχεδόν το σύνολο των καθεστωτικών κομμάτων σαν προεκλογική υπόσχεση είναι ότι απέναντι στις μισητές μεταρρυθμίσεις που κατ’ αρχήν έχει εγκρίνει με 222 ολόκληρες βουλευτικές ψήφους θα αναλωθεί σ’ ένα παιχνίδι (;) υποκατάστατων, “ισοδύναμων”· δηλαδή ράβε - ξήλωνε.

Πως θα γίνει αυτό; Και γιατί θα είναι πιο αποτελεσματικό απ’ όσα ανάλογα έγιναν στο φόντο των μνημονίων Α και Β; Δεν το ξέρουμε. Ξέρουμε όμως - και θα το επαναλάβουμε - ότι πέρα απ’ τους εσωτερικούς, εντόπιους συσχετισμούς συμφερόντων διαφορετικών μερίδων των αφεντικών, το αν το ελληνικό σύμπλεγμα κράτους / κεφάλαιου / υπόκοσμου θα “μείνει στο ευρώ” ή όχι εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό απ’ την ανοχή που θα δείξουν οι τρισκατάρατοι δανειστές απέναντι στις ελληνικές κουτοπονηριές, τις οποίες πάντως γνωρίζουν πια πολύ καλά.
Για την ιστορία (και όχι μόνο) αντιγράφουμε έναν τηλεγραφικό κατάλογο των κατ’ αρχήν δεσμεύσεων που έχει αναλάβει σχεδόν στο σύνολό της η ντόπια πολιτική σκηνή (απ’ τον περασμένο Αύγουστο) ώστε μόνες / μόνοι σας να παρακολουθήσετε την κοσμογονία (ε;) που έρχεται:

Προαπαιτούμενα Σεπτεμβρίου

1. Κατασχέσεις. Ηλεκτρονική αποστολή σε πιστωτικά ιδρύματα στοιχείων οφειλετών, δέσμευση, κατάσχεση. Για οφειλέτες με χρέη στην εφορία άνω των 70.000 ευρώ, αυτοματοποιημένη διαδικασία κατάσχεσης.
2. Ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Ανάπτυξη ειδικού λογισμικού διενέργειας ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος κεντρικής επεξεργασίας, με απευθείας ανάθεση.
3. Έλεγχοι. Καθορισμός κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου για προτεραιοποίηση υποθέσεων είσπραξης.
4. ΦΠΑ. Ορίζονται τα πρώτα νησιά στα οποία θα εφαρμοστεί η κατάργηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ.
5. ΣΔΟΕ. Καθορίζονται οι λεπτομέρειες της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τελωνειακών και φορολογικών ελέγχων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.
6. Φορολογία πλοίων. Αύξηση της φορολογίας στα πλοία.
7. ΚΤΕΟ. Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν έχουν περάσει τα οχήματά τους από τεχνικό έλεγχο.
8. Ποινολόγιο εφορίας. Θέσπιση νέων ποινών και προστίμων με σκοπό, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής σε όλους τους φόρους.
9. Πρόστιμα. Κατάργηση όλων των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
10. Αποδείξεις. Ηπιότερες ποινές για τις απλές παραβάσεις του ΚΒΣ. Η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης θα αντιμετωπίζεται ως απλή αλλά σοβαρή παράβαση της διαδικασίας για τον ΦΠΑ.
11. Ακατάσχετο μισθών. Κατάργηση του ανώτατου ορίου ύψους 25% επί των μισθών και συντάξεων και μείωση όλων των κατώτατων ορίων ύψους 1.500 ευρώ (1.250 για μισθούς και συντάξεις, 1.000 ευρώ για καταθέσεις).
12. Μείωση των 100 δόσεων. Τροποποίηση των ρυθμίσεων 2014 και 2015 για τη σε δόσεις καταβολή οφειλών από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να αποκλείονται όσοι δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, και συντόμευση της ρύθμισης για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.
13. Αύξηση επιτοκίων. Καθιέρωση επιτοκίων της ελεύθερης αγοράς (5%), με παράλληλη παροχή προστασίας στους ευάλωτους οφειλέτες (με οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ). Για οφειλέτες με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ, για να μην αυξηθεί το επιτόκιο θα πρέπει να πληρούνται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
14. Πάγια ρύθμιση 12 δόσεων. Τροποποίηση της βασικής ρύθμισης ώστε να προσαρμοστούν τα επιτόκια βάσει της ελεύθερης αγοράς (από 8% σε 5%)
15. Λογισμικό για απάτη ΦΠΑ. Επίσπευση της διαδικασίας δημόσιας σύμβασης.
16. Ιδιώτες για τις κατασχέσεις. Επίσπευση της διαδικασίας δημόσιας σύμβασης με την καθιέρωση πλήρως αυτοματοποιημένων διαδικασιών κατάσχεσης.
17. Έναρξη κατασχέσεων. Αμεσα μέτρα επιβολής όσον αφορά τους οφειλέτες που δεν καταβάλλουν εγκαίρως τις δόσεις ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους
18. Έλεγχοι καταθέσεων σε βάθος δεκαετίας.
19. ΚΕΑΟ. Παροχή πρόσβασης στο έμμεσο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών και σε στοιχεία της φορολογικής διοίκησης.
20. Λαθρεμπόριο. Δημιουργία τριών κινητών ομάδων δίωξης/επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

 Προαπαιτούμενα Οκτωβρίου

21. Αγρότες. Σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ.
22. Φορολογία αγροτών. Σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017.
23. ΕΝΦΙΑ. Εναρξη της διαδικασίας είσπραξής του.
24. Εισόδημα. Αλλαγές σε κλίμακα και αφορολόγητο.
25. Ενοίκια. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%).
26. Τυχερά παιχνίδια. Επέκταση της φορολόγησης των μικτών εσόδων από τυχερά παιχνίδια.
27. Ναυτιλία. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου.
28. Επίδομα θέρμανσης. Καλύτερη στόχευση της επιλεξιμότητας ώστε να μειωθεί στο μισό η δαπάνη.
29. Επιστροφές φόρου. Απλοποίηση διαδικασιών.
30. Εισφορά αλληλεγγύης. Αναμόρφωσή της και ενσωμάτωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
31. Φοροαπαλλαγές. Εντοπισμός όλων των κινήτρων που αφορούν τη φορολόγηση εισοδήματος των επιχειρήσεων και κατάργηση των αναποτελεσματικών και άδικων.
32. Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Επανεξέταση και μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
33. Ελεγχοι στην έδρα. Εξασφάλιση της επαρκούς πρόσβασης της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων.
34. Συλλογικές επενδύσεις. Επανεξέταση του πλαισίου φορολογίας κεφαλαίου.
35. Παρακράτηση φόρου τεχνικών υπηρεσιών. Επανεξέταση της παρακράτησης φόρου επί των τεχνικών υπηρεσιών.
36. Αντικειμενικές αξίες. Εν όψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών ακινήτων, θα γίνει προσαρμογή των φορολογικών συντελεστών επί της ακίνητης περιουσίας, ώστε και το 2016 τα έσοδα να ανέλθουν στα 2,65 δισ.
37. Τεκμήρια. Επανεξέταση της ελάχιστης φορολογίας.
38. Φοροαποφυγή. Εκμηδενισμός των δυνατοτήτων αποφυγής.
39. Ποιος είναι αγρότης. Αυστηρότερος ορισμός των αγροτών.
40. Μέτρα για φορολογική συμμόρφωση. Σχέδιο για αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.
41. Πλαστικό χρήμα. Σχέδιο για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών με την εφαρμογή που θα αρχίζει από τον Μάρτιο του 2016.
42. Μαύρες λίστες. Δημοσιοποίηση του καταλόγου οφειλετών.
43. Φορολογικό πιστοποιητικό. Μείωση των περιορισμών στη διεξαγωγή ελέγχων των φορολογικών δηλώσεων, με την επιφύλαξη του συστήματος εξωτερικού φορολογικού πιστοποιητικού.
44. Διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Βελτίωση των κανόνων περί διαγραφής μη εισπράξιμων φόρων.
45. Ελεγκτές. Αφαίρεση της προσωπικής αστικής ευθύνης των υπαλλήλων για τη λήψη μέτρων είσπραξης παλαιών οφειλών.
46. Εθνική στρατηγική εισπράξεων. Πρόταση και εφαρμογή εντός του 2016.
47. Μητρώα ΦΠΑ. Επιτάχυνση των διαδικασιών διαγραφής και περιορισμού της επανεγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ για την προστασία των εσόδων από τον ΦΠΑ.
48. Απάτη ΦΠΑ. Να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη (τύπου «καρουσέλ»).
49. Αύξηση ορίου απαλλαγής ΦΠΑ. Εκπόνηση αξιολόγησης των επιπτώσεων που θα έχει η αύξηση του κατώτατου ορίου ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ.
50. Ενίσχυση της Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών
51. Αυτονομία ΓΓΔΕ. Θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων.

Προαπαιτούμενα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου

52. Καταθέσεις εξωτερικού. Κατάρτιση συνολικού σχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το οποίο θα περιλαμβάνει τον εντοπισμό των μη δηλωμένων καταθέσεων και αίτημα προς τα κράτη της Ε.Ε. για την παροχή δεδομένων περί απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από Ελληνες.
53. Καθιέρωση περιουσιολογίου.
54. Λαθρεμπόριο καυσίμων. Θέσπιση μέτρων για τον εντοπισμό δεξαμενών αποθήκευσης (σταθερών ή κινητών).
55. Δημιουργία βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των ισολογισμών μητρικών και θυγατρικών επιχειρήσεων.
56. Παραγραφή υποθέσεων. Μέτρα για την ιεράρχηση των ελέγχων με βάση την ανάλυση κινδύνου.
57. Ανασφάλιστα οχήματα. Έγκαιρη είσπραξη των προστίμων.
58. ΚΤΕΟ. Έγκαιρη είσπραξη των προστίμων για τη μη πραγματοποίηση υποχρεωτικών τεχνικών ελέγχων.
59. Συχνότητες. Εγκαιρη είσπραξη των εισφορών για τη χρήση συχνοτήτων χωρίς άδεια.
60. Προκαταβολές φορολογικών διαφορών. Επιβολή της προκαταβολικής είσπραξης σε περιπτώσεις φορολογικών διαφορών.
61. Μεγαλοοφειλέτες Δημοσίου. Κατηγοριοποίηση των οφειλετών ανάλογα με τη βιωσιμότητά τους.
62. ΓΓΔΕ. Διορισμός διοικητικού συμβουλίου αυτόνομης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
63. Τελωνεία. Απλούστευση προτελωνειακών διαδικασιών.
64. Εξαγωγές. Σχέδιο δράσης για τη διευκόλυνση του εμπορίου και τη διευκόλυνση των εξαγωγών.
65. Λαθρεμπόριο. Ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων.

Είναι σαφές ότι οι εκλογές έσπρωξαν τα “προαπαιτούμενα” του Σεπτέμβρη για τον Οκτώβρη... Είναι επίσης σαφές πως δεν έχουν όλα αυτά το ίδιο βάρος, ούτε θα προκαλέσουν όλα ανοικτές αντιδράσεις. Οπωσδήποτε υπάρχουν “κομβικά” ζητήματα. Όπως το αγαπημένο μας: η φορολόγηση των εφοπλιστών (νο 27 στη λίστα). Άραγε ο νόμος που πολύ σβέλτα ψήφισε η τωρινή κυβερνητική συμμαχία πριν τις εκλογές (με την έγκριση των εφοπλιστών) θα περάσει την πρώτη “αξιολόγηση” του τρισκατάρατου κουαρτέτου ή θα κοπεί και θάχουμε τίποτα δράματα; Και με τις “συχνότητες” (νο 59) τι θα γίνει; Δεν έχουν βάλει πλάτη μερικές απ’ αυτές (οι ιδιοκτήτες τους δηλαδή); Θα έχουμε κι εκεί δράματα;
Υπάρχουν κι άλλα, που δεν φαίνονται καθαρά στην πιο πάνω λίστα. Για παράδειγμα:

- Τουριστικά καταλύματα. Θα καταρτισθεί σχέδιο για να τεθεί πλήρως σε ισχύ η απελευθέρωση των τουριστικών καταλυμάτων. (Τον Οκτώβρη).
- Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών και των κλητήρων. (Τον Οκτώβρη).
- Οσον αφορά τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, έκδοση προεδρικού διατάγματος σχετικά με τις αποκλειστικές δραστηριότητες των πολιτικών μηχανικών και των συναφών επαγγελμάτων (“άνοιγμα” - τον Οκτώβρη).

Αυτά φαίνονται δύσκολα. Αντίθετα, άλλα (όπως τα πρόστιμα για τα κτεο) είναι εύκολα. Επιπλέον υπάρχει πάντα διαθέσιμη η τακτική της σύγχυσης (δηλαδή των ψεμμάτων) που, με την κατάλληλη βοήθεια (μήντια) μπορεί να κάνει το μαύρο άσπρο.
Έχουμε και λέμε λοιπόν: Τι έχεις Γιάννη; - Ότ’ είχα πάντα....

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1 - real fm, ανεμολόγιο, 23 Σεπτέμβρη 2015.
[ επιστροφή ]

2 - sofokleous10.gr, 22 Σεπτέμβρη 2015, Μαύρα σύννεφα (ξανά) μαζεύονται πάνω από την Ελλάδα.
[ επιστροφή ]

3 - Από άρθρο με τίτλο Πολιτική υπό Αντίξοες Συνθήκες, στην τοπική εφημερίδα των βορείων προαστίων “Αμαρυσία” - 19 Σεπτέμβρη 2015.
[ επιστροφή ]

4 - Κυκλοφόρησαν διάφορες θεωρίες, δήθεν εξηγήσεις (μαύρη κοροϊδία!) για το πως και γιατί βρέθηκαν 1.925.904 κουκιά υπέρ του συ.ριζ.α. Τις παρακάμπτουμε... Αντίθετα δεν έχουμε βρει (και το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει) καμία εξήγηση για το πως και από που βρέθηκαν 200.423 κουκιά υπέρ των ψεκασμένων, ξαναβάζοντάς τους όχι απλά στο κοινοβούλιο, αλλά “εκ δεξιών του πατρός” - στο υπουργικό συμβούλιο.
Σαν πούροι “αντιμνημονιακοί” οι κυβερνοψεκασμένοι έκαναν το απόλυτο της αυτοκαταστροφής τους. Έκαναν όοοοολη την “κωλοτούμπα” κατά την λαϊκή ορολογία ψηφίζοντας πειθαρχημένα το μνημόνιο Γ, χωρίς να διαπραγματευτούν οτιδήποτε, χωρίς να μπορούν να πουν “ματώσαμε”, “πετύχαμε ό,τι καλύτερο ήταν δυνατόν” κλπ, χωρίς τα υπόλοιπα σπαραξικάρδια του μεγάλου συνεταίρου τους· και, κυρίως, χωρίς την καβάτσα του παραμυθιού “ψηφίστε νέον”. Ποια σοφία φώτισε, λοιπόν, το μυαλό και το χέρι 200.423 ατόμων, διέγραψε την προδοσία - χωρίς - δικαιολογίες των ψεκασμένων κομπάρσων του προηγούμενου 7μηνου, και οδήγησε ξανά 10 ακροδεξιά οπίσθια στα κοινοβουλευτικά έδρανα και σε κάμποσα υπουργεία;
Ήταν, άραγε, πειστική η προεκλογική καμπάνια του κοινοβουλευτικού / κυβερνητικού παρασιτισμού του είδους “ψηφίστε μας για να κοντρολάρουμε τους συριζαίους”; Αν κάποιος ισχυριστεί κάτι τέτοιο, τότε οι κοινωνιολόγοι, οι ανθρωπολόγοι και οι πολιτικολόγοι του πλανήτη θα πρέπει να πέσουν με τα μούτρα στη μελέτη αυτού του παγκόσμια μοναδικού φαινομένου: 200.423 υπήκοοι του ελλαδιστάν έκαναν ασφαλή πρόβλεψη για την εκλογική πρωτιά, έκαναν επίσης ασφαλή πρόβλεψη ότι αυτή η πρωτιά θα είναι κοινοβουλευτικά λειψή ως προς την αυτοδυναμία, όχι όμως και τόσο πολύ λειψή ώστε να μην γιατρεύεται απ’ τους ψεκασμένους· οπότε, κρατώντας την μύτη τους για την ψεκασμένη προδοσία τα ξανάεριξαν τα κουκιά τους εκεί. Στο παράσιτο - χαλινάρι. Αυτό είναι ένα μοναδικό φαινόμενο “ευφυούς μετα-πολιτικής”, όπου δεν ψηφίζει κανείς κάτι που θεωρεί ότι τον αντιπροσωπεύει, αλλά ψηφίζει την ομάδα που θα φέρει Χ (: ισοπαλία) με τον αντίπαλό του ώστε αυτός ο αντίπαλος να αναγκαστεί να πάει στα play offs (της συγκυβέρνησης)!!! Eίναι οι ψηφοφόροι των αν.ελλ. ένα τέτοιο πρωτοπόρο είδος στον πλανήτη; Ποιός ξέρει;
Ή μήπως αυτοί οι 200.423 ωφελήθηκαν οι ίδιοι ή συγγενείς τους απ’ το σύντομο κυβερνητικό πέρασμα των ψεκασμένων, απ’ τον Φλεβάρη ως τον Αύγουστο του 2015; Αν είναι έτσι, έχουμε μια πρώτη καραμπινάτη μέτρηση πολιτικών προσόδων ενάντια σε κάθε ιδεολογικό και ψυχολογικό δεδομένο. Ασφαλώς θα πρόκειται για ένα θαύμα: γιατί να μην ήταν άραγε 293.684 αυτοί οι ωφελημένοι, ένα κουκί παραπάνω απ’ τα κουκιά του Γενάρη του 2015; Ποιός ξέρει;
Ή μήπως έπιασαν δουλειά (υπέρ των ψεκασμένων - αλλά μέσα σε “λογικά” όρια) συγκεκριμένοι μηχανισμοί; Συνωμοσιολογικό ακούγεται αυτό· ποιός ξέρει;
Αν έχετε όμως μιαν εξήγηση που να μην μπάζει, θα μας ενδιάφερε να την μάθουμε... Μέχρι να διαφωτιστούμε θα έχουμε να το λέμε: εδώ έχουμε ....“λαθροψηφοφόρους”! Και δεν φαίνεται να είναι η πρώτη φορά.
[ επιστροφή ]

κορυφή