sarajevo

με το ίδιο εισιτήριο: μπάλα, plus ένα έργο σεξ κι ένα καράτε!

Sarajevo 87 - 9/2014

Επιθετική τριάδα. Υπάρχει και σε καλύτερη εκδοχή: με τον πατριάρχη στη μέση...

Έρχονται τα πάνω κάτω

Όσοι ξέρουν λεπτομέρειες από την ιστορία που ψάχνει ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας για την “εγκληματική οργάνωση” στο ποδόσφαιρο, υποστηρίζουν οτι η έρευνα μπορεί να αλλάξει σε λίγο καιρό θεαματικά τον χάρτη και να προκαλέσει “σεισμικές δονήσεις” ικανές να φέρουν τα πάνω κάτω στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με αλλαγές στους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης, αλλά και στα πρόσωπα που κυριαρχούν. Μπορεί η διαδικασία να αργεί, όπως γίνεται άλλωστε με όλες τις δικαστικές υποθέσεις στην Ελλάδα, αλλά όποιος καθίσει και διαβάσει με λεπτομέρειες το εισαγγελικό βούλευμα θα καταλάβει πόσο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα για ορισμένους, από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ και αποτελούν ατράνταχτο αποδεικτικό στοιχείο.
Εκεί είναι και η διαφορά σε σχέση με τη προηγούμενη υπόθεση των “στημένων” που καρκινοβατεί. Εκει έπρεπε κάποιος δικαστικός να είναι βαθύς γνώστης του ποδοσφαίρου για να μπορέσει να “μεταφράσει” τα όσα ακούγονταν στις συνομιλίες. Ενώ τώρα τα πράγματα είναι φως φανάρι και για τον οποιονδήποτε αδαή.
Αρκεί, βέβαια, να υπάρξει η βούληση και να μην κολλήσει η υπόθεση, όπως έχει γίνει τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν.
Πάντως, πολλοί ετοιμάζουν αμυντικές, επιθετικές ή και κινήσεις αντεπίθεσης, ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα.

Αυτά έγραφε ο αθλητικός συντάκτης της “εφημερίδας των συντακτών” Νίκος Ασημακόπουλος, στις 22 Αυγούστου, αναφορικά με την σε εξέλιξη υπόθεση της “διαιτητικής παράγκας” (αμάν πια μ’ αυτό το κυνήγι των ακινήτων!!!) στο σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου, κι όχι μόνο στην Α εθνική. Θα μπορούσε να πει κανείς, σχολιάζοντας τα γραφόμενα αλλά και την εξαιρετικά διακριτική στάση και της εν λόγω εφημερίδας στην υπόθεση, ότι “κάλιο αργά παρά ποτέ”. Με την έννοια ότι το εισαγγελικό βούλευμα “διέρρευσε” (απ’ τον “sky”) την πρώτη βδομάδα του Ιούλη, και ήταν από τότε προσιτό μέσω internet. Όποιος καθόταν και διάβαζε το εισαγγελικό βούλευμα (και κάθε επαγγελματίας αθλητικογράφος ήταν υποχρεωμένος να το κάνει τότε, ή όχι;) θα μπορούσε απ’ τις 9 Ιούλη του 2014 και μετά (αν όχι να αναπαράγει τα στοιχεία του, μεταξύ άλλων και τις απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις διάφορων με διάφορους, με κέντρο πάντα τον εφοπλιστή Μαρινάκη) να σχολιάζει την συγκεκριμένη υπόθεση. Δεν χρειαζόταν 1,5 μήνας κλωσσιμο για κάτι τέτοιο. Δεν χρειαζόταν 1,5 μήνας για να γραφτεί ένα μάλλον κρυπτογραφικό σχόλιο σαν αυτό στην αρχή της αναφοράς μας.
Όποιος καθόταν και διάβαζε τις απομαγνητοφωνήσεις που περιλαμβάνονται στο εισαγγελικό βούλευμα θα πρόσεχε και κάτι ακόμα: υπάρχει ένα συγκεκριμένο άτομο, απ’ τις συνομιλίες του οποίου με τον Μαρινάκη προκύπτει ότι είχε συμμετοχή στην ερευνώμενη “εγκληματική οργάνωση”, αλλά ΔΕΝ παραπέμπεται. Λέγεται Γιάννης Μώραλης, και είναι ο καινούργιος δήμαρχος Πειραιά(αλλά την ερευνώμενη περίοδο ήταν πρόεδρος της super league). Δεν είναι κομματάκι παράξενο που κανείς (ούτε ο πιο πάνω δημοσιογράφος, ούτε κανείς άλλος) “δεν πρόσεξε” ότι μεταξύ απομαγνητοφωνήσεων και εισαγγελικού βουλεύμετος παράπεσε το όνομα ενός απ’ τους “ανθρώπους” του κυρ Μαρινάκη, και μάλιστα του συγκεκριμένου; Και, κατά συνέπεια, δεν είναι λιγάκι παράξενο να αναγγέλλεται “σεισμός στο ελληνικό ποδόσφαιρο” όταν, πριν ακόμα το “καλημέρα”, έχουν αρχίσει τα κόλπα;

Για όσους / όσες δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα (και γιατί άλλωστε;) ας κάνουμε μια περιληπτική περιγραφή.
Κατ’ αρχήν στο εισαγγελικό βούλευμα δεν υπάρχουν μόνο απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις (ή αποσπάσματά τους) αλλά και αναφορές σε επώνυμες καταθέσεις (με αποσπάσματά τους). Το κατηγορητήριο περιστρέφεται γύρω απ’ την εκλογή στην προεδρία της ε.π.ο. του Γιώργου Σαρρή, διάφορες διαιτησίες, αλλά επεκτείνεται και σε άλλα ποδοσφαιρικά ζητήματα. Και περιλαμβάνει στοιχεία (ή επώνυμες καταγγελίες) για εκβιασμούς, εξαγορές / δωροδοκίες, ξυλοδαρμούς, μια βομβιστική επίθεση, κ.α.
Το βούλευμα τελειώνει ως εξής (αποσπάσματα):

... Προκύπτουν οι κάτωθι ενδείξεις:
- Ότι ο πρόεδρος και οι στενοί συνεργάτες του Ολυμπιακού στα πλαίσια του σχεδιασμού και της οργάνωσης της ομάδας τους, προσεγίζουν και επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, αστυνομικούς, δικαστικούς, πολιτικούς και άλλους ισχυρούς παράγοντες της χώρας, κάποιους από τους οποίους προσλαμβάνουν σε καίριες θέσεις της ΠΑΕ, μετά την αποχώρησή τους από νευραλγικές θέσεις που κατείχαν στο δημόσιο.
...
- Ότι ο Ολυμπιακός διατηρεί ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τις ομάδες του Πλατανιά, του ΟΦΗ, του Λεβαδειακού και του Πανιωνίου, στην ομάδα του οποίου είχε τη δυνατότητα να επιλέγει και να τοποθετεί ως προπονητή παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, αναλαμβάνοντας μάλιστα την υποχρέωση να καταβάλει μέρος της αμοιβής του.
- Ότι στενοί συνεργάτες του προέδρου του Ολυμπιακού επιχειρούν για λογαριασμό του προέδρου του Ολυμπιακού ή με τη συναίνεση αυτού, να αποκτήσουν μετοχές σε άλλες ομάδες της superleague, όπως στον Πασ Γιάννενα και τη Βέροια.
- Ότι ο Β. Μαρινάκης επέλεξε και προώθησε, μέσω των φιλικά προσκείμενων στο πρόσωπό του, προέδρων των τοπικών ενώσεων [σ.σ.: εννοεί τις τοπικές ενώσεις διαιτητών] την υποψηφιότητα του Σαρρή για τη θέση του προέδρου της επο, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ομάδας του.
...

Πρέπει να συγκρατήσει κανείς, οπωσδήποτε, την πρώτη παράγραφο. Ποιοί “ισχυροί παράγοντες της χώρας” και γιατί είναι το pay roll του Ολυμπιακού (ή και άλλων παε) δεν είναι βέβαιο, αφού δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται. Υπάρχουν πόστα του είδους “υπεύθυνος ασφάλειας”, για τα οποία προτιμητέοι είναι υψηλόβαθμοι απόστρατοι της αστυνομίας ή/και της ευπ· αλλά από κει και πέρα; Τα όσα περιλαμβάνονται στο εισαγγελικό βούλευμα σχηματοποιούν διαδικασίες μαφιόζικου είδους, όπου διάφοροι τέτοιοι “ισχυροί παράγοντες” προστρέχουν να φιλήσουν χεράκι - του Μαρινάκη. Ο φερόμενος σαν ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού προκύπτει σαν capo. Όμως εμείς εδώ έχουμε σοβαρές αμφιβολίες εάν πράγματι είναι τέτοιου επιπέδου boss. [1]
Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο του βουλεύματος είναι ότι οι Μαρινάκης και Σαρρής μιλούν μεταξύ τους όχι απ’ τα δικά τους κινητά αλλά από καρτοκινητά, οι κάρτες των οποίων είναι σε ονόματα μεταναστών (απ’ το πακιστάν και την κίνα). Προφανώς, από τότε που η αγορά τηλεκαρτών έγινε υποχρεωτικά επώνυμη, δημιουργήθηκε και μια μαύρη αγορά για κάθε ενδιαφερόμενο... Ωστόσο η χρήση μιας τέτοιας μεθόδου απόκρυψης απ’ τον Μαρινάκη και τον Σαρρή συνιστά παραδοχή ενοχής· εάν φυσικά το μελλοντικό δικαστήριο (όποτε και αν) απορρίψει την υπερασπιστική τους γραμμή που, υποθέτουμε, θα είναι “καμμία σχέση”, “δεν είναι η δική μου φωνή αυτή”, “είναι στημένο”, κλπ.
Εν τέλει, γι’ αυτήν την υπόθεση, ερευνώνται οι ρόλοι δύο προέδρων παε (Μαρινάκης του Ολυμπιακού και Κομπότης του Λεβαδειακού), του προέδρου της επο Γιώργου Σαρρή, ενός αντιπροέδρου της επο (Γιάννης Παπακωνσταντίνου), ενός συμβούλου της επο (Αριστείδης Σταθόπουλος), ενός δικηγόρου της επο (Θεόδωρος Κουρίδης), ενός “παράγοντα της διαιτησίας” (Θανάσης Μπριάκος), ενός πρώην μέλους της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας (Γιώργος Δούρος), και τριών διαιτητών (Ιωαννίδης, Αμπάρκιολης, Κάμπαξης). Για την ποδοσφαιρική πιάτσα, παρά το εντυπωσιακό της παραπομπής του Μαρικάνη, αυτή η εντεκάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, απλά, τρίχες. Γιατί για την πιάτσα είναι κοινότοπη γνώση ότι το κύκλωμα περιλαμβάνει πολλούς περισσότερους. Περισσότερους ιδιοκτήτες παε, διαιτητές, ποδοσφαιριστές, αθλητικογράφους, εκδότες, πολιτικούς, επιχειρηματίες, κλπ κλπ.

Εννοείται ότι αυτή η υπόθεση, σύμφωνα με όσα εκτίθενται στο εισαγγελικό βούλευμα, αφορά κυρίως “χειρισμό διαιτητών”· χωρίς όμως να προκύπτει άμεση δωροδοκία τους. Δεν αφορά στησίματα αγώνων με άλλους τρόπους, τζόγο κλπ. Κι έτσι φτάνουμε σε κάτι που μπορεί να αποτελεί απλά σύμπτωση, όμως μπορεί να προδιαγράφει και ένα είδος “εξωδικαστικού τελείωματος” αυτής της ιστορίας, με αθώωση ή μικρές ποινές στου κατηγορούμενους, που θα εξαφανιστούν στο εφετείο.
Φέτος λοιπόν, μετά από απόφαση της ε.π.α.ε. (η ένωση των αφεντικών του ποδοσφαίρου...) και επιλογή της επο (....) την επίβλεψη του ορισμού, του ελέγχου της απόδοσης και της αξιολόγησης των διαιτητών της Α εθνικής θα την έχει ένας σκωτσέζος συνταξιούχος διαιτητής, που επιλέχθηκε και προσλήφθηκε σαν “αρχιδιαιτητής”. Πρόκειται για τον Hugh Dallas. Ναι, είναι αλήθεια! Δεν πρόκειται βέβαια για μια τρόικα που αναλαμβάνει να βάλει τάξη στο ελληνικό ποδόσφαιρο (όπως αναρωτιόμασταν τον περασμένο Απρίλη: Sarajevo νο 83, cyberball: η τρόικα και η μπάλα) αλλά για μια ...μονόικα!
Πως προέκυψε μια τέτοια απόφαση; Δεν είναι εχθρική προς το κύκλωμα “φίλων διαιτητών” που είχε στηθεί μέσω (και) της επο; Τι στάση κράτησε επ’ αυτού ο Ολυμπιακός και οι σύμμαχοί του;
Δεν ξέρουμε. Όμως ένα στέλεχος της “ολυμπιακής οικογένειας”, πρώην ηγετική φυσιογνωμία της θύρας 7 και νυν (διορισμένος απ’ τον Μαρινάκη) πρόεδρος της ερασιτεχνικής, ο Μιχάλης Κουντούρης, συνεντευξιαζόμενος στην ερυθρόλευκων φρονημάτων αθλητική εφημερίδα “φως”, στις 14 Αυγούστου του 2014, ανάμεσα στους ύμνους του στο αφεντικό, ρωτιέται και απαντάει (ο τονισμός δικός μας):

απάντηση:... Υπήρχε “παράγκα”. Λένε για “παράγκα” του Ολυμπιακού, ενώ η μόνη έγνοια του Ολυμπιακού είναι να μη βάζουν τρικλοποδιές σε μία ομάδα που έχει δεκαπλάσιο μπάτζετ από τους υπόλοιπους. Μία ομάδα που έχει πολλαπλάσιους τίτλους από τους υπόλοιπους, έχει φέρει τους καλύτερους παίκτες στην Ελλάδα, παίρνει όποιον καλό Έλληνα ταλαντούχο ποδοσφαιριστή εμφανιστεί και βοηθάει έτσι να έχουν κάποια έσοδα ομάδες ρημαγμένες οικονομικά. Μπορούν να φτάσουν τον Ολυμπιακό οι υπόλοιποι; Γιατί δεν το κάνουν; Μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 15 εκ. προσπαθούν να κάνουν και δεν μπορούν. Περιμένουν να πάρουν χρήματα από την Πολιτεία, τους βγάζουν κονδύλια 20 εκ. ευρώ ο ένας για το γήπεδό του, 9 εκ. ευρώ ο άλλος για το γήπεδό του, λες και είναι λεφτά του μπαμπά τους οι πολιτικοί τα μοιράζουν σε ομάδες και σε επιχειρηματίες.
...
ερώτηση: Τώρα με τη δημαρχία Μώραλη που θα ξεκινήσει, πιστεύεις ότι θα κάνει δική του πισίνα ο Ολυμπιακός;
απάντηση: Είναι απαράδεκτο να βλέπεις να μοιράζονται εκατομύρια σε άλλες ομάδες για γήπεδα, ενώ οι δικοί μας δήμαρχοι και η Περιφέρεια έκαναν ότι δεν ξέρουν τίποτα. Ξαφνικά ένα πρωί είπε η Περιφέρεια “έχω πολλά λεφτά, πάρε ΑΕΚ 20”, μετά είπε “πάρε Παναθηναϊκέ και εσύ”. Δεν ξέρω τι συμφωνίες είχαν γίνει κάτω από το τραπέζι, για τον Ολυμπιακό πάντως δεν ενδιαφέρθηκε κανένας δήμαρχος ή περιφερειάρχης να αξιοποιηθεί κονδύλι. Επιτρέπεται ο αυτοκράτορας της κολύμβησης και του πόλο, ο Ολυμπιακός, να μην έχει μία πισίνα; Να απαντήσουν οι κύριοι της Περιφέρειας. Έχουν ανοίξει δεδικασμένα.
...
ερώτηση: Ο Μαρινάκης έχει πάει “πάσο” για κάποιο λόγο στο θέμα του αρχιδιαιτητή;
απάντηση: Αφού έκαναν προπαγάνδα, ας βάλουν λοιπόν ξένο αρχιδιαιτητή να δούμε τι θα καταφέρουνε. Να μην έχουν και να λένε τίποτα. Θέλετε ξένο αρχιδιαιτητή; Πάρτε τον. Ο Ολυμπιακός δεν έχει να φοβάται, έχει την καλύτερη ομάδα.
...

Αν μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα είναι ότι, ξέροντας το “κύκλωμα” ότι απ’ το 2012 γινόταν εισαγγελική έρευνα για την διαιτησία (με “κεντρικό” θέμα τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο Σαρρής πρόεδρος της επο, ζήτημα για το οποίο είχε “βουίξει” ο κόσμος) και ότι κάποια στόματα είχαν ήδη ανοίξει, επέλεξε να πάει “πάσο” στο ζήτημα της “επιτήρησης από ξένο”, αφενός για να χρησιμοποιήσει αυτή τη στάση του σαν υπερασπιστικό ατού, αφετέρου επειδή μπορεί (ή ελπίζει ότι μπορεί) να κάνει τη δουλειά του ακόμα και χωρίς στημένους διαιτητές. [2Ενδεικτικό: τρεις π.α.ε. του “ολυμπιακού φάσματος”, ο Πανιώνιος, ο ΟΦΗ και τα Γιάννενα, θα έπρεπε να έχουν αποκλειστεί απ’ το πρωτάθλημα ‘14 - ‘15 για χρέη στην αφορία και στο ικα• όμως με μια τροπολογία (σε νόμο για τις ιχθυοκαλλιέργειες) το υπουργείο (πολιτισμού και αθλητισμού) τους έδωσε ένα μήνα παράταση...]
Σα να λέμε: η συγκεκριμένη “φάση” (με τον Σαρρή, την επο, τις τοπικές ενώσεις διαιτητών) είχε βρωμίσει· και κάπως θα έπρεπε να υπάρξει μια κάποια απεμπλοκή, είτε προσωρινή είτε προσχηματική. Γιατί, θα πρέπει να είναι κανείς συγκρατημένος: ακόμα κι ένας σκωτσέζος αρχιδιαιτητής μια χαρά φεύγει νύχτα.
Απ’ την άλλη μεριά θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η επιμονή στο “στήσιμο” και διαιτητών είναι επαρχιωτισμός, ξεπερασμένη έως επικίνδυνη τακτική. Οι διαιτητές, οι επόπτες (και τα “ανθρώπινα λάθη” τους) φαίνονται απ’ όλους. Κι όταν είναι βασικοί παράγοντες στην κατασκευή αποτελεσμάτων, το αφεντικό τους μπορεί και να εκτίθεται.
Το στήσιμο αγώνων ή/και πρωταθλημάτων ολόκληρων μπορεί να γίνει θαυμάσια και χωρίς “πιασμένους” διαιτητές.  Ακόμα καλύτερα; Με ά-ψο-γες δι-αι-τη-σί-ες. Στη καλύτερη των περιπτώσεων, αρκεί να είναι συνεννοημένοι οι ιδιοκτήτες των ομάδων· ύστερα θα μεταφέρουν αυτοί τις κατάλληλες οδηγίες (και αμοιβές) στους κατάλληλους παίκτες, να κάνουν κι αυτοί κανά “ανθρώπινο λάθος”. Απ’ αυτήν την άποψη, η κρυφή πολυ-ιδιοκτησία ομάδων, ή οι “δουλειές” μεταξύ ιδιοκτητών, είναι πολύ πιο διακριτική μέθοδος απ’ τα κοράκια που βλέπουν ό,τι θέλουν. Στη χειρότερη, “πιάνονται” επιλεγμένοι παίκτες.
Το μοντέλο “η ομάδα μας θα ξαναπάρει το πρωτάθλημα απ’ τον πρώτο γύρο” ή “θα τερματίσουμε πρώτοι με δέκα βαθμούς διαφορά” είναι παλιομοδίτικο και, τελικά, αντιεμπορικό. Δεν είναι πολύ καλύτερα πρωταθλήματα που κρίνονται (και καλά...) την προτελευταία αγωνιστική, και μάλιστα σε έναν αγώνα που ενώ ήταν αδιάφορος εξελίχθηκε σε “διαφήμιση του ποδοσφαίρου”;

Δεν ξέρουμε ποιά θα είναι η δικαστική κατάληξη της καινούργιας περιπέτειας του κυρ Βαγγέλη και κάποιων απ’ την παρέα του· δεν ξέρουμε καν αν θα υπάρξει δίκη και πότε. Νωρίς νωρίς (μόλις στις 10 Ιούλη) ο αγιοτραγότατος Πειραιά βγήκε να ανακοινώσει την ετυμηγορία του μεγαλοδύναμου (του επουράνιου):

“Από την ενασχόληση με ανακριτικά καθήκοντα αρκετά χρόνια στην εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, έχω την δυνατότητα να εκφράσω δημόσια την γνώμη μου αναφορικά με την παρανόμως δημοσιοποιηθείσα πρόταση του αντιεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών καθ’ ο μέρος αφορά αυτή στον Πρόεδρο της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς και εκλεγέντα πρώτο Δημοτικό Σύμβουλο Πειραιώς κ. Βαγγέλη Μαρινάκη αναφέρων ότι είναι ατεκμηρίωτη και χωρίς ουσιώδη στοιχειοθέτηση και κατά ταύτα αποβαίνει έωλος, αβάσιμος και ανεπέρειστος.
Όσον αφορά στους δημοσιοποιηθέντας διαλόγους που φέρονται δήθεν εμπλέκοντας τον Κ. Μαρινάκη δεν έχουν καμμία ποινική αξιολόγηση.
Επομένως όλη αυτή η απαράδεκτη υπόθεση αναφορικά με τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι πομφόλυγα η οποία ενός ολίγου χρόνου θα διαρραγή μετά κρότου.”

Το ερχόμενο πάσχα είναι καλή εποχή αγιοτραγότατε για να “διαρραγή μετά κρότου η πομφόλυξ”; Ας πούμε, καλύτερα, ότι εν μέρει το πράγμα θα κριθεί αλλού. Ένα μέρος του υλικού (πόσο μεγάλο;) πρέπει να βρίσκεται ακόμα εκεί που γίνονται οι μαγνητοφωνήσεις, οι απομαγνητοφωνήσεις, και τα λοιπά: στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Κι εκεί ποτέ δεν ξέρει κανείς τι παζάρια μπορούν να γίνουν.
Εν τέλει, το ότι “παράπεσε” απ’ την υπόθεση ο κυρ Μώραλης (και το ότι κανείς “δεν το πρόσεξε”...) δείχνει μια ευρύτητα. Ευρύτητα μαφιόζικης διαχείρισης, αλλά και μαφιόζικου πνεύματος. [3Μα ούτε ένας δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας να μην βγει, βρε αδελφέ, να καταγγείλει την “μετατροπή των δήμων σε εξαρτήματα της μαφίας”; Ούτε μια κίνηση πολιτών, μια λαϊκή συνέλευση, κάτι τέλος πάντων, να μην καλέσει διαδήλωση “για την υπεράσπιση της ποιότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση”; Ούτε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και της προόδου να μην βγει να καταγγείλει “την δικαστική μεροληψία” υπό την ανοχή, αν όχι την καθοδήγηση, της τρόικας; Δηλαδή άμα δεν υπάρχουν δέντρα στην υπόθεση δεν τρέχει τίποτα; Α πα πα!!!]

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1 - Είναι δυνατόν ένας αληθινός capo να ασχολείται αυτοπροσώπως με την δικαστική έκβαση της διένεξης μεταξύ Εθνικού Γαζώρου και Τυρνάβου; Είναι δυνατόν σε έναν αληθινό capo να λέει κάποιος τηλεφωνικά: αφεντικό, θα φέρω το βράδυ στα Ποσειδώνια έναν εισαγγελέα να σου φιλήσει το χεράκι - ε; Ή μήπως είναι δυνατόν ένας αληθινός capo να κάνει τηλεφωνικά την εξής συζήτηση:

- Μαρινάκης: Έλα..
- Καραπαπάς: Τι γίνεται;
- Μαρινάκης: Πώς πάει;
- Καραπαπάς: Έχει πάει αυτή η κοντούλα η λεμονιά, ο δικηγόρος, ο γελοίος...
- Μαρινάκης: Ποια λεμονιά;
- Καραπαπάς: Η κοντούλα η λεμονιά, ο Κούγιας.
- Μαρινάκης: Ναι.
- Καραπαπάς: Πριν από λίγο. Δεν έχει βρει το Δούρο, έχει βρει τη γυναίκα του, την έχει βρίσει.
- Μαρινάκης: Μμμ!
- Καραπαπάς: Έφτυνε, κλπ. Απειλούσε.
- Μαρινάκης: Ναι.
- Καραπαπάς: Θα του κάνει μήνυση λέει αυτή.
- Μαρινάκης: Μμμ!
- Καραπαπάς: Εντάξει και θα του πω εγώ στα παιδιά να τον κάνουν τούμπανο τώρα αυτού.
- Μαρινάκης: Καλά είδες ο μόνος που δεν έγραψε τίποτε για τον Μπέο, ήταν ο δικός σου ο Γαύρος.
- Καραπαπάς: Τι δεν έγραψε;
- Μαρινάκης: Τίποτα.
- Καραπαπάς: Ο άλλος τίποτε, ε;
- Μαρινάκης: Σαν να μην υπάρχει ο Μπέος. Σαν να μην έγινε καμία ομιλία.
- Καραπαπάς: Αφου είναι από τους φίλους του Κούγια, τι λέμε;
- Μαρινάκης: Έτσι, έτσι!
- Καραπαπάς: Τι λέμε τώρα;

Άσχετα με το πραγματικό πόστο του Μαρινάκη και κάθε άλλου, φαίνεται ότι από (τουλάχιστον) ένα επίπεδο της ιεραρχίας και κάτω το προσωπικό του οργανωμένου έγκληματος στην ελλάδα έχει τα ίδια κοινωνικά χαρακτηριστικά με τον μέσο έλληνα: φλυαρία, έπαρση, σπατάλη πόρων και δυνάμεων, αγάπη για τα τηλέφωνα, κλπ.
Θα μπορούσε να βρίσκεται σε εξέλιξη κάτι σαν “αλλαγή παραδείγματος”; Αν το αντίπαλο δέος είναι κάποιος που προκειμένου να κτίσει το γήπεδο που τόσο έχει ανάγκη περιμένει λεφτά απ’ το δημόσιο, τότε όχι, καμία αλλαγή στο “στυλ δουλειάς” των μαφιών δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
[ επιστροφή ]

2 - Ενδεικτικό: τρεις π.α.ε. του “ολυμπιακού φάσματος”, ο Πανιώνιος, ο ΟΦΗ και τα Γιάννενα, θα έπρεπε να έχουν αποκλειστεί απ’ το πρωτάθλημα ‘14 - ‘15 για χρέη στην αφορία και στο ικα· όμως με μια τροπολογία (σε νόμο για τις ιχθυοκαλλιέργειες) το υπουργείο (πολιτισμού και αθλητισμού) τους έδωσε ένα μήνα παράταση...
[ επιστροφή ]

3 - Μα ούτε ένας δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας να μην βγει, βρε αδελφέ, να καταγγείλει την “μετατροπή των δήμων σε εξαρτήματα της μαφίας”; Ούτε μια κίνηση πολιτών, μια λαϊκή συνέλευση, κάτι τέλος πάντων, να μην καλέσει διαδήλωση “για την υπεράσπιση της ποιότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση”; Ούτε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και της προόδου να μην βγει να καταγγείλει “την δικαστική μεροληψία” υπό την ανοχή, αν όχι την καθοδήγηση, της τρόικας;
Δηλαδή άμα δεν υπάρχουν δέντρα στην υπόθεση δεν τρέχει τίποτα; Α πα πα!!!
[ επιστροφή ]

κορυφή