sarajevo

Το πραξικόπημα που (δεν) έγινε

Sarajevo 85 - 6/2014

Στις 30 Σεπτέμβρη του 2012 το καθεστωτικό “βήμα” θεώρησε χρήσιμο να αποκαλύψει ενέργειες (ή μισο-ενέργειες, ή πιθανότητες ή μισο-πιθανότητες) εκδήλωσης κάποιου είδους στρατιωτικού πραξικοπήματος, που αποτράπηκαν με την αποστράτευση (στις 31 Οκτώβρη του 2011) των τότε αρχικαραβανάδων, και ειδικά του αρχικαραβανά του πεζικού Φραγκούλη Φράγκου.
Με δεδομένη την θέση του “συγκροτήματος” μέσα στο ελληνικό βαθύ κράτος, υπήρχαν (και προφανώς εξακολουθούν να υπάρχουν) ερωτήματα τόσο για το περιεχόμενο και την ακρίβεια εκείνων των “αποκαλύψεων”, όσο και για το timing.
Με την τωρινή χρονική απόσταση πάντως, και ξέροντας τι ακολούθησε απ’ το Νοέμβρη του 2011 και μετά, φαίνεται ότι η κυβέρνηση του Παπαντρέου του Γ “κρίθηκε ακατάλληλη” απ’ το βαθύ κράτος (και τους χιλιάδες χρήσιμους ηλίθιούς του) και αντικαταστάθηκε από “δοκιμασμένες” πολιτικές βιτρίνες των μηχανισμών και των κυκλωμάτων που διαμορφώθηκαν στη δεκαετία του 1990· χωρίς να χρειαστεί να κάνει, άμεσα, κάποιο τμήμα του στρατού την βρώμικη δουλειά.
Αξίζει, επ’ ευκαιρία, να μεταφέρουμε εδώ μια παράγραφο απ’ τα ρεπορτάζ του “βήματος”, επειδή ακόμα και μέσα απ’ τις “διαψεύσεις” διαφαίνεται πόσο πλατύ ήταν και είναι το ελληνικό βαθύ κράτος:

Για τα γεγονότα του περασμένου Νοεμβρίου έχει ερωτηθεί από “Το Βήμα” και ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος έχει διαψεύσει κατηγορηματικά την πληροφορία ότι δέχθηκε να υποστηρίξει την κυβέρνηση του κ. Λ. Παπαδήμου λίγες ημέρες αργότερα διότι γνώριζε ότι αν δεν το έκανε θα διακινδύνευε την πραγματοποίηση ενός “σεναρίου εκτροπής”. “Στήριξα την κυβέρνηση Παπαδήμου διότι γνώριζα ότι θα μας έβγαζαν από το ευρώ” έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός. Για πολλούς ωστόσο η έξοδος από το ευρώ και το “σενάριο εκτροπής” δεν είναι παρά οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος, το οποίο δεν είναι άλλο από τη... δραχμή. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Αριστεράς σε συζήτηση με “Το Βήμα” υποστήριξε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που ήταν εν γνώσει της Κουμουνδούρου το “σενάριο εκτροπής” με επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν έτοιμο να ενεργοποιηθεί και στις 18 Ιουνίου 2012 μετά την επιβολή μέτρων περιορισμού αναλήψεων στις τράπεζες σε περίπτωση που κυριαρχούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της προηγούμενης ημέρας.

Σαν πολλά δεν είναι “εν γνώσει” της Κουμουνδούρου; Είναι δημοκρατικό να τα κρατάει για τον εαυτό της και να μην ειδοποιεί το λαό, λέγοντας (ας πούμε) “μην μας ψηφίζετε πολύ γιατί θα κάνουν ντου οι καραβανάδες”, ε; Αφήνουμε το λαό να κάνει μαλακίες; Εεε; Ή υπάρχουν τίποτα μηχανισμοί αυτόματης διόρθωσης της λαϊκής απερισκεψίας;

κορυφή