sarajevo

αίγυπτος: φυλακές και αγχόνες

Καθώς η αιγυπτιακή χούντα πλησιάζει το χρονικό σημείο της “δημοκρατικής επικύρωσής” της (οι προεδρικές εκλογές έχουν οριστεί για τις 26 και 27 Μάη - πολλές “βαριές” κάλπες αυτόν τον μήνα, διεθνώς...) τα δικαστήριά της μοιράζουν θάνατο. Η τελευταία τέτοια δόση αφορούσε 683 στελέχη και μέλη της μουσουλμανικής αδελφότητας [1Μεταξύ των οποίων και ο προφυλακισμένος θρησκευτικός επικεφαλής της οργάνωσης Μουχάμαντ Μπαντίε.] απ’ τα οποία τα λιγότερα έχουν συλληφθεί και τα περισσότερα κρύβονται. Είναι η δεύτερη τέτοια μαζική καταδίκη: τον περασμένο Μάρτη, με τις ίδιες γρήγορες διαδικασίες, το ίδιο δικαστήριο είχε μοιράσει θανατικές καταδίκες σε άλλους 529 της μουσουλμανικής αδελφότητας. Ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτές τις πρώτες μετατράπηκαν στη συνέχεια σε ισόβια, αλλά η ως τώρα τακτική εξόντωσης με κάθε τρόπο μπορεί να θεωρηθεί προμήνυμα για το τι δικαιοσύνη και τι ποινή περιμένει και τον ανατραπέντα πρόεδρο Μόρσι. Οι συγκεκριμένες καταδίκες σχετίζονται με την ιδιαίτερα φονική εκκαθάριση του καταυλισμού διαμαρτυρίας, στο Κάιρο, στα μέσα του περασμένου Αύγουστου.
Η χούντα του Καΐρου δείχνει να μη φοβάται τίποτα, εκτός εάν αυτός είναι ένας αντεστραμμένος τρόπος για να κρύψει το ότι φοβάται πολλά. Ενδεχομένως, όταν ο καραβανάς Σίσι γίνει και επίσημα το αφεντικό της αιγύπτου, να δείξει κάποια μεγαλοκαρδία και να μετατρέψει τις εκτελέσεις σε ισόβια. Είναι ωστόσο χαρακτηριστική (της έντασης του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού;) ότι κανείς απ’ τους συνηθισμένους ευαίσθητους στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις ελευθερίες και στη δικαιοσύνη πρωτοκοσμικούς δεν ασχολείται με την αιγυπτιακή χούντα. Κι ούτε λόγος για “κυρώσεις”, “διεθνή απομόνωση” και τα λοιπά. Το αντίθετο: η αμερικανική κυβέρνηση ξεπέρασε την αρχική (και δήθεν όπως αποδεικνύεται) διστακτικότητά της και χωρίς φανφάρες έδωσε στην αιγυπτιακή χούντα στρατιωτική βοήθεια 1,5 δισ. δολαρίων· εν μέρει σε είδος: δέκα ελικόπτερα Apache, και μάλιστα για “εσωτερική χρήση”. Όπως περιχαρής δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού πενταγώνου ναύαρχος John Kirby:

... Πιστεύουμε ότι αυτά τα καινούργια ελικόπτερα θα βοηθήσουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους εξτρεμιστές που απειλούν την ασφάλεια των ηπα, της αιγύπτου και του ισραήλ...

Ίσως η Ουάσιγκτον θορυβήθηκε απ’ την εγκαρδιότητα του άλλου μεγάλου φίλου της ανθρωπότητας, του Βλαδιμίρ Πούτιν, απέναντι στον Σίσι.

Επιπλέον, αιγυπτιακό δικαστήριο έβγαλε εκτός νόμου την περιβόητη “6 Απρίλη”. Οι αναγνώστες / αναγνώστριες αυτών εδώ των σελίδων θα θυμούνται ίσως την καίριας σημασίας βοήθεια που προσέφεραν τα ηγετικά στελέχη αυτής της οργάνωσης στον στρατό ώστε να κάνει το πραξικόπημα. [2Sarajevo 76, Σεπτέμβρης 1973, η 6η Απρίλη φοράει ερπύστριες.] Αρκετούς μήνες μετά, κι αφού είχαν μεσολαβήσει πολλές σφαγές αντίπαλων της χούντας (κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά μελών της μουσουλμανικής αδελφότητας) η ηγεσία της 6ης Απρίλη αποφάσισε ότι πρέπει να διαμαρτυρηθεί γι’ αυτήν την κατάσταση.
Αλλά οι (κατά την 6η Απρίλη) “σωτήρες” της αιγύπτου και της επανάστασης της 25ης Γενάρη, οι καραβανάδες, δεν φαίνεται να έχουν περιθώρια ανοχής σε αμφισβητίες· ακόμα κι αν είναι δοκιμασμένης βλακείας. Όχι μόνο έδεσαν (και καταδίκασαν) δύο πρωτοκλασσάτα στελέχη της οργάνωσης, αλλά τώρα την έβγαλαν εξ ολοκλήρου στην παρανομία, κατάσχοντας τα όποια περιουσιακά της στοιχεία και σφραγίζοντας τα γραφεία της.
Προς στιγμήν φαίνεται ότι την οργάνωση την έχουν εγκαταλείψει ακόμα και οι διεθνείς φίλοι της· αν κρίνουμε απ’ τις μάλλον εθιμοτυπικές διεθνείς καταγγελίες. Υπάρχουν διάφορες παροιμίες που ταιριάζουν στην περίπτωση της 6ης Απρίλη, όπως όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες· ή τους πέταξαν σα στημένες λεμονόκουπες. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν νοιώθουμε καμία συμπάθεια σε ανθρώπους που συνεργάστηκαν σε ένα τέτοιο έγκλημα, όπως το πραξικόπημα του περασμένου Ιούλη, ακόμα κι αν τώρα βρίσκονται κάτω απ’ την μπότα εκείνου που οι ίδιοι υπηρέτησαν. Λέμε πως ούτε εκείνοι που αγωνίζονται στην αίγυπτο εξ αρχής και με καθαρό μυαλό, ούτε η ιστορία επιτρέπεται να συγχωρούν εκείνους που για να ταϊσουν τον εγωϊσμό τους και την μεγαλομανία τους ξεπέφτουν τόσο εύκολα σε όργανα, ακόμα κι αν αργότερα το χέρι που φίλησαν τους βουτάει απ’ το λαιμό.
Η μουσουλμανική αδελφότητα και οι εξαρχής σύμμαχοί της στον αιματηρό αγώνα κατά της χούντας, ίσως δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση. Ίσως και όχι.

Sarajevo 84 - 5/2014

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1 - Μεταξύ των οποίων και ο προφυλακισμένος θρησκευτικός επικεφαλής της οργάνωσης Μουχάμαντ Μπαντίε.
[ επιστροφή ]

2 - Sarajevo 76, Σεπτέμβρης 1973, η 6η Απρίλη φοράει ερπύστριες.
[ επιστροφή ]

κορυφή