sarajevo

σημειώσεις για το κράτος των κομμάτων

Sarajevo 84 - 5/2014

Είναι αστείο το νέο “Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο, Ελλάδα 2021” που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στο Euroworking Group την Πέμπτη (19/4/2014) είναι τόσο ενδιαφέρον όσο τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων: γεμάτο κοινοπίες του στυλ “δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τις επενδύσεις μέσω της απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών και της αντιμετώπισης των σύνθετων πτωχευτικών διατάξεων σε συνδυασμό με τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους” ή “καταπολέμηση της διαφθοράς, ενίσχυση της διαφάνειας και απλοποίηση των διαδικασιών με την ψηφιοποίηση”.
Πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι η υπόσχεση ότι “το πρόγραμμα απελευθέρωσης των αγορών και εξάλειψης των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί”. Μιλάμε για το ίδιο πρόγραμμα απελευθέρωσης για το οποίο η κυβέρνηση έκανε προ μηνός ηρωϊκές διαπραγματεύσεις να μην αλλάξει τίποτε. Τελικά υπό τον φόβο της “χαμένης δόσης” ψήφισε κάποια ημίμετρα τα οποία - πάμε στοίχημα; - θα αναιρεθούν με υπουργικές αποφάσεις.
Αυτό γίνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ψηφίζονται νόμοι μόνο για τα μάτια των κουτόφραγκων. παίρνουμε τα λεφτά, και μετά το πολιτικό σύστημα ομόψυχα τρέχει να αλυσοδέσει την απελευθερωμένη αγορά, με μόνο στόχο να προστατεύσει τα πελατειακά του δίκτυα και τους πελατειακούς του μηχανισμούς.
Έτσι, την ίδια ώρα που συντάσσουμε εθνικό σχέδιο - τρομάρα μας! - ανάπτυξης, 185 βουλευτές όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου ζητούν να ξαναγίνει υποχρεωτική η συνδρομή των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, πριν καν αυτή αρχίσει. Θέλουν να καταργηθεί η διάταξη την οποία οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν ψηφίσει πέρυσι (!) και θα ίσχυε από 1ης Ιανουαρίου του 2015. Ποιός είπε ότι δεν υπάρχει ομοψυχία, σε ό,τι αφορά τους πελάτες του πολιτικού συστήματος; Την τροπολογία υπογράφουν ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης μαζί με τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη με την κ. Ραχήλ Μακρή, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος με τον κ. Βασίλη Καπερνάρο, η κ. Μαρία Ρεπούση με τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο κ.ο.κ.
Κάπως έτσι διακομματικώς μας κοροϊδεύουν και κοροϊδεύουμε τους εταίρους, ότι “η Ελλάδα απλοποιεί τις διαδιακασίες ίδρυσης και λειτουργίας των εταιρειών και ελαχιστοποιεί τα βάρη της επιχειρηματικότητας”. Την μια μέρα ψηφίζουν μέτρα ελάφρυνσης και την επόμενη οι ίδιοι βουλευτές ζητούν να μην εφαρμοστούν.
...

Κάπως έτσι βγήκε απ’ τα ρούχα του ο άλλοτε ακροδεξιός και άλλοτε νεοφιλελεύθερος (αυτά τα δύο αλληλοσυμπληρώνονται στην πράξη, όμως έχει άλλη χάρη όταν συμπυκνώνονται σε μοναδικές προσωπικότητες) Πάσχος Μανδραβέλης, στην καθεστωτική “καθημερινή”, στις 27 Απρίλη, κάτω απ’ τον τίτλο κοροϊδία με 185 υπογραφές. Είναι, φυσικά, να απορεί κανείς για το κατά πόσον η υποχρεωτική ή εθελοντική συμμετοχή των εμπόρων, των βιοτεχνών και των βιομηχάνων στα αντίστοιχα επιμελητήρια [1Προσοχή: τα επιμελητήρια ΔΕΝ είναι οι “συνδικαλιστικοί σύλλογοι” των αφεντικών, που διαπραγματεύονται (υποτίθεται) ή όχι με την γσεε τα ελάχιστα που έχουν απομείνει προς διαταξική διαπραγμάτευση.] είναι τόσο κομβικό ζήτημα στην καπιταλιστική “ανάπτυξη” στην ελλάδα, έτσι ώστε να πληγώνεται η φιλελεύθερη καρδιά του πάσχοντος σχολιαστή απ’ το νομοθετικό μπρος πίσω. Ούτε (μας) είναι εύκολο να δεχτούμε ότι η “πελατειακή μάζα” των εμπόρων ή των βιοτεχνών που υποστηρίζουν την υποχρεωτική συμμετοχή (άρα και συνδρομή) έχει μεγαλύτερο βάρος απ’ την εξίσου “πελατειακή μάζα” εμπόρων ή βιοτεχνών που δεν θέλουν τέτοια υποχρέωση. Εκτός εάν οι πρώτοι είναι αισθητά περισσότεροι απ’ τους δεύτερους. Οπότε, το συγκεκριμένο, δεν είναι ζήτημα “πελατειακών σχέσεων” αλλά καθαρά συσχετισμών δύναμης μέσα στην ίδια κατηγορία αφεντικών.
Ο καθεστωτικός σχολιάστης μπορεί να έχει άλλο θέμα κατά νου, κι απλά βρήκε κάτι ανώδυνο για να ρίξει το κραξιματάκι του. Ή μπορεί να μην είχε πως να γεμίσει τη στήλη του. Οπότε παίρνουμε τα λεγόμενά του σαν αφορμή.

Γράφαμε το προηγούμενο τεύχος (2010 - 2014: four years after, στο τέλος) τα εξής:

...
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι πάνω στο πτώμα της τάξης μας διάφορες φράξιες των ντόπιων αφεντικών συγκρούονται πια γύρω απ’ αυτό που αποκαλείται “διαρθρωτικές αλλαγές”. Η ορολογία είναι ευφημισμός: πρόκειται για την ενδοκαπιταλιστική αναμέτρηση για την εξασφάλιση μεγαλύτερων (ή για την συντήρηση ήδη υπαρκτών) μεριδίων της εσωτερικής αγοράς μέσω διοικητικών (δηλαδή) κρατικών αποφάσεων.
...
Για παράδειγμα: φουρναραίοι και φαρμακοποιοί εναντίον ντόπιων αλυσίδων σούπερ μάρκετ· ιδιοκτήτες ταξί εναντίον ντόπιων ξενοδόχων και rent a car· βιβλιοπώλες εναντίον ντόπιων εκδοτών· κλπ.
...

Είναι εύλογο ότι διάφορα ζητήματα ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού δεν λύνονται “μόνα” τους, χάρη στη - μαγεία - της - αγοράς. Χρειάζονται κρατικές αποφάσεις. Κι όχι μόνο αποφάσεις, αλλά και η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων. Θα πουλάνε φρέσκο κρέας τα σούπερ μάρκετ; Οι ιδιοκτήτες τους λένε “ναι”, οι χασάπηδες λένε “όχι” - τελικά κερδίζουν οι πρώτοι. Θα πουλάνε φρέσκο ψωμί τα σούπερ μάρκετ; Οι ιδιοκτήτες τους λένε “ναι”, οι φουρναραίοι λένε “όχι”, το οριστικό αποτέλεσμα δεν το ξέρουμε ακόμα. [2Εννοείται ότι “δεν παίρνουμε θέση” για το ποιός “έχει δίκιο” παριστάνοντας τους αφελείς και καλόπιστους καταναλωτές / πολίτες! Όχι. Αφήνουμε την πρωτοβουλία στα αφεντικά: πρώτα θα στήσουν οδοφράγματα υπερασπιζόμενα τα δικά μας εργατικά δίκαια, και μετά θα πάρουμε εμείς θέση για τα δικά τους!... (Λέμε τώρα...)]
Σ’ αυτήν (πιο σωστά: και σ’ αυτήν) την άρθρωση του μοιράσματος της αγοράς, άρα της κερδοφορίας (και της συσσώρευσης) με τις κρατικές αποφάσεις, μπορεί λοιπόν κανείς να δει με απτό τρόπο αυτό που σαν αυτόνομοι εργάτες ονομάζουμε πολιτική πρόσοδο. Πρόκειται για τα οφέλη που έχει ο καθένας (ή ομάδες κοινού συμφέροντος) ανάλογα με την άρθρωση (τις “σχέσεις”) που έχει, κι ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται αυτή η άρθρωση, με την ιεραρχική πυραμίδα της πολιτικής εξουσίας. Όσο πιο “ψηλά” είναι μια τέτοια άρθρωση, τόσο μεγαλύτερο το όφελος. Είναι πρόσοδος (μια λέξη που κατ’ αρχήν χρησιμοποιείται, σαν γεωπρόσοδος,  για τα οφέλη απ’ την “εκμετάλλευση της γης”, γεωργική / κτηνοτροφική παραγωγή ή ενοίκια) επειδή δεν ανήκει στην κατηγορία του επιχειρηματικού κέρδους· αλλά συνεισφέρει σ’ αυτό. Και είναι πολιτική επειδή έχει άμεση σχέση με την “πολιτική εξουσία”, το κοινοβούλιο, [3Για να προλάβουμε τυχόν παρεξηγήσεις: αυτή η “πολιτική εξουσία”, το κοινοβούλιο, κλπ, ΔΕΝ είναι δομές ανεξάρτητες απ’ τα συμφέροντα των αφεντικών, έτσι ώστε αυτά τα συμφέροντα, κατά ομάδας, να έρχονται εκ των υστέρων να “πιαστούν” εδώ ή εκεί μέσα στην πυραμίδα της κρατικής εξουσίας και διοίκησης! Όχι, δεν συμβαίνει έτσι. Υπάρχει μια σταθερή γενική και αμοιβαία άρθρωση. Ωστόσο, κατά καιρούς, δημιουργούνται επιπλέον ζητήματα. Για τα οποία θα παρθεί η χ ή ψ απόφαση, απ’ το κοινοβούλιο, ή τον υπουργό• και θα εφαρμοστεί ή δεν θα εφαρμοστεί απ’ τον τάδε διευθυντή του τάδε τμήματος της δείνα υπηρεσίας• εν τω μεταξύ θα εκδοθεί η τάδε ή η δείνα “ερμηνευτική εγκύκλιος” απ’ την γραφειοκρατία του υπουργείου, που θα “διευκρινίζει” (ή θα συσκοτίζει), κλπ κλπ• θα πέσει και το χ ή ψ τηλέφωνο απ’ τον τάδε ή τον δείνα “παράγοντα του υπουργείου”• κ.ο.κ.] την κρατική διοίκηση, κλπ.
Η απόσπαση πολιτικών προσόδων, ή/και ο προσανατολισμός για την απόσπασή τους (το “πλασάρισμα”, οι “δημόσιες σχέσεις”, οι σχέσεις συνενοχής, κλπ) αποτελεί μεν ουσιαστικό στοιχείο του “εφαρμοσμένου” καπιταλισμού, δεν ανήκει όμως στις τυπικές καπιταλιστικές σχέσεις (οργάνωσης και εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας). Είναι κοινότοπο φαινόμενο στον καπιταλιστικό κόσμο, διαχρονικά: αρκεί να λάβει κανείς υπ’ όψη του τον ρόλο του λομπισμού στις ηπα ή στη γερμανία. [4Κάπως περισσότερα επί της γερμανικής περίπτωσης στο κοινοβουλευτισμός, εξουσία, κράτος (2), Sarajevo 80, Γενάρης 2014. Σε ό,τι αφορά τις ηπα η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι ότι καταργήθηκαν όλοι οι περιορισμοί στα ποσά με τα οποία τα λόμπι μπορούν να χρηματοδοτούν την εκλογή των εκλεκτών τους βουλευτών και γερουσιαστών• ή/και την εκλογική αποτυχία των ανεπιθύμητων. Οι “αντιπρόσωποι του αμερικανικού λαού” γίνονται ρητά και καθαρά υπάλληλοι των εταιρειών.]
Η ελληνική περίπτωση εμφανίζεται σαν “μοναδική”, αλλά δεν είναι καθόλου. Υπάρχουν ομοιότητές της με την ιταλία, άλλα βαλκανικά κράτη, αλλά και κράτη της μέσης ανατολής και της βόρειας αφρικής. Στα μέρη μας οι πολιτικές πρόσοδοι και η αποσπασή τους ονομάζονται πελατειακές σχέσεις (ή σχέσεις πατρωνείας), και είναι η “σταθερότερη σταθερά” στα 180 χρόνια της ύπαρξης ελληνικού κράτους. Ορισμένοι κοινωνιολόγοι της εξουσίας αποδίδουν την ισχύ και την μακροβιότητά τους στην αγροτική / μικροαστική μήτρα της ελληνικής κοινωνίας, και στην απουσία εντόπιας ισχυρής και συνεκτικής αστικής τάξης. Αυτό το τελευταίο έχει κατά τη γνώμη μας σημασία, όχι για την ύπαρξη ή την γενεαλογία των πολιτικών προσόδων αυτών καθ’ εαυτών, αλλά για το διαταξικό κοινωνικό εύρος τους. Για το γεγονός, δηλαδή, ότι ένα μεγάλο μέρος των μισθωτών, ειδικά απ’ το 1981 και μετά, συμμετείχε και συμμετέχει στην απόσπαση και τη νομή πολιτικών προσόδων.
Σε κάθε περίπτωση (αλλά όχι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο διαχρονικά) τα κόμματα είναι βασικός “κορμός” της παραγωγής και της διανομής αυτών των πολιτικών προσόδων. Σε ένα σχετικά πρόσφατο βιβλίο [5Κράτος και ομάδες συμφερόντων, μια κριτική της παραδεδεγμένης σοφίας, του ακαδημαϊκού στο Πάντειο Χρυσάφη Ιορδάνογλου, εκδ. πόλις, 2013.] αναφέρεται μεταξύ άλλων:

...
Βλέποντας το ζήτημα από την πλευρά των στελεχών των διαφόρων ομάδων συμφερόντων διαπιστώνουμε ότι σχεδόν όλοι τους είναι και στελέχη κομμάτων. Τούτο δεν σημαίνει ότι έχουν την πολυτέλεια να ξεχάσουν πού βρίσκεται η βάση ισχύος τους και ότι εκείνοι που τους ψηφίζουν είναι τα μέλη της κοινωνικής οργάνωσης στην οποία ανήκουν. Έχουν, λοιπόν, κάθε κίνητρο να λειτουργούν στα κόμματά τους και ως πρεσβευτές των κοινωνικών ομάδων που εκπροσωπούν. Ως πρεσβευτές έχουν επιρροή στη διαμόρφωση της πολιτικής του κόμματός τους σε πολλά ζητήματα και, ιδιαίτερα, σε εκείνα που δεν είναι μεν υψηλής πολιτικής ορατότητας αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των μελών της ομάδας τους. Οι απαιτήσεις των κομμάτων ... είναι γενικές και αφήνουν μεγάλα περιθώρια άσκησης επιρροής στους εκπροσώπους των ομάδων συμφερόντων και πίεσης, ειδικά στις “λεπτομέρειες”. Όποιος έχει παρακολουθήσει συζητήσεις επιτροπών της Βουλής (όπου τα φώτα της δημοσιότητας είναι μισόκλειστα) αντιλαμβάνεται ότι μια ρύθμιση - ελέφαντας μπορεί να περάσει σε μια παράγραφο κάποιου νομοσχεδίου (ή σε μια υπουργική εγκύκλιο) χωρίς να την αντιληφθεί κανένας άλλος εκτός από τους ενδιαφερόμενους και κάποιους ειδικούς. Η συνθετότητα της πολιτικής διαδικασίας προσφέρει σημαντική αφανή επιρροή στους εκπροσώπους των ομάδων συμφερόντων. Η επιρροή αυτή είναι συχνά τόσο μεγάλη που όπως ορθά έχει ειπωθεί “τα κόμματα γίνονται τελικά δέσμια των ιδιαίτερων συμφερόντων που υπηρετούν τα στελέχη τους σε κάθε χώρο”. Εάν ισχύει αυτό, τίθεται το ερώτημα: ποιος έχει αλώσει ποιον, τα κόμματα τις ομάδες συμφερόντων ή οι ομάδες συμφερόντων τα κόμματα;
...

Υπάρχει μια συνεχόμενη γραμμή που συνδέει τα ηρωϊκά (από πολιτικά προσοδική άποψη) ‘80s, όταν οι κυβερνήσεις του πα.σο.κ. έκαναν προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (δημόσιες υπηρεσίες, κρατικές τράπεζες, δεκο, κρατικοποιημένες προβληματικές) κατ’ αναλογία με τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος και των υπόλοιπων “δημοκρατικών δυνάμεων” (κκε εσ. και κκε) με τα μίζερα ‘10s, όπου στη διάρκεια της “τρικομματικής” κυβέρνησης οι προσλήψεις στελεχών στο κράτος είχε αναλογία 4 (νέα δημοκρατία) προς 2 (πα.σο.κ.) προς 1 (δημα.αρ.)· και, στη συνέχεια (ως τώρα), στη δικομματική, 5 (νέα δημοκρατία) προς 3 (πα.σο.κ.).
Αλλά η γραμμή δεν είναι ευθεία.

το κράτος των κομμάτων “σε κρίση”

Οι καλά μεθοδευμένοι εκβιασμοί κατά του πρώτου “μνημονιακού” πρωθυπουργού [6Περισσότερα επ’ αυτού στο προηγούμενο τεύχος.], αλλά και το σοκ απ’ την πρώτη φάση διαχείρισης της κρίσης, οδήγησε όπως είναι γνωστό στα όρια της εξαφάνισης το κόμμα εκείνο που πέτυχε τον μαζικό εκδημοκρατισμό της πολιτικής προσόδου: το πα.σο.κ. Μετρώντας πριν τον β παγκόσμιο πόλεμο ως τα τέλη της δεκαετίας του ‘70, το μοντέλο αυτό ίσχυε μεν, αλλά μονομερώς: υπέρ των “νομιμοφρόνων” και αυστηρά εναντίον της αριστεράς. Λογικό, εφ’ όσον η πολιτική εξουσία, με “δημοκρατία” ή δικτατορίες, ήταν μόνιμα εμφυλιοπολεμική.
Ωστόσο, απ’ το 2010 και ύστερα, το ζήτημα δεν ήταν απλά ποιο / ποια κόμμα / τα θα αναλάβει / ουν την λειτουργία της διανομής των πολιτικών προσόδων· αλλά το γεγονός ότι ακαριαία αυτές περιορίστηκαν σημαντικά. Είτε επειδή ο πολιτικός (πια) δανεισμός του ελληνικού κράτους περιορίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στην αποπληρωμή παλιότερων δανείων, είτε επειδή η “δομική προσαρμογή” προέβλεπε “κτύπημα των προνομίων” που είχαν διανεμηθεί τα προηγούμενα χρόνια, η προσοδική πίτα άρχισε να μειώνεται ραγδαία. Αυτό ήταν πρωτοφανές για καιρό ειρήνης.
Θα πιθανολογούσε κανείς ότι αφού το σύστημα των ελληνικών κομμάτων δεν μπορούσε να ανταποκριθεί πλέον στον παραδοσιακό του ρόλο με ικανοποιητικό τρόπο, θα διαλυόταν. Όμως δεν συνέβη ακριβώς αυτό. Αντίθετα, έγιναν δύο άλλα.
Το πρώτο, που το θεωρούμε αξιοσημείωτο, ήταν ότι “υποτιμήθηκαν οι προσοδικές προσδοκίες”! Αυτό ήταν κάτι που θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ήδη απ’ την δεκαετία του ‘00, όταν στην περίμετρο του λεγόμενου “δημόσιου τομέα” άρχισαν να αναπτύσσονται “νέες σχέσεις” εργασίας. Πού πήγε η “υπόσχεση για διορισμό” εδώ ή εκεί, που σήμαινε εργασιακή εξασφάλιση, όταν συστηματοποιήθηκε η χρήση ενοικιαζόμενων μισθωτών, εργολάβων, ή συμβάσεων περιορισμένου χρόνου; Μετατράπηκε σε “θα φροντίσω να σε προσλάβει ο εργολάβος” ή “θα φροντίσω να ανανεωθεί η σύμβασή σου”, κλπ κλπ. Με άλλα λόγια ο πήχυς των πολιτικών προσόδων για διάφορες (όχι ολιγομελείς) κατηγορίες μισθωτών του δημόσιου τομέα είχε αρχίσει να πέφτει πολύ πριν το σοκ του 2010, αποκαλύπτοντας έναν ανθεκτικό ψυχοσυναισθηματικό μηχανισμό σε ότι αφορά την “θέση εργασίας” και την άρθρωσή της με την πολιτική εξουσία: απ’ το ολότελα, καλεί κι η Παναγιώταινα.
Για τα αφεντικά δεν ίσχυε καθόλου μια τέτοια “υποτίμηση”. Το αντίθετο. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι διάφορες εργολαβικές εταιρείες (π.χ. καθαρισμού) ή/και εταιρείας security δημιουργήθηκαν φανερά ή κρυφά από στελέχη του κράτους, της δημόσιας διοίκησης· κομματικά στελέχη. Αυτό σήμαινε ότι η μέση της ιεραρχίας των ντόπιων αφεντικών “φούσκωσε” χάρη, ακριβώς, σε πολιτικές προσόδους: σε “δουλειές” που αναλαμβάνονταν για λογαριασμό του κράτους, χάρη στις αρθρώσεις, στις διασυνδέσεις μ’ αυτό. Επιπλέον, η διεύρυνση της οικονομίας του εγκλήματος, είχε μια παρόμοια λειτουργία και συνέπεια. Θα μπορούσε, λοιπόν, κανείς να μιλάει ήδη απ’ την δεκαετία του ‘90 και ακόμα εντονότερα σ’ εκείνην του ‘00 για πολλαπλασιασμό τόσο των “λευκών” όσο και των “μαύρων” πολιτικών προσόδων, υπέρ των αφεντικών. Μια ταξική μετατόπιση και στον προσοδισμό...

Sarajevo 84 - 5/2014

Κατά συνέπεια, αυτό που για πολλούς μισθωτούς γινόταν αντιληπτό σαν προσοδικό ζόρι, απ’ το 2010 και μετά, παρήγαγε έναν σιωπηλό γενικά αλλά ιδιαίτερα έντονο ανταγωνισμό (μεταξύ κλάδων, υποκλάδων, υπηρεσιών, τμημάτων, κλπ) για το ποιοί θα την γλυτώσουν ή για το ποιοί θα θιγούν λιγότερα. Εννοείται ότι η “υποτίμηση των προσδοκιών” και η προσαρμογή σε ψίχουλα έγινε ακόμα εντονότερη. Αντίστοιχα, στις γραμμές των αφεντικών, ξεκίνησε κάτι σαν “αναδιοργάνωση” των προσοδικών κατανομών: οι ισχυροί (είτε του λευκού καπιταλισμού είτε του οργανωμένου εγκλήματος, το πιθανότερο οι ισχυροί του συνδυασμού αυτών των δύο πλευρών της συσσώρευσης) έγιναν ισχυρότεροι· οι πιο αδύναμοι είτε ρίχτηκαν εντελώς, είτε αναγκάστηκαν σε ταπεινωτικούς (για τις προσδοκίες τους) συμβιβασμούς.
Και ενώ θα περίμενε κανείς μια γενική “χρεωκοπία” των κομμάτων, αυτό συνέβη μόνο επιφανειακά· στην πράξη έγινε το ανάποδο, αλλά με απροσδόκητο τρόπο: “αυξήθηκε”, κατά κάποιον τρόπο, η “πολιτική αξία” κάθε μεμονωμένου βουλευτή / πολιτευτή, αφού (σε πολλές ψηφοφορίες σχετικά με την γενική ή ειδική διαμόρφωση των δομικοπροσαρμοστικών νομοθεσιών, “μνημόνια”, “εφαρμοστικοί νόμοι”, “μεσοπρόθεσμα”, κλπ) κάθε ψήφος μπορούσε να αποκτήσει σημαντικό ρόλο. Για μια ορισμένη περίοδο (που δεν έχει τελειώσει) εμφανίστηκε το εξής φαινόμενο: τα κόμματα, ειδικά τα άλλοτε κραταιά (με την εξαίρεση του κκε) έμοιαζαν να διαλύονται και να ανασυντίθεται κοινοβουλευτικά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσα στην μικρή θάλασσα των 300 βουλευτών / πολιτευτών, που άλλοτε αποχωρούσαν κι άλλοτε προσχωρούσαν εδώ ή εκεί, άλλοτε διαγράφονταν κι άλλοτε συγχωρούνταν, κ.ο.κ.
Μέσα σ’ αυτό το διαρκές αλισβερίδι, που αναλογούσε σε μια διαρκή διαπραγμάτευση και αναδιαπραγμάτευση συμφερόντων και συσχετισμών δύναμης μεταξύ διαφόρων κατηγοριών αφεντικών (“μεγάλων”, “μεσαίων”, “μικρών”) με εναλλασόμενες αντιθέσεις και μεταξύ τους συμμαχίες, και πολύ επιλεγμένων τομέων της συνδικαλιστικοποιημένης μισθωτής εργασίας στον δημόσιο τομέα, ήταν που μονιμοποιήθηκε αυτό που θυμώνει τον ακροδεξιο-φιλελεύθερο σχολιαστή: αποφάσεις και μέτρα που λαμβάνονταν πανηγυρικά την μια στιγμή (στα πλαίσια της δήθεν επιβολής της ανθελληνικής “τρόικας”, στην πραγματικότητα σαν επιφανειακή αναγνώριση ενός χ ή ψ συσχετισμού δύναμης μεταξύ αφεντικών) κάποια άλλη στιγμή, χωρίς φανφάρες, “διορθώνονταν”, “στρογγυλεύονταν” ή και ακυρώνονταν εντελώς, απηχώντας πιο πραγματικούς συσχετισμούς.
Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό κράτος, σαν δομή διοίκησης, είχε “πρόβλημα” αντιστοίχισης μεταξύ νομοθεσίας και εφαρμοφής (ή μη) των νόμων πολύ πριν το 2010. Αλλά στις εποχές της ευδαιμονίας τα εμπόδια εμφανίζονταν κυρίως μέσα στην κρατική ιεραρχία και όχι στην κορυφή της: τα ανώτερα ή τα μεσαία στελέχη (διευθυντές, διοικητές, κλπ) μπορούσαν να “θάβουν” επιλεγμένες νομοθετικές αποφάσεις, παριστάνοντας ότι δεν υπάρχουν. Ή τα κατώτερα στελέχη μπορούσαν να σαμποτάρουν πρακτικά την εφαρμογή του χ ή του ψ νόμου, είτε ερμηνεύοντας τον κατά βούληση, είτε απαιτώντας ξανά και και ξανά και ξανά “διευκρινίσεις”.
Απ’ το 2010 και μετά η ευθύνη του “μπουρδοκλώματος” πέρασε στην κορυφή του “νομοθετικού”, στο κοινοβούλιο, στις επιτροπές, στους υπουργούς και υφυπουργούς. Και παρά τον θόρυβο περί “αυστηρών και αδιαπραγμάτευτων ‘μνημονιακών απαιτήσεων’ και αδιάλλακτης τρόικας”, άρχισαν να γίνονται θαύματα. Αυτό που ξέρουμε σαν το πρώτο πιο εντυπωσιακό (και φυσικά δεν είναι καθόλου το μοναδικό) αφορούσε την περιβόητη “απελευθέρωση της ιδιοκτησιας ταξί”, στα τέλη του 2011 / αρχές 2012. Άλλαξε ο “κακός υπουργός” (Ραγκούσης), ανέλαβε ο καλός φασίστας (βορΒορίδης), και θριάμβευσε ο “θα λιώσω σαν σκουλίκι όποιον ξαναπαιτήσει να κολλάμε ένσημα στους μισθωτούς οδηγούς” Λυμπερόπουλος. Ο θρίαμβος της “μαϊμού απελευθέρωσης” έγινε κάτω απ’ την μύτη και το βλέμμα της σκληρής, απάνθρωπης, αδιάλλακτης “τρόικας”... Πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ένα μονάχα πράγμα: ότι προκειμένου να υποχωρήσουν οι ξενοδόχοι (απ’ την απαίτηση της “απελευθέρωσης των ταξί”...) κάποιο άλλο αντάλλαγμα θα πήραν, έναν “ελέφαντα” (ή ίσως μια μικρή αγέλη ελεφάντων...) σε κάποια υποπαράγραφο κάποιας τροπολογίας κάποιου άσχετου νόμου, που κανείς “δεν πρόσεξε”...

Τα ανάλογα θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει στην πιο πρόσφατη κόντρα, αυτήν που αφορούσε τα φαρμακεία και τους φούρνους απ’ την μια και τα σούπερ μάρκετ απ’ την άλλη. Ως την προηγούμενη της ψήφισης του νόμου (που επιτρέπει στα μεγαλομπακάλικα να πουλάνε διάφορες κατηγορίες ειδών φαρμακείου) ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αθήνας Λουράντος απειλούσε τα δύο κυβερνητικά κόμματα α) με 11 χιλιάδες νεκροταφεία (τα φαρμακεία και οι ιδιοκτήτες τους...) σ’ όλη την ελλάδα στις επερχόμενες εκλογές, και β) με διαρκή “ανένδοτο” αγώνα μετά την ενδεχόμενη ψήφιση του νόμου. Ο νόμος ψηφίστηκε μεν, αλλά ο νεκροθάφτης Λουράντος εξαφανίστηκε, και τα φαρμακεία ανέστειλαν την απεργία τους. Έκτοτε σιωπή.
Μπορούμε να υποθέσουμε σχεδόν με βεβαιότητα ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε μεν (επειδή τον επιβάλλει η σκληρή, απάνθρωπη, αδιάλλακτη “τρόικα”...) αλλά μόνο για ξε-ψηφιστεί κάποια άλλη στιγμή, με μια υπουργική απόφαση ή εγκύκλιο που θα περάσει απαρατήρητη (μπορεί να έχει γίνει ήδη). Και, φυσικά, με μια ικανή ποσότητα ελεφάντων δώρο στους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ.
Ας το επαναλάβουμε: δεν θα κάνουμε το ηλίθιο λάθος να φυτρώσουμε εκεί που δεν μας σπέρνουν. Αντίθετα μας ενδιαφέρει αυτό: όχι μόνο οι μηχανισμοί των πολιτικών προσόδων λειτουργούν μια χαρά (σε ότι αφορά τα συμφέροντα των αφεντικών) αλλά διαχειριζόμενοι (αυτοί οι μηχανισμοί) τις αντιθέσεις μεταξύ ομάδων αφεντικών, ανακατασκευάζουν τους κοινούς τους τόπους. Άμεσα ή έμμεσα, τέτοιοι κοινοί τόποι δεν μπορεί παρά να είναι ταξικοί. Που σημαίνει ότι τα ντόπια αφεντικά “λύνουν τις διαφορές τους”, άλλοτε τις πολώνουν κι άλλοτε κάνουν αμοιβαίους συμβιβασμούς (ως τώρα...) πάνω στους σβέρκους μας.
Ως γνώστον, οι μόνοι νόμοι που όχι μόνο αποφασίστηκαν αλλά εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται μέχρι τελευταίας κεραίας, είναι αυτοί που αφορούν την βίαιη άμεση (μισθολογική) και έμμεση υποτίμηση της εργασίας.

το κράτος των κομμάτων και τα εργατικά συμφέροντα

Ένα ικανό μέρος των πληγωμένων του σοσιαλδημοκρατικού προσοδισμού μετακόμισαν en masse στον συ.ριζ.α. μόλις το επιτελείο του σκέφτηκε να ρίξει στην πιάτσα την μαγική λέξη: εξουσία. Πριν, σαν μικρό κόμμα, ο συ.ριζ.α. είχε ένα κάπως “αριστεροφιλελεύθερο” προφίλ. Μετά, ακριβώς εξαιτίας της μαζικής μετακόμισης και κατάληψης της Κουμουνδούρου απ’ τις στρατιές των “πασοκογενών”, δόθηκε η ευκαιρία στην mainstream ακροδεξιά (νέα δημοκρατία) να κρατήσει βιδωμένους στις παραδοσιακές κομματικές επιλογές τους ένα ικανό μέρος απ’ τους δικούς της πληγωμένους, με τον φόβο ότι “έρχονται οι κομμουνιστές”. Ένα άλλο μέρος των πληγωμένων και των δύο κομματικών παραλλαγών του προσοδισμού μετακόμισε στα - φανερά - του - βόθρου, ίσως επειδή έχει καταλήξει σε κάτι κατ’ αρχήν λογικό: αφού μίκρυνε η προσοδική πίτα, για να υπάρξουν χορταστικές μερίδες θα πρέπει κάμποσοι να βγουν απ’ τη μέση. Ζήτω τα χρυσά ‘50s!
Η μεγάλη καθεστωτική (και από ταξική άποψη: “ειρηνευτική”) δύναμη του ελληνικού προσοδισμού είναι ότι μπορεί να φτάσει αρκετά χαμηλά (στην κοινωνική ιεραρχία)· ακόμα κι αν τα δωράκια του είναι χάντρες και καθρεφτάκια, σε σύγκριση με τις απολαβές των αφεντικών. Υπήρχε ήδη στα ‘00 ένα μέρος (αλλά μόνο ένα μέρος) της σύγχρονης εργατικής τάξης που έμοιαζε να ψιλιάζεται ότι δεν χωράει στο ταψί - αλλά αυτό δεν σήμαινε υποχρεωτικά και παραίτηση απ’ την σχετική προσπάθεια. Μετά το 2010 (ή το 2012) ίσως αυτό το τμήμα να έχει μεγαλώσει· έχει, όμως, γίνει συνειδητά εχθρικό προς αυτήν την διέπουσα αρχή του ελληνικού κράτους / κεφάλαιου;

Οι πολιτικές πρόσοδοι “δένουν” την εργασία στο κράτος (σαν κόμμα των αφεντικών) με κάθε άλλο τρόπο εκτός απ’ αυτόν που υπηρετεί τα γενικά εργατικά συμφέροντα. Η σχέση εργοδότη / μισθωτού οργανώνεται (και εννοείται) πάνω σε δύο δίπολα. Αυτό του “ευεργέτη / ευεργετούμενου” (“ευεργέτης” είναι αυτός που φρόντισε να “βρεις δουλειά”, και είναι ο ισχυρός πόλος στο συγκεκριμένο σχήμα)· και εκείνο του ψηφοφόρου - εξουσιοδότη / πολιτευτή (όπου περιστασιακά ο ισχυρός εμφανίζεται να είναι ο ψηφόφορος...). Μια τέτοια εναλλαγή διαμορφώνει την αίσθηση ή την ψευδαίσθηση ενός κυκλώματος αμοιβαίων προσωπικών (ή οικογενειακών, ή...) εξαρτήσεων, όπου δεν χωράει καμία ταξική αντιπαλότητα. Μπορεί κανείς να σκεφτεί, για παράδειγμα, τι είδους σχέση είναι το τσατσιλίκι και η ρουφανιά στις δουλειές. Και το ένα και το άλλο αποτελούν μορφές “πολιτικής προσόδου” με την έννοια της άρθρωσης, ξανά, στην εξουσιαστική ιεραρχία (της δουλειάς) και την εξασφάλιση οφελημάτων απ’ αυτή την άρθρωση. Εν τέλει, αν και δεν είναι ο προσοδισμός η μοναδική αιτία της εθελοδουλείας, τόσο στα χρόνια της ευδαιμονίας όσο και στα χρόνια της “λιτότητας”, λειτούργησε και λειτουργεί διαλυτικά απέναντι στην ταξική συνείδηση.

Το να μην υπάρχουν ούτε ψίχουλα για πολλούς απ’ αυτούς που βρίσκονται “κάτω απ’ το τραπέζι” δεν σημαίνει καθόλου αυτόματα ότι αυτοί κι αυτές αποφασίζουν να το αναποδογυρίσουν. Μπορούν κάλιστα να περιορίσουν τις προσδοκίες τους (για κάποιου είδους “ωφέλεια” [7Δεν μπορούμε να αποδείξουμε πως η ονοματοδοσία επιλέχτηκε σκόπιμα, οπότε ας μείνει σαν μια διασκεδαστική εικασία: ο όρος που χρησιμοποιείται στην ελλάδα για όσους / όσες εντάσσονται στα σύγχρονα “στρατόπεδα εργασίας” του οαεδ είναι οφελούμενοι• ενώ αλλού στην ευρώπη ο όρος είναι υποστηριζόμενοι. Φαίνεται ότι η λέξη “οφελούμενος” είναι πολύ πιο κοντά στην μέση “λαϊκή” προσοδική ηθική, ειδικά όταν ο “ευεργέτης” είναι το κράτος, οι δήμοι, κλπ...]), ακόμα και δραστικά· αλλά να διατηρήσουν τον πυρήνα των σχέσεων συναλλαγής (τους) με διάφορες μορφές εξουσίας. Υποθέτουμε ότι αυτός είναι ο λόγος που στη διάρκεια αυτών των 4 χρόνων διαχείρισης της κρίσης, και παρά την επιφανειακή “εικόνα διάλυσης” σχεδόν του συνόλου των κοινοβουλευτικών κομμάτων, δεν εκδηλώθηκε καμία σοβαρή ανησυχία για το μέλλον της “αντιπροσωπευτικής” δημοκρατίας. Πολύ περισσότερο που μεγάλο μέρος των “αγανακτισμένων” θα έβλεπε, τελικά, με καλό μάτι σαν εναλλακτική λύση της προσοδικής αβεβαιότητας ή/και ρευστότητας που τους τυραννάει ένα κράτος “ευεργέτη” με πυγμή· ας πούμε στρατοαστυνομική.

Χρειάζεται, άραγε, να χρησιμοποιήσουμε σαν επιχείρημα τον περιορισμό των προσοδικών (προς τους πληβείους) δυνατοτήτων του ελληνικού κράτους τα τελευταία χρόνια, για να στραφούμε σαν σύγχρονοι εργάτες με συνείδηση εναντίον του; Όχι. Θα ήταν αρκετό να συνειδητοποιήσει ο καθένας ότι ακόμα και χωρίς αυτόν τον περιορισμό οι “παροχές” είναι ταξικά καταναμεμημένες με πολύ έντονο τρόπο. Κι αν χρειάζεται ένα μονάχα παράδειγμα, χωρίς “κρίση” και “λιτότητα” αλλά με χλιδή, αυτό το προσφέρουν οι ολυμπιακοί αγώνες το 2004: οι μεν εργολάβοι έβγαλαν τα κέρατά τους, στη δε απέναντι μεριά είχε άγρια εκμετάλλευση (στη διάρκεια των έργων) και τσάμπα, εθελοντική δουλειά (στη διάρκεια των αγώνων). Μαζί με “δόξα” βέβαια.
Το ελληνικό κράτος των κομμάτων κατάφερε να διατηρήσει τις βασικές δομές και λειτουργίες του αυτά τα 4 δύσκολα χρόνια· πρέπει να το παραδεχτούμε. [8Το κράτος των κομμάτων δεν εξαντλείται στο κοινοβούλιο, στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ή στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτή είναι μόνο η μία του άκρη. Η άλλη βρίσκεται στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, στις μκο, και στις διάφορες “πρωτοβουλίες πολιτών”, δεξιές κι αριστερές. Ενδιάμεσα απλώνεται ένα μεγάλο φάσμα θεσμών, που περιλαμβάνει τους δήμους, τις κοινότητες και τα διαμερισματικά συμβούλια, τις περιφέρειες και τους περιφερειάρχες, τα συνδικάτα, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες και τις συνομοσπονδίες, και κάμποσους ακόμα θεσμούς μη ανακλητής αντιπροσώπευσης.] Και μπορεί ο καινούργιος δικομματισμός να μην έχει την εμβέλεια του παλιού, εξαιτίας της προσοδικής αβεβαιότητας / ρευστότητας στα χαμηλά της κοινωνικής ιεραρχίας, αλλά περιβάλλεται από μια αγέλη μικρότερων “προθύμων” (μικρότερων κομμάτων) που μπορούν να διαπραγματεύονται σε καλή τιμή ορισμένες συμπληρωματικές αρθρώσεις στον κρατικό / καπιταλιστικό ιστό.
Επιπλέον, το οργανωμένο έγκλημα μπορεί πλέον ακόμα και “αυτοπροσώπως” να διεκδικεί θέσεις εξουσίας...

Sarajevo 84 - 5/2014

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1 - Προσοχή: τα επιμελητήρια ΔΕΝ είναι οι “συνδικαλιστικοί σύλλογοι” των αφεντικών, που διαπραγματεύονται (υποτίθεται) ή όχι με την γσεε τα ελάχιστα που έχουν απομείνει προς διαταξική διαπραγμάτευση.
[ επιστροφή ]

2 - Εννοείται ότι “δεν παίρνουμε θέση” για το ποιός “έχει δίκιο” παριστάνοντας τους αφελείς και καλόπιστους καταναλωτές / πολίτες! Όχι. Αφήνουμε την πρωτοβουλία στα αφεντικά: πρώτα θα στήσουν οδοφράγματα υπερασπιζόμενα τα δικά μας εργατικά δίκαια, και μετά θα πάρουμε εμείς θέση για τα δικά τους!... (Λέμε τώρα...)
[ επιστροφή ]

3 - Για να προλάβουμε τυχόν παρεξηγήσεις: αυτή η “πολιτική εξουσία”, το κοινοβούλιο, κλπ, ΔΕΝ είναι δομές ανεξάρτητες απ’ τα συμφέροντα των αφεντικών, έτσι ώστε αυτά τα συμφέροντα, κατά ομάδας, να έρχονται εκ των υστέρων να “πιαστούν” εδώ ή εκεί μέσα στην πυραμίδα της κρατικής εξουσίας και διοίκησης! Όχι, δεν συμβαίνει έτσι. Υπάρχει μια σταθερή γενική και αμοιβαία άρθρωση. Ωστόσο, κατά καιρούς, δημιουργούνται επιπλέον ζητήματα. Για τα οποία θα παρθεί η χ ή ψ απόφαση, απ’ το κοινοβούλιο, ή τον υπουργό· και θα εφαρμοστεί ή δεν θα εφαρμοστεί απ’ τον τάδε διευθυντή του τάδε τμήματος της δείνα υπηρεσίας· εν τω μεταξύ θα εκδοθεί η τάδε ή η δείνα “ερμηνευτική εγκύκλιος” απ’ την γραφειοκρατία του υπουργείου, που θα “διευκρινίζει” (ή θα συσκοτίζει), κλπ κλπ· θα πέσει και το χ ή ψ τηλέφωνο απ’ τον τάδε ή τον δείνα “παράγοντα του υπουργείου”· κ.ο.κ.
[ επιστροφή ]

4 - Κάπως περισσότερα επί της γερμανικής περίπτωσης στο κοινοβουλευτισμός, εξουσία, κράτος (2), Sarajevo 80, Γενάρης 2014. Σε ό,τι αφορά τις ηπα η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι ότι καταργήθηκαν όλοι οι περιορισμοί στα ποσά με τα οποία τα λόμπι μπορούν να χρηματοδοτούν την εκλογή των εκλεκτών τους βουλευτών και γερουσιαστών· ή/και την εκλογική αποτυχία των ανεπιθύμητων. Οι “αντιπρόσωποι του αμερικανικού λαού” γίνονται ρητά και καθαρά υπάλληλοι των εταιρειών.
[ επιστροφή ]

5 - Κράτος και ομάδες συμφερόντων, μια κριτική της παραδεδεγμένης σοφίας, του ακαδημαϊκού στο Πάντειο Χρυσάφη Ιορδάνογλου, εκδ. πόλις, 2013.
[ επιστροφή ]

6 - Περισσότερα επ’ αυτού στο προηγούμενο τεύχος.
[ επιστροφή ]

7 - Δεν μπορούμε να αποδείξουμε πως η ονοματοδοσία επιλέχτηκε σκόπιμα, οπότε ας μείνει σαν μια διασκεδαστική εικασία: ο όρος που χρησιμοποιείται στην ελλάδα για όσους / όσες εντάσσονται στα σύγχρονα “στρατόπεδα εργασίας” του οαεδ είναι οφελούμενοι· ενώ αλλού στην ευρώπη ο όρος είναι υποστηριζόμενοι. Φαίνεται ότι η λέξη “οφελούμενος” είναι πολύ πιο κοντά στην μέση “λαϊκή” προσοδική ηθική, ειδικά όταν ο “ευεργέτης” είναι το κράτος, οι δήμοι, κλπ...
[ επιστροφή ]

8 - Το κράτος των κομμάτων δεν εξαντλείται στο κοινοβούλιο, στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ή στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτή είναι μόνο η μία του άκρη. Η άλλη βρίσκεται στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, στις μκο, και στις διάφορες “πρωτοβουλίες πολιτών”, δεξιές κι αριστερές. Ενδιάμεσα απλώνεται ένα μεγάλο φάσμα θεσμών, που περιλαμβάνει τους δήμους, τις κοινότητες και τα διαμερισματικά συμβούλια, τις περιφέρειες και τους περιφερειάρχες, τα συνδικάτα, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες και τις συνομοσπονδίες, και κάμποσους ακόμα θεσμούς μη  ανακλητής αντιπροσώπευσης.
[ επιστροφή ]

κορυφή