Sarajevo
 

 

 

Sarajevo 82 - 3/2014

 

προσοχή στην πορτοκαλάδα!!!

Για την περίπτωση που σας διέφυγε: η 20η του περασμένου Φλεβάρη θα πρέπει να γιορτάζεται από εδώ και στο εξής σαν εθνική επέτειος. Το κοσμοϊστορικό (και εθνικά υπερήφανο) που συνέβη περιγράφεται σε μια χούφτα λέξεις:

... Αθώοι Ιακώβου και άρση βαρών - το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, έκρινε αθώους τους 25 κατηγορουμένους, μέλη της περίφημης ντριμ τιμ της εθνικής ομάδας άρσης βαρών, για την υπόθεση του ντόπινγκ στην εθνική ομάδα της άρσης βαρών το 2008...

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται στους δύσπιστους (που δεν είναι και λίγοι...) όχι μόνο ότι υπάρχει κράτος στην ελλάδα, αλλά κρίση-ξεκρίση το ελληνικό κράτος έχει σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια.
Την εποχή που “ξεσπούσαν τα σκάνδαλα” για τους ντοπαρισμένους εθνικούς ήρωες (δρομείς ταχύτητας, άλτες, αρσιβαρίστες) δεν είχατε πολλές σκοτούρες, οπότε το διασκεδάζατε. Μερικές επίμονες δημοσιογραφικές έρευνες (“ιός” της τότε “ελευθεροτυπίας”) έβγαζαν στον αφρό στοιχεία για το κύκλωμα... Αλλά, ευτυχώς, οι “ανθελληνικές προσπάθειες” πέφτουν στο κενό - φροντίζει (και) η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη γι’ αυτό:

Την απαλλαγή του συνόλου των κατηγορουμένων ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας, επικαλούμενος... άγνοια των κατηγορουμένων, υποστηρίζοντας δηλαδή πως κανείς τους δεν είχε γνώση για παράνομες ουσίες, πόσω μάλλον οι αθλητές.

"Η ζημιά έχει γίνει από την Κίνα. Από εκεί έγινε η παραγγελία και ήρθε στην Ελλάδα λάθος παρτίδα με παράνομα σκευάσματα. Το ερώτημα παραμένει. Ήταν λόγο σκοπιμότητας ή έτυχε;" υποστήριξε ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνοντας πως "η ομάδα μας μπήκε στο μάτι του κυκλώνα".

Είχαν προηγηθεί οι απολογίες των 25 κατηγορούμενων για πλημμεληματικά αδικήματα σχετικά με παράβαση του νόμου περί ντόπινγκ. Μεταξύ αυτών, ο προπονητής της εθνικής ομάδας άρσης βαρών, Χρ. Ιακώβου, ο οποίος ανέφερε πως το 2007 δεν μπορούσαν να βρουν τα σκευάσματα που ήθελαν στην ελληνική αγορά. "Ο γιατρός της ομάδας δεν μπορούσε να τα βρει και έτσι ρώτησα έναν γνωστό μου. Η πρώτη δόση ήρθε κανονικά. Στη δεύτερη δόση, κανείς δεν γνώριζε τι είχε μέσα το κουτί και αν ήταν σωστό".

Και ο Βαλέριος Λεωνίδης που τότε διατελούσε προπονητής υποστήριξε πως οι αθλητές λάμβαναν και λαμβάνουν μόνο συμπληρώματα διατροφής ενώ η Ολυμπία Τόκκα ανέφερε: "Ακόμα δεν το εχω χωνέψει. Μου έχει στοιχίσει στη ζωή μας και στο άθλημα".

Θύματα σκευωρίας; Ή απλά ενός “λάθους”; Όπως και νάχει, το “κάτσε κάτω απ’ τη μπάρα” έχει γράψει την δική του εθνική ιστορία (σαν “ατάκα”). Έχει γίνει θρύλος. Και οι θρύλοι είναι αθώοι. Το λένε και άνθρωποι γνωστής εγκυρότητας: Οι Αλέξης Κούγιας και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόροι των Χρ. Ιακώβου, Βαλ. Λεωνίδη, Βίκτ. Μήτρου δήλωσαν:

"Η Δικαιοσύνη (Άννα Κουσιοπούλου, Πρόεδρος, Νικόλαος Ροζάκης, Μαρία Μπουτάκη, Πλημμελειοδίκες και Δημήτριος Νομικός, Εισαγγελέας) αθώωσαν την σύγχρονη αθλητική ιστορία της Ελλάδος στο αγώνισμα της Αρσης Βαρών.

Ο Εθνικός Προπονητής, Χρήστος Ιακώβου, οι Ολυμπιονίκες Βαλέριος Λεωνίδης και Βίκτωρας Μήτρου, που οι διαχρονικές τους επιτυχίες πλημμύρισαν τις καρδιές μας από εθνική υπερηφάνεια και χαρά, σήμερα μας κοιτάζουν στα μάτια και βροντοφωνάζουν “Ελληνες πάνω από την μπάρα, όλοι μαζί μπορούμε".

Όχι “πάνω” - κάτω απ’ τη μπάρα! Το “πάνω” δεν θέλει “σκευάσματα”. Πάνω - απ’ - τη - μπάρα (θα μπορούσε να πει κάποιος) ήταν μόνο ο προπονητής Ιακώβου, όπως και ο άλλος προπονητής και Χρήστος, στενός φίλος και συνεταίρος του, ο Χρήστος Τζέκος. Do you remember? Και ο κυρ Δημητρακόπουλος ο δικηγόρος, ήταν συνήγορος επίσης της Θάνου και του Κεντέρη, στην άλλη τραγική παρεξήγηση. Υπάρχει καταμερισμός και εξειδίκευση, άλλο ένα καλό για το λαό και τον τόπο.
Εκείνοι οι “ανθέλληνες” είχαν γράψει τότε... “παλιά”...:

...Ντοπαρισμένος βρέθηκε το 2004 ο αθλητής του Χρήστου Ιακώβου Λεωνίδας Σαμπάνης. Ο ίδιος ο αθλητής, ο Ιακώβου και ο ισχυρός άνδρας της ομοσπονδίας Γιάννης Σγουρός απέρριψαν την περίπτωση ντοπαρίσματος και άρχισαν να ακούγονται διάφορες συνωμοτικές θεωρίες ότι του έριξαν “τεστοστερόνη στην πορτοκαλάδα” και άλλα παρόμοια. Όμως, όλη η παρουσία της ομάδας άρσης βαρών άφησε πολλά ερωτηματικά. Ο Σαμπάνης τελικά απέσυρε την έφεσή του, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους. Ανάλογη αλλά πιο καλυμμένη ήταν η υποστήριξη των παραγόντων του στίβου προς τον Χρ. Τζέκο και τους αθλητές του.

Πολλοί, τώρα, αναρωτιούνται πού βρέθηκε από τον κ. Ιακώβου και την Ομοσπονδία Αρσης Βαρών η κινέζικη εταιρεία Auspure, ένα μικρό εργαστήριο στη μακρινή Σαγκάη. Και είναι, βέβαια, για γέλια η εξήγηση ότι τη βρήκαν “φτηνή”, που άρχισε να ακούγεται εδώ και λίγες μέρες από τον λαρισαίο προμηθευτή αναβολικών.
Η αλήθεια είναι ότι η κινεζική αγορά είναι ο παράδεισος για όποιους θέλουν να προμηθευθούν απαγορευμένες ουσίες. Με το πρόσχημα των “ερευνητικών σκοπών” διάφορα κινέζικα εργαστήρια παρασκευάζουν και εξάγουν στη Δύση πολλά σκευάσματα και ιδιαίτερα ισχυρά αναβολικά. Το εμπόριο αυτό γίνεται σε καθεστώς ημινομιμότητας και, όπου είναι αυτό δυνατόν, χωρίς παραστατικά...

Α πα πα! Αυτός ο κυρ Σγουρός που ήταν τότε “ισχυρός άνδρας της ελληνικής ομοσπονδίας άρσης βαρών” είναι ο ίδιος που είναι σήμερα περιφερειάρχης Αττικής και “ισόβιος γενικός γραμματέας της παγκόσμιας ομοσπονδίας άρσης βαρών”; Είναι τόσο δυνατό το ελλαδιστάν που κάνει εξαγωγή “βαθέος κράτους”; 
Όχι βέβαια! Εξαγωγή πορτοκαλάδας κάνει η πατρίς. Αλλά (όπως έλεγαν οι παλιοί οικογενειάρχες μικροαστοί στα παιδιά τους) στην πορτοκαλάδα είναι που σου ρίχνει ο άλλος τα ναρκωτικά... Γι’ αυτό, όποιος πάει για βάθρο, μόνο νερό...  Νεράκι και γαλατάκι.

 
       

Sarajevo