Sarajevo
 
   

μεγαλεία!

Μεγαλεία λοιπόν. Ο επίσημος “βενζινάς” του αμερικανικού πολεμικού στόλου ανά τις θάλασσες της υφηλίου, είναι πια και “Άρχοντας Κουροπαλάτης της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας”. Οι ντόπιοι οπαδοί μάλιστα δεν παρέλειψαν να σημειώσουν ότι αυτός ο “τίτλος” δεν είχε δοθεί σε κανέναν ως τώρα, μετά το 1453. Είναι τόσο σπουδαίος ο “κουροπαλάτης” που κανείς δεν ήταν ως τώρα άξιος για τέτοιο “αξίωμα”;
Το ελληνορθόδοξο πατριαρχείο στην Ισταμπούλ πουλάει διάφορα παράσημα. Και οι έλληνες πλούσιοι που πληρώνουν για αυτοκρατορικούς τίτλους είναι αρκετοί. Μπορεί να υπάρχει και κανά χριστιανικό club με όλους αυτούς. [1] Διαβάστε (για την επιμόρφωσή σας και μόνο) τίτλους (“οφφίκια”): ακτουάριος· καστρίντσιος· πρωτοψάλτης· σκευοφύλαξ· δεπουτάτος· διδάσκαλος του γένους· χαρτουλάριος· νοτάριος - πρωτονοτάριος - μέγας πρωτονοτάριος· έξαρχος· μαΐστωρ· ρεφερενδάριος· κλπ. Το λογιστήριο του πατριαρχείου θα πρέπει να έχει βάλει ταμπελάκια με τιμές σε όλα αυτά, και ανάλογα με το τι πληρώνει κανείς ψωνίζει. (Δεν ξέρουμε εάν η πληρωμή γίνεται εφάπαξ, εάν έχει κάτι σαν ετήσιο νοίκι, ή εάν παίζει συνδυασμός).
Το ενδιαφέρον είναι ότι απ’ τους δεκάδες που έχουν αγοράσει τίτλο αυτοκρατορικού αξιωματούχου απ’ το πατριαρχείο, κανείς δεν διάλεξε το κουροπαλάτης. Ο Αν. Δαυίδ, για παράδειγμα, είναι “μέγας πρωτέκδικος”. Ο βιομήχανος Παναγιώτης Αγγελόπουλος “μέγας ευεργέτης - μέγας λογοθέτης”. Ο Ν. Θέμελης “μέγας δικαιοφύλαξ”. Ο Σ. Κόκκαλης “λαοσυνάκτης”. Ο εφοπλιστής Λαιμός “ακτουάριος”. Ο εφοπλιστής Νομικός “ρεφερενδάριος”. Οι της εφοπλιστικής οικογένειας των Χατζηιωάννου “μαΐστωρ”, “νοτάριος” και “έκδικος”. Ο γνωστός Ψυχάρης “πρωτονοτάριος”. “Κουροπαλάτης” όμως κανένας απ’ τους εκατοντάδες “άρχοντες”. Γιατί άραγε;
Μπορεί (μια εξήγηση δική μας) να οφείλεται στο ίδιο το όνομα. Αυτό το κουρο- βρίσκεται (ηχητικά) πολύ κοντά στο κουραδο-, και ίσως όλοι οι προηγούμενοι να φοβούνταν την καζούρα. Όχι, όμως, αυτός που θα κτίσει την “αγιασοφιά” Ν. Φιλαδέλφειας!

Η (όλα τα ξέρει) “βικιπαίδεια” προσφέρει τη βάση για μια άλλη εξήγηση. Ο τίτλος, που προέρχεται απ’ το λατινικό cura palatii (και σήμαινε “φροντίδα / διαχείριση του παλατιού”) έφτασε στα high του μετά το 522, όταν κατατάχτηκε τρίτος στην αυτοκρατορική ιεραρχία, μετά απ’ τον τίτλο του “καίσαρα” και του “νωβελισσίμου”. Αλλά απ’ τον 11ο αιώνα και μετά άρχισε να μοιράζεται σε διάφορους, οπότε έχασε ραγδαία την αίγλη του, καθώς (επιπλέον) οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν σταδιακά στον “πρωτοβεστιάριο”. Το τελευταίο αιώνα της βυζαντινής αυτοκρατορίας είχε πια (ο “κουροπαλάτης”) πολύ χαμηλή θέση και εξαιτίας αυτής της καθίζησης δεν δινόταν παρά πολύ σπάνια.
Ενδιαφέρον ακούγεται. Ο κυρ Δημήτρης αγόρασε “μοναδικότητα” μεν στη λίστα των τίτλων, αλλά ψώνισε απ’ το κάτω κάτω ράφι. Μάλιστα, δεν ψώνισε καν τον τίτλο “πρωτοκουροπαλάτης”, που είχε παίξει για ένα φεγγάρι στο Βυζάντιο. Λογικά, λοιπόν, το πρωτότυπο “οφφίκιο” θα πρέπει να του ήρθε φτηνά.

Θα πει κάποιος: “καλά έκανε... φυλάει τα λεφτά του για να φέρει τον Μέσι στην αεκ μόλις η ομάδα πατήσει Α εθνική”. Σωστό. Εν τω μεταξύ (υποτίθεται ότι) θέλει να φέρει τον πατριάρχη στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάιο, στα 90στα γενέθλια της αεκ - η “αγιασοφιά” πάντως δεν θα είναι έτοιμη για δοξολογία. Δεν ξέρουμε αν με το να ψωνίσει ο κυρ Δημήτρης “κουροπαλατιλίκι” ψήθηκε ο αρχιπαπάς. Είναι και θέμα πρεστίζ: να έπαιζε στο champions league η ομάδα, πάει κι έρχεται. Να παίζει, όμως, στον 6ο όμιλο της 3ης εθνικής, με τη Θύελλα Ραφήνας, τον Ερμή Ζωνιανών, τον Κυανό Αστέρα Βάρης και τον Παναθηναϊκό Κρουσσώνας, θα σκεφτεί ο πατριάρχης “ρε μπας και ξέπεσα σε νεωκόρο”;
Δεν μπορούμε, λοιπόν, να προβλέψουμε αν τον Μάη, εκτός από διπλές εκλογές θα έχουμε και ευλογίες. Ούτε εάν θα ευλογηθούν και τα βενζινάδικα της aegean όπου γίνονται πράματα και θάματα. Προβλέπουμε όμως ότι ξεκινώντας από “κουροπαλάτης” ο κυρ Δημήτρης θα ανέβει ψηλά. Στα 100στα γενέθλια (γεροί νάμαστε!) θα φέρει στην ΑΘήνα τον Μεγαλοδύναμο και τον “μαρμαρωμένο βασιλιά” παρέα.

Sarajevo 81 - 2/2014
Κουίζ: αυτός δεξιά είναι ο Μίμης ο Κουροπαλάτης. Αριστερά ποιός είναι;

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

1 - Φυσικά και υπάρχει! Είναι το Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου! Όλοι οι συνωμοσιολόγοι στην πίστα, λοιπόν, να ανακαλύψουν τα δάκτυλα του “τάγματος των αρχόντων”!!
[ επιστροφή ]

 
       

Sarajevo