Sarajevo
 
   

βάλτε πάλι το 25ευρω (στα νοσοκομεία)!!!

Sarajevo 81 - 2/2014

Ναι, μεν, έχουμε τις (όποιες) απόψεις μας, αλλά είμεθα και φιλομαθείς. Κι αν μάθουμε κάτι καινούργιο, που μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε, με χαρά το κάνουμε!
Λοιπόν, η απόσυρση του “εισιτηρίου” των 25 ευρώ απ’ τα νοσοκομεία είναι μεγάλο λάθος. Το σκεφτήκαμε με βάση νέα δεδομένα, και τώρα το αναγνωρίζουμε. Ποιά είναι τα νέα δεδομένα; Η άποψη (επί του θέματος) του κυρ νεοφιλελεύθερου Στέφανου Μάνου, αλλά και της alpha bank.
Ο κυρ Στέφανος δήλωσε ότι το 25ευρω θα εξασφάλιζε ότι δεν μπαίνουν για νοσηλεία άτομα που δεν την χρειάζονται. Η δε alpha bank, στο τακτικό δελτίο που εκδίδει, στις αρχές Γενάρη, σχολίασε:

...Επιπλέον, τα ελληνικά νοσοκομεία θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν έσοδα από προσφορά υπηρεσιών σε ξένους κατοίκους (ιατρικός τουρισμός), καθώς και από όποια άλλη πηγή έχουν δυνατότητα να κινητοποιήσουν, συμπληρώνοντας έτσι τις κρατικές επιχορηγήσεις που θα αυξάνονται από εδώ και πέρα μόνο σε αναλογία με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας. Η κρατική δαπάνη για την υγεία δεν θα μπορεί να υπερβεί το 6,0% του ΑΕΠ της χώρας.... Η απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τελικά τον νόμο για την πληρωμή νοσηλίου 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή ασθενούς σε νοσοκομείο του ΕΣΥ από 1.1.2014, αποτελεί σαφή οπισθοδρόμηση στην εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της χώρας...

Στην αρχή, μαθαίνοντας αυτά τα νέα, μείναμε εμβρόντητοι. Όμως το ψάξαμε. Ψάξαμε να μάθουμε την αλήθεια για το ποιοί, επιτέλους, πηγαίνουν στα ελληνικά νοσοκομεία. Και έλαμψαν όλα πεντακάθαρα. Να ποιοί είναι:
- Οι αρρωστομανείς. Πρόκειται για ψυχωσικά άτομα, που νομίζουν ότι “κάτι έχουν” (ενώ είναι μια χαρά) και δεν παρατάνε την προσπάθεια να ανακαλύψουν “τι έχουν” εάν δεν βρεθεί κάποιος ειδικός (δηλαδή γιατρός) να τους πει “έχεις αυτό κι αυτό κι αυτό”. Μάλιστα προτιμούν να έχουν σοβαρές παθήσεις. Μόλις μάθουν ότι πεθαίνουν - όπου - νάναι, ησυχάζουν, και είναι πια μια χαρά (κατά τα δικά τους γούστα).
- Οι άστεγοι. Πρόκειται για άτομα που δεν έχουν που να κοιμηθούν, και κάνουν εικονικές εισαγωγές μόλις πιάσουν τα κρύα, στα νοσοκομεία για να έχουν ένα ζεστό κρεβάτι και ένα πιάτο φαΐ. Βογγάνε και ξαναβογγάνε συνέχεια για να πείσουν ότι είναι του θανατά, μέχρι να έρθει η άνοιξη και να φτιάξει ο καιρός.
- Οι χαβαλέδες. Πρόκειται για άτομα με διεστραμμένο χιούμορ. Κάνουν στα καλά καθούμενα εισαγωγή στα νοσοκομεία (ειδοποιώντας τελευταία στιγμή μόνο έναν φίλο τους) για να κάνουν πλάκα σε φίλους και γνωστούς. Για λίγες ημέρες, τριγυρισμένοι από κόσμο, ψωφολογάνε (εικονικά) για να δουν εάν πράγματι τους αγαπάνε. Την τρίτη ημέρα πετάγονται υγιέστατοι (παριστάνουν ότι είναι ο Χριστός) κάνοντας “μπουουουού”, και φωνάζοντας “δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη”. Εκτός απ’ την επιβάρυνση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι σαφές ότι οι χαβαλάδες ενοχλούν (και προκαλούν με τα καμώματά τους) τις άλλες κατηγορίες νοσηλευόμενων· τις προηγούμενες αυτής εδώ της λίστας, και τις επόμενες.
- Οι ηλικιωμένοι μικροαστοί με περιουσία. Αυτοί κάνουν επίσης fake εισαγωγές (σαν τους χαβαλέδες) αλλά για άλλο λόγο. Κάθονται ξαπλωμένοι με κλειστά τα μάτια παριστάνοντας τους μισοπεθαμένους, και ακούνε τους συγγενείς που τσακώνονται για την κληρονομιά. Ύστερα, όταν “γίνουν καλά”, κάνουν ανάλογα τις διαθήκες τους.
- Οι μοναχικοί. Πρόκειται για μια πολυπληθή κατηγορία συνανθρώπων μας, που δεν έχουν παρέες, δεν βγαίνουν για διασκέδαση, δεν πάνε πλατεία, γήπεδο ή διακοπές. Αυτοί μπαίνουν στα νοσοκομεία για να κάνουν γνωριμίες, είτε με αρρώστους είτε με συγγενείς και φίλους αρρώστων.
- Οι σεξοφετιχιστές της άσπρης μπλούζας. Ναι, δυστυχώς, υπάρχουν και τέτοιοι, που μπαίνουν στα νοσοκομεία μόνο και μόνο για να την πέφτουν στις νοσοκόμες. Δεν θα πούμε τίποτα παραπάνω για δαύτους, τους παραδίδουμε στο πυρ το εξώτερο.
- Οι χιουμορίστες. Πρόκειται για μια σχετικά μικρή αλλά δυναμική κατηγορία ανθρώπων, που μπαίνουν στα νοσοκομεία για να σπάσουν πλάκα με τα βάσανα των άλλων. Φροντίζουν να μην παριστάνουν τους ετοιμοθάνατους, γυρνάνε τους θαλάμους, παριστάνουν ότι ενδιαφέρονται “τι έχει” ο ένας και ο άλλος, και σε κάποια φάση πετάνε ατάκες του είδους “αμμόλουτρα! αμμόλουτρα!” και ξεσπάνε σε χάχανα. Όλα τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν με γιατρούς, αρρώστους ή το πόσο καλά περνάνε οι έλληνες στην κόλαση, έχουν δημιουργηθεί από τέτοιους τύπους. Είναι σαφώς ενοχλητικοί, γιατί παίζουν με τον πόνο των άλλων κατηγοριών (συμπεριλαμβανόμενων και των χαβαλέδων).
- Οι φοιτητές κοινωνιολογίας, ανθρωπολογίας, και λοιπών ανθρωπιστικών σπουδών. Αυτοί μπαίνουν στα νοσοκομεία πιάνοντας κρεβάτια για βδομάδες, μόνο και μόνο για να κάνουν ερευνητικές εργασίες ή διδακτορικά με θέματα υγείας, αρρώστιας, κλπ.
- Οι δραπέτες φυλακών. Υπάρχει καλύτερο μέρος να κρυφτεί κάποιος που τον ψάχνουν από ένα κρεβάτι παθολογικής Β; Όχι. Άσε που εκεί μπορεί να συναντάει εύκολα όλους τους συνεργούς του (που εμφανίζονται σαν “συγγενείς”.... χμμμ... σιγά, δεν τα ξέρουμε αυτά, ε;)
- Οι ασφαλίτες. Αυτοί μπαίνουν και κάθονται στα νοσοκομεία ακριβώς επειδή κάτω απ’ τις κουβέρντες (ή τα κρεβάτια) μπορεί να κρύβονται κακοποιά στοιχεία (δες προηγούμενη περίπτωση).
- Οι τουρίστες. Πρόκειται για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών, κάθε χρόνο, που αφού επισκέπτονται την Ακρόπολη και το μουσείο της, για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη γνωριμία με την ΑΘήνα, κάθονται δυο τρεις μέρες (και νύχτες) σ’ ένα νοσοκομείο, συνήθως κεντρικό. Βογγάνε στα ρώσικα, υποφέρουν στα γιαπωνέζικα, χασμουριούνται στα αμερικάνικα, και είναι αυτοί στους οποίους οφείλεται (εν πολλοίς) η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα που έχουν τα ελληνικά νοσοκομεία. Είναι μια δυναμική εκδοχή του “Athens by night” που ονομάζεται “Αθήνα στα επείγοντα”, και είναι αυτή που έδωσε την ιδέα στην alpha bank περί “ιατρικού τουρισμού”.

Έπρεπε να το έχουμε καταλάβει! Στα δημόσια νοσοκομεία ΔΕΝ πηγαίνουν έλληνες που έχουν ανάγκη νοσηλείας (εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις που αποτελούν εξαίρεση και επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Γιατί δεν πάνε; Επειδή οι έλληνες είναι ένας λαός που σφίζει από υγεία, ένας λαός κοτσανάτος, ένας λαός ρωμαλέος, ένας λαός άπαικτος! Αυτό αποδεικνύεται, εκτός των άλλων, απ’ την έμφυτη ροπή του προς κάθε είδους βοθρολύματα.
Είναι, λοιπόν, όχι απλά λογικό αλλά ηθικό και πρέπον να μπει ένα εισιτήριο στα νοσοκομεία. Όπως στα θέατρα ή στα αεροπλάνα. Και μάλιστα όχι μόνο 25 ευρώ, αλλά 125 ευρώ! Ποιοί απ’ τις πιο πάνω έντεκα κατηγορίες (που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα των δήθεν ασθενών που, καλά τα λέει η σοφή alpha bank, εμποδίζουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με τις πονηριές τους και τα χούγια τους) δεν θα πλήρωναν ευχαρίστως ένα εισιτήριο για να ικανοποιήσουν το ανώμαλο και ακόρεστο πάθος τους για νοσοκομειΐνη;
Μια εντεκάδα θαμώνων του ε.σ.υ., έντεκα αποδείξεις του γιατί ή θα πρέπει να μπει εισίτηριο στα νοσοκομεία (έστω: σα να είναι αξιοθέατα, “η Ακρόπολη της υγείας” ένα πράμα) ή θα πρέπει να κλείσουν, να μην είναι πειρασμός! Ας μείνει, εν τέλει, μόνο ένα, για τίποτα ψυχάκηδες πρώην υπουργούς υγείας (θα πρέπει να καταργηθεί κι αυτό το υπουργείο, σαν “άνευ αντικειμένου”), τίποτα πορωμένα στελέχη τραπεζών, τίποτα αρρωστάκια του νεοφιλελευθερισμού.

 
       

Sarajevo