Sarajevo
 

   

το τέλος μιας χρήσιμης φάρσας

Θα πρέπει να γυρίσετε λίγα τεύχη πίσω, και συγκεκριμένα στο Sarajevo νο 66 (Οκτώβρης 2012) και στην αναφορά περίπτωση δολοφονίας για να θυμηθείτε (μέσα σ’ έναν θεαματικό κόσμο που ακόμα και το χθες είναι πολύ παλιό). Γράφαμε τότε για την δολοφονία του 29χρονου Θανάση Λαζανά, στο προάστειο των Πατρών “Ιτιές” - μια δολοφονία που μέσω μιας σειράς ταχυδακτυλουργιών αποδόθηκε σε “τρεις αφγανούς”. Η μέρα - με - την - ημέρα (και ώρα με την ώρα) μετατόπιση των δεδομένων εκείνης της δολοφονίας, σε μεγάλο μέρος της καθοδηγούμενη απ’ την τοπική αστυνομία, και στο υπόλοιπο εξίσου σημαντικό μέρος της καθοδηγούμενη απ’ τα μικροαστικά συμφέροντα και τις φασιστικές ιδεοληψίες των ντόπιων, υπήρξε ένα μικρό αριστούργημα του είδους “κατασκευή ενόχων”. Και του άλλου είδους, “απόκρυψη ενόχων”. Ωστόσο δεν ήταν μια περιορισμένης εμβέλειας υπόθεση αστυνομικού ενδιαφέροντος, αφού όλο το κόλπο έγινε λίγο μετά τις εκλογές της 6 Μάη, δίνοντας μια πρώτης τάξης ευκαιρία στα τοπικά και εθνικά βοθρολύματα να ξαναπαίξουν (πειστικά, ακόμα και στα μυαλά των εχθρών τους!) το θέαμα της “εγκληματικότητας των μεταναστών”.
Περιγράφοντας και σχολιάζοντας το “έργο” “οι μετανάστες δολοφόνοι του Λαζανά” και την σύλληψη του υποτιθέμενου “βασικού ενόχου”, ενός ανήλικου μετανάστη απ’ το αφγανιστάν, γράφαμε τότε ανάμεσα στα άλλα:

...
Βετεράνος στη διακίνηση / μεταφορά συμπατριωτών του [ο υποτιθέμενος φονιάς]· γνώστης των βασικών της ελληνικής νομοθεσίας· μαχαιροβγάλτης· και έκανε τέτοιο λάθος, να μαχαιρώσει έλληνα για ψύλλου πήδημα; Μα το “προφίλ” είναι αυτό που φτιάχνουν οι αρχές προκειμένου να ισχυροποιήσουν το ευφάνταστο σενάριό τους; Σε μαλάκες απευθύνονται; (Ναι!)
Αν η ελληνική αστυνομία ήταν φυσικό υποκείμενο, κατηγορούμενο, και έπεφτε απ’ το Σάββατο 19/5 και μετά, σε σχέση με την δολοφονία του Λαζανά, σε τόσες πολλές “αντιφάσεις”, θα είχε προσυπογράψει την ενοχή της. Η ελληνική αστυνομία (όπως και κάθε άλλη) δεν είναι φυσικό υποκείμενο, είναι όμως κατηγορούμενη και ένοχη. Για στήσιμο υποθέσεων της αρμοδιότητάς της με τρόπους που να (την) βολεύουν.
...
Κατά τα άλλα η αστυνομία, το κράτος, το παρακράτος, κάνουν πάντα την δουλειά τους. Εν τω μεταξύ, δεν θα μάθουμε ποτέ αν όντως υπήρχε αίμα στα ρούχα του κατηγορούμενου, κι αν αυτό ήταν του δολοφονημένου. Δεν χρειάζεται άλλωστε - η δουλειά έγινε.

Στις 7 του περασμένου Δεκέμβρη η αυλαία του “δεν χρειάζεται - η δουλειά έγινε” έπεσε, πανηγυρικά. Εκείνη την ημέρα είχε προσδιοριστεί η δίκη του “δολοφόνου μετανάστη”, στα δικαστήρια της Πάτρας. Μόνο που ο κατηγορούμενος έλειπε! Προσέξτε το σχετικό ρεπορτάζ του πατρινού ειδησειογραφικού site thebest.gr στις 7/12 - ο τονισμός δικός μας:

Εξαγριωμένοι είναι οι κάτοικοι στις Ιτιές Πατρών από την απίστευτη απόδραση του Αφγανού που είχε δολοφονήσει τον άτυχο Θανάση Λαζανά και ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην του από το δικαστήριο. Oι συγγενείς του Λαζανά δεν γνώριζαν τίποτα για την απόδραση του δολοφόνου του γιού τους.
Μπήκαν σήμερα μέσα στο δικαστήριο και είδαν ξαφνικά το εδώλιο άδειο, γιατί ο κατηγορούμενος είχε κάνει φτερά, χωρίς κανένας να έχει ενημερωθεί για το θέμα που είχε κάνει το γύρο του πανελληνίου και είχε συγκλονίσει, ενώ είχε μετατρέψει την πόλη σε εμπόλεμη ζώνη.
Ο αλλοδαπός καταδικάστηκε εν τη απουσία του σήμερα από το δικαστήριο ανηλίκων σε 15 χρόνια φυλάκιση, αφήνοντας πίσω του τεράστια κενά. Αντιμετωπίστηκε από Αστυνομία και Δικαιοσύνη ως ανήλικος, επειδή ο ίδιος δήλωσε οτι είναι 17 ετών, χωρίς να υπάρχει κανένα άλλο στοιχείο που να επιβεβαιώνει την ηλικία του.
...

Την ίδια ημέρα, στο δικό της site η “δεξιά” τοπική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας “πελοπόννησος”, έγραφε με την ίδια αγανάκτηση (και πάλι ο τονισμός δικός μας):

Απίστευτο! Αποκαλύφθηκε μετά από 15 μέρες η απόδραση του βασικού κατηγορούμενου για τη δολοφονία Λαζανά!
Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη ο Αφγανός που κατηγορείται πως δολοφόνησε εν ψυχρώ τον άτυχο Θανάση Λαζανά στις Ιτιές. Σήμερα το πρωί εκδικάστηκε η υπόθεσή του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας με απόντα τον κατηγορούμενο γιατί είχε προ καιρού δραπετεύσει από το Κέντρο Κράτησης Βόλου, όπου παρέμενε κρατούμενος το τελευταίο διάστημα.
...
Ο Αφγανός δράστης της ανθρωποκτονίας σε βάρος του Θανάση Λαζανά, μετά τη σύλληψή του τον περασμένο Μάιο, είχε προφυλακιστεί στις φυλακές Αυλώνα. Μετά τη συμπλήρωση του 6μηνου το Νοέμβριο μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης στο Βόλο απ' οπου κατάφερε να αποδράσει πηδώντας έναν μαντρότοιχο!!! Και βέβαια αυτό ήταν πολύ εύκολο, μιας και σε κέντρα κράτησης δεν κρατούνται υπόδικοι για βαριά κακουργήματα και τα μέτρα ασφαλείας είναι ελλιπή.
Έτσι σήμερα η οικογένεια του άτυχου 29χρονου Θανάση Λαζανά πήγε στο δικαστήριο για να γίνει η δίκη αλλά είδαν ότι στο εδώλιο ο κατηγορούμενος ήταν άφαντος. Ο ανήλικος αλλοδαπός καταδικάστηκε εν απουσία του από το δικαστήριο ανηλίκων σε 15 χρόνια κάθειρξη. Θεωρητικά θα μπορούσε να καταδικαστεί και σε βαρύτερη ποινή, όμως το κατηγορητήριο που είχε συνταχθεί τον αντιμετώπιζε ως ανήλικο. Μάλιστα η δίκη του έγινε κεκλεισμένων των θυρών, όπως προβλέπεται για δίκες σε βάρος ανηλίκων.
Οι πληροφορίες λένε, ότι αφού ο ανήλικος παρέμεινε για 6 μήνες στη φυλακή ανηλίκων, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ειδικό αναμορφωτήριο αλλοδαπών ανηλίκων, στο Βόλου, όπου κατάφερε να αποδράσει πηδώντας έναν μαντρότοιχο!
Πολλά είναι τα ερωτήματα, τόσο για το γεγονός ότι είχε κρατηθεί κρυφή για 15 ημέρες η απόδραση του κατηγορούμενου, όσο για το γιατί μεταφέρθηκε εκεί, από τη στιγμή που δεν υπήρχαν - όπως αποδείχθηκε - οι ανάλογες συνθήκες ασφαλείας.

Τέλος, το επίσης ειδησεογραφικό site dete.gr είχε την πιο γλαφυρή περιγραφή της στιγμής της “αποκάλυψης”:

...Μπήκαν σήμερα μέσα στο δικαστήριο και είδαν ξαφνικά το εδώλιο άδειο, γιατί ο κατηγορούμενος είχε κάνει φτερά, χωρίς κανένας να έχει ενημερωθεί για το θέμα που είχε κάνει το γύρο του πανελληνίου και είχε συγκλονίσει, ενώ είχε μετατρέψει την πόλη σε εμπόλεμη χώνη...

Tres tragic!!! Οι μετανάστες απ’ το αφγανιστάν (ή, μήπως, όλοι οι “ξένοι”;) έχουν κρυφά φτερά... “Πολύ τραγικό” για την οικογένεια Λαζανά, για το πατρινό φασισταριό, για το πανελλήνιο φασισταριό, για όλους τους κυνηγούς της “εγκληματικότητας” των μεταναστών - και κανείς δεν πήρε χαμπάρι τίποτα, παρά μόνο (όλοι αυτοί που έβγαζαν αφρούς επί μέρες πάνω απ’ το πτώμα του Λαζανά) όταν πήγαν στο δικαστήριο... φωνάχτηκε το όνομα του κατηγορούμενου... κι αυτός δεν εμφανίστηκε... Tres tragic!!!
Τρελές, “σατανικές” θα έλεγε κανείς συμπτώσεις, για μια τέτοια ιστορία - δε νομίζετε; Ο υποτιθέμενος δολοφόνος αντιμετωπίστηκε δικαστικά με τυπικό τρόπο, δηλαδή θεωρήθηκε ανήλικος (όπως δήλωσε ότι ήταν) και προφυλακίστηκε για μόνο 6 μήνες· δεν έγινε κατορθωτό να οριστεί η δίκη του μέσα στο εξάμηνο (παρότι η ανάκριση πιθανότατα τέλειωσε πολύ γρήγορα· τι να ψάξει άλλωστε ο ανακριτής;...)· αποφυλακίστηκε (όπως και έπρεπε να συμβεί) και μεταφέρθηκε σε κέντρο φιλοξενίας ανήλικων μεταναστών στο Βόλο· και από εκεί έφυγε, όπως και όφειλε στον εαυτό του να κάνει... Όμως για όλα αυτά η “οικογένεια του θύματος δεν ήξερε τίποτα, δεν είχε ιδέα” - μόνο την ημέρα της δίκης ήρθε η στιγμή να μάθει την φρικτή αλήθεια: ο “δολοφόνος του γυιού της” βρισκόταν πια (λογικά) σε ασφαλές μέρος, κάπου έξω απ’ τα ελληνικά σύνορα...
Κανείς, λοιπόν, δεν είχε μάθει και δεν είχε πει τίποτα σ’ αυτήν την οικογένεια όλους αυτούς τους μήνες... Ε; Ποιός άραγε θα μπορούσε; Μήπως οι μπάτσοι; Μήπως τα βοθρολύματα που έχουν φίλους παντού στο σύστημα καταστολής; Ή μήπως ο δικηγόρος που είχε αναλάβει την υπόθεση;
Χμμμμ... Ο δικηγόρος αυτός δεν ήταν / είναι κάποιος τυχαίος, κάποιος νεοφώτιστος που μόλις άρχισε να δικηγορεί.. Ο συνήγορος της οικογένειας Λαζανά λέγεται Ντίνος Αργυρόπουλος, είναι μεγάλης ηλικίας, γνωστός δικηγόρος της Πάτρας... Ένας “πατρινός Κούγιας” λένε οι ντόπιοι, και ο χαρακτηρισμός δείχνει απόλυτα ακριβής εξαιτίας του είδους των υποθέσεων στις οποίες ειδικεύεται ο εν λόγω· εξαιτίας των “γνωριμιών” που έχει (στους τοπικούς αστυνομικούς και δικαστικούς κύκλους)· και εξαιτίας των γενικά ευνοϊκών αποφάσεων που εξασφαλίζει για τους πελάτες του. Οι οποίοι δεν είναι καλόγριες και πρόσκοποι· όχι, καθόλου μα καθόλου...
Αυτός, λοιπόν, ο εξαιρετικός και καλά δικτυωμένος δικηγόρος, που ανέλαβε να δικαιώσει τον καϋμό της οικογένειας Λαζανά, δεν ήξερε πως α) ο ορισμός της δίκης είχε γίνει σε χρονικό σημείο μετά την αναγκαστική (λόγω ηλικίας) αποφυλάκιση του κατηγορούμενου σαν δολοφόνου νεαρού μετανάστη· β) ότι στα μέσα του Νοέμβρη έληγε υποχρεωτικά η προφυλάκισή του· γ) ότι το συμβούλιο πλημμελειοδικών θα έπρεπε υποχρεωτικά (υπόθεση ρουτίνας για κάθε προφυλακισμένο) να αποφανθεί λίγες μέρες νωρίτερα, στις αρχές του Νοέμβρη, για το αν συντρέχει λόγος παραπάνω κράτησής του· δ) ότι αυτό το συμβούλιο αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει τέτοιος λόγος (άρα “δεν είναι επικίνδυνος”, προσέξτε το παρακαλούμε, να το τονίσουμε: το συμβούλιο πλημμελιοδικών, έχοντας μπροστά του τον φάκελο της υπόθεσης, έκρινε ότι ο κατηγορούμενος νεαρός μετανάστης δεν είναι επικίνδυνος...)· ε) ότι μετά την αποφυλάκισή του μεταφέρθηκε σε μονάδα μέριμνας ανηλίκων (που έχουν περάσει κάποιο διάστημα στις φυλακές - και μεταναστών) με σκοπό την κοινωνική επανένταξη· στ) ότι ο νεαρός αφγανός έφυγε απ’ το κέντρο, “προς άγνωστη κατεύθυνση”...  Όλα αυτά (υποτίθεται ότι) ο λαμπρός και “χωμένος” κύριος Αργυρόπουλος ΔΕΝ τα ήξερε... Τα έμαθε κι αυτός (ο δόλιος), μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια, την ημέρα της δίκης, στις 6 Δεκέμβρη... Γαμώ την ατυχία τους!!!

Sarajevo 70 - 2/2013

Να έγιναν άραγε έτσι τα πράγματα; Το τρώτε; Εμείς όχι - και η απόδειξη ήταν οι εξαιρετικά περιορισμένες, στο όριο της “υποχρέωσης”, αντιδράσεις των πάντων: της οικογένειας, των (και) ντόπιων οργανωμένων βοθρολυμάτων, των διάχυτων βοθρολυμάτων και λοιπών φασιστών του πανελλαδιστάν, των τοπικών δημοσιογράφων και μήντια, των αντίστοιχων ανά την επικράτεια, κλπ κλπ. Η μεν “τοπική αγανάκτηση” των πάντων κράτησε με το ζόρι 2 μέρες, και εξαντλήθηκε σε πύρινες ανακοινώσεις και καταγγελίες. Έξω και πέρα απ’ την “τοπική κοινωνία”; Ελάχιστες αναφορές, κι αυτές σαν αγγαρεία (σε σχέση με την ειδησεογραφική κατακραυγή του περασμένου Μάη...)
Πώς κατάφερε, λοιπόν, και ξεμπέρδεψε έτσι ο υποτιθέμενος “φονιάς” απ’ το αφγανιστάν, που έκανε στα μέσα του περασμένου Μάη κάθε έλληνα μικροαστό να βλαστημάει και να βγάζει αφρούς; Ο συνδυασμός αυτών που αναλυτικά περιγράψαμε τον περασμένο Οκτώβρη με τα τελευταία απόνερα της υπόθεσης οδηγούν (τουλάχιστον εμάς) σ’ ένα ασφαλές συμπέρασμα, που άλλωστε έβγαζε μάτι απ’ την αρχή: ο μετανάστης απ’ το αφγανιστάν δεν είχε καμία σχέση με το φονικό!
Απλά, πολύ απλά (κι αυτό είναι βέβαια εικασία μας, όμως...) η αστυνομία της Πάτρας τον “έδεσε” επειδή τον ήξερε, αλλά όχι σαν δολοφόνο του Λαζανά. Ίσως το μόνο αληθινό στοιχείο του “προφίλ” του να ήταν ότι είχε κάποια σχέση με το κύκλωμα μεταφοράς των μεταναστών χωρίς χαρτιά προς ιταλία μεριά. Η ασφάλεια, λοιπόν, τον ήξερε, και κρίνουμε ότι τον έπιασε στη βάση ενός deal: θα “καθαρίσεις” μεν (αφού ξέρουμε ότι δεν έχεις σχέση με το φόνο), αλλά θα σε “αξιοποιήσουμε” για να πάει το θέμα του φόνου εκεί που βολεύει· και, κυρίως, όσο πιο μακριά γίνεται απ’ την αλήθεια των γεγονότων. Μπορεί ο συγκεκριμένος μετανάστης να είναι πράγματι ανήλικος· μπορεί όμως, στα πλαίσια της συναλλαγής, να τον έκαναν οι ίδιοι οι μπάτσοι ανήλικο, για να ξεμπερδέψει γρηγορότερα.
Αυτό που θεωρούμε βέβαιο είναι πως αυτή η μεθόδευση περιήλθε πολύ γρήγορα (και πάντως πολύ νωρίτερα απ’ την .... 7η Δεκέμβρη!) σε γνώση του δικηγόρου της οικογένειας Λαζανά. Και, το πιθανότερο, σε γνώση και της ίδιας της οικογένειας. Φαίνεται ότι οι πάντες συμφώνησαν να κάνουν - τους - μαλάκες (και τους ... “έκπληκτους”), αρκεί το κεφάλαιο δολοφονία Λαζανά να έκλεινε όπως έκλεισε: με ερήμην καταδίκη (του κατηγορούμενου) σε 15 χρόνια...  Να κλείσει έτσι, πρώτον επειδή η φασιστορατσιστική δουλειά είχε γίνει ήδη, τον Μάη· και δεύτερον, για να κουκουλωθεί οριστικά η υπόθεση του φόνου.
Πράγματι, αυτή η τόσο βολική διαχείριση, απ’ την δεύτερη μέρα ως την καταδίκη, “παρήγαγε” μια σειρά οφέλη. Πρώτον, συνέβαλε καθοριστικά στο να αδειάσει (τουλάχιστον προσωρινά) ο καταυλισμός των μεταναστών στο εγκαταλειμένο εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής. Δεύτερον, λειτούργησε άψογα μηντιακά / ιδεολογικά, σαν ένα απ’ τα δύο τρανταχτά παραδείγματα του 2012 για το πόσο εγκληματίες είναι οι μετανάστες (το άλλο ήταν ο “δράκος της Πάρου”). Τρίτον, “φρέσκαρε τη νομιμοποίηση” των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Τέταρτον, εξασφάλισε ψήφους στα βοθρολύματα, τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά. Πέμπτον, στο τέλος της διαδρομής, έδωσε πάτημα στο υπουργείο “δικαιοσύνης” να (σκέφτεται να) αυξήσει τον χρόνο προφυλάκισης ανηλίκων (γενικά) από 6 μήνες σε 9.
Και έκτον (επιμένουμε...) κουκούλωσε τον ίδιο τον φόνο και τους δράστες του, αφενός καλύπτοντας τους πραγματικούς δολοφόνους, αφετέρου αφήνοντας τον δολοφονημένο άσπιλο στη μνήμη. Διότι αμέσως μετά το φονικό, οι “μουρμούρες” όσων απ’ την περιοχή ήξεραν δυο τρία πράγματα (και το μέρος είναι μικρό...) έδειχναν αλλού: εμπόριο... κόκα... Τι να εννοούσαν άραγε; Μήπως το εργοστάσιο της coca cola στην άλλη άκρη της πόλης; Οι “μουρμούρες” και οι “φήμες” ήταν πάντως τόσο έντονες και επίμονες, ώστε να αναγκαστεί η μάνα του δολοφονημένου να τις διαψεύσει δημόσια λίγες μόνο μέρες μετά την δολοφονία... Όμως εάν επιστρέψετε στα ντοκουμέντα που δημοσιεύσαμε στο Sarajevo νο 66, οι αρχικές (και πιο “αυθόρμητες”) περιγραφές σχετικά με τον φόνο, σε τέτοιου είδους ξεκαθάρισμα ταιριάζουν. Θυμίζουμε ένα μικρό μέρος:

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο νεαρός πριν την άγρια δολοφονία του με μαχαιριές, βρισκόταν σε ένα μπαρ της περιοχής, όταν κτύπησε το τηλέφωνο του και βγήκε έξω... Οι λόγοι της δολοφονίας είναι μάλλον προσωπικοί...

Άλλωστε, η σκηνοθεσία / μετατόπιση προς δολοφονία - από - αφγανούς - μετανάστες - που - κλώτσησαν - τον - σκύλο - του - Λαζανά, είχε τότε δηλωμένη την πλήρη (υποτίθεται) αναγνώριση και των τριών δολοφόνων από κάμερα μπακάλικου της περιοχής· και την επικείμενη σύλληψη και των άλλων δύο. Που, φυσικά, δεν έγινε ποτέ - δεν χρειαζόταν...

Κι έτσι απέμειναν όσα κατακάθονται στις αλλοτριωμένες συνειδήσεις, όμορφα κι ωραία. Ανάμεσα σ’ αυτά ο κολλημένος στον ατέρμονα δίσκος - της - σκηνοθεσίας, συνέχισε να “βγάζει” ακλόνητες αποδείξεις για την ενοχή του / των μετανάστη / μεταναστών απ’ το αφγανιστάν. Το thebest.gr για παράδειγμα, στις 11 Δεκέμβρη, αποκάλυψε ότι:

... στα πλαίσια της αστυνομικής έρευνας περίοικοι είχαν καταθέσει στους αστυνομικούς ότι αμέσως μετά την επίθεση στον 29χρονο είχαν δει τρία άτομα να απομακρύνονται τρέχοντας πάνω στις γραμμές του τρένου. Ο ένας μάλιστα από τους αυτόπτες είχε αναγνωρίσει από τα ρούχα του τον 17χρονο Αφγανό...

Άλλο ένα λαμπρό παράδειγμα εφαρμοσμένου σουρρεαλισμού, που θα άξιζε να το προσθέσετε στα όσα παρόμοια είχαμε εκθέσει τον περασμένο Οκτώβρη (και να το απολαύσετε να παίζει μπουνιές με άλλα εξαιρετικά σκηνοθετικά ευρήματα...). Ίσως σε κανά χρόνο οι τρεις μετανάστες να έχουν γίνει τρία βαγόνια ενός μυστηριώδους τραίνου, αφγανικού φυσικά, που πάτησε τον ανύποπτο Λαζανά (αλλά σώθηκε ο σκύλος του...).
Και, φυσικά, απέμεινε και ένα “ηθικό δίδαγμα”. Το διατύπωσε ο Θύμιος Κόκλας, εξάδελφος του Θανάση Λαζανά. Και σ’ αυτό μπορεί κανείς να παρατηρήσει μια λεπτή αλλά ουσιαστική μετατόπιση: ενώ ο αγανακτισμένος συγγενής θα έπρεπε κανονικά να μέμφεται τους μηχανισμούς της δικαιοσύνης για την “εξαφάνιση” του υποτιθέμενου δολοφόνου, αυτός πάει την κουβέντα αλλού. Στην “προστασία”:

... Ακόμα και στην περίπτωση επίθεσης από μετανάστες δεν έχει πλέον κανένα νόημα να καλέσεις την αστυνομία, αφού είσαι πλέον γυμνός και μόνος σου...

Όχι κύριε! Κανείς δεν είναι μόνος του! Υπάρχουν τα βοθρολύματα και οι μαφίες για παρέα... (Αλλά γίνονται και “στραβές” εκεί, ε;)

 
       

Sarajevo