Sarajevo
 

 

Sarajevo 65 - 09/2012

Βιρτουόζος της (φτηνής) αυτο-θέρμανσης.
(Για την εκπαίδευση οι εσωτερικοί χώροι αντενδείκνυνται)

 

θέρμανση - δια τριβής

Για να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο θα γίνει - λέει. Ο φόρος για το πετρέλαιο θα πλησιάσει τον φόρο πετρελαίου κίνησης, και από 60 ευρώ τα χίλια λίτρα θα πάει στα 330 ευρώ (412 είναι για το πετρέλαιο κίνησης). Ο φόρος. Κι αυτό σημαίνει ότι η “τιμή καταναλωτή” για το πετρέλαιο θέρμανσης θα πάει 50% πάνω. Στο 1,5 ευρώ το λίτρο. Αυτό θα γίνει λέει επειδή το (αφορολόγητο) πετρέλαιο για τα πλοία πουλιόταν στα σπίτια. Και - μια στιγμή! - το κεφάλι πάει να σπάσει: αν είναι έτσι, τότε θα έπρεπε να φορολογηθεί το ναυτιλιακό πετρέλαιο, να γίνει “ακριβό” - κι όχι να γίνει ακριβότερο το πετρέλαιο για τα σπίτια!!! Ακόμα και το ΙΟΒΕ των αφεντικών το παραδέχεται:
Το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι αν το υπουργείο Οικονομικών τελικά προχωρήσει σε μερική εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με του κίνησης, θα συνεχιστεί το λαθρεμπόριο και μάλιστα σε μεγαλύτερη κλίμακα, καθώς τα κυκλώματα, για να έχουν τα ίδια παράνομα κέρδη, θα διακινήσουν μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίου πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής των ΕΛΠΕ Ι. Κωστόπουλο, “είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στο λαθραίο κύκλωμα θα μπουν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες ναυτιλιακού πετρελαίου, το οποίο είναι εντελώς αφορολόγητο”. (Νέα 5/4/2012)
Ονομάζει, λοιπόν, το κεντρικό αφεντικό “καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαίου” την ενίσχυσή του! Ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τις εταιρείες διανομής, και για τα διυλιστήρια τα ίδια. Άλλωστε δεν είναι ο μόνος τρόπος το να πουλιέται το (αφορολόγητο) των πλοίων για τους καυστήρες των πολυκατοικιών. Υπάρχει κι άλλος τρόπος λαθρεμπορίου, γνωστός: εικονικές εξαγωγές. Επειδή οι εξαγωγές καυσίμων δεν φορολογούνται στη χώρα προέλευσης, γίνονται δήθεν εξαγωγές, και οι ποσότητες μένουν και πουλιούνται εντός, αφορολόγητες (σαν κόστος) αλλά στην (μετά φόρου) λιανική. Τρελλά κέρδη.
Αν το 20% της βενζίνης που πουλιέται στην ελλάδα είναι “κλεμένη και ξαναπουλημένη”, κι αν αυτό το ποσοστό έχει ανοδική τάση, αυτό δεν οφείλεται στη διαφορετική φορολόγησή της! Το κλέψιμο - στην - αντλία είναι ο τρίτος τρόπος λαθρεμπορίου, που φυσικά παίζει και για το πετρέλαιο (θέρμανσης). Τρελλά κέρδη.

Με 50% πάνω, τα σπίτια που θα μείνουν χωρίς καμία θέρμανση θα πολλαπλασιαστούν εκθετικά φέτος τον χειμώνα. Κι αν ο χειμώνας είναι βαρύς... Θάνατος από κρύο - όχι για άστεγους, αλλά λόγω “φτώχιας στη θέρμανση”. Είχαμε αναφερθεί σ’ αυτούς τους θανάτους στην υπεραναπτυγμένη καπιταλιστικά αγγλία. Οργανισμοί καταβεβλημένοι από αρρώστιες ή γεράματα, υποφέρουν ακόμα περισσότερο στο κρύο. Αρρώστιες που κανονικά αντιμετωπίζονται (π.χ. οι πνευμονίες) σκοτώνουν στα παγωμένα διαμερίσματα. Κι όλα αυτά επειδή το κράτος (για να αυξήσει τα έσοδά του τελικά, κι όχι για να “καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο”!) θα αναγκάσει τους πιο κοντά στον πάτο του βαρελιού είτε να παγώσουν για μερικούς μήνες, είτε να καταφύγουν στο λαθραίο πετρέλαιο, εάν και εφόσον οι λαθρέμποροι δείξουν “ανθρωπισμό” και πουλάνε φτηνότερα...
Θα πείτε: όχι, δεν θα γίνει έτσι, θα υπάρχει “κοινωνική πρόνοια” για τους αδύναμους... Θα πληρώνουν οι γέροι (ας πούμε) και ύστερα θα στήνονται σε κάποια ουρά, με όλα - τα - δικαιολογητικά, για να πάρουν κάποια επιστροφή. Καλά... Ακριβώς αντιγραφή του “πλήρωσε τα φάρμακά σου ασφαλισμένε, κι έλα μετά να σου δώσουμε τα λεφτά πίσω”.... Όλο και κάποιοι “σπάνε” σ’ αυτήν την προσβλητική διαδικασία: εκείνο που είναι βασικό δικαίωμά σου να γίνεται όλο και περισσότερα σα ζητιανιά....

Στα (δημόσια) νοσοκομεία η κατάσταση με την δωροδοκία εξελίσσεται σε “με το πιστόλι στο κεφάλι”. Αυτή είναι η “απάντηση των μεσοστρωμάτων”, όπου μπορούν. Αφού χάνουν διάφορες προμήθειες (από φάρμακα, από υλικά) πολλοί γιατροί επιδίδονται στην πιο επιθετική εκδοχή του “πλήρωσε για να...” που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Έως και “φροντιστήρια” στους ειδικευόμενους αναφέρονται: “εμείς εδώ έτσι δουλεύουμε, γι’ ατό κι εσείς κανονίστε την πορεία σας”.
Τρελλά κέρδη. Η κρίση είναι (πράγματι) μια ευκαιρία...

     

Sarajevo