Sarajevo
 
   

το χυτήριο

Οι συγκρούσεις, στις αρχές του Αυγούστου, στο Αιτωλικό, μεταξύ τσιγγάνων (απ’ την μια) και “αγανακτισμένων” κατοίκων, βοθρολυμάτων και αστυνομίας (απ’ την άλλη), έχουν ήδη ξεχαστεί (εκτός, φυσικά, απ’ τους άμεσα ενδιαφερόμενους). Θα αρκούσε, όμως, και μόνο η παρουσία των βοθρολυμάτων για να “ακουστεί” κάπως η μπόχα της υπόθεσης. Γιατί οι συγκεκριμένοι παρακρατικοί δεν δουλεύουν τσάμπα, ποτέ και πουθενά. Συνεπώς, πέρα απ’ τον αυτόχθονα ρατσισμό ή την αυτόχθονα εγκληματικότητα, για ποιόν σοβαρό, με λεφτά λόγο θα “έπιαναν δουλειά” τα φασιστόμουτρα στο Αιτωλικό;

Σαν βασική εξήγηση για την “αφορμή” της σύγκρουσης (και της κλιμάκωσής της) αναφέρονται οι πυροβολισμοί (εκ μέρους κάποιων τσιγγάνων) σε βάρος μερικών λευκών κατοίκων του Αιτωλικού που - πήγαν - να - διαμαρτυρηθούν - στον - καταυλισμό - για - την - αυξημένη - εγκληματικότητα - των - τσιγγάνων. Δεν αμφισβητούμε το περιστατικό· όμως θα πρέπει να ήταν εξαιρετικά αφελείς εκείνοι που “πήγαν να διαμαρτυρηθούν” έξω απ’ τα σπίτια αυτών που  θεωρούν “εγκληματίες” - εντός ή εκτός εισαγωγικών. Τέτοιου είδους αφελείς (λέμε) δεν υπάρχουν: τύποι, δηλαδή, που πάνε γυρεύοντας για καυγά, χωρίς να το έχουν καταλάβει...
Αντίθετα (οι πληροφορίες μας λένε ότι) στον τσιγγάνικο καταυλισμό στο Αιτωλικό υπάρχει (ή, πιθανόν, υπήρχε) κάτι άλλο: (παράνομη) μονάδα τήξης και τυποποίησης χρυσού. Δεν ξέρουμε πόσα τέτοια χυτήρια υπάρχουν στην επικράτεια, όμως είναι προφανές ότι τροφοδοτούνται από πολλές μεριές, μακρινές ως προς την θέση τους: είτε από κλεμμένα κοσμήματα, είτε απ’ τα “αγοράζω χρυσό” που έχουν φυτρώσει παντού, σε κάθε πόλη και κάθε γειτονιά.
Εάν αυτές οι πληροφορίες μας είναι σωστές, τότε είτε μέρος είτε το σύνολο των τσιγγάνων του συγκεκριμένου καταυλισμού είχε “προσχωρήσει” στα κυκλώματα λαθρεμπορίου χρυσού. Στην ερώτηση “και πως γίνεται αυτό;” θα δώσουμε την μισή απαντησή μας αργότερα. Στην ερώτηση “και γιατί το Αιτωλικό;” η απάντηση είναι ευκολότερη (αν και όχι τόσο απλή όσο ακούγεται): κάπου κοντά στα σύνορα με την ιταλία (θα έπρεπε να είναι ένα τέτοιο χυτήριο), μιας και η εξαγωγή απ’ το ελλαδιστάν γίνεται (και) μέσω ιταλίας· συνεπώς η διαδρομή της μεταφοράς των χρυσών πλακών προς τα σύνορα θα πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή, για να μειωθούν οι κίνδυνοι. [1
Η ιταλία, με τη σειρά της, δεν είναι παρθένο έδαφος (και) σε ότι αφορά το λαθρεμπόριο χρυσού. Με το σπορ ασχολούνται οι εκεί μαφίες από παλιά. Εξάλλου, ένας πολύ γνωστός και καλός ήρωας του ντόπιου δημόσιου βίου, επαγγελματίας στον συγκεκριμένο κλάδο, ο κύριος Μάκης (Ψωμιάδης), στην ιταλία ήταν που έκανε τα πρώτα του βήματα (μπορεί και τα μεταπτυχιακά του). Σε κάθε περίπτωση, και κοιτώντας το ζήτημα στις διεθνικές του διαστάσεις, οι ιταλικές μαφίες (ή κάποια απ’ αυτές) θα πρέπει να έχει έναν βαρύνοντα λόγο στο ελληνικό λαθρεμπόριο χρυσού· έτσι ώστε (όχι μόνο για τον συγκεκριμένο τομέα αλλά και για κάμποσους άλλους με υψηλή κερδοφορία) δεν θα μας έκανε καμία εντύπωση εάν η/οι ιταλική/ες μαφίες έχει/ουν δικούς της/τους ανθρώπους σε ελληνικό έδαφος· οπωσδήποτε στη δυτική ελλάδα, σε λιμάνια, αεροδρόμια, κλπ.

Sarajevo 65 - 09/2012

Οι αγανακτισμένοι κάτοικοι του Αιτωλικού καταγγέλλουν ότι “οι τσιγγάνοι τους έχουν ρημάξει στις κλοπές”. Μπορεί να συμβαίνει, αν και η υπερβολή και οι τερατολογίες είναι ίδιον τέτοιων αγανακτισμένων. Αλλά το τοπικό χυτήριο αποκλείεται να δούλευε με αλυσίδες και σταυρουδάκια που έκλεβαν οι πιτσιρικάδες τσιγγάνοι. Εάν και εφόσον υπάρχει μια έξαρση παραβατικών ή/και εγκληματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, προερχόμενη όντως απ’ τον τισγγάνικο καταυλισμό, αυτό μπορεί να θεωρηθεί μάλλον σαν “υπερβολική αυτοπεποίθηση”. Οφειλόμενη στην ένταξη σ’ ένα σημαντικό ελληνικό (και διεθνές) κύκλωμα.
Το γιατί να αναλάβουν οι τσιγγάνοι ένα τέτοιο πόστο, δεν είναι κάτι που μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά. Όμως είμαστε βέβαιοι πως τμήματα των τσιγγάνικων πληθυσμών καθοδηγούνται σε τομείς του οργανωμένου εγκλήματος από σαφώς υψηλότερα κλιμάκια. Κάπως έτσι το Ζεφύρι έγινε όπως έγινε· δεν ήταν πάντα, κι ούτε οι τσιγγάνοι σαν τέτοιοι είχαν μακρυά ιστορία διακίνησης. Συνεπώς (και πάντα με την προϋπόθεση της ύπαρξης ενός χυτηρίου χρυσού στο Αιτωλικό) κάποιοι άλλοι έριξαν και προώθησαν την ιδέα. Ορισμένα πλεονεκτήματά της φαίνονται λογικά: η προστασία της κοινότητας, και μια αποστασιοποίηση της αστυνομίας, λόγω του εκρηκτικού ταπεραμέντου των τσιγγάνων όταν θεωρούν ότι θίγονται / προσβάλλονται.
Ως εδώ το πράγμα μοιάζει “αστυνομικού ενδιαφέροντος”. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι το οργανωμένο έγκλημα απεχθάνεται το κενό. Όπως συνέβη και με μια κάποια “εκκαθάριση” λαθραίων εισαγωγών με έδρα τις γειτονιές των τσιγγάνων στην Κ. Αχαΐα (Πάτρα) πριν το καλοκαίρι, έτσι και με την “ένταση” στο Αιτωλικό, είναι ευκολότερο να υποθέσει κανείς αλλαγή - στα - κόζια παρά την ενάρετη δράση της ελληνικής αστυνομίας ή των “αγανακτισμένων” κατοίκων, που δημιούργησαν ένα “κενό” στην αλυσίδα του λαθρεμπορίου χρυσού. Αυτή η υπόθεση ενισχύεται απ’ την λογική του ανταγωνισμού, είτε στο λευκό είτε στο μαύρο κεφάλαιο: τίποτα δεν είναι ειρηνικό, η ανάπαυλα είναι πάντα μόνο ένα διάλειμμα. Στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος στην ελλάδα (όπου διάφοροι κρατικοί μηχανισμοί και κυκλώματα έχουν κεντρική θέση - αυτό υποστηρίζουμε γενικά) τέτοιοι “επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί” έχουν ρόλο, συχνά, και για την αστυνομία - γιατί όχι; Λεφτά πάντα υπάρχουν.
Κι έτσι καταλήγουμε στα βοθρολύματα. Ιδεολογία, ρατσισμός, “μεροκάματα δημόσιας τάξης”; Σίγουρα όλα αυτά - και περισσότερα όμως. Στην “επιχείρηση αρετής” στην Κ. Αχαΐα οι τραμπούκοι δεν χώθηκαν - έχουν πολλούς ψηφόφους εκεί, δηλαδή δουλειές. Στο Αιτωλικό χώθηκαν, και μάλιστα με υψηλού προφίλ καθήκοντα: εμπρησμούς (σπιτιών τσιγγάνων), ξυλοδαρμούς - στο - ψαχνό, κλπ. Συμπεραίνει κανείς βάσιμα ότι δουλεύουν για τους “άλλους”. Ποιούς “άλλους”; Αυτούς που θέλουν (μεγαλύτερο;) μερίδιο στο κύκλωμα του χρυσού, και θεώρησαν “αδύνατο κρίκο” εκείνον του Αιτωλικού.
Ε, το ποιοί είναι αυτοί οι τελευταίοι δεν το ξέρουμε!!

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

1 - Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς δέθηκε στο λιμάνι της Πάτρας ένα ι.χ. φορτωμένο με πλάκες χρυσού 130 κιλών (αξίας 7 μυρίων ευρώ). Η τήξη και η τυποποίηση είχε γίνει, φυσικά, κάπου στην ελλάδα.
[ επιστροφή ]

 
       

Sarajevo