Sarajevo
 

   

Σιλικόνη

.... Τα περιστατικά που αναφέρθηκαν στο γαλλικό σύστημα υλικοεπαγρύπνησης μετά την απόφαση του Μαρτίου του 2010 και συμπληρώθηκαν από αναδρομικές μελέτες που διενεργήθηκαν από τον Afssaps [γαλλικός οργανισμός φαρμάκων] με βάση αρκετούς χρήστες αυτών των εμφυτευμάτων, επιβεβαίωσαν την ετερογένεια της ποιότητας αυτών των προθέσεων. Πράγματι, παρατηρήθηκε ένας υψηλής μεταβλητότητας ρυθμός ρήξης έως και 10% και αυτό από τα πρώτα χρόνια της εμφύτευσης, μεταξύ των γυναικών που εξετάστηκαν από τον ιατρό τους ακολουθώντας τις συστάσεις του Οργανισμού. Επιπλέον, το φαινόμενο της εκροής της γέλης διαμέσου του κελύφους επιβεβαιώθηκε σε ένα ποσοστό έως και 11%.
Στην περίπτωση ρήξης ή διαρροής, η εναπόθεση της γέλης στους μασχαλιαίους λεμφαδένες μπορεί να δημιουργήσει πόνο και / ή φλεγμονή. Ακόμη και επί απουσίας κλινικών σημείων η κατάσταση των λεμφαδένων μπορεί να ανιχνευθεί με ψηλάφηση και/ή υπερηχογράφημα. Το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους θα πρέπει λαμβάνεται υπ’ όψιν στην περίπτωση πολύ ενοχλητικών συμπτωμάτων (πόνος, λειτουργική βλάβη). Δεν θα πρέπει εκ συστήματος να λαμβάνονται υπ’ όψιν κίνδυνοι δυνητικών επιπλοκών που μπορεί να προκληθούν (λεμφοίδημα, διαταραχή ευαισθησίας).

 Οι συστάσεις του Afssaps
Επί απουσίας παρατηρηθείσας γενοτοξικής δράσης, ο Afssaps διατηρεί και επικαιροποιεί τις οδηγίες που εξέδωσε τον Σεπτέμβριο του 2010.
1. Για γυναίκες με εμφυτεύματα γέλης ΡΙΡ, ο Afssaps συστήνει:
- κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα κάθε 6 μήνες, επικεντρώνοντας για κάθε μια από αυτές τις εξετάσεις στους μαστούς και στους μασχαλιαίους λεμφαδένες.
- στην περίπτωση ρήξης ή υποψίας ρήξης ή εκροής ενός εμφυτεύματος να γίνεται αποεμφύτευση και των δύο προθέσεων.
Ο Afssaps υπενθυμίζει ότι η επαφή με τον χειρουργό είναι μια ευκαιρία να συζητηθεί μια πιθανή  αποεμφύτευση χωρίς κλινικά σημεία επιδείνωσης των εμφυτευμάτων: οι γυναίκες θα  σκεφθούν την πιο κατάλληλη στάση σύμφωνα με την προσωπική τους κατάσταση, τα συναισθήματά τους, την ηλικία των εμφυτευμάτων και τις προσδοκίες τους στο αισθητικό επίπεδο. Αυτή η επιλογή θα πραγματοποιηθεί μετά από την εκτίμηση του χειρουργού της εξατομικευμένης σχέσης κόστους / οφέλους, βασισμένη σε μια προεγχειρητική εκτίμηση που λαμβάνει υπόψη της το ιατρικό ιστορικό, τους κινδύνους από το χειρουργείο και την αναισθησία, και τον κίνδυνο των εγγενών επιπλοκών του χειρουργείου. Για να γίνει αυτή η συζήτηση ευκολότερη, οδηγίες που θα βοηθήσουν στη λήψη  απόφασης είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Afssaps.
Επιπροσθέτως, συστήνεται κατά το χρόνο της αποεμφύτευσης μιας πρόθεσης η οποία επιδεικνύει ασυνήθιστα σημεία φλεγμονής, να λαμβάνεται ένα ιστολογικό ανοσοϊστοχημικό δείγμα της ρικνωτικής κάψας.
2. Για γυναίκες που στρέφονται στην αποεμφύτευση των PIP εμφυτευμάτων τους, ο Afssaps δεν συστήνει κάποια ειδική παρακολούθηση (follow-up).
Εν τούτοις, εάν το εμφύτευμα ήταν σπασμένο ή έδειξε σημεία εκροής της γέλης, τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να καταγραφούν στο ιατρικό αρχείο του ασθενούς προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψιν σε κάθε επόμενη κλινική εξέταση. Πράγματι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η γέλη μπορεί να σχηματισθεί στους λεμφαδένες με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και μετά την αποεμφύτευση, οποιαδήποτε διόγκωση των λεμφαδένων θα πρέπει να συνδέεται με την ύπαρξη της γέλης PIP.
Τέλος, στην περίπτωση της επανεμφύτευσης νέων εμφυτευμάτων, ο Afssaps υπενθυμίζει τη σύσταση για ετήσια κλινική παρακολούθηση (follow-up).
Όλα τα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα και ειδικότερα απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Afssaps.
(απόσπασμα ανακοίνωσης του ελληνικού οργανισμού φαρμάκων)

Δεν μας φαίνεται και η καλύτερη εξέλιξη το να ανακατεύονται τα κράτη με το γυναικείο στήθος. Αλλά είναι η αναπόφευκτη συνέπεια του ότι εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες του αναπτυγμένου καπιταλιστικά κόσμου εμπιστεύονται το στήθος τους σε εταιρείες. (Και τα χείλη τους επίσης, κι όχι μόνο γυναίκες).
Ήταν, λοιπόν, ζήτημα χρόνου να συμβεί κι αυτό. Μια (γαλλική) εταιρεία εμφυτευμάτων προσθετικής, η poly implant prothese, τρίτη σε μέγεθος στον τομέα της παγκόσμια, χρησιμοποιούσε μια ποιότητα σιλικόνης που δεν είναι εγκεκριμένη για ιατρική χρήση - επειδή είναι φτηνότερη. Περισσότερες από 300 χιλιάδες γυναίκες παγκόσμια εμπιστεύτηκαν τις υποσχέσεις της pip (απ’ αυτές υπολογίζεται ότι το 20% είχαν κάνει μαστεκτομή λόγω καρκίνου του στήθους, ενώ το υπόλοιπο 80% ήθελε απλά αισθητική βελτίωση...), αλλά ύστερα από καταγγελίες ορισμένων για “κακή συμπεριφορά” των εμφυτευμάτων, οι υπηρεσίες του γαλλικού κράτους έψαξαν το θέμα. Και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σιλικόνη της pip είναι από ύποπτη έως επικίνδυνη... Εν τω μεταξύ η εταιρεία χρεωκόπησε, το 2010.
Κι έτσι, το τσαλάκωμα του θαύματος άρχισε να γεννάει μια σειρά από τραύματα. Καλού - κακού η ύποπτη έως επικίνδυνη σιλικόνη πρέπει να αφαιρεθεί (χειρουργείο δηλαδή, ξανά) και - λογικά - να αντικατασταθεί από καινούργια, καλής ποιότητας. Τα ασφαλιστικά ταμεία (τα γαλλικά σίγουρα) δεν καλύπτουν τα έξοδα τέτοιων επεμβάσεων αισθητικής βελτίωσης, εκτός απ’ τις περιπτώσεις της μαστεκτομής λόγω καρκίνου. Σε εποχές, όμως, οικονομικής στενότητας και δυσπραγίας ποιός θα πληρώσει για την αφαίρεση και την αντικατάσταση; Η πιο μικρή τιμή διεθνώς για τέτοιου είδους επεμβάσεις με χειρουργείο είναι στα 5.500 ευρώ, ποσό που αφορά μόνο την εμφύτευση· και το “χαμηλή τιμή” προφανώς τώρα προκαλεί κακούς συνειρμούς. Κάμποσες απ’ τις θιγόμενες γαλλίδες έκαναν διαδήλωση έξω απ’ το υπουργείο υγείας στο Παρίσι στις αρχές του Δεκέμβρη, απαιτώντας να καλύψει το κράτος τα έξοδα όλων των επεμβάσεων / αντικαταστάσεων... Οι δηλώσεις των γάλλων αξιωματούχων ήταν κατευναστικά ασαφείς. “Πώς να δικαιολογήσουμε τέτοιο έξοδο στην κοινωνία;” είπε κάποιος μουρμουριστά, αφήνοντας να εννοηθεί πως το πλούσιο γυναικείο στήθος, σαν ατομικό προσόν, δεν ανήκει στα θεωρούμενα σαν δημόσια αγαθά, και πως κατά συνέπεια θα υπάρξουν ζήλιες και κατακραυγή. “Μόνο οι περιπτώσεις των πρώην καρκινοπαθών είναι λογικό να καλυφθούν· έστω και οι εγχειρήσεις αφαίρεσης της σιλικόνης της pip για λόγους υγείας - όχι όμως και η αντικατάσταση με νέα εμφυτεύματα”....  Το πρώτο, η εξαγωγή (αλλά όχι το δεύτερο, η αντικατάσταση) με έξοδα του υπουργείου υγείας, ανακοινώθηκε την Παρασκευή 23/12 απ’ τον αρμόδιο υπουργό Xavier Bertrand...
Προβλήματα της εξουσίας; Όχι μόνο. Με χρεωκοπημένη την pip δεν υπάρχουν περιθώρια αγωγών εναντίον της, από τις παθούσες, για αποζημίωση και αποκατάσταση. Εξάλλου, και να μην είχε χρεωκοπήσει ως τώρα, θα φρόντιζε να χρεωκοπήσει αύριο. Το να συμβιβαστούν τα κράτη (και όχι μόνο το γαλλικό) στο να καλύψουν μόνο την αφαίρεση των ύποπτων εμφυτευμάτων είναι μισή χαρά - ολόκληρη λύπη! Ύστερα, μπορεί να ενισχυθεί η διαταραχή διακρατικών σχέσεων που δεν περνούν και την καλύτερη εποχή τους. Οι γαλλίδες πελάτισσες της pip υπολογίζονται σε 30.000· αλλά οι αγγλίδες είναι σχεδόν διπλάσιες: 50.000. Τι άνεμοι θα αρχίσουν να φυσάνε απ’ τις δύο πλευρές της Μάγχης εάν 50 χιλιάδες αγγλίδες θεωρήσουν ότι για την προσωπική τους καταστροφή (ή εν δυνάμει καταστροφή) ευθύνεται κάτι τις το γαλλικό; Οπωσδήποτε είναι υπερβολικό να αρχίσουν εχθροπραξίες για θέματα γυναικείου στήθους· αν όμως συνυπολογίσει κανείς και τον αντρικό εκνευρισμό ένθεν κακείθεν (απ’ το “δεν μου το είχες πει ότι είσαι σιλικονάτη” μέχρι τους χωρισμούς αν γίνει μόνο αφαίρεση σιλικόνης και όχι αντικατάστασή της...) τότε “ποτέ μη λες ποτέ”.

Εκείνο που φαίνεται αδύνατο να συμβεί είναι η αμφισβήτηση, (κακής) ευκαιρίας δοθείσης, της εικονικότητας και της γεωμετρίας της ομορφιάς. Γυναικών και αντρών. Τους καιρούς που κάποιος Αρθρούρος Ρεμπώ μπορούσε να πάρει ένα βράδυ την ομορφιά στα γονατά του, να την βρει πικρή και να την βλαστημίσει, η ομορφιά ήταν ακόμα ξένη με τα χειρουργικά τραπέζια, τους δικηγόρους και τις φαρμακοβιομηχανίες.
Ντεμοντέ καιροί.

 
       

Sarajevo