Sarajevo
 

 

 

 

 

 

 

 

Sarajevo - Τεύχος 54

Μέχρι τον ΟΗΕ θα φτάσει ο κυρ Αχιλλέας. Κι αυτοί εκεί δεν αστειεύονται. Άμα ανακαλύψουν αδικία στέλνουν βομβαρδιστικά...

 

όσο βαριά είν’ τα σίδερα είναι η μπάλα σήμερα!

Είναι πολιτική δίωξη. Ένας λόγος είναι ο χαρακτήρας μας. Δεν έμαθα να συμβιβάζομαι με το κατεστημένο. Φέτος θα κάναμε πλάκα με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, θα ήμασταν στην τριάδα. Θα δώσει μπουνιά στο κατεστημένο. Ο Μπιταξής δρομολόγησε εξόντωση προσωπική και της ομάδας, έχω στοιχεία, θεωρώντας ότι ο Μπέος δεν πρέπει να είναι στο ποδόσφαιρο. Θα αποχωρήσω, θα τους κάνω το χατήρι, αλλά θα δικαιωθώ. Φυλάκισαν το σώμα μου, όχι τη σκέψη και την ελευθερία.

Ακούστε κάγκελα! Ακούστε της φυλακής τα σίδερα τη φωνή του λεβέντη!! Και λυγίστε! Λυγίστε για το φυλακισμένο σώμα, λυγίστε για την λεύτερη σκέψη (άντε, και την λεύτερη ελευθερία).
Ο κυρ Αχιλλέας ήταν τσεκουράτος στις 2 Αυγούστου. Είναι πολιτική η δίωξή του - και ποιά δίωξη ποιού μεγάλου άντρα στα μέρη μας δεν είναι τέτοια; Μήπως και ο Άκης δεν έπεσε θύμα της πολιτικής κακίας; Μήπως και η δική του δίωξη δεν ήταν πολιτική; Απ’ την εποχή του Αριστείδη του Δίκαιου, οι καλοί γνωρίζουν τον κατατρεγμό σ’ αυτά εδώ τα μέρη...
Έχει στοιχεία ο κυρ Αχιλλέας. Μας φαίνεται ότι έχουμε και ‘μεις. Για παράδειγμα στα μέσα του περασμένου Ιούνη, η είδηση (που δεν γνώρισε την δημοσιότητα που άξιζε - ποιός όμως ήξερε ποιά θα ήταν η γεμάτη φθόνο, κακία και εκδικητικότητα απάντηση της κυβέρνησης;) ήταν η εξής:

Η κίνηση είναι ασφαλώς πρωτόγνωρη, για τα δεδομένα των Συνδέσμων Φιλάθλων: δύο κλαμπ οπαδών του Ολυμπιακού Βόλου, οι Austrian Boys και οι Athens fans έστειλαν επιστολή στους 5 βουλευτές Μαγνησίας (Κώστα Καρτάλη και Ροδούλα Ζήση του πασοκ, Θανάση Νάκο της νδ, Απόστολο Νάνο του κκε και Παύλο Μαρκάκη του λαοσ) με την οποία τους ζητούν να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Καλούν δε τους πολίτες, φιλάθλους και μη, “πριν το ραντεβού στα γήπεδα”, να δώσουν “ραντεβού στους δρόμους, στο στίβο της ζωής, για ένα καλύτερο αύριο”...

Άμα έχεις τέτοια τυπάκια, που α) σου πάνε κόντρα (όπως πολλοί άλλοι) αλλά υπογράφουν σαν συνδεσμίτες, και β) είναι μακρυά απ’ το Σύνταγμα ώστε να τους ρίξεις καμιά ξυλιά και κανά (φορτηγό) δακρυγόνα, τι κάνεις σαν κυβέρνηση; Ε; Τι κάνεις; Χααα!... Χτυπάς εκεί που πουνάει!!! Τον κυρ Αχιλλέα (στην αρχή) και την ομάδα του (μετά).
Τι άλλο χρειάζεται για να αποδειχθεί ότι η “δίωξη είναι πολιτική” - αν όχι κατά του ιδιοκτήτη οπωσδήποτε κατά της ιδιοκτησίας του, ε; Άλλο στοιχείο: την ίδια μέρα που ο κυρ Αχιλλέας υψωνόταν στη φυλακή σαν άλλος “άνθρωπος με το γαρύφαλλο” οι βουλευτές της Μαγνησίας, “πλην λακεδαιμονίων” (κκε στην προκειμένη περίπτωση):

Την αντιμετώπιση του ΟΦΗ ζήτησαν από την πολιτεία και την ΕΠΟ οι βουλευτές και οι τοπικοί παράγοντες του Βόλου που ήρθαν χθες στην Αθήνα για να στηρίξουν την ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου, που τιμωρήθηκε λόγω του προέδρου της, Αχιλλέα Μπέου.
Οι βουλευτές και οι τοπικοί παράγοντες του Βόλου και της Θεσσαλίας ανέλαβαν να ασκήσουν πίεση προς την πολιτεία και την ΕΠΟ, προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα να παραμείνει ο τοπικός Ολυμπιακός στη Σούπερ Λίγκα και να μην τιμωρηθεί για τις μέχρι στιγμής κρινόμενες ως παράνομες δραστηριότητες του Μπέου.
Οι βουλευτές του πασοκ Ζήση και Καρτάλης, της νέας δημοκρατίας Νάκος, και του λαοσ Μαρκάκης, μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, και τον δήμαρχο Βόλου κ. Σκοτινιώτη, επισκέφτηκαν αρχικά τον ΓΓΑ Π. Μπιταξή, και στη συνέχεια συνεπικουρούμενοι από τον διάδοχο του Μπέου στην προεδρία και προσωπικό του φίλο Γ. Τόρη, πήγαν στην ΕΠΟ.
Στη συνάντηση που έγινε στη ΓΓΑ ήταν παρών και ο υπουργός πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.
Εκεί, από την πλευρά των εκπροσώπων του Ολυμπιακού Β. τέθηκε θέμα διαφορετικής αντιμετώπισης του ΟΦΗ, ο οποίος όπως ειπώθηκε ανέβηκε στη Σούπερ Λίγκα λόγω “πολιτικής παρέμβασης”.
...
Οι κ. Γερουλάνος και Μπιτσαξής απάντησαν ότι δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση και ότι θα αποφασίσει η δικαιοσύνη.
Στη συνάντηση που έγινε στην ΕΠΟ με τον αναπληρωτή πρόεδρο, Γ. Οικονομίδη, ζητήθηκαν τα εξής:
α) να αυξηθούν οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας από 16 σε 20!
β) να “επιτρέψει” η ΕΠΟ την προσφυγή του Ολυμπιακού Β. στα πολιτικά δικαστήρια και να μην τον αποβάλλει, όπως δεν απέβαλε τον ΟΦΗ!
γ) Να “μεταφέρουν” στους δικαστές να γίνει μια “τίμια δίκη”!
Επίσης, έκαναν λόγο για προαποφασισμένη τιμωρία, επιχείρησαν να σβήσουν τη σφραγίδα που έχει βάλει ο Μπέος στο σύλλογο λέγοντας ότι έχει παραχωρήσει τις μετοχές του, και ήθελαν να μάθουν τι θα κάνει η ΕΠΟ σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική.

Αν δεν είναι γονείς που έχουν πάει στον διευθυντή του σχολείου για να δικαιολογήσουν το παιδί τους, τότε πρόκειται για πολιτική - εκτός εισαγωγικών - δε νομίζεται; Αλλά εκείνη η ημέρα, στις αρχές Αυγούστου, είχε  περισσότερα:

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τους βουλευτές του νομού Μαγνησίας ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Γιάννης Οικονομίδης, αποκάλυψε πως του μετέφεραν την πρόθεσή τους ακόμα και να παραιτηθούν αν δεν δικαιωθεί ο Ολυμπιακός Βόλου!

(Ααααα, όχι δα! Γλύτωσε - η προδοτική κυβέρνηση - την ψηφοφορία του “μεσοπρόθεσμου” και να γονατίσει εξαιτίας πέντε παλιοσκόρ;). Συνεχίζουμε, με άπταιστο λέγειν ποδοσφαιρανθρώπων:

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Sport Fm Βόλου:
“Μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως όλη η Μαγνησία ήρθε σύσσωμη να απευθυνθεί στην ΕΠΟ. Στον κόσμο υπάρχει μια σύγχυση πως έχουμε το πάνω χέρι. Η Ομοσπονδία δεν ελέγχει τόσα πολλά πράγματα. Τους δικαστές δεν τους ορίζει η ΕΠΟ. Οι δικαστές, όταν βγάζουν μια απόφαση, δεν ανατρέπεται εύκολα. Κι εμείς είχαμε αμφιβολίες για τους δικαστές. Δεν είναι άνθρωποι που προσεγγίζονται. Την πρώτη απόφαση την έβγαλε η Σούπερ Λίγκα δηλαδή του συνεταιρισμού που ανήκει η ομάδα που και εκεί ο Ολυμπιακός είχε πολύ ισχυρή εκπροσώπηση μέχρι σήμερα. Εκεί γιατί δεν απευθύνθηκαν οι φορείς της Μαγνησίας;
Με ρώτησαν αν θα δεχθώ την απόφαση. Εάν δεν δεχθώ την απόφαση θα πάω φυλακή. Η μάχη πρέπει να δοθεί εκεί. Επίσης άκουσα μια εισήγηση να γίνουν οι ομάδες 20. Επίσης μου ζήτησε η επιτροπή να μην βγει απόφαση αφού ο Ολυμπιακός είναι στα πολιτικά δικαστήρια. Εγώ δεν μπορώ να συναινέσω σε αυτό αφού ξέρετε πως θα υποχρεωθούμε να τιμωρήσουμε την ομάδα. Η περίπτωση του ΟΦΗ ήταν διαφορετική αφού πήγε για το ότι θεωρούσε μια επιτροπή παράνομη.
Εγώ δεν μπορώ να κρίνω τους δικαστές. Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για την λογική της πρωτοβάθμιας απόφασης αφού είμαι γιατρός στο επάγγελμα. Η δευτεροβάθμια δικαστική απόφαση είναι πολύ πιο λεπτομερής και αν οι δικαστές βρούνε πως έχει παραλείψεις η πρώτη δικαστική απόφαση μπορεί να την αλλάξουν.
Δεν γνωρίζω τίποτα για τον φάκελο του Ολυμπιακού Βόλου όπως και όλο το δ.σ. Δεν έχω διαβάσει την δικογραφία ούτε το σκεπτικό της απόφασης. Ο μοναδικός που γνωρίζει κάτι παραπάνω είναι ο Πιλάβιος. Το μέτωπο του Βόλου ήταν πραγματικά εντυπωσιακό πάντως. Η αντιπρόεδρος της Βουλής που είπε πως για πρώτη φορά στην καριέρα της έρχεται στην ΕΠΟ. Είναι όλοι τους πεπεισμένοι πως η ομάδα είναι αθώα και η απόφαση άδικη. Οι βουλευτές που είπαν πως θα φτάσουν ακόμα και σε παραιτήσεις.
Ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού Βόλου δεν είναι χαρά για το ποδόσφαιρο. Είναι λύπη να ρίχνουμε μια ομάδα που εκπροσωπεί μια ολόκληρη πόλη. Δεν την άκουσα την φράση του υπουργού αλλά δεν συμφωνώ.”

Μόνο να μπορούσε να διαβάσει κανείς πίσω απ’ τις γραμμές, και θα προέβλεπε την απόφαση της “δευτεροβάθμιας επιτροπής εφέσεων της επο” (την οποία ο αντιπρόεδρος της επο “δεν μπορούσε να προσεγγίσει”). Α, μόνο αυτό.... Στις 10 Αυγούστου πάντως η επιτροπή αναίρεσε τους υποβιβασμούς και τους έκανε παραμονή στη σούπερ λίγκα με -10 βαθμούς (για τον Ολυμπιακό Βόλου) και -8 (για την Καβάλα).
Έπεσε χαρά μεγάλη. Κι όμως, υπήρχε ήδη κάτι ανησυχητικό στην απόφαση, μια μικρή ανωμαλία από πολιτική άποψη, που πέρασε απαρατήρητη, αλλά... Ο Ολυμπιακός Βόλου (του φυλακισμένου στο σώμα αλλά λεύτερου στη σκέψη κυρ Αχιλλέα), για τον οποίο κινητοποιήθηκε σχεδόν όλος ο “πολιτικός κόσμος” της Μαγνησίας, έτρωγε -10. Ενώ η Καβάλα (του λεύτερου στο σώμα και στην σκέψη κυρ Μάκη), για την οποία δεν έγινε καμιά κινητοποίηση (τουλάχιστον φανερή), έτρωγε -8. Δηλαδή; Ξεκάρφωμα τάχα μου; Γιατί; “Μας βλέπει κανείς”;

Τι μεσολάβησε άραγε μεταξύ 10η Αυγούστου και 23ης; Δεν πέρασε καλά στις διακοπές του ο υπουργός πολιτισμού και αθλητισμού; Τι μεσολάβησε και απ’ το “δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση, αποφασίζει η δικαιοσύνη” πήγαμε στο “κάνουμε παρέμβαση, τι απόφαση ήταν αυτή που πήρατε”, ε; Πολλά μπορεί να βάλει στο μυαλό του ο άνθρωπος, για το πως κοιμάται και πως ξυπνάει ένας (άλλος) άνθρωπος, της εξουσίας· ειδικά όταν είναι μεγαλοαστικής προέλευσης. Και οπωσδήποτε οφείλει (ο νους του ανθρώπου) να θυμηθεί την κουβέντα του κυρ Αχιλλέα: είναι πολιτική η δίωξη ... Άρη! Το απέδειξε ο ίδιος ο υπουργός, μέσω της ελεγχόμενης απ’ την κυβέρνηση “επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού” [1]: τσεκούρι και φωτιά για τις δύο ομάδες, ακύρωσε τις συμβάσεις τους, τις διέλυσε σαν π.α.ε., και τις έριξε απ’ το ύψος του επαγγελματισμού στα τάρταρα του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος. Τι στο διάολο; Επειδή φτιάχνονται π(ανεπιστημιακές) α(νώνυμες) ε(ταιρείες) πρέπει να την πληρώσουν οι π(οδοσφαιρικές) α(ανώνυμες) ε(εταιρείες); Δηλαδή ο Βόλος δεν μπορεί να έχει κι απ’ τα δύο; Αφού άλλο πρωτάθλημα το ένα, άλλο το άλλο! Και η Καβάλα; Η Καβάλα που θα γινόταν “νέος Ηρακλής” τι χρωστάει;
Πάλι καλά που ανεβαίνει στη μια κενή θέση της σούπερ λίγκας ο Ολυμπιακός Λειβαδιάς - Λεβαδειακός με τ’ όνομα. Του κυρίου Κομπότη. Καμία σχέση με “στημένα” - και με τον Ολυμπιακό Πειραιώς επίσης... (Ή πάλι θα δει κανείς κανά κακό όνειρο;)

Να σοβαρευτούμε κύριοι και κυρίες! Εμείς εδώ, άσχετοι, ξένοι και εχθρικοί σε οποιοδήποτε “στοίχημα”, μόνο οπαδοί των καλών τεχνών (εν προκειμένω), υποστηρίζουμε το “στήσιμο” - λέμε χωριστά. Βλέπουμε επίσης με συμπάθεια κάθε αλλαγή φρουράς (στα σικέ) που θα βελτιώσει την ποιότητα (των στησιμάτων) και θα βάλει τον ελληνικό αθλητισμό ξανά στον χάρτη του διεθνούς θεάματος και τζόγου. Στη θέση που του αξίζει (σαν παλιά δύναμη στην περιοχή).
Αλλά αυτό το απότομο κρατικό χτύπημα, όπου ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα δεν πέφτουν τάβλα για τα “στημένα” αλλά για “παρατυπίες στα χαρτιά” τους, σαν εταιρείες, δεν φαίνεται καθόλου να ανήκει στη λογική και τη μεθοδολογία της “αλλαγής φρουράς”. Μάλλον με μαφιόζικο πισώπλατο “ξεκαθάρισμα” μοιάζει, όπου ο υψηλόβαθμος “καλός” ζητάει απ’ τον υψηλόβαθμο “κακό” “να βαρέσω αυτούς που ‘ναι και καμένοι να δείξω κι εγώ ότι κάνω τη δουλειά μου;”, και ο “μεγάλος” απαντάει βαριεστημένα “βάρα”... Και κάπως έτσι είναι όλοι (σχεδόν) ευχαριστημένοι. Μυρίζει (λέμε) κτύπημα σικέ. Στημένο. (Φυσικά, ακόμα κι έτσι, δημιουργείται μια καινούργια αγορά στοιχημάτων. Θα αρχίσει ή δεν θα αρχίσει το πρωτάθλημα; Κι αν αρχίσει θα συνεχίσει; Πώς θα συνεχίσει; Μέχρι πότε; Με πόσες ομάδες; θα αρπάξει και κανάς άλλος, κι αν ναι ποιός; Γερά πονταρίσματα μπορούν να γίνουν και σ’ αυτό το “επίπεδο”.)
Αλλά έτσι τίποτα απ’ τα δυο που τόσο έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος δεν μπορεί να ευοδωθεί. Ούτε, δηλαδή, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα αποκτήσει σκηνοθετικές αρετές υψηλού επιπέδου, ούτε οι “παράγοντές” του θα ανανεωθούν, να μπει καινούργιο αίμα, μπας και πάψει το χασμουρητό όσων ποδοσφαιρόφιλων έχουν απαιτήσεις.
Για να μπει “καινούργιο αίμα” δεν είναι απαραίτητο να χυθεί “παλιό αίμα”. Αυτά είναι φτηνή δραματουργία που μπορεί να πουλάει (ή να μην πουλάει) στο κοινό, αλλά δεν ταιριάζει σε μπίζνεσμεν. Κοτζάμ υπουργός και πολιτισμού και αθλητισμού δεν μπορεί να ενεργεί σαν δεξί μπακ - σκοτώστρα. Για την ακρίβεια μπορεί να ενεργεί έτσι· αλλά μόνο για λογαριασμό του “παλιού κόσμου”... Και έτσι ο κυρ Αχιλλέας αποδεικνύεται πέρα για πέρα αληθινός. “Πολιτική δίωξη” σου λέει, που σημαίνει: “πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!”

Sarajevo - Τεύχος 54

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

1 - Πρόκειται για αδαμάντινη επιτροπή. Και δουλευταρού. Πριν λίγα καλοκαίρια, ντάλα Αύγουστο, μαζεύτηκε μια Κυριακή μεσημέρι, και “... σε έκτακτη συνεδρίασή της ενέκρινε το αίτημα των αδελφών Μητρόπουλου για την συγχώνευση του Ηλυσιακού με το Αιγάλεω”. Ήταν μια περίπτωση “μαμά”, σαν εκείνη (που τελικά τσάκισε πριν ολοκληρωθεί) της “συγχώνευσης” της Καβάλας με τον Ηρακλή, όπου ο Ηλυσιακός θα χάριζε στο Αιγάλεω την Β εθνική και θα έπεφτε ο ίδιος στην Γ. Το σχέδιο ακυρώθηκε στο συμβούλιο της επικρατείας, αλλά μέχρι τότε ήταν αρκούντως “ροντέο”...
Αλλά τότε ήταν άλλη η κυβέρνηση. Ντάξει!...
[ επιστροφή ]

 
       

Sarajevo