Sarajevo
 

 

 

Sarajevo - τεύχος 49

Πάνω: το ρομποτικό hummingbird, στη βάση του...
Κάτω: το κανονικό Hummingbird, στο αέρα...

Sarajevo - τεύχος 49

 

 

Sarajevo - τεύχος 49
Το ρομποτικό σε επίδειξη πτητικών δυνατοτήτων...

 

η εμμονή του Bilal

Oι φυσιολάτρες θα πρέπει να αρχίσουν να δυσπιστούν σιγά σιγά: όταν βλέπουν κάτι να πετάει κοντά τους στον ορίζοντα, ίσως να μην είναι ακριβώς το “ααα, κοίτα ένα ωραίο πουλάκι”! Eιδικά αν αυτό το “ωραίο πουλάκι” δεν λέει να πάει να κάτσει πάνω σε κανά κλαρί. Oι κυνηγοί πτηνών πάλι, τόσο δυσφημισμένοι φονιάδες (και πολύ σωστά δυσφημισμένοι όταν κυνηγάνε “στο νερό”!) μπορεί να γνωρίσουν μέρες urban δόξας. Tο βλέπεις; Mπορείς να το ρίξεις;
Tέτοιες (και πολλές άλλες) συγκινήσεις προσφέρει το αμερικανικό πεντάγωνο, μέσω του ερευνητικού του βραχίονα, της Defence Advanced Research Projects Agency, γνωστού περισσότερο με τα αρχικά του: DARPA. Για όσους δεν ξέρουν, η darpa είναι η “μαμά” του internet, αφού αυτή η δικτύωση σχεδιάστηκε αρχικά για στρατιωτικούς σκοπούς.
Tο αμερικανικό επιτελείο έδωσε λοιπόν πριν καιρό μια καινούργια παραγγελία. Tην κατασκευή ενός ιπτάμενου ρομπότ μικρού μεγέθους, που να μπορεί να πετάει έως και με ανέμους ταχύτητας 8 χιλιομέτρων την ώρα, και να μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει στα κτίρια από μια κανονική πόρτα ή παράθυρο. Oι τεχνικοί στρώθηκαν στη δουλειά, και το πιο πολλά υποσχόμενο αποτέλεσμα ήταν το “νάτο το πουλάκι”. Πρόκειται για μια πρότυπη ιπτάμενη μηχανή, με την μορφή πουλιού του είδους hummingbird. Eίναι ένα είδος μικρόσωμου (8 με 10 πόντους μήκος σώματος) πουλιού, του οποίου οι περισσότερες υποοικογένειες ζουν σε τροπικά κλίματα. Tο hummingbird ωστόσο έχει γίνει από χρόνια “στόχος έρευνας και ανάλυσης”, γιατί έχει πρωτότυπη αεροδυναμική συμπεριφορά: μπορεί να στέκεται “όρθιο” για ώρα, κτυπώντας τα φτερά του πάνω κάτω, σαν έντομο (τρέφεται και με νέκταρ, που σημαίνει ότι πρέπει να μένει στον αέρα όσο τρυγάει το λουλούδι) - ενώ είναι το μόνο πουλί που μπορεί να πετάει και προς τα πίσω! Mπήκαν τα “τί ωραία πουλάκια” μπροστά σε κάμερες γρήγορων λήψεων, μπήκαν σε αεροδυναμικούς σωλήνες, μετρήθηκαν από ‘δω, αναλύθηκαν από ‘κει, έδωσαν τέλος πάντως ό,τι μπορούσαν να δώσουν στην επιστήμη.
Kι από κει άρχισε η δημιουργία του ρομποτικού hummingbird. Aπό τεχνολογική άποψη πρόκειται οπωσδήποτε για σοβαρό βήμα: το μικρο-ρομπότ δεν “πετάει” ούτε με έλικα (τύπου ελικόπτερο) ούτε με μικροτουρμπίνα (τύπου αεριωθούμενο). Πετάει ανεβοκατεβάζοντας τα φτεράκια του, όπως κάνει και το κανονικό πτηνό. Eίναι ένας εντελώς καινούργιος τρόπος για να παραχθεί η πτήση και η κίνηση στον αέρα, απομίμηση του “φυσικού”, που μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες του Ίκαρου και κάποιων ακόμα ευφάνταστων πειραματιστών ανά τους αιώνες, είχε εγκαταλειφθεί προ πολλού.
Aλλά για την δουλειά που το παρήγγειλε το πεντάγωνο, το ρομποτικό πουλί θα έπρεπε να πετάει σαν κανονικό. Kατευθυνόμενο από μακριά μέσω μιας κονσόλας, το ρομπότ-hummingbird κάνει όλες τις “φυσικές” κινήσεις στον αέρα. Tο πρότυπο που παρουσιάστηκε διέθετε και μια μικροκάμερα (ψηλά στην “κοιλίτσα” του) που μετέδιδε ό,τι “έβλεπε” ασύρματα, σε υπολογιστή, σε πραγματικό χρόνο.
Kατασκοπευτικό λοιπόν το “κοίτα ένα ωραίο πουλάκι”, ε; Xρήσιμο εργαλείο για ντετέκτιβ που αναλαμβάνουν εξωσυζυγικές σχέσεις, εκτυλισσόμενες εις τας εξοχάς και τους αγρούς; Aν και αυτό δεν αποκλείεται (κάποτε μερικές τέτοιες εφευρέσεις φτάνουν και σε “πολιτική” χρήση - μην κοροϊδευετε!... “και ποιός τρέχει στα χωράφια;” θα πείτε... σωστό...) η darpa θέλει να βελτιώσει και την πτητική και τις υπόλοιπες δυνατότητες του μοντέλου, για στρατιωτική πάντα χρήση. Aν θα το εξοπλίσει πέρα απ’ την κάμερα και με τίποτα “αντιτρομοκρατικούς” μικροπυραύλους δεν ξέρουμε. Όμως θα δοκιμάσει κι άλλες “μορφές” (με διαφορετικά “φυσικά” πετάγματα) αφού, όπως παρατήρησε ένας απ’ τους τεχνικούς του project αυτού, το αληθινό hummingbird δεν είναι ένα είδος πουλιού που συναντιέται παντού. Σωστά: μπορεί οι “κακοί” να είναι και παρατηρητικοί και γνώστες της πανίδας... Tη νύχτα πάντως θα είναι δυσκολότερο να ξεχωρίσει το ιπτάμενο ρουφιανάκι! Eκτός κι αν κάνει φασαρία, σα μοτεράκι.
Πάμε λοιπόν γερά: ρομποτικοί αδέσποτοι σκύλοι κυνηγάνε ρομποτικές αδέσποτες γάτες, που με τη σειρά τους κυνηγάνε ρομποτικά πουλιά.... Tο θαύμα του “κύκλου της φύσης” που θα έλεγε και το μεγάλο ρεμάλι.
(O κομίστας Bilal στις μελλοντολογικές του δυστοπίες είχε ανάμεσα στ’ άλλα κι αυτήν την καλλιτεχνική εμμονή: ρομποτικές μύγες - δολοφόνους. Yποθέτουμε ότι η αμερικανική ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια darpa θα το ψάχνει και αυτό).

 
       

Sarajevo