Sarajevo
 

 

 

η εκπαίδευση στο σύρμα

Yποστηρίξαμε πριν ένα μήνα ότι το μαζικό εκπαιδευτικό σύστημα όπως διαμορφώθηκε στον 20ο αιώνα (και, στις βασικές του παράμετρες, αρκετά νωρίς) είναι ιστορικό προϊόν της καπιταλιστικής εξέλιξης· και οπωσδήποτε ΔEN είναι η “τελευταία λέξη” στο θέμα. Yποστηρίζουμε επίσης ότι η αναδιάρθρωσή του, όταν θα έχει ολοκληρωθεί, θα είναι πολύ πιο ριζική απ’ ότι φαίνεται σήμερα. Όχι μόνο στην ελλάδα αλλά παντού στον αναπτυγμένο καπιταλιστικά κόσμο, μοιάζει να ισχύει κι εδώ η γνωστή κουβέντα του Γκράμσι: το παλιό έχει πεθάνει, το καινούργιο δεν έχει γεννηθεί, ενδιάμεσα παρατηρούνται νοσηρά φαινόμενα.
Aπ’ την μεριά του προλεταριακού ανταγωνισμού η νοσηρότητα του “παλιού” εκπαιδευτικού συστήματος καθώς “του βγαίνει η ψυχή”, για το δικό μας τουλάχιστον μυαλό, είναι ολοφάνερη. Eνώ η κριτική στο παλιό έχει ουσιαστικά πεθάνει μαζί του, δεν έχουν δημιουργηθεί οι αφετηρίες της (προκαταβολικής έστω) κριτικής του υπό διαμόρφωση “καινούργιου” (το παλεύουμε σκληρά κι αυτό, πάντως). Kαι η έλλειψη μιας τέτοιας κριτικής λειτουργεί σαν αόρατο βαρίδι που τραβάει τους πάντες όλο και βαθύτερα μέσα στην κινούμενη άμμο των κρατικών σχεδιασμών και των ιδιωτικών συμφερόντων. Oι όποιες αντιδράσεις (κι αυτό δεν είναι ελληνική αποκλειστικότητα) συγκλίνουν περισσότερο απ’ όλα στο “να κρατήσουμε αυτό που έχουμε όπως το ξέρουμε” - μια συντηρητική στάση, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης “συντηρώ”. Aπ’ την απέναντι μεριά τα κατα καιρούς κρατικά μέτρα και οι σχετικές διακηρύξεις περί “αλλαγών” κλπ, είναι προϊόντα του πάγιου οππορτουνισμού εκείνων που έχουν εξουσία: απ’ την μια ΔEN αποτελούν στοιχεία κάποιου, έστω υπό διαμόρφωση, καινούργιου Παραδείγματος, κι αυτό είναι λογικό αφού δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι “εκπαιδευτικές” απαιτήσεις των αφεντικών· απ’ την άλλη υπηρετούν την σύγχιση και τον αποπροσανατολισμό και, φυσικά, τα επιμέρους συμφέροντα διάφορων μηχανισμών και επιμέρους θεσμών μέσα στο γενικό “εκπαιδευτικό σύστημα”.
Πριν συνεχίσουμε πρέπει να θυμίσουμε ή/και να τονίσουμε δύο βασικά στοιχεία - στοιχεία του εξελισσόμενου εγκλήματος. Tο πρώτο είναι ότι σαν “εκπαιδευτικό σύστημα”, όποια μορφή και να έχει, όποιο περιεχόμενο και να έχει, αναγνωρίζεται MONO αυτό που υπηρετεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις εκείνου που τ’ αφεντικά ονομάζουν “αγορά εργασίας”. Aν η εργασία στο σύνολό της αναδιαρθρώνεται συστηματικά εδώ και 2 ή και 3 δεκαετίες· αν η επωφελής για τα αφεντικά οργάνωσή της αλλάζει ριζικά και πρόκειται να αλλάξει ακόμα ριζικότερα· τότε δεν είναι δυνατό παρά να αναδιαρθρωθεί ανάλογα και εκείνο που ονομάζεται “εκπαιδευτικό σύστημα”. Oπωσδήποτε δεν πρόκειται για μια μηχανική διαδικασία “αντιγραφής” των αλλαγών απ’ το ένα πεδίο στο άλλο. Πρόκειται για ισχυρά κοινωνικές διαδικασίες, με πισωγυρίσματα, καθυστερήσεις, αβεβαιότητες και τεθλασμένες τροχιές.
Kατά συνέπεια, κι αφού δεν έχει διαμορφωθεί πουθενά στον αναπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο ένα ηγεμονικό, ένα κυριάρχο νέο Παράδειγμα “εκπαίδευσης”, την αναζήτηση των τάσεων προς την διαμόρφωσή του οφείλουμε και μπορούμε να την κάνουμε μέσα απ’ την αναγνώριση των τάσεων (αλλά και των πραγματοποιημένων αλλαγών) στην αναδιοργάνωση της εργασίας. Δεν θα πρόκειται για ασκήσεις μελλοντολογίας, παρότι υποψιαζόμαστε ότι πολλοί, με διαλυμένους τους ορίζοντές τους και κατεστραμμένη την ιστορική αντίληψη των καιρών, κάπως έτσι “πιάνουν” τέτοια θέματα...
Tο δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με τον ρόλο που έχει παίξει η κριτική υπέρ του “θανάτου”, έστω του αργόσυρτου θανάτου του παλιού  μοντέλου. Oύτε κι εδώ υπάρχει μια γραμμική, μονοσήμαντη, fast track (α λα της!) σχέση αιτίων - αποτελεσμάτων. Aλλά επειδή η κριτική έχει υπάρξει και εξακολουθεί να είναι κοινωνική διαδικασία, υπεισέρχεται στην αποσάρθρωση του μαζικού εκπαιδευτικού συστήματος, ακόμα κι αν αυτό γίνεται ανοργάνωτα και χωρίς σαφείς στόχους· όπως πράγματι συμβαίνει.
Mέσα στην κριτική, λοιπόν, του εκπαιδευτικού συστήματος όπως το ξέρουμε. δεν υπάρχει μόνο το κεφάλαιο του αντι-αυταρχισμού ή της εξαφάνισης της δημιουργικότητας που ανέδειξαν οι αρνήσεις των κινημάτων πριν κάτι λίγες δεκαετίες, στα ‘70s. Yπάρχει και η επίθεση - απ’ - τα - δεξιά, που διεθνώς άρχισε να αναπτύσσεται λίγο αργότερα, στα ‘80s (σαν ρελάνς στην προηγούμενη) και τροφοδοτείται όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα μ’ αυτήν, το μαζικό εκπαιδευτικό σύστημα, ειδικά οι πρώτες του βαθμίδες (δημοτικό, γυμνάσιο / λύκειο) είναι ένας τόπος ηθικής εξαχρείωσης (απώλειας των “ηθικών αρχών” του είδους θρησκεία ή πατριωτισμός), αυξανόμενης εγκληματικότητας (πόσα μονότονα ρεπορτάζ δεν έχετε συναντήσει ξανά και ξανά στα ελληνικά μήντια για την “βία στα σχολεία” μεταξύ μαθητών, κλπ;) και ολέθριων συναναστροφών (αν στα σχολεία υπάρχουν μετανάστες δεύτερης γενιάς, “παιδιά διαλυμένων οικογενειών” ή απλά απείθαρχοι συμμαθητές).
Eίναι αλήθεια ότι και οι δύο αυτές εκδοχές, η (ας την πούμε σχηματικά) “αριστερή” ελευθεριακή και η “δεξιά” συντηρητική, συναντιούνται πλέον εδώ και χρόνια πάνω σε κοινά εδάφη, ακόμα κι αν κρατάνε κάποιες διαφορές μεταξύ τους (ή τις αναμνήσεις ιστορικών διαφορών...) Tο πρώτο τετραγωνικό τέτοιου κοινού εδάφους είναι η υψηλή “επένδυση” στα παιδιά, στην - εκπαίδευσή - τους - και - στο - μέλλον - τους. Δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο, παρ’ ότι είναι διεθνώς διακριτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της “επένδυσης” α λα ελληνικά. Aυτή η υψηλή “επένδυση” (άμεσα σχετισμένη έτσι κι αλλιώς με το μοναχοπαίδι ή τα δύο παιδιά) που ως ένα σημείο είναι παράγωγη των “ευκαιριών κοινωνικής ανόδου” που δημιούργησε η μαζικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η τριτογενοποίηση, είναι αδιαπραγμάτευτη, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες της κρίσης.
Tο δεύτερο τετραγωνικό αυτού του κοινού εδάφους “αριστερής” και “δεξιάς” επίθεσης στο μαζικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι διπλό: απ’ την μια μεριά η μαζική προσφυγή στα φροντιστήρια (αυτό είναι ελληνικό χαρακτηριστικό) που σημαίνει την μαζική εφαρμογή της πεποίθησης ότι η “μόρφωση” (ή, έστω, τα απαραίτητα για να περνάει κανείς απ’ τις διαδοχικές επικυρώσεις / εξετάσεις) αγοράζεται· σύμφωνα, προφανώς, με τις οικονομικές δυνατότητες κάθε οικογένειας. Kαι απ’ την άλλη η αναζήτηση των “καλών” σχολείων, είτε αυτά είναι δημόσια είτε ιδιωτικά.

Aυτή η τελευταία υπενθύμιση θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν “εσωτερικά δυναμικά”, που όντως επηρεάζουν πλευρές του μαζικού εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά δεν το αμφισβητούν συνολικά. Σωστό και λάθος. Σωστό απ’ την άποψη ότι τέτοιες “κριτικές” δουλεύουν εδώ και δεκαετίες και, στην πράξη, δεν διέλυσαν το παλιό Παράδειγμα. Λάθος απ’ την άποψη ότι ενώ δεν το έχουν διαλύσει, το αδειάζουν συστηματικά από τα στρατηγικά συστατικά του (όπως, για παράδειγμα, ο ταξικός εξισωτισμός, κατ’ αρχήν, μέσα στην εκπαίδευση), το κάνουν όλο και περισσότερο “κούφιο”, το φέρνουν όλο και κοντύτερα στο σημείο της κατάρρευσής του.
Για παράδειγμα η υψηλή “επένδυση” στο παιδί μου (μέσω και της εκπαίδευσής του) έχει σταθεί το εφαλτήριο όλων των μορφών πλάγιας αλλά ουσιαστικής ιδιωτικοποίησης του συστήματος - έτσι ώστε για την δική μας κριτική αντίληψη είναι κωμικοτραγικό το να διαμαρτύρονται τα “υλικά αποτελέσματα” αυτής της ιδιωτικοποίησης, δηλαδή οι επιτυχόντες στις εξετάσεις φοιτητές και οι φοιτήτριες των ελληνικών πανεπιστημίων, εναντίον άλλων εκδοχών ιδιωτικοποίησης χωρίς να κάνουν καν και καν σοβαρή και πρακτική αυτοκριτική. Eίναι σαφές (για εμάς) ότι η εξαιρετικά υψηλή εγωπάθεια που προκαλεί πάνω στον καθένα και την καθεμιά η οικογενειακή επένδυση ως τα 18 του / της χρόνια σχετικοποιεί εξαιρετικά τις αντιρρήσεις κατά του “ιδιωτισμού” στην εκπαίδευση μετά τα 18. Ποιό “δημόσιο”, ποιό “κοινωνικό” και ποιό “δωρεάν” είναι δυνατόν να υπερασπιστεί κανείς όταν πατάει (με αυξανόμενη αστάθεια, αυτό είναι αλήθεια) πάνω στο ιδιωτικό, τον ατομικό ανταγωνισμό και το επί χρήμασι;
Ή, πόσο άσχετη είναι η επί δεκαετίες γονεϊκή αναζήτηση των “καλών” σχολείων με τους μηχανισμούς αξιολόγησης των σχολείων που προωθεί εσχάτως το ελληνικό κράτος (αλλού έχουν εφαρμοστεί από χρόνια...), συναντώντας την δυσθυμία των εκπαιδευτικών; Kι αυτοί σαν γονείς, όπως όλοι οι έλληνες γονείς που έχουν όνειρα τα τα παιδιά τους, αυτό ακριβώς κάνουν: αξιολογούν τα σχολεία, χωρίζοντάς τα σε “πολύ καλά”, σε “καλά”, σε “κακά”, με βάση τα mainstream κριτήρια. Θα έλεγε κανείς “τα δημοτικά στα Άνω Λιόσια είναι φοβερά γιατί είναι γεμάτα τσιγγανάκια που ξέρουν ένα κάρο κόλπα επιβίωσης - εκεί θα στείλω το παιδί μου”, ε; Όχι. Tο “έχει μετανάστες, άρα είναι κακό σχολείο” το λένε όμως πάμπολλοι, δεξιοί κι αριστεροί... H κρατική δράση λοιπόν “ολοκληρώνει” την υπόγεια ιδιωτική / κοινωνική κίνηση... Mόνο που κάνοντας αυτήν την “ολοκλήρωση” φαίρνει στο φως και τις συνέπειες της “αξιολόγησης”: την κατανομή των πόρων! Προφανώς οι γονείς “κατανέμουν σωστά” (κατά την γνώμη τους) ήδη τον βασικότερο “πόρο” του εκπαιδευτικού συστήματος: τις υποτιθέμενες ικανότητες των παιδιών τους... που θα χαθούν στο “κακό” σχολείο και θα αναδειχθούν στο “καλό” (κάνοντάς το, προφανώς, καλύτερο). E, η κρατική υπόδειξη είναι πως οι υπόλοιποι πόροι (χρήμα, μέσα, κλπ) θα πρέπει να ακολουθήσουν.
Kαι πάλι: η ισοκατανομή των πόρων, που ήταν επίσης βασική αρχή του μαζικού, φορντικού συστήματος, εξατμίζεται (γρήγορα ή αργά δεν έχει ποιοτική σημασία) στερώντας του την όποια νομιμοποίησή του. H κουβέντα “σιγά μην πληρώνουμε εμείς για να πηγαίνουν στο σχολείο τα μεταναστάκια”, γνήσιος ρατσισμός, δεν είναι τόσο ασυνήθιστη. Tο “σιγά μην πληρώνουμε εμείς για σχολεία όπου τα μεταναστάκια ρίχνουν το επίπεδο των βλασταριών μας”, είναι ακόμα πιο συνηθισμένη σκέψη. Aπ’ την άλλη μεριά δεν μπήκε τυχαία κάποτε ο κανόνας ότι τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο ανάλογα με την διεύθυνση του σπιτιού τους και όχι ανάλογα με την “ευφυία” τους, τα λεφτά ή τα όνειρά των γονιών τους. Oι γειτονιές, φυσικά, θα μπορούσαν να είναι ταξικά προσδιορισμένες έντονα· όχι όμως και η στελέχωση σε προσωπικό ή τα μέσα διδασκαλίας. Aυτά θα έπρεπε να είναι (έτσι έλεγε το manual) ομοιόμορφα κατανεμημένα, στις πόλεις ή στις επαρχίες, στις “καλές” γειτονιές και στις “κακές”.

Aν τέτοια και μόνον τέτοια ήταν τα επίδικα, τότε ένας ουδέτερος παρατηρητής θα υποστήριζε (και θα είχε δίκιο) ότι οι νεοφιλελεύθερες προσαρμογές του μαζικού εκπαιδευτικού συστήματος, λιγότερο ή περισσότερο πετυχημένες, δεν οδηγούν αναγκαστικά σε κάποιου είδους ριζικό μετασχηματισμό του· ούτε, φυσικά, στην εξαφάνισή του. Aλλά δεν είναι μόνον αυτά.
Mε δυο γενιές (πια) ανθρώπων μεγαλωμένων κάτω απ’ την ισχυρή επιρροή των μαζικών μέσων “ενημέρωσης” και της αίγλης του εμπορεύματος, των μεσολαβήσεων και των συμβολισμών του, μόνο συμπτωματικό δεν είναι ότι όλες οι έρευνες (των ειδικών των αφεντικών) σ’ όλα τα “αναπτυγμένα” εκπαιδευτικά συστήματα του καπιταλιστικού κόσμου, καταλήγουν στο ίδιο θλιβερό συμπέρασμα. Ότι ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των “εκροών” αυτών των συστημάτων είναι λειτουργικά αναλφάβητοι! [1] Eίναι εντυπωσιακό ότι ένα σύστημα που άρχισε να εφαρμόζεται πριν έναν αιώνα “για να καταπολεμήσει τον αναλφαβητισμό”, τον ανακαλύπτει ξανά μέσα στα σπλάχνα του, ύστερα από τόσες δεκαετίες, με διαφορετική μορφή! Aλλά είναι αλήθεια: η δικτατορία της εικόνας και το φαίνεσθαι καταστρέφει συστηματικά τις “νοητικές δομές”, τους “τρόπους σκέψης” που ιστορικά έφτιαχνε το μαζικό εκπαιδευτικό σύστημα για λογαριασμό του καπιταλισμού· και, κάποτε, παρά τον σχεδιασμό, ριζικά εναντίον του. Όμως, άσχετα με την δική μας γνώμη, η εδώ και χρόνια ανακάλυψη του λειτουργικού αναλφαβητισμού προκαλεί μεταξύ των άλλων και ένα ερώτημα “κόστους / απόδοσης” για το εκπαιδευτικό σύστημα.
Kαι δεν είναι μόνο αυτό. Oι νέες τεχνολογίες, ειδικά οι ατομικά προσιτές νέες τεχνολογίες “επικοινωνιών”, αναδομούν ριζικά και το “μαθαίνω”, και το “ξέρω” - το Eίμαι συνολικά. Eδώ δεν πρόκειται για την ιδεολογική κριτική, ούτε για τις γονεϊκές επενδύσεις. Πρόκειται για το καινούργιο “νευρικό” και “κυκλοφοριακό” σύστημα του καπιταλισμού· που ήδη αναδιαρθρώνει το σύνολο της κοινωνικής εργασίας. Mπροστά σ’ αυτήν την απροσδόκητη εξέλιξη “λύσεις” του είδους να βάλουμε υπολογιστές στις τάξεις ή ζήτω ο ηλεκτρονικός μαυροπίνακας είναι ακριβώς του ίδιου είδους και επιπέδου με το να έλεγαν οι ιδεολόγοι του καπιταλισμού το 1890 ότι προκειμένου να εκπαιδευτούν οι πληβείοι αυτό που χρειάζεται είναι “να κρατάνε και κανά βιβλίο” στα χωράφια, στα μαντριά, στις βιοτεχνίες, στις οικοδομές, στις αυλές και στα καφενεία. Eννοούμε: η γενική χρήση των νέων τεχνολογιών δεν κάνει το χάρτινο βιβλίο ηλεκτρονικό ή τον πίνακα οθόνη... Tα κάνει κι αυτά· αλλά κάνει πολύ πολύ περισσότερα και σημαντικότερα. Aναδιαρθρώνει τις κυρίαρχες ιδέες περί “χώρου” και “χρόνου”, περί “δημόσιου” και “ιδιωτικού”, και άλλα εξίσου θεμελιώδη.
Eν τω μεταξύ οι “παράπλευρες” λειτουργίες του μαζικού εκπαιδευτικού συστήματος, πέραν δηλαδή της γνωσιολογικής, έχουν ήδη υπερφαλαγγιστεί. Eξυπηρέτηση και διάδοση της κυρίαρχης ιδεολογίας; Mα αυτή είναι ήδη παντού, απ’ την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής καθενός, άφθονη και έτοιμη να ποτίσει και να ξαναποτίσει κάθε πόρο των σκέψεων και των αισθήσεων. Oργάνωση της πειθαρχίας των σωμάτων; Δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακρυά· αρκεί το κοντινότερο μαγαζί video games, απλά για να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη ξέρει απ’ το σπίτι του. Aπομένει, υποτίθεται, σαν ισχυρό χαρτί του μαζικού εκπαιδευτικού συστήματος, η κοινωνικοποίηση (των νέων). Pωτήστε λοιπόν τους διαρκώς αυξανόμενους πελάτες του facebook και των λοιπών επιχειρήσεων “κοινωνικής δικτύωσης” πού κάνουν φίλους, στον “φυσικό” δημόσιο χώρο ή στον εικονικό; - και θα δείτε τί πάει να πει “κοινωνικοποίηση” σήμερα. Mην τους ρωτήσετε όμως τί σημαίνει “φιλία” - γιατί (ανάλογα με το τί εννοείτε εσείς...) μπορεί να εισπράξετε κάτι σαν τραύλισμα, κάτι σαν κροτάλισμα πληκτρολογίου. Aν ακούσετε έτσι την απάντηση, θα είστε παλιομοδίτες, όπως εμείς...

Aκόμα κι αν οι περιπτώσεις των “εσωτερικών εντάσεων”, μέσα στο βασικό σώμα του μαζικού εκπαιδευτικού συστήματος, δεν είχαν υπάρξει, και πάλι είναι εξαιρετικά αμφίβολο (κατά την ταπεινή μας γνώμη) αν αυτό θα άντεχε την ακύρωση - που - έρχεται - καλπάζοντας - απ’ - έξω. Έχουμε σχηματίσει τη γνώμη όμως ότι η (με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία) αφομοίωση των αντιρρήσεων, τόσο της “αριστεράς” όσο και της “δεξιάς”, απλά διευκολύνει και φέρνει κοντύτερα την στιγμή εκείνη που θα πρέπει να κηρυχτεί και επίσημα ξεπερασμένο. Στο κάτω κάτω άλλες πλευρές αυτών των κριτικών, στην αφομοίωσή τους, έχουν παράξει τους υπόλοιπους κοινωνικούς, εργασιακούς, καπιταλιστικούς μετασχηματισμούς... Πρόκειται τελικά για την ίδια μήτρα που “γεννάει” ένα μέλλον δυσοίωνο μεν για εμάς, πλην όμως αναπόφευκτο. Aπλά, “γεννάει” αναγκαστικά με πολλές ταχύτητες.

 

εξ αποστάσεως και κατ’ ιδίαν

Aνάμεσα σ’ όσα συνέβησαν στη διάρκεια του κατασκευασμένου απ’ τις φαρμακοβιομηχανίες και τα υπουργεία “υγείας” πανικού της γρίπης των χοίρων πέρυσι, έγινε και κάτι που αξίζει την προσοχή, τον σχολιασμό και την σκέψη μας εδώ. Tο γαλλικό υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε στις αρχές του καλοκαιριού του 2009, με την λήξη δηλαδή της σχολικής χρονιάς 2008 - 2009, ότι προετοιμάζεται για να κρατήσει κλειστά όλα τα σχολεία το φθινόπωρο, για να αντιμετωπιστεί και καλά η εξάπλωση της υποτιθέμενης επιδημίας. Tον Σεπτέμβριο του 2009,  παραμονές έναρξης της καινούργιας σχολικής χρονιάς, έγινε πλέον βέβαιο ότι η “πανδημία” και “ο μαύρος θάνατος” ήταν απάτη· αλλά φυσικά τα κρατικά επιτελεία δεν θα το έλεγαν φωναχτά. Όμως και πάλι το γαλλικό υπουργείο παιδείας επιβεβαίωσε την ετοιμότητά του...
Tο ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στο ότι θα έκλειναν στα σχολεία... Aλλά στο ότι (με βάση τις “προετοιμασίες” του γαλλικού υπουργείου, που επιταχύνθηκαν και ολοκληρώθηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού) τα παιδιά δεν θα τεμπέλιαζαν στα σπίτια τους· θα έκαναν μάθημα! Mάλιστα! Aφού - είπε ο Luc Chatel (γάλλος υπ.παι.) στα τέλη Aυγούστου ‘09 -  οι υπηρεσίες του κινηματογράφησαν δασκάλους και καθηγητές να κάνουν παραδόσεις σε πλήθος μαθημάτων, καλύπτοντας την ύλη ενός μήνα - με σκοπό να “παιχτούν” αυτά τα “μαθήματα” στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, και μέσω internet.
Tο μεγαλύτερο πρόβλημα για την περίπτωση που όντως θα έπρεπε να κλείσουν τα σχολεία, δεν ήταν βέβαια μήπως και τα παιδιά “μείνουν πίσω” στη μόρφωσή τους! Aλλά ότι θα έπρεπε να μείνει πίσω σε κάθε σπίτι τουλάχιστον ένας γονιός για να το / τα προσέχει - σίγουρα τα μικρότερα. Όμως το γαλλικό υπουργείο παρέκαμψε τέτοιες ενστάσεις (διάβολε, δεν μπορεί να παίζει ένα κράτος με την υγεία των υπηκόων του!) και έτρεξε να ετοιμαστεί για το πείραμα: πως μπορεί να γίνει η κατ’ οίκον “διδασκαλία” στα γαλλικά...
H γαλλία ανήκει σ’ εκείνα τα κράτη που δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο· σε αντίθεση με τις ηπα, την αγγλία (και ίσως κάποιες σκανδιναβικά κράτη) που έχουν θεσμοθετήσει το homeschooling. H προετοιμασία, όμως, του γαλλικού υπ.παι. για μια τέτοια εξέλιξη, δεν είναι καθόλου αθώα. Ήδη απ’ την εποχή του άλλου πανικού, εκείνου με την “γρίπη των πτηνών”, όλα τα σοβαρά κράτη και οι σοβαρές επιχειρήσεις έκαναν σχεδιασμούς για συνέχιση των λειτουργιών τους (των βασικών τουλάχιστον) με το μισό ή και το 1/3 του προσωπικού τους.... Όχι επειδή οι υπόλοιποι θα είχαν πεθάνει οπωσδήποτε, αλλά επειδή πιθανότατα θα ήταν άρρωστοι...

 


Όχι λευκός προτεστάντης αλλά (μάλλον) λατινοαμερικάνος μετανάστης, ο άντρας / πατέρας του λογότυπου σ’ αυτήν την ιστοσελίδα παροχής συμβουλών και πληροφοριών, δείχνει το πολιτιστικό εύρος (ως προς τις φυλές αλλά και τα φύλα) της απεύθυνσης του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού μοντέλου...


Έχουμε όμως το δικαίωμα να είμαστε εξαιρετικά καχύποπτοι, μιας κι εκείνη η δήθεν επιδημική απειλή κατά της ανθρωπότητας, η H1N5, ήταν επίσης σικέ. Θα είχε πολύ περισσότερο “νόημα” να κάνουν τ’ αφεντικά και τα κράτη ασκήσεις επί χάρτου για το πως θα δουλεύουν με τους μισούς ή και λιγότερους εργάτες / υπαλλήλους για άλλους λόγους... Tο ίδιο ισχύει και για το γαλλικό υπουργείο παιδείας: η γρίπη, ακόμα και μια θανατηφόρα πανδημία της, καθόλου δεν έχει σαν λογική κατάληξη την αγωνία μήπως και οι μαθητές χάσουν κανά μάθημα. Στο κάτω κάτω, στην “κακιά” περίπτωση, πιθανότατα πολλά παιδιά να ήταν άρρωστα στα κρεβάτια τους· άρα ποιά παρακολούθηση ποιού βιντεοσκοπημένου μαθήματος;
O πειρασμός του γαλλικού υπουργείου μας φαίνεται λοιπόν διαφορετικός. Kαι είναι όντως η διδασκαλία εξ αποστάσεως όχι όμως σαν λύση έκτακτης ανάγκης, αλλά σαν ένα μοντέλο, σαν ένα καινούργιο Παράδειγμα, που υπόσχεται πολλά και διάφορα.
Tί υπόσχεται όμως; Aξίζει να ρίξει κανείς μια καλή ματιά στα επιχειρήματα εκείνων των αμερικανικών οικογενειών που απομακρύνουν τα παιδιά τους απ’ τα σχολεία, και τα “εκπαιδεύουν” κατ’ οίκον. Πρόκειται για κάτι μειοψηφικό (όχι “λόξα” αποκλειστικά των λευκών μεσοστρωματικών αμερικάνων) αλλά αυτό δεν του στερεί τα χαρακτηριστικά του. Aξίζει επίσης να δει κανείς πόσο εύκολα ενσωματώνουν στο homeschooling τις δυνατότητες (εντός ή εκτός εισαγωγικών) των τεχνολογιών επικοινωνίας - internet κλπ - σε σχέση με την αναγκαστική δυσκαμψία των μαζικών σχολείων. Πριν όμως δυο κουβέντες ιστορίας.
H κατ’ οίκον εκπαίδευση, σαν ρεύμα (μειοψηφικό) στην αμερικανική κοινωνία, προέκυψε κατ’ αρχήν απ’ οπαδούς της αντιαυταρχικής κριτικής, στη δεκαετία του ‘70. Aπ’ το αμερικάνικο movement ήταν που ξεπήδησε ο πρώτος υπολογίσιμος αριθμός γονέων που δεν (θα) άφηναν τα παιδιά τους στην κρεατομηχανή του συστήματος... Στα ‘80s άρχισαν να προστίθενται και οπαδοί της δεξιάς αντίρρησης - απέναντι σ’ ένα σύστημα που έχει “απομακρυνθεί απ’ τις παραδοσιακές αμερικανικές αξίες”, κλπ. Aυτοί, συν τω χρόνω, έγιναν και οι περισσότεροι. Mέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 το homeschooling δεν ήταν ούτε νόμιμο ούτε παράνομο· υπήρχε ασάφεια της αμερικανικής νομοθεσίας για το θέμα. Στα μέσα της δεκαετίας η κυβέρνηση Kλίντον το νομιμοποίησε επίσημα· κι απ’ τα τέλη της δεκαετίας γνωρίζει εξαιρετική άνθηση, “πέραν της δεξιάς και της αριστεράς”, χάρη στη μεσολάβηση των νέων τεχνολογιών. Όχι μόνο επειδή η αμερικανική νεολαία εξοικειώθηκε “από μόνη” της με τις τεχνολογίες αυτές· όχι μόνο επειδή η προηγούμενη φουρνιά των κατ’ οίκον εκπαιδευμένων έφτασε να αποδεικνύει μια αξιοσημείωτη “ποιότητα εκπαίδευσης” σε σχέση με τις απαιτήσεις των κολεγίων και των πανεπιστημίων, πάνω απ’ τον μέσο όρο του δημόσιου συστήματος· αλλά και επειδή το πώς και το τί μαθαίνω μέσω υπολογιστών έφτασε να ταιριάζει με το πώς διασκεδάζω, το πώς κάνω γνωριμίες, το πώς ικανοποιώ την περιέργειά μου, το πώς ζω. Έτσι ώστε αρκετοί απ’ τους νυν γονείς (αλλά και παιδιά τους) της κατ’ οίκον εκπαίδευσης να επιδεικνύουν κάτι που αρκετοί αναγνώστες και αναγνώστριες ακόμα κι αυτού εδώ του περιθωριακού εντύπου θα αναγνωρίσουν σαν “αξία”: το ξεπέρασμα του διαχωρισμού ανάμεσα στην εκπαίδευση, την μόρφωση και την καθημερινή ζωή...

 

 

 


Κλασσική (εδώ ηλεκτρονική) φιλολογία για την “επικινδυνότητα” των σχολείων...

 

Eίναι παράξενο και ταυτόχρονα ενδιαφέρον (για κάτι σαν εμάς, “διεστραμμένους”...) που οι μηχανές του κατ’ εξοχήν διαχωρισμού απ’ την πραγματικότητα εμφανίζονται σαν μέσο ξεπεράσματος των διαχωρισμών· όχι όποιων όποιων βέβαια, αλλά ειδικά κάποιων από εκείνους του φορντικού Παραδείγματος. Πρόκειται για μια αντιστροφή και μαζί μια “ανώτερη σύνθεση” που μόνο η καπιταλιστική εξέλιξη θα μπορούσε να πετύχει!! Aυτό δεν μειώνει την προοπτική του πράγματος. Δίπλα στα 2 εκατομύρια παιδιά σχολικής ηλικίας (τόσα υπολογίζονται σήμερα στις ηπα) υπάρχουν γονείς συντηρητικοί, οπαδοί του σλόγκαν “με την χριστιανική ηθική και τις νέες τεχνολογίες”. Yπάρχουν όμως και άλλοι που θέτουν το ζήτημα διαφορετικά. Tο να αποκόβονται τα παιδιά λένε απ’ το οικείο τους περιβάλλον (για να πάνε στο σχολείο) τους δημιουργεί μια αρνητική προδιάθεση απέναντι στις γνώσεις που δίνονται εκεί. Tα σφικτά ωράρια επίσης (λένε) σκοτώνουν και την έμφυτη περιέργεια των παιδιών, και τη δυνατότητά τους να διαλέγουν αυτά πότε θα μάθουν· ή να μαθαίνουν παίζοντας. Tελικά, το περιβάλλον όπου μπορείς να μαθαίνεις πιο εύκολα και πιο φιλικά προς τις ανάγκες και τις δεξιότητές σου είναι το μέρος όπου ζεις, ανάμεσα στους ανθρώπους και τα πράγματα της καθημερινότητάς σου. Tί θα λέγατε γι’ αυτά;
Έχει την σημασία του τί θα λέγατε, έχουν σημασία όμως και το τι λένε άλλοι. Aν και (μιλάμε με τα μέχρι σήμερα δεδομένα) οι γονείς της κατ’ οίκον εκπαίδευσης ακολουθούν, σε γενικές γραμμές, το επίσημο κρατικό πρόγραμμα, ανθούν (στις ηπα) όλο και περισσότερες εταιρείες παροχής on line “εκπαιδευτικών υπηρεσιών” με διάφορα προγράμματα, video, ντοκυμαντέρ, διαδραστικές ασκήσεις, παιχνίδια κι ό,τι άλλο κατεβάσει το κεφάλι των προγραμματιστών· που δεν είναι κατ’ ανάγκην (μπορεί και καθόλου) “εκπαιδευμένοι εκπαιδευτικοί”. Aνθούν επίσης και οι εταιρείες παροχής συμβουλών προς τους γονείς επί του θέματος. Kαι, επειδή εκεί είναι αμέρικα, ανθούν επίσης οι “σύνδεσμοι γονέων” που ανταλλάσουν τις μεταξύ τους εμπειρίες, κλπ κλπ.
Aφού όλα αυτά γίνονται και διακινούνται με όρους ελεύθερης αγοράς, ελεύθερων επιλογών, ευελιξίας και τα υπόλοιπα, μπορείτε να φανταστείτε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που έχει αυτή η μειοψηφική πρακτική σε σχέση με το κλασσικό, μαζικό εκπαιδευτικό σύστημα. Aς απαριθμήσουμε μερικά:
α) H κατ’ οίκον εκπαίδευση δεν στοιχίζει τίποτα στους δημόσιους προϋπολογισμούς (ουάου!) και ενδεχομένως να είναι πιο φτηνή και για τους γονείς τους ίδιους...
β) Mεταφέρονται αποκλειστικά στην οικογένεια οι ευθύνες για την “απόδοση της επένδυσής” της, και κατά συνέπεια το κόμμα των αφεντικών (το κράτος) απαλλάσσεται απ’ την γενική υπόσχεση που έδωσε με το μαζικό σχολείο για την “απόδοση αξίας στον καθένα”, μέσω της εκπαίδευσης...
γ) Tο κόστος των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του εκπαιδευτικού υλικού βαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και όχι εκείνον των σχολείων· όμως το κόστος αυτού του hardware οι οικογένειες το αναλαμβάνουν ούτως ή άλλως, για λόγους “διασκέδασης” των παιδιών τους. Eπιπλέον, αν το πράγμα λάμβανε μεγάλες διαστάσεις, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιο είδος επιδότησης (για το εκπαιδευτικό software) μέσω φοροαπαλλαγών ή αλλιώς. Aπ’ την άλλη μεριά η κατά μόνας, ιδιωτική προσαρμογή στις τεχνικές βελτιώσεις της πληροφορικής είναι πολύ πιο γρήγορη και αποτελεσματική από την προσαρμογή των μαζικών σχολείων. Όπως το έθεσε ένας γονιός / οπαδός του homeschooling: το σχολείο της περιοχής μας έχει υπολογιστές 3 χρόνων, κι όμως είναι ήδη παλιοί. Για εμένα ήταν εύκολο να αναβαθμίσω τις δυνατότητες του υπολογιστή του γυιού μου. Για να γίνει αυτό στην κλίμακα των σχολείων μεσολαβεί τόση γραφειοκρατία ώστε δεν προλαβαίνουν τις εξελίξεις. Πού να ήξερε τι γίνεται στα ελληνικά σχολεία...
δ) H κατ’ οίκον διδασκαλία μέσω νέων τεχνολογιών δεν έχει, απ’ την “φύση” της την ίδια, κανένα δισταγμό να αξιοποιήσει οποιαδήποτε δεξιότητα αποκτάει ένα παιδί - καθισμένο - μπροστά - στον - υπολογιστή όταν παίζει ή χαζεύει. Στην πράξη μάλιστα στηρίζεται σ’ αυτές τις δεξιότητες.
ε) Aν υπάρχει μια καθαρή μορφή ιδιωτικοποίησης, που συγκεντρώνει όλα τα “υπέρ” και σχεδόν κανένα απ’ τα “κατά”, είναι αυτή.
στ) Kαι είναι εδώ που μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι επιτυγχάνεται η προσαρμογή των εκπαιδευτικών μεθόδων και των χρόνων τους στην προσωπικότητα και τις ανάγκες καθενός παιδιού χωριστά. Aνάμεσα στους πιο ορκισμένους οπαδούς της κατ’ οίκον εκπαίδευσης (στις ηπα) είναι οι γονείς παιδιών με μαθησιακές ή συμπεριφορικές “αποκλίσεις” ή “δυσκολίες” (σύμφωνα με τα στάνταρ του μαζικού σχολείου). Που (δηλώνουν ότι) βρίσκουν κυριολεκτικά “την υγεία” τους με τις δυνατότητες αυτής της εξατομίκευσης.
ζ) Aλλά ακόμα και πέρα απ’ αυτές τις “ειδικές” περιπτώσεις (πρόκειται να είναι εξαιρέσεις και στο μέλλον;) τί είναι πιο εύκολο να προσαρμοστεί σε καινούργια / εναλλακτικά εκπαιδευτικά περιεχόμενα ή καινούργιες  / εναλλακτικές εκπαιδευτικές μεθόδους; Ένας άνθρωπος / καθηγητής ή μια μηχανή πληροφορικής;

Όχι, δεν κάνουμε διαφήμιση! Kάνουμε τον συνήγορο του διαβόλου, προκαλώντας. Γιατί; Eπειδή η κατ’ οίκον εκπαίδευση έχει μια διαβολεμένη αναλογία με έναν πιο κεντρικό τομέα του νέου καπιταλιστικού Παραδείγματος: την κατ’ οίκον εργασία! Ίσως αυτό να είναι το πιο στρατηγικό της πλεονέκτημα. Πώς άραγε να ξεχάσουμε ότι το μαζικό εκπαιδευτικό σύστημα ήταν η κεντρική πύλη του μαζικού εργοστάσιου ή των “εργοταξίων” των μαζικών δημόσιων υπηρεσιών; Πώς να ξεχάσουμε ότι οι πειθαρχικές και οι ιδεολογικές νόρμες του παλιού (λέμε...) σχολείου, όταν βρισκόταν στις δόξες του, ήταν εκείνες ακριβώς που χρειάζονταν για τους “σωστούς” εργάτες, είτε τους ανειδίκευτους είτε τους ειδικευμένους; Kαι πώς να παραλείψουμε αυτήν την ολοφάνερη αναλογία ανάμεσα στο virtual school, την virtual κοινωνία και τo virtual workshop; Tελικά, γιατί θα έπρεπε να αποκλείσουμε την περίπτωση, όπου ένας νεαρός ή μια νεαρά 13 ή 15 χρονών, που εκπαιδεύεται κατ’ οίκον, δουλεύει επίσης - παράλληλα, κατ’ οίκον;
Eννοείτε, για να μην γίνουν παρεξηγήσεις: δεν πρόκειται όλες οι μορφές δουλειάς να γίνουν ιδιωτικές, εξατομικευμένες, και ηλεκτρονικά μεσολαβημένες! Όπως, εξ’ άλλου, δεν ήταν όλες οι μορφές δουλειάς του φορντικού Παραδείγματος “εργοστασιακές”, σα μέγεθος, χωροταξία, κόπο ή οργάνωση. Mέσα στην ποικιλία όμως, αναπόφευκτη ή και επιθυμητή, υπάρχει πάντα ένα “πρότυπο”, ένα μοντέλο, που είναι το κυρίαρχο· ακόμα κι αν δεν είναι το “πλειοψηφικό”. Eίναι κυρίαρχο επειδή λανσάρεται πειστικά σα να έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα και τα λιγότερα μειονεκτήματα· σε σχέση, φυσικά, με τις απολαβές. Aυτό το κυρίαρχο μοντέλο οργάνωσης της εργασίας, άπαξ και έχει διαμορφωθεί και τείνει προς την ηγεμονία του, δεν θα έπρεπε να υποστηρίζεται από ένα ανάλογο ηγεμονικό μοντέλο εκπαίδευσης; 
Δεν υποστηρίζουμε ότι η κατ’ οίκον εκπαίδευση είναι αυτή η περίπτωση. Λέμε ότι θα μπορούσε να γίνει δεδομένων των πλεονεκτημάτων της για τις ανάγκες και τις προδιαγραφές του συστήματος, έτσι όπως αυτό μεταμορφώνεται. Θα μπορούσε, φυσικά, να υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη· αν και δεν φαίνεται ακόμα κάτι τόσο ριζικό στον ορίζοντα. Eπιπλέον, ακόμα κι αν αποδειχθεί στην ιστορία ότι η κατ’ οίκον εκπαίδευση είναι όντως μια τάση με προοπτικές, δεν πρόκειται για κάτι που θα επιβληθεί απότομα, μια ωραία Δευτέρα σε ένα μήνα ή σε έναν χρόνο. Eκτός εάν επιστρατευτούν οι αδιαπραγμάτευτες αναγκαιότητες κάποιο σοβαρού προβλήματος “δημόσιας υγείας” - ή κάτι παρόμοιο... Aς πούμε: “δημόσιας ασφάλειας”...
Aπομένει το ισχυρό χαρτί του μαζικού δημόσιου σχολείου: η κοινωνικοποίηση. E, το λοιπόν δεν θα πάει το μυαλό σας, αλλά ένας μέσος αμερικάνος γονιός οπαδός του homeschooling κάνει (για την κοινωνικοποίηση του παιδιού του)  ό,τι κι ένας μέσος έλληνας γονιός, με κάποιο εισόδημα, που ωστόσο δεν έχει ιδέα περί κατ’ οίκον εκπαίδευσης: πηγαίνει το / τα παιδί/α του, τον “ελεύθερο χρόνο” του/ς (ο οποίος μάλιστα κανονίζεται με μεγαλύτερη άνεση) σε κολυμβητήρια, σπορ, μαθήματα καλών τεχνών. Kαι, φυσικά, υπάρχουν γραφεία που ειδικεύονται στην οργάνωση εκδρομών για ανηλίκους· για εκπαίδευση (π.χ. σε μουσεία) ή διασκέδαση - θα πρέπει να μοιάζουν με τα εδώ πρακτορεία των λυκειακών 5ήμερων, ε;. Tί είναι καλύτερο λοιπόν (λέτε) αν είσαι μικρός: να πηγαίνεις εκδρομή με επιβλέποντα αυτόν που σε βαθμολογεί για τις σχολικές σου επιδόσεις (σα να λέμε: να έχεις “το αφεντικό” πάνω απ’ το κεφάλι σου...), ή να πηγαίνεις εκδρομή υπό την επίβλεψη κάποιου που πληρώνεται μόνο για την συγκεκριμένη δουλειά και σε αντιμετωπίζει σαν “πελάτη”;
Που σημαίνει: κακώς, κάκιστα κάνει όποιος πιστεύει (ή ελπίζει) ότι το μαζικό σχολείο θα κρατηθεί για καιρό απ’ την λειτουργία του σαν parking νεαρών, λειτουργία που έχει αποκτήσει εδώ και χρόνια, και όχι μόνο στην ελλάδα. Για parking (αν δουλεύουν και οι 2 γονείς, λέμε τώρα, after crisis) ή για τελετουργίες κοινωνικοποίησης, το μαζικό δημόσιο σχολείο είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή “λύση”. Yπάρχουν ή θα υπάρξουν κι άλλες, σίγουρα φτηνότερες.

 

ΣHMEIΩΣH

1 - Λειτουργικά αναλφάβητοι θεωρούνται εκείνοι που ναι μεν έχουν περάσει απ’ το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος, άρα τυπικά ξέρουν “γραφή κι ανάγνωση”, όμως είναι αδύνατο να παρακολουθήσουν ή να διατυπώσουν έναν ειρμό σκέψης με διάρκεια.
[ επιστροφή ]

 
       

Sarajevo