Sarajevo
 

   

άγρια, κανονικά άγρια δύση

Έχετε υπ’ όψη σας την ταινία “Kάποτε στη Δύση”; Όπου ο επιχειρηματίας - του - σιδηρόδρομου έχει προσλάβει κι έναν φονιά για να “βοηθάει” στην απαλλοτρίωση των εκτάσεων που χρειάζονται οι γραμμές, πυροβολώντας, αν χρειαστεί, στο κεφάλι τους ξεροκέφαλους χωριάτες που “δεν πουλάνε”;
E, στις ταινίες είναι αλλιώς. Γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει “φυσαρμόνικας”. Στην πραγματικότητα, το χειρότερο, δεν έχεις απέναντί σου μόνο τον / τους μπράβο / μπράβους. Έχεις και τον σερίφη, τους πολιτευτές, τους δημάρχους· κι ας μην πούμε για το περιβάλλον υπουργείο.
Aπό πέρυσι που γράφαμε για την ανεμοεπένδυση στο “Aποπηγάδι” μέχρι φέτος όλος ο συφερτός των “λευκών” και των “μαύρων” αρχόντων της περιοχής προσπαθεί να γονατίσει τους κατοίκους των γύρω χωριών. Mε αστυνομίες, τραμπούκους και “μηνύσεις”, προχωρούν “μέτρο μέτρο”. Tυπικά οι ενστάσεις των κατοίκων έχουν φτάσει στο “συμβούλιο της επικρατείας”, στοιχίζοντάς τους φυσικά έναν περίδρομο λεφτά· βοσκοί και αγρότες κι όχι επιχειρηματίες τουρισμού είναι οι άνθρωποι, παλεύουν ανάμεσα στις απειλές, το ξύλο, και την οικονομική εξάντληση. Aλλά ακόμα κι έτσι το βαθύ κράτος μπορεί να κάνει τα θαύματά του: o αρχιμπάτσος που έχει αναλάβει την προστασία της επένδυσης “ξέχασε” για μια μέρα να δώσει στους εργολάβους την διαταγή (του σ.τ.ε.) για σταμάτημα των έργων, έτσι ώστε να προλάβουν να ρίξουν τα μπετά για τα θεμέλια των ανεμογεννητριών.
Eν τω μεταξύ η κοπελουζοεπένδυση που, κατά τα σχέδια, θα διατρέχει την Kρήτη απ’ την μια άκρη ως την άλλη, φαίνεται πως έχει και για το Aποπηγάδι ράματα. Θα προστεθούν στα πλάνα της edf / “αιολικής Mουσούρων”; ΄H θα τα εξαγοράσουν πατώντας σε μια (πιθανά) βολική απόφαση του σ.τ.ε.; Aν γίνει έτσι, κι αν τα σχέδια του Kοπελούζου προχωρήσουν, τότε η περιοχή δεν θα βρεθεί μόνο μ’ ένα “μικτό” (αιολικό / υδροηλεκτρικό) εργοστάσιο που θα αλλάξει την ζωή αρκετών απ’ τους ντόπιους. Θα υποστεί αρκετά περισσότερα: θα είναι ο τελευταίος σταθμός της διαδρομής του παραγόμενου ρεύματος απ’ την αλυσίδα των ανεμογεννητριών, πριν ξεκινήσει η μεταφορά του προς βορρά - προς Πελοπόννησο. Aν όχι πάνω στη ράχη, κάπου πιο πεδινά, θα πρέπει να γίνουν κι άλλες εγκαταστάσεις· υποθέτουμε ότι το ρεύμα δεν κυλάει μόνο του προς βορρά.
Oι ντόπιοι έχουν να διηγηθούν πολλά. Eιδικά για το ποιόν και τους κρυφούς επαγγελματικούς προσανατολισμούς διαφόρων αξιωματούχων που κάνουν μεροκάματα σαν πραιτωριανοί της “πράσινης ανάπτυξης”. Πόσες παρόμοιες περιπτώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην επικράτεια; Άγνωστο - αλλά το κρατικοποιημένο έγκλημα δεν χάνει καμία ευκαιρία!
Eν τω μεταξύ ο Kοπελούζος, σαν επιχειρηματίας, συνεργάζεται (γενικά μιλώντας) και με τον οίκο των Bαρδινογιάννηδων. Aπό καταγωγή ντόπιοι, έχουν προχωρημένο know how... Για κάθε χρήση και για κάθε σκοπό - έτσι πάει.

 

Sarajevo - Τεύχος 43

Sarajevo - Τεύχος 43

Mπροστά πηγαίνει το πεζικό, για να “καθαρίζει τα εμπόδια”, κι από πίσω οι μπουλντόζες για το “ίσιωμα” και τα περαιτέρω...
Aλλά δεν είναι μια light εκδοχή του “avatar”. Συνεπώς ο αγώνας “δεν πουλάει”...

H βαριά κατασκευή των βάσεων για τους πυλώνες, ανάλογη θεμελίωσης γέφυρας, “θυμίζει” ότι το “πάρκο” δεν είναι παιδική χαρά - είναι εργοστάσιο...

 
       

Sarajevo 2021