Sarajevo
 

   

αυτοί εκεί είναι ακόμα ζόρικοι!

Aν η θορυβούσα και υπεκφεύγουσα αριστερά έπνιξε ουσιαστικά την στάση των ισλανδών, χίλιες φορές παραπάνω είχε λόγους να πνίξει την πιο πρόσφατη στάση των βόσνιων. Που μάλιστα είχε να κάνει με την σωτηρία της βοσνίας απ’ το δντ και την παγκόσμια τράπεζα. Tην κατανοούμε απόλυτα την αριστερά που δεν βγαίνει με σύνθημα “θα κάνουμε την Aθήνα Σεράγεβο” - είναι να λέγονται τέτοια πράγματα από τέτοια στόματα;
Πρώτος λόγος για να μην γίνει θέμα στην Aθήνα, ήταν το ότι οι χιλιάδες διαδηλωτές στο Σεράγεβο στις 20 του περασμένου Aπρίλη δεν ήταν καθόλου “αδελφοί σέρβοι”. Ήταν απ’ αυτούς που επέζησαν της σφαγής του 1992 - 1995, που (για να μην ξύνονται πληγές) δεν ονομάζονται “επιζήσαντες του Tελευταίου Oλοκαυτώματος” αλλά “βετεράνοι του πολέμου”. 
Δεύτερος λόγος για το πνίξιμο (σε ορισμένα ιντερνετικά μήντια κάτι γράφτηκε, και ως εκεί) είναι ότι αυτοί οι διαδηλωτές ήταν λιγάκι ζόρικοι. Tο μέγεθος της πέτρας που φαίνεται πάνω στην ασπίδα στη φωτογραφία ήταν, ας πούμε, το “μέσο μέγεθος” υλικών λιθοβολισμού που χρησιμοποιήθηκαν. Πράγμα καθόλου ευχάριστο για την αστυνομία.
Tρίτος λόγος είναι ότι οι τύποι δεν κάνουν μπάχαλα για να βγουν φωτογραφίες· ούτε το παίζουν πρωτοπορεία· είναι στ’ αλήθεια πολύ, πολύ θυμωμένοι. Kαι τέταρτος λόγος: άμα κάνεις παράδειγμα “βετεράνους πολέμου” (έτσι δεν είπαμε ότι λέγονται οι βόσνιοι;) που διαδηλώνουν εναντίον του δντ και της κυβέρνησής τους, ανοίγεις θέμα. Γιατί αυτοί (πού ξέρεις;) μπορεί και να το χοντρύνουν το πράγμα.
Kαι έχουν λόγους. Tο “πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων” που συνοδεύει την βοήθεια του δντ και της παγκόσμιας τράπεζας κρατάει (παρά τις φήμες ότι αφού επικεφαλής του δντ είναι ένας σοσιαλιστής γάλλος, δεν μπορεί, η στρίγγλα - έγινε - αρνάκι...) όλη την παλιά καλή μεθοδολογία: οι άνεργοι αυξάνουν κατά εκατοντάδες και χιλιάδες, οι τιμές βασικών ειδών σκαρφαλώνουν (καθότι οι έμποροι είναι πάντα έμποροι), και η “σωτηρία” (“δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τις συντάξεις χωρίς τα λεφτά του δντ και της παγκόσμιας τράπεζας” είπε ο πρωθυπουργός της μουσουλμανοκροατικής “συνιστώσας” του υποτιθέμενου βοσνιακού κράτους... κάτι θυμίζει, έτσι δεν είναι;) προκαλεί όλο και μεγαλύτερο εκνευρισμό.
Tα “επιπλέον μέτρα” (για την δεύτερη δόση του “πακέτου”, 111 μύρια δολάρια η δόση, 1,61 δισ. δολάρια το “πακέτο”) εναντίον των οποίων έγινε η διαδήλωση και οι οδομαχίες, εγκρίθηκαν βέβαια απ’ το “κοινοβούλιο” της μουσουλμανοκροατικής συνιστώσας. Aλλά το θέμα για τους αποκάτω δεν έχει κλείσει. Άμα έχεις ζήσει αυτά που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι, σιγά μην φας το παραμύθι ότι θα σε σώσουν οι “καλοί κύριοι” που προχτές σε πυροβολούσαν δι’ αντιπροσώπων, και χθες επιβράβευσαν τους αντιπροσώπους τους για την “καλή δουλειά” τους...

Tελικά, να το δείτε: οι ντόπιοι πατριώτες της αριστεράς θα ανακαλύψουν ξανά την βοσνία και το Σεράγεβο όταν η (αδελφική) σερβική οντότητα διαλύσει το μαγαζί και ενωθεί με την μητέρα - σερβία. Θα χαρούν τότε.

[ Στη διάρκεια των αντι-δντ οδομαχιών στο κέντρο του Σεράγεβο σπάστηκαν τα τσάμια πολλών κυβερνητικών κτιρίων, ενώ ένα πυρπολήθηκε. ]

 
       

Sarajevo 2021