Sarajevo
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ιερές συνδικαλιστικές αγελάδες:
παχιές ή αδύνατες, το θέμα είναι
να κατεβάζουν γάλα

Tί θα περιμένατε να απασχολεί το συνέδριο (και μάλιστα διήμερο) ενός εργατικού κέντρου, στην ελλάδα, τον Φεβρουάριο του 2010; Tο φαντάζεσθε να πάλλεται απ’ το πάθος των συνέδρων, να διασταυρώνονται πύρινοι λόγοι για το τι είναι το καλύτερο υπέρ των εργατών, επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, να ξεδιπλώνονται σχέδια και λογικές για τους μακρόχρονους αγώνες που θα χρειαστούν μέσα στην κρίση, για να πληρώσει (άιντε...) η “ολιγαρχία”... ε; Mη φάτε!...
Tο διήμερο συνέδριο του εργατικού κέντρου του Πειραιά (εργατικό κέντρο εργατούπολης) στις 5 και 6 του περασμένου Φλεβάρη δεν διέφερε σε τίποτα από το συνέδριο οποιουδήποτε εργατικού κέντρου, οπουδήποτε στην ελλάδα... Kαι οποτεδήποτε τα τελευταία 20 - 30 χρόνια! Ποιά κρίση, και ποιά ξε-κρίση; Tέτοια συνέδρια είναι ο στίβος για (βαρετούς, μέσα στην αέναη επανάληψή τους) καυγάδες μεταξύ των κομματικών συνδικάτων, δεξιών και αριστερών, για το πόσων συνέδρων την συμμετοχή θα “νομιμοποιήσουν”, έτσι ώστε να έχουν περισσότερες ψήφους (οι “δικοί” μας - και λιγότερες οι “άλλοι”), έτσι ώστε “να βγάλουμε περισσότερους στο δ.σ.” (και λιγότερους οι άλλοι)... Kαι τέλος!
Tέτοια ήταν και η κατάσταση πρόσφατα στον Πειραιά. Όμως το κομμάτι των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών που δημοσιεύουμε εδώ έχει μια επιπλέον αξία: καθώς κάθε κομματικός εργατοπατέρας προσπαθεί να υποστηρίξει ή να εμποδίσει την συμμετοχή “φιλικών” κομματικά ή “εχθρικών” σωματείων, όλοι μαζί διηγούνται πλευρές της σύγχρονης συνδικαλιστικής αθλιότητας. Tο πώς “φτιάχνονται” τα σωματεία, πώς και πόσοι “ψηφίζουν”, ποιοί και πως χρήζονται “εκπρόσωποι”, κλπ. Eίναι μια παρέλαση ξεφτισμένων σφραγίδων, που ωστόσο αποτελεί την πραγματικότητα του ντόπιου συνδικαλισμού, τόσο βαθιά χωμένη στους πόρους του τι βρίσκεται (οργανωτικά και πολιτικά) πίσω απ’ τους “αγώνες” (εντός ή εκτός εισαγωγικών) ώστε μόνο σε θυμό μαζί με απόγνωση να οδηγεί.
Φυσικά διάφοροι “επαναστάτες” του συνδικαλισμού δεν θα έπρεπε να θριαμβολογούν. Eίναι μέρος της ίδιας κουλτούρας και των ίδιων πρακτικών όταν εμπλέκονται με την “απελευθέρωση των εργατών”, και το μόνο που τους διαφοροποιεί είναι ότι αποτελούν “σωτήρες” π.ε. Περιορισμένης ευθύνης.
Δείτε τώρα την κατάσταση της συνδικαλισμένης εργατικής τάξης στην ελλάδα... (Tο τί είναι “πολιτικά” ο κάθε συνδικαλιστής το αφήνουμε στην διαίσθησή σας. Φαίνεται... Eυχαριστούμε τον φίλο του Sarajevo που μας έστειλε τα πρακτικά.)

ΣYNΔIKAΛIΣTHΣ A:
Η πιο κρίσιμη διαδικασία, της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων. Διαδικασία κρίσιμη αλλά και χρήσιμη. Γιατί ο καθένας από μας, και ειδικότερα οι παρατάξεις, πρέπει να πουν την γνώμη τους για το συνδικαλιστικό κίνημα θέλουμε. Ανοιχτό στην κοινωνία, στους εργαζόμενους, στους άνεργους ή ένα χειραγωγημένο, κλειστό κλαμπ;
Εμείς λέμε ένα ανοιχτό συνδικαλιστικό κίνημα, που να έχει όλα τα υπαρκτά σωματεία μέσα και όλους τους εργαζόμενους. Ένα συνδικαλιστικό κίνημα χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς να βάζουμε προαπαιτούμενα κατά το δοκούν.
Όχι αυτό που έγινε με τα σωματεία του λιμανιού, που κάποιοι προσπάθησαν να τα αποκλείσουν μέσα από τα δικαστήρια. Φτάσαμε σε άλλες εποχές, που κάποτε κοροϊδεύαμε. Σωματεία που επί τρία χρόνια έδιναν την μάχη για το λιμάνι, για να υπερασπίσουν τα εργασιακά τους και ασφαλιστικά δικαιώματα, και για την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της δουλειάς τους, στέρησαν κάποιοι στους εργαζόμενους του λιμανιού τον φυσικό τους χώρο και την βούληση τους, να έρθουν στο εργατικό κέντρο Πειραιά. Να ενταχθούν στην δύναμη του.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές αδυναμίες σε πάρα πολλά σωματεία. Με διπλοψηφίες, και όποιος αμφιβάλλει ας έρθει να του τα δείξω. Τυπικές διαδικασίες, μητρώα δεν έχουν έρθει, και άλλα, αρκετά, προβλήματα.
Εμείς δεν θέλουμε κλειστό κλαμπ. Θέλουμε ανοιχτό. Χτές, στο Διοικητικό Συμβούλιο, η πρόταση που πέρασε κατά πλειοψηφία ήταν όλα τα σωματεία μέσα και κατά πλειοψηφία να μείνουν δυο απέξω. Το ένα, που είχε ψηφίσει την προηγούμενη φορά και ένα άλλο, νέο.
Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη. Εμείς αγκαλιάζουμε όλους τους εργαζόμενους, όλοι όσοι έχουν και αδυναμίες να καθίσουμε να τα δούμε, να εντάξουμε στο συνδικαλιστικό κίνημα πάρα πολλούς, για να έχουμε ένα δυνατό συνδικαλιστικό κίνημα.
Προτείνω να μπουν όλα μέσα, και αυτά που αποκλείστηκαν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Και αν θέλετε να αποφασίσουμε για το τι εργατικό κέντρο θα έχουμε, τι συνδικαλιστικό κέντρο θα έχουμε, τι συνδικαλιστικό κίνημα θα έχουμε, είμαστε ανοιχτοί, όποτε θέλετε, και σε οργανωτικό και σε καταστατικό συνέδριο για να πάμε. Αυτή είναι η πρόταση μας. Σας ευχαριστώ.  
...
ΣYNΔIKAΛIΣTHΣ B:
Βεβαίως, κρινόμαστε όλοι για το τι σωματεία θέλουμε και τι συνδικαλιστικό κίνημα θέλουμε. Και το αν είναι κλειστό κλαμπ ή ανοιχτό κλαμπ, σίγουρα πάντως, εμείς δεν το θέλουμε κλαμπ. Θέλουμε ταξικό συνδικάτο, ταξικά σωματεία, ταξικό εργατικό κέντρο.
Μεγάλη ευαισθησία έδειξε ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ για το λιμάνι. Αλήθεια, τρία χρόνια τι έκανε το εργατικό κέντρο Πειραιά για το λιμάνι; Που ήταν κάναμε προτάσεις συγκεκριμένες για να βγει ο αγώνας έξω από την μάντρα του λιμανιού;
Προφανώς συμφωνούσε στο να γίνει αυτό που έγινε στον χώρο του λιμανιού και όχι λιμάνι δημόσιο, αποκλειστικά, να ανήκει στον λαό, να δουλεύει για τον λαό.
Και βεβαίως είμαστε από αυτούς που συμφωνήσαμε να μην πάρουμε μέρος στο συνέδριο. Και δεν το λέμε, και δεν κρυβόμαστε να το πούμε, συνάδελφοι. Γιατί τόσα χρόνια δεν μπήκανε στο εργατικό κέντρο του Πειραιά τα δυο αυτά σωματεία; Γιατί είναι παλιά σωματεία. Γιατί ξαφνικά θυμηθήκανε παραμονές του συνέδριου του εργατικού κέντρου να κάνουν διαδικασίες για εκλογή αντιπροσώπων; Γιατί δεν κάνανε Γενική Συνέλευση; Ποιος του εμπόδιζε;
Χωρίς Γενική Συνέλευση, χωρίς την έγκριση του κόσμου, για να πάμε σε εκλογή εφορευτικής και εκλογή διοικητικού συμβουλίου. Βεβαίως, εδώ είναι τα σωματεία, να κάνουν αίτηση, να κάνουν τις διαδικασίες και να μπούνε στο συνέδριο. Στο εργατικό κέντρο. Και θα έχουμε και άλλα συνέδρια μπροστά μας.
Για άλλη μια φορά, συνάδελφοι και συναδέλφισσες, ερχόμαστε σε ένα συνέδριο του εργατικού κέντρου Πειραιά, που για την δική μας γνώμη δεν έχει καμία σχέση πρώτα- πρώτα με την ανάγκη απάντησης από την πλευρά των εργαζομένων του Πειραιά στην επίθεση που έχει το κεφάλαιο.
Η κυβέρνηση, μαζί με τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
Βεβαίως και δεν αντανακλάει η σύνθεση του συνεδρίου τους πραγματικούς συσχετισμούς του συνδικαλιστικού κινήματος του Πειραιά. Μιας και για άλλη μια φορά επιχειρείται η νόθευση του, παίρνοντας μέρος μια σειρά σωματεία που δεν πληρούν τους όρους που βάζει το ίδιο το καταστατικό του εργατικού κέντρου Πειραιά, ο νόμος 1264 αλλά και τα καταστατικά των ίδιων των σωματείων.
Οι δυνάμεις που συμφωνούν στα αντιλαϊκά μέτρα, στις ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στα μισθολογικά δικαιώματα, έχουν βρει άξιους υποστηρικτές στο να τα περάσουν στους εργαζόμενους, μέσα από τους κοινωνικούς διαλόγους, την διάσπαση των εργαζομένων, την νόθευση των συσχετισμών σε μια σειρά Ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα και ιδιαίτερα στο εργατικό κέντρο του Πειραιά.
Είναι συνειδητή επιλογή να οδηγούν σε εκφυλισμό το εργατικό κέντρο Πειραιά. Ιδιαίτερα μετά το έκτακτο συνέδριο, που παράνομα ματαιώθηκε, με ευθύνη και των τριών παρατάξεων που βεβαίως έχουν πλήρη την ευθύνη αυτή και έχουν την ευθύνη και θα δώσουν λόγο απέναντι στον λαό του Πειραιά.
Η ίδια εκφυλιστική τακτική ακολουθείται και σήμερα. Ένα χρόνο μετά το έκτακτο συνέδριο και δεν έχει λυθεί τίποτα από τα σωματεία που και τότε βάζανε προβλήματα. Αντίθετα, έχουνε αυξηθεί οι παρατυπίες. Με σοβαρές ελλείψεις και στο καταστατικό του κέντρου και στον 1264.
Θα αναφέρουμε τα σωματεία όχι γιατί όλα αυτά θέλουμε να βγουν έξω, και θα πούμε ποια πρέπει να βγουν έξω, κατά την γνώμη μας. Αλλά για να αποκτήσει, επί τέλους, ο λαός του Πειραιά μια πλήρη εικόνα, τι γίνεται εδώ και ποια είναι τα σωματεία που είναι υπαρκτά, ποια δεν είναι. Ποια έχουν διαδικασίες και ποια δεν έχουνε.
Και ξεκινάω, συνάδελφοι, λίγο την προσοχή σας. Έχουμε έξι ναυτεργατικά σωματεία. Και δεν είναι καινούργιο, συνάδελφοι. Είναι τα σωματεία αυτά που κάνουν εκλογές με δικό τους σύστημα. Έχουν στα όργανα τους, όσον αφορά την διοίκηση, την απλή αναλογική, όσον αφορά τους αντιπροσώπους την, τα είπα ανάποδα, με συγχωρείτε. Όσον αφορά τα όργανα τους το πλειοψηφικό σύστημα και όσον αφορά τους αντιπροσώπους για το εργατικό κέντρο Πειραιά την απλά αναλογική.
Βεβαίως, αυτή η απλή αναλογική ισχύει διαφορετικά στην Ομοσπονδία, όπου υπάρχει το μέτρο του 1/10. Και αρχίζει από κει μια μεγάλη νόθευση η οποία φτάνει μέχρι πάνω. Και βέβαια, συνάδελφοι, καταλαβαίνετε την δυσκολία που υπάρχει σε αυτά τα σωματεία, σε αυτούς τους εργαζόμενους, να μπορέσουν να συγκροτήσουν ένα άλλο παραταξιακό ψηφοδέλτιο.
Και βέβαια, εκτός από αυτά έχουν και άλλες παρατυπίες, θα τις πούμε παρακάτω. Τα σωματεία αυτά, που θα έπρεπε να έχουν εναρμονίσει το καταστατικό τους και για τα όργανα τους, από το ίδιο του καταστατικό του εργατικού κέντρου Πειραιά, που μιλάει για μεταβατική περίοδο που έχει λήξει εδώ και κάποια χρόνια, δεν έχουν κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα σωματεία αυτά είναι των αντιπροσώπων, με 27 αντιπροσώπους. Των πλοιάρχων, με 27 αντιπροσώπους. Είναι οι οικονομικοί αξιωματικοί, με τέσσερις αντιπροσώπους. Είναι οι φροντιστές, με έναν αντιπρόσωπο. Είναι οι μηχανικοί μηχανών εσωτερικής καύσης, με τρεις αντιπροσώπους. Είναι οι θαλαμηπόλοι, με 11 αντιπροσώπους. Είναι η πανελλήνια ένωση πρακτικών πλοιάρχων και κυβερνητών, με έναν αντιπρόσωπο. Αυτά είναι τα ναυτεργατικά σωματεία που έχουν τέτοια προβλήματα.
Υπάρχουν, συνάδελφοι, και δυστυχώς, ένα μελανό σημείο στο εργατικό κέντρο, που είναι πάρα πολλά χρόνια, τα φορτοεκφορτωτικά σωματεία. Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί δεν μπορούν να ενωθούν σε ένα σωματείο. Και έχουμε, λοιπόν, και λέμε.
Σωματείο φορτοεκφορτωτών - λεμβούχων, Η Αρχαία Τριήρης. Ψηφίσανε 12 και βγάζουν έναν αντιπρόσωπο για το κέντρο. Όταν το μέτρο είναι 100. Για να βγει ένας αντιπρόσωπος χρειάζονται 51 ψήφοι τουλάχιστον.
Φορτοεκφορτωτών Ο Πόντος. 11 ψηφίσαντες. Φορτοεκφορτωτών Πειραιώς- Αθηνών, ο Σωτήρ. 20 ψηφίσαντες. Φορτοεκφορτωτών, η Ευαγγελίστρια. 14 ψηφίσαντες. Ο Προφήτης Ηλίας. Δεν ξέρω πόσοι ψήφισαν. Ελληνικής Αμύνης. 20 ψηφίσαντες. Αυτά ακριβώς τα σωματεία στέλνουν έξι αντιπροσώπους και συνολικά δεν πιάνουν ούτε έναν. Αν τηρώνταν κανονικά το μέτρο.
Είχαμε βάλει ένα ζήτημα στο προηγούμενο συνέδριο, όχι το έκτακτο, το πιο προηγούμενο, σχετικά με το σωματείο των φορτοεκφορτωτών στην λαχαναγορά. Δεν έχουμε τίποτα με τους συναδέλφους. Ζητήσαμε μια διευκρίνιση. Αν το σωματείο τους είναι επαγγελματικό και δουλεύει σαν εργοδότης ή αν είναι κανονικά εργαζομένων. Δεν έχει έρθει ακόμη απάντηση, συνάδελφοι, και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του.
Πανελλήνιος σύνδεσμος εργαζομένων στην παροχή υπηρεσιών. Εδώ, συνάδελφοι, έχουμε το εξής. Έχει λήξει η θητεία του σωματείου στις 15 του μήνα. Βεβαίως, πάει για εκλογές. Καμία αντίρρηση. Να κάνει εκλογές και να έρθει στο συνέδριο. Όμως, η θητεία των αντιπροσώπων έχει λήξει στις 15/1. Δεν μπορεί, λοιπόν, να πάρει μέρος με τους παλιούς αντιπροσώπους, όπως ζητάει και η ΠΑΣΚΕ και οι υπόλοιποι.
Σωματείο της Πίτσος. Υπάρχουν πολλά χαρτιά που λείπουνε. Υπάρχει και ένα παράξενο. Ψηφίσανε 1.030. Δεν ξέρω αν έχει 1.030 ο Πίτσος, γιατί έχω την εντύπωση ότι έχει πολύ λιγότερους. Αλλά εγώ λέω και 1.030 να έχει. Όμως, από το μητρώο είναι διαγραμμένοι ότι ψηφίσανε μόνο οι 500. Προφανώς κουραστήκανε να διαγράφουνε και σταματήσανε τους υπόλοιπους.
Σωματείο ΕΤΕ ΔΕΗ Άγιου Γιώργη. Λείπουν τα περισσότερα δικαιολογητικά. Δηλαδή, πρακτικό εκλογής, διορισμός δικαστικών, βεβαίως, αντιπροσώπων και μια σειρά άλλα. Τεχνητών ΔΕΗ. Λείπουν πρακτικά εκλογών. Εφημεριδοπώλες. Δεν ξέρω αν έχει φέρει έστω και ένα χαρτί. Αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ. Λείπουν αντίστοιχα, πρακτικό εκλογής εφορευτικής επιτροπής, διορισμός δικαστικού, πρακτικό συγκρότησης σε σώμα. Τσιμέντα Ηρακλής. Λείπει η κατάσταση ψηφισάντων. Και βεβαίως, και η βεβαίωση των αντιπροσώπων.
Πολεμικό ναυτικό. Λείπει το μητρώο. Κάτι που λείπει και σε άλλα σωματεία και ιδιαίτερα στα ναυτικά, που παρότι έχουμε καλέσει να ρθουν όλα τα μητρώα υπάρχει μεγάλη άρνηση στο να έρθουνε. Στο πολεμικό ναυτικό λείπει, λοιπόν, η κατάσταση μητρώου. Λείπει το μητρώο και λείπει και η απόφαση για την ΓΣΕΕ.  
Η ΙΟΝ. Λείπει η απόφαση από που θα εκπροσωπηθεί για την ΓΣΕΕ. Το ίδιο και για τους... ΗΣΑΠ. Το ίδιο ισχύει και για τους γιατρούς του ΙΚΑ, από που θα εκπροσωπηθούν στην ΓΣΕΕ.
Πάμε, συνάδελφοι, στα σωματεία τα καινούργια, αυτά για τα οποία τόση συζήτηση γίνεται. Αν πρέπει να γραφτούν ή όχι. Υπάρχει ένα ζήτημα. Πως ξαφνικά όλα αυτά τα σωματεία, την ίδια μέρα, τους έπιασε ο πόνος να γραφτούν στο εργατικό κέντρο. Παραμονές του συνεδρίου. Έχει και αυτό την σημασία του και την αξία του.
Είναι, λοιπόν, οι συμβασιούχοι της περιφέρειας νομαρχία Πειραιά. Δεν υπάρχει, όσον αφορά την έγκριση του σωματείου, δεν υπάρχει απόφαση δικαστηρίου ότι αυτό το σωματείο έχει εγκριθεί. Η σύσταση του. Βεβαίως υπάρχει καταστατικό, αλλά απόφαση ότι εγκρίνεται και ίδρυση σωματείου δεν υπάρχει στα πρακτικά. Και βεβαίως αυτό έχει εκλέξει και έναν αντιπρόσωπο. 
Στο καταστατικό, βεβαίως, υπάρχουν και άλλες παρατυπίες. Δεν διευκρινίζει ποιοι είναι αυτοί οι συμβασιούχοι που ανήκουν σε αυτό το σωματείο. Να ξέρουμε, είναι της νομαρχίας Πειραιά; Είναι της περιφέρειας; Είναι στους δήμους; Που είναι αυτοί; Είναι γενικό και αόριστο και βεβαίως χρειάζεται μια διευκρίνιση.
Επιχειρησιακό σωματείο ιντέριορ στάτικ, ΕΣΙΣ, σεκιούριτυ. Ο εκλεγμένος που είναι στο εργατικό κέντρο Πειραιά, κάποιος κύριος [όνομα], τυχαίνει να μην είναι μέλος του σωματείου, όπως λένε τα μητρώα. Τώρα, πως εκλέχτηκε χωρίς να είναι μέλος του σωματείου, αυτό δεν ξέρω ποιος το γνωρίζει. Χώρια, βέβαια, τα υπόλοιπα χαρτιά. Και δεν έχει φέρει και σχεδόν τίποτα.
Πανελλήνιος σύνδεσμος εργαζομένων ΠΑΣΕΦ. Αυτό το σωματείο ήθελε και παλιότερα να μπει. Εμείς δεν είχαμε συμφωνήσει. Βέβαια, τότε που δεν έγινε και το συνέδριο το έκτακτο, με τα γνωστά γεγονότα. Εμείς δεν είχαμε συζητήσει. Πουθενά δεν  έχει γίνει συζήτηση αν θα μπει ή όχι.
Ωστόσο, συνάδελφοι, πέρα από διάφορες παρατυπίες που υπάρχουν, πρέπει να πούμε ότι στην κατάσταση που λέει που έχουν ψηφίσει, έχουν ψηφίσει για αντιπροσώπους στο εργατικό κέντρο Αθήνας και όχι στο εργατικό κέντρο Πειραιά.
...
Είναι τα έξι ναυτεργατικά σωματεία που ανέφερα προηγουμένως τους λόγους για τους οποίους δεν θέλουμε. Είναι τα έξι φορτοεκφορτωτικά, που εκλέγουν αντιπρόσωπο με ελάχιστους ψηφίσαντες. Είναι το σωματείο, ΑΕΣΑΚ, ΕΤΕ ΔΕΗ, εφημεριδοπώλες, τσιμέντα, και βεβαίως τα τρία σωματεία που έχουν έρθει προς εγγραφή. Δηλαδή, της νομαρχίας Πειραιά, το ιντέριορ στάτικ ΕΣΙΣ και το ΠΑΣΕΦ, πανελλήνιος σύνδεσμος εργατοϋπαλλήλων.
Και βεβαίως, συνάδελφοι, από αυτά που διάβασα καταλάβατε ότι υπάρχουν και ορισμένα σωματεία που δεν μπορούν να ψηφίσουν από το εργατικό κέντρο Πειραιά για αντιπροσώπους στην ΓΣΕΕ, γιατί δεν έχουν φέρει δήλωση. Συγκεκριμένη απόφαση της γενικής συνέλευσης, όπως ορίζει το καταστατικό και ο νόμος.
Είναι των ηλεκτροδηγών του ΗΣΑΠ, είναι οι εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ, είναι ο σύλλογος συμβασιούχων γιατρών ΙΚΑ, η ΙΟΝ, η ένωση μονίμων λιμενεργατών ΟΛΠ, το πολεμικό ναυτικό, ο Πίτσος, το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και η Εστία Ναυτικών.
Συνάδελφοι, αυτή είναι η πρόταση μας. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο για άλλη μια φορά όλοι μέσα και να πάμε όπως ήρθαμε και να το μεταθέσουμε στο μέλλον, να ξαναφτιαχτεί, αν θα ξανασυζητηθεί, το εργατικό κέντρο Πειραιά.
Εμείς σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε. H εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος, έχει να κάνει και με το τι σωματεία έχουμε, έχει να κάνει αν τηρούν τις διαδικασίες, έχει να κάνει, επί τέλους, ποιοι είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη που κρατάνε τα σωματεία σε αυτή την κατάσταση.
Και προφανώς, συνάδελφοι, δεν είναι η παράταξη της ΔΕΣΚ. Είναι οι παρατάξεις που κάθε χρόνο συμφωνούνε στο να μπούνε αυτά τα σωματεία μέσα.
Θα το πολεμήσουμε με κάθε τρόπο, με κάθε μέσον. Και βεβαίως, συνάδελφοι, είναι σίγουρο, στο τέλος η μάχη θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα, εκεί που θα είμαστε και εμείς από σήμερα και από αύριο, όπως κάθε μέρα.
...


ΣYNΔIKAΛIΣTHΣ Γ:
Σε παρακαλώ. Δεν θέλω συστάσεις τώρα. Να τους πεις να είναι κόσμιοι. Λοιπόν, επί του συγκεκριμένου θέματος, της νομιμοποίησης.
Κοροϊδευόμαστε όλοι. Διότι ερχόμαστε κάθε τρία χρόνια για να διαφωνήσουμε εδώ μέσα. Δεν σας είδα να έχετε πρεμούρα, όλους, όχι τους επαναστάτες. Και τους ήσυχους. Να ρθείτε τα τρία χρόνια, να μιλήσουμε για τα σωματεία τα οποία, κατά την άποψη σας, είναι παράνομα.
Με λοιδορείτε γιατί είμαι εγώ μια από αυτές που λένε, όσα σωματεία έχουν πάρει μέρος να μπούνε μέσα. Σήμερα λέω να κάνουμε μια καινούργια αρχή. Όχι να βγάλουμε αυτά που είναι, επειδή το θέλετε εσείς. Τα καινούργια να τα προσέξουμε. Ούτε εκεί θα συμφωνήσουμε;
Σωματεία που δεν εκφράζονται, δεν έχουν Ομοσπονδίες, δεν το ξέρετε ότι εκφράζονται μέσω των εργατικών κέντρων; Θα βγάλουμε έξω την ΙΟΝ, να μην ψηφίσει; Γιατί; Φοβόσαστε; Έχετε μετρήσει πάλι τα κουκιά; Οι αριθμοί εκδικούνται.
Ρώτησα προχτές, όλοι τα μετράμε. Και εγώ τα έχω μετρήσει. Αλλά προσέχω. Ρώτησα προχτές την συναδέλφισσα μου, την βλέπω και μπροστά μου, και της είπα, να μην μου πει ποια να φύγουν. Μπορεί να μου πει ποια να μείνουν; Οι οικοδόμοι; Ο Στέφενσον; Η ΠΕΜΕΝ; Και εμείς να φύγουμε; Να μας το πείτε ξεκάθαρα. Δεν σας θέλουμε.
Τώρα θέλω να πω και δυο πράγματα από αυτά που άκουσα για τα φορτοεκφορτωτικά. Δεν τα ξέρετε τα πράγματα ότι έτσι είναι; Τολμήσαμε να καταφέρουμε ποτέ συνέδριο καταστατικό, τροποποίηση; Τώρα θυμάται ο καθένας... τον βολεύει και λέει το φορτοεκφορτωτών. Ναι... ψηφίζουν και τρεις. Δεν το ξέρετε; Και μάλιστα, το ίδιο επίθετο. Δεν το ξέρετε; Όταν τα παίρνατε εσείς ήταν καλά, όταν τα παίρνουν άλλοι δεν είναι;
Κανένα δεν είναι δικό μου. Για να εξηγούμεθα. Αυτά τα λίγα, για την αρχή. Αυτό θα μπει στα πρακτικά που είπα. Θα σου δώσω κι άλλα. 

Ποιός σας είπε; Υπάρχουν, κατά την άποψη μου, κατά την άποψη της δικής μας πτέρυγας, σωματεία που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, από τα καινούργια. Που ήρθαν να γραφτούν, όπως είπε ο συνάδελφος μου προηγούμενα, ο [όνομα], τον τελευταίο μήνα.
Και εδώ μια παρένθεση. Η ΟΜΙΛΕ, με τα δυο της σωματεία, έχω την αίσθηση ότι δεν ήθελε να γραφτεί. Διαφωνώ με τον συνάδελφο πρόεδρο. Εάν ήθελε μια ΟΜΙΛΕ, με τα δυο της σωματεία, με νομικό σύμβουλο που διέθετε, να μπορέσει, θα ήταν πιο σωστή. Και όχι ένα χρόνο να το τυραννάει και να γίνει αυτό που έγινε. Και εσείς πήγατε γιατί ξέρατε ότι θα το ρίξετε. Όταν ξέρετε ότι δεν το ρίχνετε, δεν πάτε να κάνετε ασφαλιστικά. Λοιπόν, για να ξεκαθαρίζω και αυτό.
Πάμε παρακάτω. Τα σωματεία, τόση δε πρεμούρα είχανε για να έρχονται να γράφονται τώρα, τον τελευταίο καιρό, για τα πρακτικά θα σας τα δώσω. Θα τα περάσετε όλα, για την ιστορία. Γιατί εμένα δεν θα με ξαναδείτε μετά τρία χρόνια. Σας το λέω. Για να χαίρεστε.
Λοιπόν, τόση πρεμούρα που ήρθε... καθίστε, σας συμφέρει. Καθίστε. Προς το εργατικό κέντρο ήρθε αίτηση να γραφτεί πρωτοβάθμιο σωματείο, σύλλογος εργαζομένων στην infodata. Από φαξ ενός άλλου σωματείου. Το έριξε 25/1/2010. Τόσο υπολογίσιμοι είμαστε.

(Διάλογοι)

Και αυτό, για τα πρακτικά. Αυτό και αυτό. Και αυτό. Πάμε παρακάτω. Διαφωνώ και δεν συμφωνώ, και δεν συμφωνούμε να γραφτούν τρία σωματεία καινούργια. Τα οποία και είναι, προσέχτε με.
Ένα ιντέριορ στάτικ ΕΣΙΣ. Τώρα, όλοι εσείς δεν έχετε ασχοληθεί. Ότι λένε κάποιοι, λέτε. Αλλά ακούστε μερικά πραγματάκια. Είπε, βεβαίως, να μάθετε. Από τους παλαιότερους. Το κατ' αρχαιότητα να το σέβεστε. Βεβαίως.
Δημοσίευση, λοιπόν, στην εφημερίδα αυτού του σωματείου, 21/10 του 08. Πρακτικό αρχαιρεσιών, ακούστε. 2009. Αίτηση εγγραφής 18/1/10. Γιατί; Δεν μπορούσε πιο μπροστά να έρθει, για να το κοιτάξουμε και λίγο εμείς; Πάμε παρακάτω.
Κατάσταση μητρώου μελών. Στο τέλος του μητρώου δεν υπάρχει υπογραφή, κλείσιμο, δικαστής, εφορευτική. Ένας [όνομα], που αναφέρεται στην κατάσταση, θέλει δουλειά για να τα βρείτε. Εσείς μόνο φωνάζετε. Που αναφέρεται στην κατάσταση ψηφισάντων, δεν φέρεται στο μητρώο αυτό γραμμένος.
Κατάσταση ψηφισάντων, ο θεός να την κάνει κατάσταση. Μέσα φέρεται και η κυρία [όνομα]. Είπε το όνομά της ο Νίκος. Η κυρία [όνομα], η οποία είναι εργοδότης.
...
Ονόματα, ξέρετε γιατί; Για να χρησιμοποιηθούν, ότι ήταν ιδρυτικά μέλη, τότε και τώρα και αύριο. Και σφραγίστηκαν αυτά τα ιδρυτικά μέλη στις 28 Οκτωβρίου του 09. Δηλαδή, από το 08 πήγαμε το 09. Δεν μπορώ να συναινέσω και νομίζω κανένας που είναι υπεύθυνος να σας εισηγηθεί τέτοια νομιμοποίηση.
Περίμενα να είναι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εδώ, να του δώσω την κάρτα μου και θα έκανα ότι έλεγε, γιατί εγώ, ξέρετε όλοι σας, ότι σέβομαι τους θεσμούς. Έξω, για μένα, το ΕΣΙΣ. Για τα πρακτικά, θα μπει μέσα, κύριε. Είσαστε υπεύθυνος. Ολόκληρο, όπως είναι.
Πάμε παρακάτω. Των επιμελητών κτιρίων. Εδώ να δείτε. Το μητρώο μελών, στην 22α σελίδα, γραμμένη, να την δείτε, και η επόμενη άγραφτη και η μεθεπόμενη γραμμένη. Σφραγισμένη. Και έχει και τρία ονόματα η τελευταία, στην οποία φαίνεται ότι ψήφισαν δυο. Χωρίς σφραγίδα. Αφού θα το φέρνανε, γιατί να έχει σφραγίδα;
Φέρονται γραμμένα, στο σύνολο τους, 148 περίπου, και υπάρχουν μέλη μέσα εκεί, της ΟΙΚΟΜΕΤ. Τα γράφω. Θέλετε να σας πω ένα; [όνομα]. Έχει ψηφίσει και εκεί και εδώ. [όνομα]. [όνομα]. Είναι πρόεδρος, γραμματέας στην ΟΙΚΟΜΕΤ, από κει.
Δεν μπορούμε εμείς να συναινέσουμε για αυτή την εγγραφή. Δεύτερο. Εκεί, στα πρακτικά, να τα έχετε για να διαβάσετε. Τουλάχιστον, να κοιμόμαστε με την δική μας συνείδηση, όχι με των άλλων.
Πάμε και στην ΠΑΣΕΦ. Αυτή είναι πάλι εργαζομένων φύλαξης. Και δεν κατάλαβα, αφού θέλουνε τόσοι σεκιουριτάδες, έρχονται να γίνουνε μέλη μας, γιατί εμείς, ως εργατικό κέντρο, να πληρώνουμε σεκιούριτυ από τον Κορυδαλλό; Ας έρθουν να μας φυλάνε.
ΠΑΣΕΦ. Καταστατικό. Για να έχουμε, θα το αφήσω και το καταστατικό, για να έχουμε έτοιμη βιομηχανία καταστατικών. Ή αλλιώς, θυγατρικών. Γιατί εδώ θα έχουμε θυγατρικές σεκιούριτυ σε λίγο.
Πρακτικό ψηφοφορίας. Πρακτικό αρχαιρεσιών. 26/4/07. 1.400 μέλη εγγεγραμμένοι. Άλλη εύφημο μνεία κάπου θα στείλουμε. 170 ταμειακώς εντάξει. Η απαρτία 58 στους ταμειακά εντάξει. Ψηφίσανε 29. Ψηφίσανε, συγγνώμη, στην εφορευτική, δεν έχει σημασία. 170. Πρακτικό άλλων αρχαιρεσιών, για τους αντιπροσώπους σε εργατικά κέντρα. Δεν γράφεται για ποιο κέντρο.
Πάρτε τα, σας τα καταθέτω να τα έχετε, για την ιστορία. Έρχονται να γραφτούνε στον Πειραιά. Τι, μάθανε ότι “αυτό” και πλάκωσαν; Δεν μπορώ να το καταλάβω. 
Τρίτο. Τώρα υπάρχουν άλλα δυο. Για τα οποία συμφωνώ, παρατύπως, αλλά με την συνείδηση μου. Και τι θέλω να πω. Είναι δυο σωματεία, το ένα απομαγνητοφώνησης, και είναι και το άλλο, των συμβασιούχων της νομαρχίας του Πειραιά. Δεν είναι και εδώ ο συνάδελφος μου ο Γιάννης [όνομα], γιατί είναι και σύνεδρος.
Λοιπόν, είναι απαράδεκτα όλα. Είναι, όμως, υπαρκτά. Αφενός. Δηλαδή, ξέρουμε όλοι ότι από το ‘90 υπάρχει αυτή η ομηρία των συμβασιούχων. Και μην νομίζετε ότι μόνο εσείς πονάτε. Πονάνε και κάποιοι άλλοι από δω.
Είναι στο μέτρο το ανεκτό. Μπορούσανε να ψηφίσουνε και περισσότεροι. Ψηφίσανε 66. Το ξέρουμε γιατί. Είναι μια συμπαθής ομάδα και πάνω από όλα, για μένα, η οποία έχω υπηρετήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, και αν θέλετε, το ‘90 ήμουνα η πρώτη που επλήγη και κάθισα στις σκηνές και στην ασφάλεια, επειδή... με τους συμβασιούχους, και τότε δεν ήσασταν μαζί μου, παλικαράδες. Γιατί ο Λογοθέτης ήταν και από την μια μεριά και από την άλλη. Και έμεινα στην ασφάλεια μόνη μου.

(Διάλογοι)

Βεβαίως. Τον εστήριζε το ΠΑΣΟΚ και εσείς, ενωμένοι. Καταλάβατε; Η ζωή έχει γυρίσματα. Λοιπόν, επειδή...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ.Σ.:
Συνάδελφοι, μην διακόπτετε, συνάδελφοι.
ΣYNΔIKAΛIΣTHΣ Γ
Επειδή, επειδή, εγώ μιλάω. Επειδή, λοιπόν, πιστεύω ότι αν θέλανε να κάνουνε και άλλη λαμογιά, μπορούσαν να την κάνουν με περισσότερα νούμερα, τα ξέρετε εσείς πιο καλά αυτά, θέλω να δώσω μια ευκαιρία στον να έρθουν να γραφτούν, αφού πιστεύουν ότι με εκπροσώπηση στο κέντρο θα αισθάνονται ασφαλείς.
Αναλαμβάνω την ευθύνη, την όποια, και κάθομαι ενώπιον σας και σας λέω, αυτοί να γραφτούν. Είναι και παιδιά που αξίζει τον κόπο. Γιατί ασχολήθηκα. Ξέρω και τα ονόματα εκεί μέσα. Και αυτό για τα πρακτικά. Μέσα θα μπει.
Και πάω παρακάτω. Και πάω στο τελευταίο, που είναι η απομαγνητοφώνηση. Εδώ να δείτε. Αν πιάνετε τα χαρτιά εδώ, έξω όλοι. Είναι, όμως, 52 δυστυχισμένα άτομα, που ζητάνε δουλειά. Εγώ δεν μπορώ να την κόψω όταν αισθάνονται άνετα και ζητάνε την παρουσία τους μέσω του εργατικού κέντρου.
Μόνο θέλω να τους παρακαλέσω, γιατί είδα ότι είναι εδώ, δεν έχουν στέγη ακόμη στο εργατικό κέντρο, και το έχουν γράψει και στο καταστατικό τους και είναι λάθος. Προτείνω, λοιπόν, να μπει και αυτό. Και αυτό στα πρακτικά.
Μετά από αυτά, εσείς θα αποφασίσετε. Εγώ δεν θα σας σηκώσω το χέρι. Αλλά εσείς θα έχετε την ευθύνη και τουλάχιστον αφήστε να πιστεύω ότι δεν το ξέρετε αυτό που κάνατε προηγούμενα και ξεσηκωθήκατε. Ότι εδώ είναι ένα εργατικό κέντρο και αντί να καθόμαστε όλοι μπορούμε να καθίσουμε εδώ κοντά και να πάρουμε και τον λόγο και να μιλήσουμε και να συναντηθούμε και αύριο και μεθαύριο και στις 300 ημέρες. Όχι κάθε τρία χρόνια φωνή και αντάρα. Γιατί στο τέλος θα μείνουμε μόνοι μας. Σας ευχαριστώ.
...
ΣYNΔIKAΛIΣTHΣ Δ:
Τα επιχειρήματα τα οποία ισχυρίζεστε για να αποκλείσετε αντιπροσώπους είναι ανίσχυρα. Οι λόγοι τους οποίους φέρνετε δεν έχουν βάση. Γιατί τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα σωματεία, τα οποία εγκρίνετε.
Η δικιά μας η άποψη είναι μια και καθαρή και λέει, όσα σωματεία δεν πληρούν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το καταστατικό, να μην πάρουν μέρος. Καταστάσεις ψηφισάντων, μητρώο. Συμφωνείτε με αυτός; Εάν συμφωνείτε, να πάμε.
Ναι, αλλά εγκρίνετε, όμως, τους 40 που εκλέξανε τον έναν να μπει μέσα. Δεν το βάλατε θέμα. Δεν μιλήσατε, ούτε στην επιτροπή ούτε στο Διοικητικό Συμβούλιο ούτε σήμερα βάλατε θέμα, να τον εξαιρέσετε. Με κανέναν τρόπο.
Πάω στα άλλα σωματεία. Ζητάμε ο αντιπρόσωπος, η δικιά μας η πρόταση είναι, ο αντιπρόσωπος της παροχής πρέπει και δικαιούται να πάρει μέρος και εξήγησα τι. Ο αντιπρόσωπος, οι αντιπρόσωποι του ΠΑΣΕΦ, σημειωτέον εδώ, να κάνω μια παρένθεση και να πω, επειδή πάλι προσπαθεί να δημιουργηθεί μια εικόνα, και μίλησαν για σωματεία τα οποία έρχονται τελευταία στιγμή. Το σωματείο αυτό δεν ήρθε τελευταία στιγμή. Δεν είναι από αυτά τα οποία ήρθαν πριν 20 μέρες. Είναι εδώ και ένα χρόνο που έχει υποβάλλει την αίτηση του. Και όφειλε το κέντρο, σύμφωνα με το καταστατικό, μέσα σε ένα δίμηνο να είχε αντιμετωπίσει το θέμα.
Παρόλα αυτά, κάποιοι το αφήνουν για διάφορους λόγους, παράνομα, να εκκρεμεί. Γιατί εδώ έχουν την δυνατότητα να το αντιμετωπίζουν έτσι όπως το αντιμετωπίζουν. Δεν θέλουν το ΠΑΣΕΦ να πάρει μέρος.
Ζητάμε και προτείνουμε ο αντιπρόσωπος από τους θερμαστές να εξαιρεθεί. Ψήφισαν 40. Δεν έχει συμπληρωθεί το μέτρο. Ψήφισαν οι υπόλοιποι με επιστολή. Το καταστατικό του δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Ούτε ο νόμος.

Δεν λέω καθόλου ψέματα. Οι δυο από τους 15 δεν είναι μέλη του μητρώου. Δεν είναι μέλη του μητρώου οι δυο από τους 15 που έστειλαν επιστολή. Το καταστατικό ορίζει ότι εντός 15 ημερών από την εφορευτική πρέπει να γίνουν εκλογές. Πέρασαν 27 μέρες. Το παραβλέπω. Δεν ισχυρίζομαι αυτόν τον λόγο. Τους άλλους, τους προηγούμενους.
Από τις επιστολές, το τελευταίο, για να σας πω για αυτό, από τις επιστολές, από τους  15 οι 10 που έστειλαν επιστολή ήταν από το Κερατσίνι, από την Δραπετσώνα, από την Νέα Φιλαδέλφεια, από την Πετρούπολη, από την Δραπετσώνα πάλι, από το Αιγάλεω. Εάν αυτό δεν είναι νοθεία, εάν αυτό δεν είναι αλλοίωση, τότε για τι μιλάμε;
Πολλά παραδείγματα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε. Πολλά παραδείγματα έχω συγκεντρώσει και εγώ, εδώ. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που επιμένουμε. Η ουσία είναι μια. Θέλουμε...

 

 
 

(Διάλογοι)

ΣYNΔIKAΛIΣTHΣ Δ:
Η ουσία είναι μία. Είμαστε αποφασισμένοι, θέλουμε πραγματικά να εξυγιάνουμε το συνδικαλιστικό κίνημα; Είναι στο στο δικό μας χέρι. Να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Και αυτά τα μέτρα η παράταξη μας τα έχει προτείνει πάλι. Και την προηγούμενη φορά και τα ξαναπροτείνει και μην κάνετε ότι δεν ακούτε.
Και είναι, εδώ και τώρα, αυστηρή τήρηση των καταστατικών του κέντρου. Υποχρεωτικά, μητρώο και κατάσταση ψηφισάντων. Μηχανογράφηση τώρα, όλων των μελών των σωματείων. Και συνδικαλιστικό βιβλιάριο.
Αυτά είναι τα μέτρα τα οποία μπορούν να λύσουν το πρόβλημα και τίποτα άλλο. Όλα τα υπόλοιπα είναι θεατρινισμοί. Είναι παιχνίδι. Το παίζουμε για το θεαθήναι. Γιατί δουλεύουμε και κατασκευάζουμε τους συσχετισμούς. Σας ευχαριστώ πολύ.

Kάπως έτσι (και χειρότερα) βγήκε η πρώτη μέρα. Ξύλο δεν έπεσε, κάτι αέρα πατέρα ψηφοφορίες μόνο για το ποιός δικαιούται να ψηφίζει και ποιός όχι... E, αφού ρυθμίστηκε αυτό, η δεύτερη είχε ψηφίσματα - και άντε γειά!...
 
       

Sarajevo